Тежка катастрофа 23.04.2010 Автомагистрала Хемус
Модератор: Общи модератори
Re: Тежка катастрофа 23.04.2010 Автомагистрала Хемус
И все пак, това че колата има АБС, не значи , че не трябва да има спирачен път
Предполагам катаджийчета, колкото и да са некадърни, все пак трябва да могат да кажат със сигурност дали е имало или нямало, без на пътя да има оставени дебели следи от гумите
А ако наистина няма, това потвърждава тезата ми, че е искал да се метне от моста, ма мантинелата го е спряла
Хората тотално изтрещяха, не мислете, че тея дето карат еС класи, особенно па на лизинг, са цъфнали та са вързали 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
ms написа:Добре де, да не се е нацелил с 200+ в мантинелата... Но все си мисля, че щом Е61 минава същият завой със 170 без грам грижа, то с 200 е напълно в границите на възможното една S класа да го вземе... Не забравяйте, че тея коли имат 100кила поне компютри дето това им е работата- да те задържат в пътя... Което ме навежда на простия извод- карал е с доста над 200, ЕСП-то не е удържало колата (то всичко си има лимит) и просто е изправил завоя... Логично е скочил с двата крака на големият педал и е намалил доста преди удара, но не е било достатъчно просто...
Винаги ги има факторите "гуми, окачване, магаре зад волана"... При нова S класа обаче май остава само "магарето зад волана"...
К'во беше- "То не става само с ядене, трябва и акъл"... Само да намачкаш педала няма много полза, не един и двама съм виждал да се стряскат като ги срита АБС-а, да не говорим докато спира да мисли накъде да завие за да се отърве... 90% от шАфьорите сигурно си мислят, че нова кола ли е тя сама прави всичко...
И А6 Ц5 минава със 170 от там , но работата е в друго . Да , тоя е карал със 220-240 , НО НЕ СЕ Е УДАРИЛ С ТОЛКОВА

Пределно ясно е че тази мантинела е причинла смъртта на човека , но всичко ще се потули и тва е

- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
steeN написа:
ето това е удар със 170 км/ч в дърво... за нищо ги нямате тези скорости. (audi rs6...)
http://www.germancarforum.com/a6-s6-rs6 ... -pics.html
Доста странно този с аудито е пътувал сам и му няма нищо. След като се е изцепил в дърво със 170 ... поне така пише във форума

SKISA написа:4 ден поред минавам от там и пробвам с колко и как се влиза в тоя завой! спокойто се минава с 160-170 и няма никакъв проблем. усеща се леко повдигане и то само започващо при 170,но мисля ,че мога и с малко повече да мина. скока е след мястото -не преди ,така че не го е изхвърлило скокче. просто наистина е карал ужасяващо бързо-сигурен съм в това и без да мога да се подпиша под това според мен скоростта е била 230-240......
пак казвам-съжалявам за човека ,но наистина не си е преценил възможностите в тоя завой. и няма мантинела на света /нормална -не изследователска/ ,която да удържи такъв удар.
Ааа стига пробва 160 е добре ...

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
сега се сещам, че на лявата мантинела преди откъснатата имаше следи от влачене ,но не знам дали са от тая кола. възможно е да е пренавил нещона завоя и да се е ударил първо в ляво и после да е излетял в дясната ,но не знам дали ше се коментира тва някъде и да разбереме.
аз повече следствения действия не мисля да правя -за мене истината е ,че скоростта е свършила свойта работа. и с 130 да се е ударил е много. а и удара не е бил челен ,а страничен в откъснатата мантинела и съвсем спокойно може да е бил с много повече ,а и мантинелата не е дърво като на снимките с аудито
аз повече следствения действия не мисля да правя -за мене истината е ,че скоростта е свършила свойта работа. и с 130 да се е ударил е много. а и удара не е бил челен ,а страничен в откъснатата мантинела и съвсем спокойно може да е бил с много повече ,а и мантинелата не е дърво като на снимките с аудито
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
този клип-на катастрофата, трябва да го видят от Мерцедес...
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
acho.rs написа:.... Намалил е много преди да се удари и НЯМА КАК колата да е толкова запазен при челен удар с 200 . Според мен , даже и 130 са много . Стиин показа снимки какво става при удар със 170 , смятаите този удар с колко е бил .
Пределно ясно е че тази мантинела е причинла смъртта на човека , но всичко ще се потули и тва е
Че е намалил- 100% е... Че Скиса-та е прав за разликата м/у дърво и мантинела- прав е... Че проблема е самата мантинела също е вярно... Тея железа трябва без грижи да поемат и издържат удар със 130 от к'вато и да е кола, че дори и бус, който далеч не тежи 2 тона

Проблемът е и другаде- магистралите ни са правени (и проектирани) преди незнайно колко години когато най-бързата кола беше баба Лада... Е тогава скорости над 130 бяха рядък случай, а и за кратко + това колата тежи около 1тон... Сега 80% от колите могат да поддържат спокойно 160-180км/ч и тежат доста повече => енергията която трябва да поемат тея съоръжения е далееееч по-голяма... Няма да се учудя, ако удържането на 2-тонен Мерцедес каращ със 130-150 е над възможностите на мантинелата

ПС: Ачо, това е много далеч от "челен удар"

- SKISA
-
-
тия мостове са били в дипломната работа на майка ми-тя е учила железобетонни конструкции в ботев-строителния там неква специалност! сещате ли се аз като съм на 41 кога е била тя дипломантка!?!?!? станаха реалност чак ,когато поотраснах ,а са проектирани незнайно колко петилетки преди тва за москвичи и жигулки....! ясно ,че са неспасяеми за новите коли. и въпреки това от сички изредени и неспоменати фактори скоростта на колата е била в проценти най-важният фактор,заради който се е случило най-лошото....
ms написа:Че е намалил- 100% е... Че Скиса-та е прав за разликата м/у дърво и мантинела- прав е... Че проблема е самата мантинела също е вярно... Тея железа трябва без грижи да поемат и издържат удар със 130 от к'вато и да е кола, че дори и бус, който далеч не тежи 2 тона![]()
Колега виж по-горе бех ги сметнал кинетичните енергии при удар на бус 4 тона със 120 и на 2 тона кола със 200 - колата има точно 2но по-голяма кинетична енергия , просто защото във формулата скоростта е на квадрат

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
dimithur написа:Колега виж по-горе бех ги сметнал кинетичните енергии при удар на бус 4 тона със 120 и на 2 тона кола със 200 - колата има точно 2но по-голяма кинетична енергия , просто защото във формулата скоростта е на квадрат
Мите, щом не те мързи я удари сметката при 130км/ч к'ва е разликата м/у баба Лада (900 кила има-няма) и Мерника дето спокойно стига 2 тона

Абе той човека "заминал" вече, ама ...
Магистралите са проектирани за скорост 120 км, ама това значи, че при тая скорост пътника не трябва да усеща дискомфорт. Това ще рече, че скоростта с която може да се вземе даден завой е над 120 и зависи от колата и шофера
Проблемът е и другаде- магистралите ни са правени (и проектирани) преди незнайно колко години когато най-бързата кола беше баба Лада... Е тогава скорости над 130 бяха рядък случай, а и за кратко + това колата тежи около 1тон...
Магистралите са проектирани за скорост 120 км, ама това значи, че при тая скорост пътника не трябва да усеща дискомфорт. Това ще рече, че скоростта с която може да се вземе даден завой е над 120 и зависи от колата и шофера

- SKISA
-
-
е па разликата е същата като между мерца и буса и кинетично печели винаги мерца....!!!
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Ето ей тука същото, но без жертви, просто кофти късмет:
http://news.automedia.bg/read/8589.html
Тва си е често срещано явление нещо:

И оная снимка с дървото няма нищо общо, щото аз съм бил в кола /лада 4ка/, и сме рязали улична лампа с 130 , просто не си личеше къде сме го целнали, щетите бяха от последвалите кълбета. Ако беше дърво най-вероятно ся немаше да пиша.
http://news.automedia.bg/read/8589.html
Тва си е често срещано явление нещо:

И оная снимка с дървото няма нищо общо, щото аз съм бил в кола /лада 4ка/, и сме рязали улична лампа с 130 , просто не си личеше къде сме го целнали, щетите бяха от последвалите кълбета. Ако беше дърво най-вероятно ся немаше да пиша.
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Ами този с Р8-цата километража и оборотомера са зацепили при удъра. И доколкото виждам скороста е била около 100км/ч. Цяло чудо е че няма жертви. Вече се обеждавам, че всичко е малшанс.
ЕДИТ: Ебати сега видях и лагуната. Абе тия мантинели за какво са ги сложили бе ... егати
Явно има доста такива случаи.
ЕДИТ: Ебати сега видях и лагуната. Абе тия мантинели за какво са ги сложили бе ... егати

ms написа:dimithur написа:Колега виж по-горе бех ги сметнал кинетичните енергии при удар на бус 4 тона със 120 и на 2 тона кола със 200 - колата има точно 2но по-голяма кинетична енергия , просто защото във формулата скоростта е на квадрат
Мите, щом не те мързи я удари сметката при 130км/ч к'ва е разликата м/у баба Лада (900 кила има-няма) и Мерника дето спокойно стига 2 тона
При 130 (36 м/сек)
Лада 583.2
Мерц 1296
Бус (4 тона при 130) 2592
Мерц при 200км/ч - 3136
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Никой не мое ма връне на селу!