Новите ГТП стикери

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Новите ГТП стикери

Мнение от alx » 09 Яну 2025, 21:10

seimo написа:
alx написа:Софтуера за дизелите е готов. Не са го активирали/ затегнали защото ефекта му ще е трагичен за текущия дизелов автопарк. Но предполагам ще започнат притягат по малко началото на есента. Деликатна работа е и затова нещата ще се случат по- бавно.

За триковете да минават нередовни коли. В момента се събира списък със гкп-та които не са коректни и ще бъдат предупреждавани веднъж и на втория път ще им се отнема лиценза. До колкото ми казаха- в списъка вече има 15-тина пункта.

alx написа:
аз съм изненадан ако прегледа се минава без да е вкл. апаратурата за обд куплунга... все пак това темп на двигателя, обороти, натоварване- там се мери най- точно...

Аз не мога да разбера хем едва ли не пишеш софтуера за ГТП-то докато си пиеш ракията с министъра хем си изненадан че се минава без обд :dunno: :mhihi:

системата е писана с оглед на условието да се закача возилото на одб... има опция да не се закача за по-стари возила (но не по-нови от 90та грубо казано) но явно са й "хванали цаката" и минават по-нови возила без да ги закачат (за да може да се лъже във входящите параметри).

просто коментирам базирано на това което тука пишат колегите. не съм я писал аз системата- ако я бях писал щеше да има нулево човешко участие освен включването на тестовата апаратура във обд куплунга. казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна... но не го направиха така и сега разни коптори се научиха да ги "минават"
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Яну 2025, 21:17

alx написа:...казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна...

:mhihi:

MITM дивайси или не ти се вЕрва? :ok:

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Яну 2025, 21:32

Nickelback написа:
alx написа:...казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна...

:mhihi:

MITM дивайси или не ти се вЕрва? :ok:

обд протокола е тъп, бавен, не оторизиран и некриптиран та ще е елементарно... да. за такива като тебе да пишат мтм манипулатори на потока ще е забавен проект- две мнения няма.

ама две неща - първо трябва да знаеш какво да говориш с тоя мтм- като системата те попита за хаш-а на фирмуеъра на еку-то а то е променено/ модифицирано) ти кво ще отговориш? ще трябва да имаш вградена таблица със всичките модели/години и версии... и ще трябва да обновяваш инструмента всяка година като идват нови фърмуери и хашовете им.

и второ- това е решено вече - на куплунга на тестовата система има малка камерка която записва в какво се включва. ще трябва да правиш хардуерни интервенции да закачаш одб куплунга на колата за обд мтм машинката и да инсталираш нейния куплунг на мястото на стоковия, че камерата да снима нещо дето изгледа сток...

разбира се такива като тебе съм сигурен, че ще му измислят цаката- ама вие не се броите щото сте единични случаи и рано или късно като пораснете ще ви домързи да го правите щото ще имате достатъчно пари да не микимаус-вате :) изключения винаги ще има - но важното (като във всяко социално упражнение) е да се хване масата и начините за мамене да се направят да са досадни/ скъпи и само за разбирачи. важна е масата- свободни атоми винаги е имало и ще има.
Последна промяна alx на 09 Яну 2025, 21:44, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 09 Яну 2025, 21:43

Всичко това звучи просто смешно на фона, че 'дизелите няма да ги бараме, че става лошо'.... Не искам да обидя никого, да не се засегне някой сега!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Яну 2025, 21:45

ildivvy написа:Всичко това звучи просто смешно на фона, че 'дизелите няма да ги бараме, че става лошо'.... Не искам да обидя никого, да не се засегне някой сега!

аааа, там е въпрос на много пари. ще мълчат по тая тема щото е малко като повален слон- дори не знаеш откъде да го подхванеш да го изправиш :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 09 Яну 2025, 21:52

Дизела трябва да се забрани със закон! :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Яну 2025, 22:04

alx написа:ама две неща - първо трябва да знаеш какво да говориш с тоя мтм- като системата те попита за хаш-а на фирмуеъра на еку-то а то е променено/ модифицирано) ти кво ще отговориш? ще трябва да имаш вградена таблица със всичките модели/години и версии... и ще трябва да обновяваш инструмента всяка година като идват нови фърмуери и хашовете им.

Не. Аз за случая със стоково, непокътнато ECU говоря, но пък калпав автомобил с други пък проблеми, но много искащ да мине преглед :mhihi:

Като системата ме пита за хаш-а, MITM ще пита ECU-то, то ще отговори и отговорът бъде пренасочен към диагностиката. Pass-through, когато е необходимо. За всичко останало - каквото MITM-то сметне за удачно ще покаже :ok:

С текущите протоколи SAE J1962, SAE J1939 и ба-ли-им-майката на всичките (не ги помня и знам всички, ползвал съм ги преди доста години), докато нищо не е _криптирано_ и "_посолено_" _end-to-end_, това с хеша е ненадежден метод, според мен. Поне докато не минат едно 10, дори 20 години да се криптират и стандартните протоколи, докато почне да важи за всички автомобили :ok: Както всъщност и се работи по тоя въпрос от години насам, или поне в proprietary частта на интерфейсите. Че и на на ниво IPC дори между "микросървисите" в един модерен автомобил :ok:

За камерата - естествено, че ще се скатае такъв дивайс, "където трябва" :ok:

ЕДИТ:
Че няма смисъл от тия галимации - И за мен няма, прав си. Ама ей така да съм опозиция малко, без да се заяждам :bchug: :angel:

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 09 Яну 2025, 23:15

според мен приказвате страшни глупости
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Яну 2025, 8:33

Добре де, за какво трябва да се включва където и да е , като най-лесно се пъха сондата в ауспуха и се гледа какво бълва автомобила в обороти и това е.
Лесно и просто- бълва ли неправилни неща- не минава и това е!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 10 Яну 2025, 9:49

DigitalExile написа:Дизела трябва да се забрани със закон! :mhihi:

За леки автомобили - категорично ДА! :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Яну 2025, 10:03

И аз съм за, но очевидно няма да има особен ефект.

https://stolica.bg/stolichna-obshtina/7 ... a-v-sofiya

вчера са направени 110 проверки, 27 от тях са на строителни обекти, като са им съставени 5 акта. Освен това са наложени 83 санкции на други обекти. За горене на открито и за установено горене на отпадъци са съставени 2 акта в районите „Подуяне“ и „Красна поляна“.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/stolichna-obshtina/7 ... a-v-sofiya

Няма как да се горят отпадъци, гуми и кво ли не, а да се чака чист въздух. Свалих си нов апп на телефона за чистотата на въздуха. Те всичките гледат от едни и същи места, ама в този има и класации, като може да му дадеш и за последните 30 дни, за последната година и т.н. Общо взето от топ 30, топ 25 е София и София-област :no: В някои планински градчета също се вижда, че не се топлят с климатици.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 10 Яну 2025, 12:41

Свалих си нов апп на телефона за чистотата на въздуха.

Как се казва апп-а ?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Яну 2025, 12:44

Air Matters
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 10 Яну 2025, 13:09

TNT написа:Air Matters

:yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 10 Яну 2025, 13:34

Чудех се аз последно време къде отиде истерията с върнати коли от ГТП, а то каква била работата... типично българска. На тази схема явно са се научили скоро, защото в началото се говореше за определени пунктове, в които се минавало по "другия" начин и за 200лв. Последния месец-два обаче пак масово се минава навсякъде.
Миналата седмица дори минавайки пеша покрай ГТП-то до нас ги излъгах, че скоро ми изтича прегледа и има ли още ядове с бензинките евро 6 да минават и ехидно ми отговориха - споко, ела когато изтече :lol: както всички предвидиха, намериха му цаката за 5-6 месеца.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата