Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това ?
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това
Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знае
Еле пък във 10-15см киша ...

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Довода за това, че е по-добре на сняг с по-тесни гуми е точно този - по-малка контактна площ, което води до по-голямо тегло на единица площ. Аз на е34-ката съм с летни 225/45/17 и зимни 195/65/15. Нито са малки за е34, нито седи грозно, показанието в скоростомера е еднакво. По-важното е зимата гума да е качествена. Миналата зима нямаше некви огромни снегове, но колата не съм я спирал, не съм подбирал къде да паркирам и т.н. На паркинга при нас като видя 20-25см сняг въобще не чистя
На сухо и мокро пак никакви драми. Тъй че не бих видял предимство на широки и ниски гуми в зимни условия. Още повече пък като се има предвид колко струва една зимна 17-ка... За мен дилема по въпроса не съществува. А тия гумаджии, дето изнасят такива тези нека се обосноват, щото аз въпреки скромния си опит в професията не съм видял някой да е предпочел 17-ка пред 15-ка. А не на последно място би следвало да се вземат под предвид и шофьорските умения, и като цяло философията на мислене. Миналата зима иде един клиент с е90 на 17". Търси зимни гуми ВТОРА употреба. Нямаше какво да му предложим, а по едно време в разговора ни човека се изцепи "Абе тия коли не са за зимата" 

- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
Моя варел върви на 4 пръста над земята и за мен лично зимата е важно, колата да не заорава и да не затъва, както би станало със съвсем тесни зимни гуми. Затова аз зимата карам на 195/65/15.
Х5-цата пък съм я обул в 255/50/19 отпред и отзад и също няма грижи
Х5-цата пък съм я обул в 255/50/19 отпред и отзад и също няма грижи

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Е то това е един съвсем нормален размер.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Той колегата zvetiko правилно намекна, но никой не му обърна внимание...
Това с по-малката контактна площ на гумата с пътя и то там по-голяма тежест на квадратен сантиметър, малко не важи, защото...
Не споря, че тясната гума е по-лош вариант за зимата, просто не е това причината.
Иначе аз си карам с 225/55/16 зимни от 4 зими насам, тази ще ми е 5та и съм много доволен общо взето : ) Може би с тясна ще е по-добре, но на този етап няма да го предприема.
Това с по-малката контактна площ на гумата с пътя и то там по-голяма тежест на квадратен сантиметър, малко не важи, защото...
Когато сложим по-широки гуми, на практика не увеличаваме площта на контактното петно между гумата и пътя. Но то променя своята форма.
От тясно и дълго, то става широко и късо. По принцип гумата поддържа теглото на автомобила по два начина - чрез налягането на въздуха и чрез страничните бордове на гумата (страници). При широката гума, страницата понася по-малка част от натоварването, а по-голяма част се понася от въздуха. Предимството е, че въздухът разпределя силата равномерно върху цялата контактна площ на гумата с пътя. Поради това, гумата функционира по-правилно и има по-високо сцепление. За постигане на добра стабилност в завой.....
Не споря, че тясната гума е по-лош вариант за зимата, просто не е това причината.
Иначе аз си карам с 225/55/16 зимни от 4 зими насам, тази ще ми е 5та и съм много доволен общо взето : ) Може би с тясна ще е по-добре, но на този етап няма да го предприема.

E34, E38
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Kroki написа:По-тясната разбира се. Гумата трябва да е по-широка, когато ще караш предимно на лед. Демек съобразяваш се с условията. И съответно, ако зимата е суха и няма никакъв сняг, ми само е студено, смятам, че е по-добре да е с по-широка гума. Ама ако валне и се задържи 2-3 месеца снега, както предвиждат всяка година, това да е най-лютата зима от 100 години, по-хубаво по-тясна.
Не че не съм го писал, но пак... Тесните гуми са за лед! Натискът върху единица площ при тях е по-голям, съответно увеличено сцепление на леда. Широките гуми са за неутъпкан сняг, където тежестта на автомобила се разпределя на по-голяма площ, за да не затъва (за справка - снегоходките на ескимосите

Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
acho.rs написа:Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знаеЕле пък във 10-15см киша ...
Намери ми 155 16-ка или 17-ка

Аз съм със 195/65/16. Много грозно изглеждащи гуми ама вършат работа зимата.
Незнам, аз миналата зима когато беше наистина голям сняг си бях много доволен, въпреки, че гумите са карани 2 лета и зими
На сняг бяха огън! Пред блока имаше 2-3 места на които никой не спираше, защото не можеха да излезнат - аз директно хвърля колата в преспата после с 1-2 заклащания излизам и така винаги си имах място пред блока
На такива места съм ходил, че беше пълен шок тая кола как успява.. Та според мен за каране по копитото например и т.н. (за фън зимата) с малка преднячка - 155/165 са гумите.

