Новите ГТП стикери
Модератор: Общи модератори
Re: Новите ГТП стикери
seimo написа:alx написа:Софтуера за дизелите е готов. Не са го активирали/ затегнали защото ефекта му ще е трагичен за текущия дизелов автопарк. Но предполагам ще започнат притягат по малко началото на есента. Деликатна работа е и затова нещата ще се случат по- бавно.
За триковете да минават нередовни коли. В момента се събира списък със гкп-та които не са коректни и ще бъдат предупреждавани веднъж и на втория път ще им се отнема лиценза. До колкото ми казаха- в списъка вече има 15-тина пункта.alx написа:
аз съм изненадан ако прегледа се минава без да е вкл. апаратурата за обд куплунга... все пак това темп на двигателя, обороти, натоварване- там се мери най- точно...
Аз не мога да разбера хем едва ли не пишеш софтуера за ГТП-то докато си пиеш ракията с министъра хем си изненадан че се минава без обд![]()
системата е писана с оглед на условието да се закача возилото на одб... има опция да не се закача за по-стари возила (но не по-нови от 90та грубо казано) но явно са й "хванали цаката" и минават по-нови возила без да ги закачат (за да може да се лъже във входящите параметри).
просто коментирам базирано на това което тука пишат колегите. не съм я писал аз системата- ако я бях писал щеше да има нулево човешко участие освен включването на тестовата апаратура във обд куплунга. казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна... но не го направиха така и сега разни коптори се научиха да ги "минават"
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:...казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна...

MITM дивайси или не ти се вЕрва?

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:alx написа:...казвал съм го и преди- система базирана на проверка на readiness monitors и вярност на еку фърмуеър имиджа (един вид не е променян) е достатъчна...
MITM дивайси или не ти се вЕрва?
обд протокола е тъп, бавен, не оторизиран и некриптиран та ще е елементарно... да. за такива като тебе да пишат мтм манипулатори на потока ще е забавен проект- две мнения няма.
ама две неща - първо трябва да знаеш какво да говориш с тоя мтм- като системата те попита за хаш-а на фирмуеъра на еку-то а то е променено/ модифицирано) ти кво ще отговориш? ще трябва да имаш вградена таблица със всичките модели/години и версии... и ще трябва да обновяваш инструмента всяка година като идват нови фърмуери и хашовете им.
и второ- това е решено вече - на куплунга на тестовата система има малка камерка която записва в какво се включва. ще трябва да правиш хардуерни интервенции да закачаш одб куплунга на колата за обд мтм машинката и да инсталираш нейния куплунг на мястото на стоковия, че камерата да снима нещо дето изгледа сток...
разбира се такива като тебе съм сигурен, че ще му измислят цаката- ама вие не се броите щото сте единични случаи и рано или късно като пораснете ще ви домързи да го правите щото ще имате достатъчно пари да не микимаус-вате

Последна промяна alx на 09 Яну 2025, 21:44, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Всичко това звучи просто смешно на фона, че 'дизелите няма да ги бараме, че става лошо'.... Не искам да обидя никого, да не се засегне някой сега!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
ildivvy написа:Всичко това звучи просто смешно на фона, че 'дизелите няма да ги бараме, че става лошо'.... Не искам да обидя никого, да не се засегне някой сега!
аааа, там е въпрос на много пари. ще мълчат по тая тема щото е малко като повален слон- дори не знаеш откъде да го подхванеш да го изправиш

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Дизела трябва да се забрани със закон! 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:ама две неща - първо трябва да знаеш какво да говориш с тоя мтм- като системата те попита за хаш-а на фирмуеъра на еку-то а то е променено/ модифицирано) ти кво ще отговориш? ще трябва да имаш вградена таблица със всичките модели/години и версии... и ще трябва да обновяваш инструмента всяка година като идват нови фърмуери и хашовете им.
Не. Аз за случая със стоково, непокътнато ECU говоря, но пък калпав автомобил с други пък проблеми, но много искащ да мине преглед

Като системата ме пита за хаш-а, MITM ще пита ECU-то, то ще отговори и отговорът бъде пренасочен към диагностиката. Pass-through, когато е необходимо. За всичко останало - каквото MITM-то сметне за удачно ще покаже

С текущите протоколи SAE J1962, SAE J1939 и ба-ли-им-майката на всичките (не ги помня и знам всички, ползвал съм ги преди доста години), докато нищо не е _криптирано_ и "_посолено_" _end-to-end_, това с хеша е ненадежден метод, според мен. Поне докато не минат едно 10, дори 20 години да се криптират и стандартните протоколи, докато почне да важи за всички автомобили

За камерата - естествено, че ще се скатае такъв дивайс, "където трябва"

ЕДИТ:
Че няма смисъл от тия галимации - И за мен няма, прав си. Ама ей така да съм опозиция малко, без да се заяждам

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
според мен приказвате страшни глупости
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Добре де, за какво трябва да се включва където и да е , като най-лесно се пъха сондата в ауспуха и се гледа какво бълва автомобила в обороти и това е.
Лесно и просто- бълва ли неправилни неща- не минава и това е!
Лесно и просто- бълва ли неправилни неща- не минава и това е!
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
DigitalExile написа:Дизела трябва да се забрани със закон!
За леки автомобили - категорично ДА!

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
И аз съм за, но очевидно няма да има особен ефект.
https://stolica.bg/stolichna-obshtina/7 ... a-v-sofiya
Няма как да се горят отпадъци, гуми и кво ли не, а да се чака чист въздух. Свалих си нов апп на телефона за чистотата на въздуха. Те всичките гледат от едни и същи места, ама в този има и класации, като може да му дадеш и за последните 30 дни, за последната година и т.н. Общо взето от топ 30, топ 25 е София и София-област
В някои планински градчета също се вижда, че не се топлят с климатици.
https://stolica.bg/stolichna-obshtina/7 ... a-v-sofiya
вчера са направени 110 проверки, 27 от тях са на строителни обекти, като са им съставени 5 акта. Освен това са наложени 83 санкции на други обекти. За горене на открито и за установено горене на отпадъци са съставени 2 акта в районите „Подуяне“ и „Красна поляна“.
Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/stolichna-obshtina/7 ... a-v-sofiya
Няма как да се горят отпадъци, гуми и кво ли не, а да се чака чист въздух. Свалих си нов апп на телефона за чистотата на въздуха. Те всичките гледат от едни и същи места, ама в този има и класации, като може да му дадеш и за последните 30 дни, за последната година и т.н. Общо взето от топ 30, топ 25 е София и София-област

- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
Свалих си нов апп на телефона за чистотата на въздуха.
Как се казва апп-а ?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
TNT написа:Air Matters

AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Чудех се аз последно време къде отиде истерията с върнати коли от ГТП, а то каква била работата... типично българска. На тази схема явно са се научили скоро, защото в началото се говореше за определени пунктове, в които се минавало по "другия" начин и за 200лв. Последния месец-два обаче пак масово се минава навсякъде.
Миналата седмица дори минавайки пеша покрай ГТП-то до нас ги излъгах, че скоро ми изтича прегледа и има ли още ядове с бензинките евро 6 да минават и ехидно ми отговориха - споко, ела когато изтече
както всички предвидиха, намериха му цаката за 5-6 месеца.
Миналата седмица дори минавайки пеша покрай ГТП-то до нас ги излъгах, че скоро ми изтича прегледа и има ли още ядове с бензинките евро 6 да минават и ехидно ми отговориха - споко, ела когато изтече