Цена на горивата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Цена на горивата

Мнение от ms » 04 Мар 2011, 11:19

MatriX_Fucked написа:ХАХхахахахахаха, трябва ли да разбирам основите на икономиката, за да знам кога ме крадат? Искам крайните, потребителските цени на горивата, на храните и основните суровини да са съобразени със стандарта ни на европейско ниво!

Никой не те кара да ги разбираш- и аз идея си нямам от икономика, но знам, че ни крадат отвсякъде... И аз искам същото като теб- то кой ли не иска... Но като ще се протестира срещу едни цени с искане да са по-ниски си трябва конкретни неща да се искат... Примерно искаме:
1: Връщане на акциза на нивата от 2010г., понеже нивото на което е сега е задължително да се достигне през 2012г.
2: По-ниска ставка на ДДС (примерно 10%) върху дизела за транспортните фирми.
3: Връщане на акциза върху пропан-бутана на минималните нива за ЕС- сега е значително по-висок.
4: Прозрачност при ценообразуването и нивата на печалбата на Лукойл.

Ей това са няк'ви конкретни искания които да са основа за преговори и обсъждане... С лозунг "Искаме бензина и бирата на старите цени" не става нищо... А сега реално погледнато това е лозунга на протеста ;)
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330d

Мнение от achobre » 04 Мар 2011, 11:41

знам че всички ни мамят :evil: но поне според мен замомента нищо не можем да направим

какво ги интересува на тях нали си взимат парите така или иначе защо да не взимат повече като могат

а лошото е че продължават да дигат цените но какво да правим да спрем да караме автомобилите ли

и това не е вариант :banghead:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Мар 2011, 11:54

ms написа:
MatriX_Fucked написа:ХАХхахахахахаха, трябва ли да разбирам основите на икономиката, за да знам кога ме крадат? Искам крайните, потребителските цени на горивата, на храните и основните суровини да са съобразени със стандарта ни на европейско ниво!

Никой не те кара да ги разбираш- и аз идея си нямам от икономика, но знам, че ни крадат отвсякъде... И аз искам същото като теб- то кой ли не иска... Но като ще се протестира срещу едни цени с искане да са по-ниски си трябва конкретни неща да се искат... Примерно искаме:
1: Връщане на акциза на нивата от 2010г., понеже нивото на което е сега е задължително да се достигне през 2012г.
2: По-ниска ставка на ДДС (примерно 10%) върху дизела за транспортните фирми.
3: Връщане на акциза върху пропан-бутана на минималните нива за ЕС- сега е значително по-висок.
4: Прозрачност при ценообразуването и нивата на печалбата на Лукойл.

Ей това са няк'ви конкретни искания които да са основа за преговори и обсъждане... С лозунг "Искаме бензина и бирата на старите цени" не става нищо... А сега реално погледнато това е лозунга на протеста ;)

MS, по т.2 те искат да им се връща акциза, ти намаляваш нещо което така или иначе им се връща.

Без да съм икономист, ясно искане, което няма как да стане по бензиностанциите, е примерно бензин/нафта, максимум 2лв, държавата да си регулира разликата с акциза..При тва условие, държавата сама ще си изисква прозрачност при ценообразуване и нива печалби.
Обаче, ако тва някога се случи, най-вероятно цената никога няма да падне под 2лв.

Аватар

Мнение от ms » 04 Мар 2011, 12:01

Изобщо нямам идея к'во искат превозвачите, но това да им се връща акциза го забрави да стане ;)

Изброеното от мен е само ей така нахвърлено- не съм икономист за да знам к'ва е ситуацията и кое може да се приложи или не може... Като махнем т.2 остават още 3- все е нещо... Но поне съм написал нещо конкретно като идея, а не общи лафове като "Свалете цената на горивото"...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Мар 2011, 12:06

Аз мението някъде назад си го казах, и не се различава от твоето, и на още няколко.....
А превозвачите, понеже тук много мнения има, че те ще правят протест, те казаха, че ако не се договорят с правителството ще има такъв ;)

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Мар 2011, 12:10

ms написа:Изобщо нямам идея к'во искат превозвачите, но това да им се връща акциза го забрави да стане ;)

Изброеното от мен е само ей така нахвърлено- не съм икономист за да знам к'ва е ситуацията и кое може да се приложи или не може... Като махнем т.2 остават още 3- все е нещо... Но поне съм написал нещо конкретно като идея, а не общи лафове като "Свалете цената на горивото"...

