Цена на горивата
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Цена на горивата
MatriX_Fucked написа:ХАХхахахахахаха, трябва ли да разбирам основите на икономиката, за да знам кога ме крадат? Искам крайните, потребителските цени на горивата, на храните и основните суровини да са съобразени със стандарта ни на европейско ниво!
Никой не те кара да ги разбираш- и аз идея си нямам от икономика, но знам, че ни крадат отвсякъде... И аз искам същото като теб- то кой ли не иска... Но като ще се протестира срещу едни цени с искане да са по-ниски си трябва конкретни неща да се искат... Примерно искаме:
1: Връщане на акциза на нивата от 2010г., понеже нивото на което е сега е задължително да се достигне през 2012г.
2: По-ниска ставка на ДДС (примерно 10%) върху дизела за транспортните фирми.
3: Връщане на акциза върху пропан-бутана на минималните нива за ЕС- сега е значително по-висок.
4: Прозрачност при ценообразуването и нивата на печалбата на Лукойл.
Ей това са няк'ви конкретни искания които да са основа за преговори и обсъждане... С лозунг "Искаме бензина и бирата на старите цени" не става нищо... А сега реално погледнато това е лозунга на протеста

- achobre
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 330d
знам че всички ни мамят
но поне според мен замомента нищо не можем да направим
какво ги интересува на тях нали си взимат парите така или иначе защо да не взимат повече като могат
а лошото е че продължават да дигат цените но какво да правим да спрем да караме автомобилите ли
и това не е вариант

какво ги интересува на тях нали си взимат парите така или иначе защо да не взимат повече като могат
а лошото е че продължават да дигат цените но какво да правим да спрем да караме автомобилите ли
и това не е вариант

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
ms написа:MatriX_Fucked написа:ХАХхахахахахаха, трябва ли да разбирам основите на икономиката, за да знам кога ме крадат? Искам крайните, потребителските цени на горивата, на храните и основните суровини да са съобразени със стандарта ни на европейско ниво!
Никой не те кара да ги разбираш- и аз идея си нямам от икономика, но знам, че ни крадат отвсякъде... И аз искам същото като теб- то кой ли не иска... Но като ще се протестира срещу едни цени с искане да са по-ниски си трябва конкретни неща да се искат... Примерно искаме:
1: Връщане на акциза на нивата от 2010г., понеже нивото на което е сега е задължително да се достигне през 2012г.
2: По-ниска ставка на ДДС (примерно 10%) върху дизела за транспортните фирми.
3: Връщане на акциза върху пропан-бутана на минималните нива за ЕС- сега е значително по-висок.
4: Прозрачност при ценообразуването и нивата на печалбата на Лукойл.
Ей това са няк'ви конкретни искания които да са основа за преговори и обсъждане... С лозунг "Искаме бензина и бирата на старите цени" не става нищо... А сега реално погледнато това е лозунга на протеста
MS, по т.2 те искат да им се връща акциза, ти намаляваш нещо което така или иначе им се връща.
Без да съм икономист, ясно искане, което няма как да стане по бензиностанциите, е примерно бензин/нафта, максимум 2лв, държавата да си регулира разликата с акциза..При тва условие, държавата сама ще си изисква прозрачност при ценообразуване и нива печалби.
Обаче, ако тва някога се случи, най-вероятно цената никога няма да падне под 2лв.
- ms
-
-
Изобщо нямам идея к'во искат превозвачите, но това да им се връща акциза го забрави да стане
Изброеното от мен е само ей така нахвърлено- не съм икономист за да знам к'ва е ситуацията и кое може да се приложи или не може... Като махнем т.2 остават още 3- все е нещо... Но поне съм написал нещо конкретно като идея, а не общи лафове като "Свалете цената на горивото"...

Изброеното от мен е само ей така нахвърлено- не съм икономист за да знам к'ва е ситуацията и кое може да се приложи или не може... Като махнем т.2 остават още 3- все е нещо... Но поне съм написал нещо конкретно като идея, а не общи лафове като "Свалете цената на горивото"...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Аз мението някъде назад си го казах, и не се различава от твоето, и на още няколко.....
А превозвачите, понеже тук много мнения има, че те ще правят протест, те казаха, че ако не се договорят с правителството ще има такъв
А превозвачите, понеже тук много мнения има, че те ще правят протест, те казаха, че ако не се договорят с правителството ще има такъв

- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:Изобщо нямам идея к'во искат превозвачите, но това да им се връща акциза го забрави да стане![]()
Държавата има пазарни методи за интервенция... Ясно е обаче, че петролното лоби е прекалено силно, за да разреши подобна намеса...Все пак при олигопол могат да си позволят да "оберат каймака", но и на децата е ясно, че СТАГФЛАЦИЯТА е вече факт, а на Боко не знам дали са му снесли това инфо

- Tristaiosemnaiseis
- младши ентусиаст
-
- Кара: тист
- Мечтае да кара: непрекъснато
- Детайли за колата: 08' E91 325d - сега; 'E36 316i Compact - сега; '02 E46 330i Touring - преди; '97 Е36 318i Touring - преди; '00 BMW 540iA - преди; '02 BMW E46 330Ci SMG - преди; '99 BMW E36 328i Touring - преди;
Ето ти го искането: ИСКАМЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ, каквито имат държавите около нас. Как точно ще се постигне - те са политиците нали? Не сме ние... Затова са там, затова работят, за това им се плаща!!!acho.rs написа:Добре , де хванете на първа страница и с големи червени букви напишете - СРЕЩУ КАКВО ТОЧНО ЩЕ СЕ ПРОТЕСТИРА и съответно ПРЕДЛОЖЕНИЯ
- не искам да идем на протеста и когато някой журналист , ни пита за нещо , да изглеждаме като бакшишите,които се бяха събрали пред народното събрание и изобщо не знаеха какво правят там - просто се обадил шефа по радиостанцията , че имало инцидент и хайде да всичкото бакшиш на плаца , да се види колко са единни![]()
И вярвайте ако не се излезе с нищо конкретно , медиите няма да пропуснат да ни осерат , правителството ще каже - скъп петрол , скъп бензин ; акциза ни не е по-висок от средното за европа и ест. цената на бензина ни не е най-висока в Европа и ... до там - всяко чудо за 3 дни .

- ms
-
-
Alpina_fanatic написа:Държавата има пазарни методи за интервенция...
Я ми ги обясни к'ви са тея пазарни методи за регулиране на цените на един монополист... Макар официално Лукойл да НЕ се водят монополисти- гориво можеш да внесеш откъдето ти е кеф, реално са такъв...
Не се заяждам изобщо- казах, че от икономика идея си нямам и няма да откажа някой да ми обясни възможностите в случая...
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:Alpina_fanatic написа:Държавата има пазарни методи за интервенция...
Я ми ги обясни к'ви са тея пазарни методи за регулиране на цените на един монополист... Макар официално Лукойл да НЕ се водят монополисти- гориво можеш да внесеш откъдето ти е кеф, реално са такъв...
Не се заяждам изобщо- казах, че от икономика идея си нямам и няма да откажа някой да ми обясни възможностите в случая...
Общо взето изборът е между тотален либерализъм или умерена намеса на държавата в икономиката. Разбира се, че тази намеса не е самоцел - Идеята е да се тушират пазарните дефекти и тяхното имплицитно проявление. И това е възможно дори и при малка отворена икономика, която е силно зависима от цената на петрола и курса на долара... В конкретика няма да навлизам, нещата са ясно описани и в основите на "Макроикономиката" и в "Публичните финанси"....
Да не забравяме какво е казал Хенри Кисинджър „Който контролира петрола – контролира държавите, който контролира храните – контролира хората”

- ms
-
-
Имах предвид да ми обясниш на български
От написаното разбрах само това за Кисинджър, другото ми звучи като китайски
Казваш "Умерена намеса на държавата"... Как държавата ще се намеси и ще контролира цените на Лукойл
Държавата контролира цените на монополистите като Енергото, Топлофикация и ВиК, докато Лукойл официално НЕ СА монополисти, макар реално да са точно такива...
"Туширане на пазарни дефекти и техните скрити проявления"- к'во ти туширане, тя цялата ни икономика е един голям дефект
Или аз като лаик по икономика така си мисля...
Вместо да влизаш в конкретика и да ме пращаш да чета учебници които нямам под ръка ми нахвърляй в 2-3 реда какво може да направи държавата за понижи цените. Изключваме намаляване на акцизи, ДДС и разни други данъци- това е ясно...

Казваш "Умерена намеса на държавата"... Как държавата ще се намеси и ще контролира цените на Лукойл

"Туширане на пазарни дефекти и техните скрити проявления"- к'во ти туширане, тя цялата ни икономика е един голям дефект

Вместо да влизаш в конкретика и да ме пращаш да чета учебници които нямам под ръка ми нахвърляй в 2-3 реда какво може да направи държавата за понижи цените. Изключваме намаляване на акцизи, ДДС и разни други данъци- това е ясно...
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:.... Изключваме намаляване на акцизи, ДДС и разни други данъци- това е ясно...
Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива

п.с.Огромен ефект ще има дори само милицията, пожарната, бърза помощ и военните НЕ купуват горива, а ползват само те резерва - ама няма да има далавера за "наще ора"

- ms
-
-
Alpina_fanatic написа:Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива- Продава го на монополистите на цена на придобиване и си го допълва като купи фючърси със срок на доставка примерно след 6 месеца...Така ще може да се осигури "глътка" въздух за определен (,а макар и кратък) период от няколко месеца...Да не говорим, че има механизми на ЕС, които много могат да ни помогнат, но нямаме политици и лоби за тази работа....
![]()
п.с.Огромен ефект ще има дори само милицията, пожарната, бърза помощ и военните НЕ купуват горива, а ползват само те резерва - ама няма да има далавера за "наще ора"
Добре- вадим резерва... Продава се без печалба- идеално... Цените на колонка падат с 20.ст. за 3 месеца примерно- супер, почвам да карам на бензин, а не на газ... Обаче после попълват тоя резерв- на кои цени

И единственият с кирия ще е Лукойл- нали ще купят пак гориво за резерва...
А това полиция, пожарна и т.н. да зареждат от резерва е добре като идея, но само като идея... На практика ми се струва леко невъзможно

ПС: Пак казвам- нищо не разбирам от икономика, ако допускам сериозни грешки в написаното ме поправете...
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:Alpina_fanatic написа:Все пак да не забравяме, че държавата има и стратегически резерв от горива- Продава го на монополистите на цена на придобиване и си го допълва като купи фючърси със срок на доставка примерно след 6 месеца...Така ще може да се осигури "глътка" въздух за определен (,а макар и кратък) период от няколко месеца...Да не говорим, че има механизми на ЕС, които много могат да ни помогнат, но нямаме политици и лоби за тази работа....
![]()
Добре- вадим резерва... Продава се без печалба- идеално... Цените на колонка падат с 20.ст. за 3 месеца примерно- супер, почвам да карам на бензин, а не на газ... Обаче после попълват тоя резерв- на кои цениНа сегашните, нали... А току-що продадохме гориво от резерва на цени от преди доооста време (и доста по-ниски) и държавата е на минус с не 1 и 2 милиона... Е извинявай, ама това си е набутване за мен- директно изхвърляме едни пари в кенефа и резултата е минимален и най-вече краткотраен... Трябва ни нещо по-дълготрайно като решение, не да направят нещо колкото да отбият номера и да им се махнем с тея протести от главата...
И единственият с кирия ще е Лукойл- нали ще купят пак гориво за резерва...
А това полиция, пожарна и т.н. да зареждат от резерва е добре като идея, но само като идея... На практика ми се струва леко невъзможно
ПС: Пак казвам- нищо не разбирам от икономика, ако допускам сериозни грешки в написаното ме поправете...
Всичките "циркове" са за да се даде "глътка въздух" и икономиката да дръпне нагоре

Проблемът на това правителство е това, че не може да осъзнае, че досега имаше КРИЗА, но нямаше ИНФЛАЦИЯ...Сега вече "програмата" е пълна (инфлацията даже не искам да я гледам по последни данни

"Дълготрайно решение" НЯМА, но в комбинация от няколко краткотрайни може да скалъпим нещата или БОКО да почва да копае да търси Нефт в Банкя

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Колега,допускаш сериозна грешка,ето как стоят нещата,намаляват акциза на горивата и бензина става 1,50-1,60 лева,поради принципа на икономиката че оборота прави печалбата се завърта колелото,по-голямо потребление,повече масла се купуват,повече гуми се сменяват,хората започват да пътуват,така се развива и туризма защото сега не само че не си мислиш да излезнеш някъде събота или неделя,но ако имаш някакви пари ги даваш за гориво,което обезмисля разходката,после се завърта колелото и те така,във всички индустрии се завъртят нещата,разликата където ще дадеш за горивото,ще нахраниш още няколко отрасъла,а сега се храни само един единствен,парите намаляват и накрая йок.
Това е като с акцизите за цигари-вдигнаха ги и след година няма да има тютюнопроизводители...
Елементарна икономика!!!
Това е като с акцизите за цигари-вдигнаха ги и след година няма да има тютюнопроизводители...
Елементарна икономика!!!
- Alpina_fanatic
-
-
Е.Димитров написа:Колега,допускаш сериозна грешка,ето как стоят нещата,намаляват акциза на горивата и бензина става 1,50-1,60 лева,поради принципа на икономиката че оборота прави печалбата се завърта колелото,по-голямо потребление,повече масла се купуват,повече гуми се сменяват,хората започват да пътуват,така се развива и туризма защото сега не само че не си мислиш да излезнеш някъде събота или неделя,но ако имаш някакви пари ги даваш за гориво,което обезмисля разходката,после се завърта колелото и те така,във всички индустрии се завъртят нещата,разликата където ще дадеш за горивото,ще нахраниш още няколко отрасъла,а сега се храни само един единствен,парите намаляват и накрая йок.
Елементарна икономика!!!
Нищо не разбрах!

Значи на един гладуващ сомалиец не му даваш храна, защото ще почне да яде

Нали точно говорим какво е нужно да се направи да се "Завърти колелото"...Когато всички сектори са в растеж нещата са лесни!