Такси под аренда?!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: e39 530d

Такси под аренда?!

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 20:00

С един приятел мислим да вземем 1-2 коли първоначално и да ги пуснем под аренда. Но как седят нещата в София? От какво се нуждаем? И колко ще струва? Ако някои каже и някои тънкости ще съм благодарен :bchug:
Последна промяна МИТКО БЕ на 23 Ное 2011, 20:54, променена общо 1 път
Money don't change you. It changes the people around you.

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Такси под аренда?! Опътване за начинаещи...

Мнение от ms » 23 Ное 2011, 20:13

Я вземи да кажеш какви сметки си направил... По-добре ще е за джоба ти (но не и самочувствието ти за съжаление) да ти се посмеем тук, отколкото да затвориш поне 20 бона за 2 Дачии на 2-3г. всяка (да не говорим за нови от магазина или пък по-хубави модели) и да се чудиш к'во да ги правиш...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 20:25

Не, мислех нещо по скромно ( не съм се спрял на модел ) за около 5-6 000лв...има в мобилето с жълти с апарат, лиценз и тн...примерно около 2005та година.. Приемам всякакви съвети защото едва от онзи ден реших да видя как стоят нещата.
Доколкото разбрах арендата върви от 30 до 50лв в София зависимост от колата и към коя фирма е. И че да я бутнеш в някоя фирма трябва да плащаш около 80-200лв (според фирмата). Разбрах че аз трябва да плащам консумативи и ремонти по колата, но не знам при евентуална катастрофа кой плаща за поправките и също така кой плаща горивото ?! :dunno: И какъв е шанса човека на който я дам просто един ден да се откаже без да си е платил и да се годим из София, каква гаранция мога да имам по този въпрос ?!

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Ное 2011, 20:34

поне заглавията ги проверявайте за правописни грешки :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Re: Такси под аренда?!

Мнение от BadAngel » 23 Ное 2011, 21:09

често се возя на таксита

от време на време си приказвам с бакшиши, кой на ква схема работи

общо взето от такситата на аренда се печели при 2 условия

-това трябва да ти е бизнеса, не става да го правиш между другото

-трябва да си работил самия ти като бакшиш поне няколко години, за да си напред с далаверите и да не даваш фандък на шофьорите ти да те ебават

иначе като номенклатура не е нещо кой-знае какво

като смяташ арендата имаи предвид, че бакшишите не плащат аренда за неделята, т.е. само 6 дни от седмицата ще ти плащат

скоро разпитвах един бакшиш, които ми каза, че плаща по 35 лв. за 12 часа, предполагам, ако я карат колата 3ма човека може и по-малко да е.. ако я кара сам, 50 лв. е мисля е ОК
No bling at the Ring

Аватар

Мнение от ms » 23 Ное 2011, 22:12

МИТКО БЕ написа:Не, мислех нещо по скромно ( не съм се спрял на модел ) за около 5-6 000лв...има в мобилето с жълти с апарат, лиценз и тн...примерно около 2005та година.. Приемам всякакви съвети защото едва от онзи ден реших да видя как стоят нещата.
Доколкото разбрах арендата върви от 30 до 50лв в София зависимост от колата и към коя фирма е. И че да я бутнеш в някоя фирма трябва да плащаш около 80-200лв (според фирмата). Разбрах че аз трябва да плащам консумативи и ремонти по колата, но не знам при евентуална катастрофа кой плаща за поправките и също така кой плаща горивото ?! :dunno: И какъв е шанса човека на който я дам просто един ден да се откаже без да си е платил и да се годим из София, каква гаранция мога да имам по този въпрос ?!

От много време вече НЕ съм бакшиш и не гарантирам за достоверност... още по-малко пък за София...

1: За 5-6 бона ще вземеш нещо като Рено Клио, Дачия, Фабия и т.н.- все коли в най-ниският клас...
2: За включване към фирма- софиянци да кажат, но не е нищо сложно и скъпо...
3: Поддръжката е за твоя сметка. При удар- имаш каско, те плащат... ясно ти е колко плащат, нали ;) тоест моли се да няма удари...
4: Поне практиката по мое време беше (а и сега май още е валидна) шофьора плаща за 1 седмица напред и си кара на воля- не ти плати, не кара...
5: Както казаха 1 седмица => 6 наема... Неделя не се плаща, но колата е в бакшиша...
6: шофьора си плаща горивото, станцията и т.н. разходи- ти имаш грижа само колата да е изрядна техн. и документално... жокер- колата минава на всеки 6 месеца ГТП...
7: За всяк'ви видове документи, разрешителни, лицензи и т.н. да каже някой друг- нямам актуално инфо...
8: Не си ли карал такси- ще си го набиеш здраво... изглежда просто да даваш кола под наем, но не е съвсем така...

В заключение:
Ще вземеш коли на по 5-6г., на метан или дизел, на бесни километри (едни 300 000 за отскок), нисък клас и неясно техн. състояние... една кола за 5-6 бона като нищо ще ти стъпи на 8 за нула време и пак ще си остане гадна, грозна, евтина, на много километри кошница... такава кола си взимаш ако сам ще си я караш между другото- за аренда не бих взел...
Просто казано- изброените в началото модели са от типа коли които нито бих седнал да карам на аренда, нито бих спрял на улицата ако не бързам много... Дори и при поръчка си уточнявам да НЕ ми пращат малки коли ;) тоест- полза от тея коли няма...
Намери някой познат бакшиш да ти обясни ситуацията подробно, да ти стане ясно поне като чисти цифри кое колко ще ти струва- да ти остане да решиш каква кола да вземеш... тогава си погледни пак сметките за стартови разходи, добави стойността на колата, добави 50% отгоре и ако сметнеш, че тея пари са ти свободни (не ти трябват за период от няколко години) стискай палци и се хващай...

ПС: Трябва винаги, ама ВИНАГИ да имаш поне едни 1000лв. настрани за аварийни случаи- и окачване се троши по дупките, и някой може да удари колата и трябва да можеш да я върнеш на пътя максимално бързо... каското знаеш колко и кога плащат, нали...

ПС2: от 5-6 бона за кола директно отиваш на цифри около и над 10 бона... Ако мислиш, че бързо ще завъртиш от там едни пари- не си познал...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 22:30

ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!

Как броя на хората които ще я карат се отразява на арендата защото мисля че от това което каза разбрах че като я кара един е давал 50 а като са 2ма по малко?!

Значи аз плащам само смяна на масло филтри и тн? окачване? и евентуален ремонт при катастрофа?
тои си поема станцията и горивото ?!

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 23 Ное 2011, 22:33

МИТКО БЕ написа:ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!

Как броя на хората които ще я карат се отразява на арендата защото мисля че от това което каза разбрах че като я кара един е давал 50 а като са 2ма по малко?!

Значи аз плащам само смяна на масло филтри и тн? окачване? и евентуален ремонт при катастрофа?

ако я кара сам - 50 лв. ако я карат двама, по 30, т.е. 60..

ако я карат 3ма е по 25, т.е. 75 за теб.. но за тези 10-20 лв. разлика на ден ти трошат колата двойно :)

ти плащаш за всичко и ТИ се занимаваш с всичко, шофьора под аренда е просто шофьор, той нищо не ремонтира, нищо не плаща и евентуално може нещо да свие

за това трябва много внимателно да си избереш шофьора, по възможност да ти е близък или роднина, за да знаеш, че не те краде

брат, ако не си бачкал поне 2-3 години бакшиш не се хващай, ще те разорят
No bling at the Ring

Аватар

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 22:48

аз ще се информирам доста...и най-вероятно ще взема познат или роднина както казваш...( какво точно може да окраде ?! )

Аватар

Мнение от ms » 23 Ное 2011, 22:52

МИТКО БЕ написа:ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!

бакшиша сипва само гориво, плаща си станцията и кара- всичко друго е твоя грижа...
Когато я кара един му взимаш примерно 30 кинта, ако са двама- 40лв.... това примерно... и вярвай ми- НЕ ИСКАШ да я карат двама, познай що :mhihi: жокер- сменяш масло всеки месец, че и по-често...
За да направиш кола такси в момента (ако няма промяна де) трябва да НЕ са минали 4г. от първа регистрация... като сметнем боя, документи и т.н. неща дето искат време и ако гледаме към днешна дата ти трябва кола с първа регистрация максимум 02.2008г. за да имаш малко запас от време...
Боя (колкото да е жълта и да ти е евтино), апарати, лицензи и т.н. глупости- едни 1500лв. може да стигнат, но може и да не стигнат... Някой софийски бакшиш ще ти каже най-точно...

МИТКО БЕ написа:...( какво точно може да окраде ?! )

Въпроса е какво НЕ може...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 23 Ное 2011, 22:54

МИТКО БЕ написа:аз ще се информирам доста...и най-вероятно ще взема познат или роднина както казваш...( какво точно може да окраде ?! )

за начало самата кола..

от там нататък всичко, което може да се свали по нея.. по-нататък ако не я пази, освен че ще я строши, може да я направи и на кочина и така.. но най-тъпия вариянт е да се забърка с некви наркотици, един бакшиш ми разправя как е имал кола и я е карал с некъв ОРТАК, та ортака се забъркал там нещо и взели колата докато не приключи следствието :banghead:

таксито така или иначе е всеки месец за масло, на смяна се минават по 250-300 км.. това са 500 км грубо на ден, което са 3000 на седмица :)
No bling at the Ring

Аватар

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 22:58

мерси момчета заливате ме с полезна информация.

искам да попитам дали съм разбрал правилно. ако ще правя тепърва нормална кола - такси то тя трябва да е не по стара от 2008 (4г) но ако си взема готова такава доколкото знам може да бъде такси до 10г от датата на производство ?!

и друго ако направи нарушение и го снимат с камери предполагам тои си плаща акта?

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 23 Ное 2011, 23:07

МИТКО БЕ написа:мерси момчета заливате ме с полезна информация.

искам да попитам дали съм разбрал правилно. ако ще правя тепърва нормална кола - такси то тя трябва да е не по стара от 2008 (4г) но ако си взема готова такава доколкото знам може да бъде такси до 10г от датата на производство ?!

и друго ако направи нарушение и го снимат с камери предполагам тои си плаща акта?

да, но ако има административно нарушение, примерно кара без гражданска, ще трябва да платиш ти :)
No bling at the Ring

Аватар

Мнение от МИТКО БЕ » 23 Ное 2011, 23:11

подписва ли се нещо като договор (че няма да излъже с пари да открадне или че ще е длъжен да работи определен период от време) или е на доверие ?!

Аватар

Мнение от ms » 23 Ное 2011, 23:15

аз ще дам кратка версия на всичко до тук:

Ако НЕ си карал такси (а явно не си) по-добре не се хващай... парите, колата и документите са най-лесното и ще се оправиш и без да питаш никой... Но после могат да те прецакат по толкова начини, че не е истина- ако уцелиш калпав шофьор може да те върне много назад за нула време...

ПС: НЕ Е добра идея шофьора да ти е роднина или приятел- бил съм в това положение и не е добър вариант...
Изображение
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата