Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Re: Зимните гуми ако са по-тесни е по-добре - мит ли е това

Мнение от acho.rs » 23 Сеп 2013, 19:46

Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знае :driving: Еле пък във 10-15см киша ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 24 Сеп 2013, 7:32

Довода за това, че е по-добре на сняг с по-тесни гуми е точно този - по-малка контактна площ, което води до по-голямо тегло на единица площ. Аз на е34-ката съм с летни 225/45/17 и зимни 195/65/15. Нито са малки за е34, нито седи грозно, показанието в скоростомера е еднакво. По-важното е зимата гума да е качествена. Миналата зима нямаше некви огромни снегове, но колата не съм я спирал, не съм подбирал къде да паркирам и т.н. На паркинга при нас като видя 20-25см сняг въобще не чистя :mhihi: На сухо и мокро пак никакви драми. Тъй че не бих видял предимство на широки и ниски гуми в зимни условия. Още повече пък като се има предвид колко струва една зимна 17-ка... За мен дилема по въпроса не съществува. А тия гумаджии, дето изнасят такива тези нека се обосноват, щото аз въпреки скромния си опит в професията не съм видял някой да е предпочел 17-ка пред 15-ка. А не на последно място би следвало да се вземат под предвид и шофьорските умения, и като цяло философията на мислене. Миналата зима иде един клиент с е90 на 17". Търси зимни гуми ВТОРА употреба. Нямаше какво да му предложим, а по едно време в разговора ни човека се изцепи "Абе тия коли не са за зимата" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i

Мнение от ръб » 24 Сеп 2013, 9:32

Моя варел върви на 4 пръста над земята и за мен лично зимата е важно, колата да не заорава и да не затъва, както би станало със съвсем тесни зимни гуми. Затова аз зимата карам на 195/65/15.

Х5-цата пък съм я обул в 255/50/19 отпред и отзад и също няма грижи :)

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 24 Сеп 2013, 9:56

Е то това е един съвсем нормален размер.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 24 Сеп 2013, 10:06

Той колегата zvetiko правилно намекна, но никой не му обърна внимание...
Това с по-малката контактна площ на гумата с пътя и то там по-голяма тежест на квадратен сантиметър, малко не важи, защото...

Когато сложим по-широки гуми, на практика не увеличаваме площта на контактното петно между гумата и пътя. Но то променя своята форма.
От тясно и дълго, то става широко и късо. По принцип гумата поддържа теглото на автомобила по два начина - чрез налягането на въздуха и чрез страничните бордове на гумата (страници). При широката гума, страницата понася по-малка част от натоварването, а по-голяма част се понася от въздуха. Предимството е, че въздухът разпределя силата равномерно върху цялата контактна площ на гумата с пътя. Поради това, гумата функционира по-правилно и има по-високо сцепление. За постигане на добра стабилност в завой.....

Не споря, че тясната гума е по-лош вариант за зимата, просто не е това причината.
Иначе аз си карам с 225/55/16 зимни от 4 зими насам, тази ще ми е 5та и съм много доволен общо взето : ) Може би с тясна ще е по-добре, но на този етап няма да го предприема.
Изображение
E34, E38

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 24 Сеп 2013, 10:50

Kroki написа:По-тясната разбира се. Гумата трябва да е по-широка, когато ще караш предимно на лед. Демек съобразяваш се с условията. И съответно, ако зимата е суха и няма никакъв сняг, ми само е студено, смятам, че е по-добре да е с по-широка гума. Ама ако валне и се задържи 2-3 месеца снега, както предвиждат всяка година :mhihi: , това да е най-лютата зима от 100 години, по-хубаво по-тясна.

Не че не съм го писал, но пак... Тесните гуми са за лед! Натискът върху единица площ при тях е по-голям, съответно увеличено сцепление на леда. Широките гуми са за неутъпкан сняг, където тежестта на автомобила се разпределя на по-голяма площ, за да не затъва (за справка - снегоходките на ескимосите ;) Затова и всички планински машини са на много широки вериги или колела. Тъй като в нормалната ежедневна употреба на автомобилите се сблъскваме много повече с лед, отколкото с неутъпкан сняг, за зимата се предпочитат по-тесни гуми. Всякакви други теории и сравнения с WRC и други специални случаи са несъстоятелни и подвеждащи :winky:
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Сеп 2013, 11:01

acho.rs написа:Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знае :driving: Еле пък във 10-15см киша ...

Намери ми 155 16-ка или 17-ка :mhihi:

Аз съм със 195/65/16. Много грозно изглеждащи гуми ама вършат работа зимата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 24 Сеп 2013, 11:18

Незнам, аз миналата зима когато беше наистина голям сняг си бях много доволен, въпреки, че гумите са карани 2 лета и зими :mhihi: :mhihi:
На сняг бяха огън! Пред блока имаше 2-3 места на които никой не спираше, защото не можеха да излезнат - аз директно хвърля колата в преспата после с 1-2 заклащания излизам и така винаги си имах място пред блока :) На такива места съм ходил, че беше пълен шок тая кола как успява.. Та според мен за каране по копитото например и т.н. (за фън зимата) с малка преднячка - 155/165 са гумите.
Live it like you Love it

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го по тъч линията на живота..

Мнение от M3 E92 » 24 Сеп 2013, 12:45

На мен зимните 17" са 205/50/17 отпред и 225/45/17 отзад. Засега не съм имал проблеми зимата, изключваме случаите на тръгване от място върху лед :yes: Но пък се пързалям на лед без проблем :ok:
Х6-цата е на 255/50/19 навсякъде и няма абсолютно никакви проблеми зимно време :yes:
Най-важно е гумите да са нови, другото зависи от шофьора вече :angel:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 24 Сеп 2013, 13:58

Наблюдения имам над меган с 4х225/45/18 и фиеста с 4х165/75/13, като мегана е с чисто нови хубави гуми за много пари а фиестата с галоши с останал грайфер, но карани и лятото и гаранция - фиестата там където я качих мегана няма да го кача!
Live it like you Love it

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 24 Сеп 2013, 14:59

Четейки последните коментари, мисля, че е редно да се направи още едно уточнение. Зимна тясна гума е по-добър избор само и единствено за сняг и лед, което не означава автоматично, че непременно такава трябва да е гумата за зимата. С други думи - ако живеете в град и карате по нормални шосета(които се чистят или минават доста автомобили и се самопочиства един вид) едно, че няма нужда от по-тесни гуменки и друго, че почти няма да се усети разликата от евентуални по-тесни гуми. Вече ако качвате близката планина всеки уикенд и/или се кара по неасфалтиран/непочистван път с малко трафик, те тогава вече тясната гума ще окаже влияние и ще се усети предимството ѝ.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Сеп 2013, 20:22

bum_bum написа:
acho.rs написа:Зимата по-добро от висока 155ца няма - който е карал , знае :driving: Еле пък във 10-15см киша ...

Намери ми 155 16-ка или 17-ка :mhihi:

Аз съм със 195/65/16. Много грозно изглеждащи гуми ама вършат работа зимата.

Е не говоря за БМВ :lol:

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 25 Сеп 2013, 8:46

Като тръгнах да купувам зимни 225/40/18 ме обявиха за луда :mhihi: Не знам кво ше кажете за 265 задна на Е90-ката, ахаххаха, щото с това се кара тя :mhihi:

Не знам ли е мит или не, ама само да попитам колко от вас реално са карали с такива широки зимни гуми в градски условия, за да правите сравнения? Ммммм? :mhihi: 0.5% :lol: За мен, след поне три зими с такива гуми реална разлика няма кой знае каква... Заледи ли се и станат ли коловози, ше боксуваш и копаеш точно толкова, колкото и тесни гуми... И абсолютно никой не може да ме убеди в обратното... За тва си умирам от кеф като ме гледат зимата по светофарите с 18-ките леко... странно :lalala: :mhihi:

И няма са спора изобщоооо, карайте си там железарките 15-ки и ... топла и безснежна зима :P :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blqsu4ko » 25 Сеп 2013, 11:01

Спор няма, че на изчистен асвалт е по-добре широката гума. И да - карал съм точно с 225/45/18.
В случая колегата спомена, че кара доста в сняг. Както казах мойте галоши на сняг нямаха равен но намокри ли се малко не става за каране :mhihi: :mhihi:
Live it like you Love it

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 25 Сеп 2013, 16:22

Само не знам за къв лед говорите. За онзи тип дето при по-рязко спиране те рита abs-а или за онзи който много прилича на огледало и дори верижните машини се озорват на него. :mhihi:

Нова, стара кола, технологий, системи - физичните закони са едни и същи.
Възможно най-тясна и висока гума и проблеми няма.
Това беше една от причините оптималният спирачен ъпгрейд за мен да е кит от е36 328. Щото влизат 15ки :mhihi:
За другото си трябва 16ка. Не че и там няма 195, ама средните цифри са други, а тва пак е от значение :winky:

Apassionata написа:...

С тоя сетъп само в София ли караш - ако е така е разбираемо. Все пак има няква поддръжка.
Ама ако тръгнеш да обикаляш там дето само уж предно и 4x4 минава .. и тия със задно дето имат няква идея как се кара, бъди готова да отнесеш много майтапи за лятната кола посред зима :mhihi:

Ако все пак искаш да се убедиш, че 18ката не е особено идейна за през зимата. Изчакай да падне снежеца и можеш да тръгнеш за Пампорово ама през Девин ;) (примерно, не че няма и други интересни маршрути) . Дори може да тръгнем двамата с едно въженце, да има кой да те додрапа с 15ките железарки до горе :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата