Помпане на гуми с азот в София

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Помпане на гуми с азот в София

Мнение от txl » 11 Окт 2014, 10:29

Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Помпане на гуми с азот в София

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 10:40

txl написа:Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.

Колега защо си решил да помпаш с азот?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 11 Окт 2014, 11:18

adovet написа:
txl написа:Знаете ли къде в София има инсталация за помпане на гуми с азот, която преди помпането изсмуква въздуха от гумата? Искам да намеря такава, а не просто бутилка пълна с азот, от която помпат.

Колега защо си решил да помпаш с азот?

И на мен ми е интересно защо?
Аз си напомпах гумите с азот и .... никаква разлика, само че дадох 8лв отгоре.
Затова питам и аз?
:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 11:42

то реално в кислорода 80% е азот :mhihi:

властелинът на гумите
властелинът на гумите
Аватар

Мнение от danini » 11 Окт 2014, 11:52

adovet написа:то реално в кислорода 80% е азот :mhihi:

кажи честно? :shock: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 12:04

danini написа:
adovet написа:то реално в кислорода 80% е азот :mhihi:

кажи честно? :shock: :mhihi:

Айде да го кажа по друг начин - в атмосферния въздух има 78% азот http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 1%82%D0%B0

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Окт 2014, 12:10

Идеята на помпането на гумите с азот е че азота не си променя обема при горещо време.
Помпането с азот се прави основно лятото и то на високо натоварени спортни гуми,но пък хубаво е горещините да са напомпани гумите ня всякакви автомобили с азот поради свойствата му на този газ да не променя обема си.
Друго което на мен ми е интересно,как колегата си представя да се образува вакум в автомобилна гума и после да се замести с друг газ ,щото подобна хипотеза е малко вероятна някъде.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 12:28

Е.Димитров написа:Идеята на помпането на гумите с азот е че азота не си променя обема при горещо време.
Помпането с азот се прави основно лятото и то на високо натоварени спортни гуми,но пък хубаво е горещините да са напомпани гумите ня всякакви автомобили с азот поради свойствата му на този газ да не променя обема си.
Друго което на мен ми е интересно,как колегата си представя да се образува вакум в автомобилна гума и после да се замести с друг газ ,щото подобна хипотеза е малко вероятна някъде.

Идеята ти е вярна колега, но това променяне на обема е съвсем пренебрежително малко, като имаш в предвид че атмосферния въздух е 80%азот.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 11 Окт 2014, 14:14

До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.

Вече от много годни се старая винаги гумите ми да са напомпани с азот. Не толкова заради малката промяна в обема при промяна на температурата, колкото заради това, че гумата не си мени налягането в дългосрочен план - слагам гумите в началото на съответния сезон, проверявам ги през около 2 месеца и нямат нужда от донапомпване. Когато карах с въздух не беше така. Да, знам, че атмосферният въздух е почти 80% азот, но личните ми наблюдения са такива.
Създаването на вакуум в гумата преди напомпване с азот не е проблем, стига гумаджиите да имат желание да го направят - понякога не искат да "изтеглят" стари гуми, предполагам се притесняват от потенциални щети по гумата.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 14:20

AGD написа:До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.

Вече от много годни се старая винаги гумите ми да са напомпани с азот. Не толкова заради малката промяна в обема при промяна на температурата, колкото заради това, че гумата не си мени налягането в дългосрочен план - слагам гумите в началото на съответния сезон, проверявам ги през около 2 месеца и нямат нужда от донапомпване. Когато карах с въздух не беше така. Да, знам, че атмосферният въздух е почти 80% азот, но личните ми наблюдения са такива.
Създаването на вакуум в гумата преди напомпване с азот не е проблем, стига гумаджиите да имат желание да го направят - понякога не искат да "изтеглят" стари гуми, предполагам се притесняват от потенциални щети по гумата.

Според идеята, че на азота молекулите са по големи и е по малък шанса да излезат от гумата си прав, но ако ти изпуска някоя гума по малко и я допомпваш то след 2-3 помпане в гумата вече ще има само азот, защото ще излиза кислорода, а азота ще остава.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 11 Окт 2014, 15:25

За мен това упражнение е напълно лишено от смисъл, но както и да е :ok: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 11 Окт 2014, 15:29

zAcK написа:За мен това упражнение е напълно лишено от смисъл, но както и да е :ok: :bchug:

Общо взето е така ама някои хора живеят в заблуда :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 11 Окт 2014, 15:41

AGD написа:До автора - Радиал-а на Данаил Николаев, на сайта имат карта, денонощен е. До скоро и на Шипченски проход имаха азот, но преди няколко месеца нямаха и не планираха да зареждат.

Горките гумаджии като дойде някой като мен с RОF 315/35/20 да я вакумизират :P , а й помпата която може би да успее ще струва повече от гумаджийницата с все мястото. А сега по сериозно О2 молекулите са по-големи от N2, но разликата е пренебрежително малка, също и като топлинното им разширение. Ползите от N2, но пак трудно установими (понеже в гумата остава и въздух) са антикорозионни (няма вода и не стартира никаква корозия след него, също така и никакви химични реакции с другите компоненти - при алуминиеви джанти и с ненарушена галванизация железни Вие преценете дали е от полза). Негорим газ - дано на никой не се налага да се облагодетелства от това му качество. Повечето от нас имаме проблем с старите гуми, но като ги сменим с нови и напомпаме с азот мислиме, че е от него спират да спадат, а пък то май от гумите. Но пък азота не е много скъп и всеки има право да го използва като си е решил, къде ли не сме хвърлили 20 ина лв. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 11 Окт 2014, 16:21

А ако се напомпят с хелии ще излети ли колата или само ще върви по-леко :mhihi: Мисля да напълня задните, да се пързаля по-лесно :weed:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Мнение от Grey » 11 Окт 2014, 17:38

Хахахаха,много забавна тема с още по-забавни мнения :mhihi: Тва с оставането на по-големите молекули ме довърши :clap: Освен ,че налягането остава почти непроменено при по- големи натоварвания,например каране с 200 по магистралата на 38 градуса,има и още една полза от помпането с азот и тя се изразява в намалената оксидация на джантата и винтилите!Аз карам постоянно с азот и няма как да ме убеди някой,че ползата,видиш ли,била никаква! Азот има на друмника ,на бул.България,а ако се замислях дали да изхарча с 8лв повече,най-вероятно щях да карам Лада! :bchug:

Следваща

Назад към Извън Темата