Държавата има пазарни методи за интервенция... Ясно е обаче, че петролното лоби е прекалено силно, за да разреши подобна намеса...Все пак при олигопол могат да си позволят да "оберат каймака", но и на децата е ясно, че СТАГФЛАЦИЯТА е вече факт, а на Боко не знам дали са му снесли това инфо :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тист
Мечтае да кара: непрекъснато
Детайли за колата: 08' E91 325d - сега; 'E36 316i Compact - сега; '02 E46 330i Touring - преди; '97 Е36 318i Touring - преди; '00 BMW 540iA - преди; '02 BMW E46 330Ci SMG - преди; '99 BMW E36 328i Touring - преди;

Мнение от Tristaiosemnaiseis » 04 Мар 2011, 12:14

acho.rs написа:Добре , де хванете на първа страница и с големи червени букви напишете - СРЕЩУ КАКВО ТОЧНО ЩЕ СЕ ПРОТЕСТИРА и съответно ПРЕДЛОЖЕНИЯ
- не искам да идем на протеста и когато някой журналист , ни пита за нещо , да изглеждаме като бакшишите,които се бяха събрали пред народното събрание и изобщо не знаеха какво правят там - просто се обадил шефа по радиостанцията , че имало инцидент и хайде да всичкото бакшиш на плаца , да се види колко са единни :banghead:
И вярвайте ако не се излезе с нищо конкретно , медиите няма да пропуснат да ни осерат , правителството ще каже - скъп петрол , скъп бензин ; акциза ни не е по-висок от средното за европа и ест. цената на бензина ни не е най-висока в Европа и ... до там - всяко чудо за 3 дни .
Ето ти го искането: ИСКАМЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ, каквито имат държавите около нас. Как точно ще се постигне - те са политиците нали? Не сме ние... Затова са там, затова работят, за това им се плаща!!! :ranting:
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 04 Мар 2011, 12:24

Alpina_fanatic написа:Държавата има пазарни методи за интервенция...

Я ми ги обясни к'ви са тея пазарни методи за регулиране на цените на един монополист... Макар официално Лукойл да НЕ се водят монополисти- гориво можеш да внесеш откъдето ти е кеф, реално са такъв...
Не се заяждам изобщо- казах, че от икономика идея си нямам и няма да откажа някой да ми обясни възможностите в случая...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Мар 2011, 12:38

ms написа:
Alpina_fanatic написа:Държавата има пазарни методи за интервенция...

Я ми ги обясни к'ви са тея пазарни методи за регулиране на цените на един монополист... Макар официално Лукойл да НЕ се водят монополисти- гориво можеш да внесеш откъдето ти е кеф, реално са такъв...
Не се заяждам изобщо- казах, че от икономика идея си нямам и няма да откажа някой да ми обясни възможностите в случая...

Общо взето изборът е между тотален либерализъм или умерена намеса на държавата в икономиката. Разбира се, че тази намеса не е самоцел - Идеята е да се тушират пазарните дефекти и тяхното имплицитно проявление. И това е възможно дори и при малка отворена икономика, която е силно зависима от цената на петрола и курса на долара... В конкретика няма да навлизам, нещата са ясно описани и в основите на "Макроикономиката" и в "Публичните финанси"....
Да не забравяме какво е казал Хенри Кисинджър „Който контролира петрола – контролира държавите, който контролира храните – контролира хората” :bchug:
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 04 Мар 2011, 13:11