На сняг бяха огън! Пред блока имаше 2-3 места на които никой не спираше, защото не можеха да излезнат - аз директно хвърля колата в преспата после с 1-2 заклащания излизам и така винаги си имах място пред блока

Live it like you Love it
- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
На мен зимните 17" са 205/50/17 отпред и 225/45/17 отзад. Засега не съм имал проблеми зимата, изключваме случаите на тръгване от място върху лед
Но пък се пързалям на лед без проблем
Х6-цата е на 255/50/19 навсякъде и няма абсолютно никакви проблеми зимно време
Най-важно е гумите да са нови, другото зависи от шофьора вече

Х6-цата е на 255/50/19 навсякъде и няма абсолютно никакви проблеми зимно време

Най-важно е гумите да са нови, другото зависи от шофьора вече

Наблюдения имам над меган с 4х225/45/18 и фиеста с 4х165/75/13, като мегана е с чисто нови хубави гуми за много пари а фиестата с галоши с останал грайфер, но карани и лятото и гаранция - фиестата там където я качих мегана няма да го кача!
Live it like you Love it
Четейки последните коментари, мисля, че е редно да се направи още едно уточнение. Зимна тясна гума е по-добър избор само и единствено за сняг и лед, което не означава автоматично, че непременно такава трябва да е гумата за зимата. С други думи - ако живеете в град и карате по нормални шосета(които се чистят или минават доста автомобили и се самопочиства един вид) едно, че няма нужда от по-тесни гуменки и друго, че почти няма да се усети разликата от евентуални по-тесни гуми. Вече ако качвате близката планина всеки уикенд и/или се кара по неасфалтиран/непочистван път с малко трафик, те тогава вече тясната гума ще окаже влияние и ще се усети предимството ѝ.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
bum_bum написа:acho.rs написа:Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знаеЕле пък във 10-15см киша ...
Намери ми 155 16-ка или 17-ка![]()
Аз съм със 195/65/16. Много грозно изглеждащи гуми ама вършат работа зимата.
Е не говоря за БМВ

- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Като тръгнах да купувам зимни 225/40/18 ме обявиха за луда
Не знам кво ше кажете за 265 задна на Е90-ката, ахаххаха, щото с това се кара тя
Не знам ли е мит или не, ама само да попитам колко от вас реално са карали с такива широки зимни гуми в градски условия, за да правите сравнения? Ммммм?
0.5%
За мен, след поне три зими с такива гуми реална разлика няма кой знае каква... Заледи ли се и станат ли коловози, ше боксуваш и копаеш точно толкова, колкото и тесни гуми... И абсолютно никой не може да ме убеди в обратното... За тва си умирам от кеф като ме гледат зимата по светофарите с 18-ките леко... странно
И няма са спора изобщоооо, карайте си там железарките 15-ки и ... топла и безснежна зима

Не знам ли е мит или не, ама само да попитам колко от вас реално са карали с такива широки зимни гуми в градски условия, за да правите сравнения? Ммммм?

И няма са спора изобщоооо, карайте си там железарките 15-ки и ... топла и безснежна зима

Спор няма, че на изчистен асвалт е по-добре широката гума. И да - карал съм точно с 225/45/18.
В случая колегата спомена, че кара доста в сняг. Както казах мойте галоши на сняг нямаха равен но намокри ли се малко не става за каране

В случая колегата спомена, че кара доста в сняг. Както казах мойте галоши на сняг нямаха равен но намокри ли се малко не става за каране

Live it like you Love it
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Само не знам за къв лед говорите. За онзи тип дето при по-рязко спиране те рита abs-а или за онзи който много прилича на огледало и дори верижните машини се озорват на него.
Нова, стара кола, технологий, системи - физичните закони са едни и същи.
Възможно най-тясна и висока гума и проблеми няма.
Това беше една от причините оптималният спирачен ъпгрейд за мен да е кит от е36 328. Щото влизат 15ки
За другото си трябва 16ка. Не че и там няма 195, ама средните цифри са други, а тва пак е от значение
С тоя сетъп само в София ли караш - ако е така е разбираемо. Все пак има няква поддръжка.
Ама ако тръгнеш да обикаляш там дето само уж предно и 4x4 минава .. и тия със задно дето имат няква идея как се кара, бъди готова да отнесеш много майтапи за лятната кола посред зима
Ако все пак искаш да се убедиш, че 18ката не е особено идейна за през зимата. Изчакай да падне снежеца и можеш да тръгнеш за Пампорово ама през Девин
(примерно, не че няма и други интересни маршрути) . Дори може да тръгнем двамата с едно въженце, да има кой да те додрапа с 15ките железарки до горе 

Нова, стара кола, технологий, системи - физичните закони са едни и същи.
Възможно най-тясна и висока гума и проблеми няма.
Това беше една от причините оптималният спирачен ъпгрейд за мен да е кит от е36 328. Щото влизат 15ки

За другото си трябва 16ка. Не че и там няма 195, ама средните цифри са други, а тва пак е от значение

Apassionata написа:...
С тоя сетъп само в София ли караш - ако е така е разбираемо. Все пак има няква поддръжка.
Ама ако тръгнеш да обикаляш там дето само уж предно и 4x4 минава .. и тия със задно дето имат няква идея как се кара, бъди готова да отнесеш много майтапи за лятната кола посред зима

Ако все пак искаш да се убедиш, че 18ката не е особено идейна за през зимата. Изчакай да падне снежеца и можеш да тръгнеш за Пампорово ама през Девин

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com