Имах предвид да ми обясниш на български :mhihi: От написаното разбрах само това за Кисинджър, другото ми звучи като китайски ;)
Казваш "Умерена намеса на държавата"... Как държавата ще се намеси и ще контролира цените на Лукойл :?: Държавата контролира цените на монополистите като Енергото, Топлофикация и ВиК, докато Лукойл официално НЕ СА монополисти, макар реално да са точно такива...
"Туширане на пазарни дефекти и техните скрити проявления"- к'во ти туширане, тя цялата ни икономика е един голям дефект :roll: Или аз като лаик по икономика така си мисля...

Вместо да влизаш в конкретика и да ме пращаш да чета учебници които нямам под ръка ми нахвърляй в 2-3 реда какво може да направи държавата за понижи цените. Изключваме намаляване на акцизи, ДДС и разни други данъци- това е ясно...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Мар 2011, 13:22

ms написа:.... Изключваме намаляване на акцизи, ДДС и разни други данъци- това е ясно...

Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива :P - Продава го на монополистите на цена на придобиване и си го допълва като купи фючърси със срок на доставка примерно след 6 месеца...Така ще може да се осигури "глътка" въздух за определен (,а макар и кратък) период от няколко месеца...Да не говорим, че има механизми на ЕС, които много могат да ни помогнат, но нямаме политици и лоби за тази работа.... :paranoid:

п.с.Огромен ефект ще има дори само милицията, пожарната, бърза помощ и военните НЕ купуват горива, а ползват само те резерва - ама няма да има далавера за "наще ора" :roll:
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 04 Мар 2011, 13:37

Alpina_fanatic написа:Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива :P - Продава го на монополистите на цена на придобиване и си го допълва като купи фючърси със срок на доставка примерно след 6 месеца...Така ще може да се осигури "глътка" въздух за определен (,а макар и кратък) период от няколко месеца...Да не говорим, че има механизми на ЕС, които много могат да ни помогнат, но нямаме политици и лоби за тази работа.... :paranoid:

п.с.Огромен ефект ще има дори само милицията, пожарната, бърза помощ и военните НЕ купуват горива, а ползват само те резерва - ама няма да има далавера за "наще ора" :roll:

Добре- вадим резерва... Продава се без печалба- идеално... Цените на колонка падат с 20.ст. за 3 месеца примерно- супер, почвам да карам на бензин, а не на газ... Обаче после попълват тоя резерв- на кои цени :?: На сегашните, нали... А току-що продадохме гориво от резерва на цени от преди доооста време (и доста по-ниски) и държавата е на минус с не 1 и 2 милиона... Е извинявай, ама това си е набутване за мен- директно изхвърляме едни пари в кенефа и резултата е минимален и най-вече краткотраен... Трябва ни нещо по-дълготрайно като решение, не да направят нещо колкото да отбият номера и да им се махнем с тея протести от главата...
И единственият с кирия ще е Лукойл- нали ще купят пак гориво за резерва...

А това полиция, пожарна и т.н. да зареждат от резерва е добре като идея, но само като идея... На практика ми се струва леко невъзможно ;)

ПС: Пак казвам- нищо не разбирам от икономика, ако допускам сериозни грешки в написаното ме поправете...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Мар 2011, 13:50

ms написа:
Alpina_fanatic написа:Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива :P - Продава го на монополистите на цена на придобиване и си го допълва като купи фючърси със срок на доставка примерно след 6 месеца...Така ще може да се осигури "глътка" въздух за определен (,а макар и кратък) период от няколко месеца...Да не говорим, че има механизми на ЕС, които много могат да ни помогнат, но нямаме политици и лоби за тази работа.... :paranoid:

Добре- вадим резерва... Продава се без печалба- идеално... Цените на колонка падат с 20.ст. за 3 месеца примерно- супер, почвам да карам на бензин, а не на газ... Обаче после попълват тоя резерв- на кои цени :?: На сегашните, нали... А току-що продадохме гориво от резерва на цени от преди доооста време (и доста по-ниски) и държавата е на минус с не 1 и 2 милиона... Е извинявай, ама това си е набутване за мен- директно изхвърляме едни пари в кенефа и резултата е минимален и най-вече краткотраен... Трябва ни нещо по-дълготрайно като решение, не да направят нещо колкото да отбият номера и да им се махнем с тея протести от главата...
И единственият с кирия ще е Лукойл- нали ще купят пак гориво за резерва...

А това полиция, пожарна и т.н. да зареждат от резерва е добре като идея, но само като идея... На практика ми се струва леко невъзможно ;)

ПС: Пак казвам- нищо не разбирам от икономика, ако допускам сериозни грешки в написаното ме поправете...

Всичките "циркове" са за да се даде "глътка въздух" и икономиката да дръпне нагоре :paranoid: ...При галопираща инфлация; висока (реална) безработища; нищожен растеж; валутен борд; нискоконкурентна икономика; износ, който е основно на суровини, а не на продукция с добавена стойност; почти нищожна покупателна способност на вътрешния пазар; повишаващи се акцизи....нещата няма как да се подобрят...Не може и вълкът да е сит и агнето да е цяло, апропо не може да имаме високи постъпления от акцизи и ДДС и икономиката да расте, при сериозен ръст и на цената на петрола...
Проблемът на това правителство е това, че не може да осъзнае, че досега имаше КРИЗА, но нямаше ИНФЛАЦИЯ...Сега вече "програмата" е пълна (инфлацията даже не искам да я гледам по последни данни :conf: ), а те дигат ръцете, че нямали какво да направят...
"Дълготрайно решение" НЯМА, но в комбинация от няколко краткотрайни може да скалъпим нещата или БОКО да почва да копае да търси Нефт в Банкя :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 04 Мар 2011, 13:59

Колега,допускаш сериозна грешка,ето как стоят нещата,намаляват акциза на горивата и бензина става 1,50-1,60 лева,поради принципа на икономиката че оборота прави печалбата се завърта колелото,по-голямо потребление,повече масла се купуват,повече гуми се сменяват,хората започват да пътуват,така се развива и туризма защото сега не само че не си мислиш да излезнеш някъде събота или неделя,но ако имаш някакви пари ги даваш за гориво,което обезмисля разходката,после се завърта колелото и те така,във всички индустрии се завъртят нещата,разликата където ще дадеш за горивото,ще нахраниш още няколко отрасъла,а сега се храни само един единствен,парите намаляват и накрая йок.
Това е като с акцизите за цигари-вдигнаха ги и след година няма да има тютюнопроизводители...
Елементарна икономика!!!

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 04 Мар 2011, 14:12

Е.Димитров написа:Колега,допускаш сериозна грешка,ето как стоят нещата,намаляват акциза на горивата и бензина става 1,50-1,60 лева,поради принципа на икономиката че оборота прави печалбата се завърта колелото,по-голямо потребление,повече масла се купуват,повече гуми се сменяват,хората започват да пътуват,така се развива и туризма защото сега не само че не си мислиш да излезнеш някъде събота или неделя,но ако имаш някакви пари ги даваш за гориво,което обезмисля разходката,после се завърта колелото и те така,във всички индустрии се завъртят нещата,разликата където ще дадеш за горивото,ще нахраниш още няколко отрасъла,а сега се храни само един единствен,парите намаляват и накрая йок.
Това е като с акцизите за цигари-вдигнаха ги и след година няма да има тютюнопроизводители...
Елементарна икономика!!!

Нищо не разбрах! :roll:

Значи на един гладуващ сомалиец не му даваш храна, защото ще почне да яде :P , ще му хареса да яде, ще натрупа килца и ще умре от инфаркт :dunno:

Нали точно говорим какво е нужно да се направи да се "Завърти колелото"...Когато всички сектори са в растеж нещата са лесни! :yes:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата