Такси под аренда?!
Модератор: Общи модератори
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Такси под аренда?!
С един приятел мислим да вземем 1-2 коли първоначално и да ги пуснем под аренда. Но как седят нещата в София? От какво се нуждаем? И колко ще струва? Ако някои каже и някои тънкости ще съм благодарен 

Последна промяна МИТКО БЕ на 23 Ное 2011, 20:54, променена общо 1 път
Money don't change you. It changes the people around you.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Такси под аренда?! Опътване за начинаещи...
Я вземи да кажеш какви сметки си направил... По-добре ще е за джоба ти (но не и самочувствието ти за съжаление) да ти се посмеем тук, отколкото да затвориш поне 20 бона за 2 Дачии на 2-3г. всяка (да не говорим за нови от магазина или пък по-хубави модели) и да се чудиш к'во да ги правиш...
Не, мислех нещо по скромно ( не съм се спрял на модел ) за около 5-6 000лв...има в мобилето с жълти с апарат, лиценз и тн...примерно около 2005та година.. Приемам всякакви съвети защото едва от онзи ден реших да видя как стоят нещата.
Доколкото разбрах арендата върви от 30 до 50лв в София зависимост от колата и към коя фирма е. И че да я бутнеш в някоя фирма трябва да плащаш около 80-200лв (според фирмата). Разбрах че аз трябва да плащам консумативи и ремонти по колата, но не знам при евентуална катастрофа кой плаща за поправките и също така кой плаща горивото ?!
И какъв е шанса човека на който я дам просто един ден да се откаже без да си е платил и да се годим из София, каква гаранция мога да имам по този въпрос ?!
Доколкото разбрах арендата върви от 30 до 50лв в София зависимост от колата и към коя фирма е. И че да я бутнеш в някоя фирма трябва да плащаш около 80-200лв (според фирмата). Разбрах че аз трябва да плащам консумативи и ремонти по колата, но не знам при евентуална катастрофа кой плаща за поправките и също така кой плаща горивото ?!

поне заглавията ги проверявайте за правописни грешки 

Re: Такси под аренда?!
често се возя на таксита
от време на време си приказвам с бакшиши, кой на ква схема работи
общо взето от такситата на аренда се печели при 2 условия
-това трябва да ти е бизнеса, не става да го правиш между другото
-трябва да си работил самия ти като бакшиш поне няколко години, за да си напред с далаверите и да не даваш фандък на шофьорите ти да те ебават
иначе като номенклатура не е нещо кой-знае какво
като смяташ арендата имаи предвид, че бакшишите не плащат аренда за неделята, т.е. само 6 дни от седмицата ще ти плащат
скоро разпитвах един бакшиш, които ми каза, че плаща по 35 лв. за 12 часа, предполагам, ако я карат колата 3ма човека може и по-малко да е.. ако я кара сам, 50 лв. е мисля е ОК
от време на време си приказвам с бакшиши, кой на ква схема работи
общо взето от такситата на аренда се печели при 2 условия
-това трябва да ти е бизнеса, не става да го правиш между другото
-трябва да си работил самия ти като бакшиш поне няколко години, за да си напред с далаверите и да не даваш фандък на шофьорите ти да те ебават
иначе като номенклатура не е нещо кой-знае какво
като смяташ арендата имаи предвид, че бакшишите не плащат аренда за неделята, т.е. само 6 дни от седмицата ще ти плащат
скоро разпитвах един бакшиш, които ми каза, че плаща по 35 лв. за 12 часа, предполагам, ако я карат колата 3ма човека може и по-малко да е.. ако я кара сам, 50 лв. е мисля е ОК
No bling at the Ring
- ms
-
-
МИТКО БЕ написа:Не, мислех нещо по скромно ( не съм се спрял на модел ) за около 5-6 000лв...има в мобилето с жълти с апарат, лиценз и тн...примерно около 2005та година.. Приемам всякакви съвети защото едва от онзи ден реших да видя как стоят нещата.
Доколкото разбрах арендата върви от 30 до 50лв в София зависимост от колата и към коя фирма е. И че да я бутнеш в някоя фирма трябва да плащаш около 80-200лв (според фирмата). Разбрах че аз трябва да плащам консумативи и ремонти по колата, но не знам при евентуална катастрофа кой плаща за поправките и също така кой плаща горивото ?!И какъв е шанса човека на който я дам просто един ден да се откаже без да си е платил и да се годим из София, каква гаранция мога да имам по този въпрос ?!
От много време вече НЕ съм бакшиш и не гарантирам за достоверност... още по-малко пък за София...
1: За 5-6 бона ще вземеш нещо като Рено Клио, Дачия, Фабия и т.н.- все коли в най-ниският клас...
2: За включване към фирма- софиянци да кажат, но не е нищо сложно и скъпо...
3: Поддръжката е за твоя сметка. При удар- имаш каско, те плащат... ясно ти е колко плащат, нали

4: Поне практиката по мое време беше (а и сега май още е валидна) шофьора плаща за 1 седмица напред и си кара на воля- не ти плати, не кара...
5: Както казаха 1 седмица => 6 наема... Неделя не се плаща, но колата е в бакшиша...
6: шофьора си плаща горивото, станцията и т.н. разходи- ти имаш грижа само колата да е изрядна техн. и документално... жокер- колата минава на всеки 6 месеца ГТП...
7: За всяк'ви видове документи, разрешителни, лицензи и т.н. да каже някой друг- нямам актуално инфо...
8: Не си ли карал такси- ще си го набиеш здраво... изглежда просто да даваш кола под наем, но не е съвсем така...
В заключение:
Ще вземеш коли на по 5-6г., на метан или дизел, на бесни километри (едни 300 000 за отскок), нисък клас и неясно техн. състояние... една кола за 5-6 бона като нищо ще ти стъпи на 8 за нула време и пак ще си остане гадна, грозна, евтина, на много километри кошница... такава кола си взимаш ако сам ще си я караш между другото- за аренда не бих взел...
Просто казано- изброените в началото модели са от типа коли които нито бих седнал да карам на аренда, нито бих спрял на улицата ако не бързам много... Дори и при поръчка си уточнявам да НЕ ми пращат малки коли

Намери някой познат бакшиш да ти обясни ситуацията подробно, да ти стане ясно поне като чисти цифри кое колко ще ти струва- да ти остане да решиш каква кола да вземеш... тогава си погледни пак сметките за стартови разходи, добави стойността на колата, добави 50% отгоре и ако сметнеш, че тея пари са ти свободни (не ти трябват за период от няколко години) стискай палци и се хващай...
ПС: Трябва винаги, ама ВИНАГИ да имаш поне едни 1000лв. настрани за аварийни случаи- и окачване се троши по дупките, и някой може да удари колата и трябва да можеш да я върнеш на пътя максимално бързо... каското знаеш колко и кога плащат, нали...
ПС2: от 5-6 бона за кола директно отиваш на цифри около и над 10 бона... Ако мислиш, че бързо ще завъртиш от там едни пари- не си познал...
ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!
Как броя на хората които ще я карат се отразява на арендата защото мисля че от това което каза разбрах че като я кара един е давал 50 а като са 2ма по малко?!
Значи аз плащам само смяна на масло филтри и тн? окачване? и евентуален ремонт при катастрофа?
тои си поема станцията и горивото ?!
Как броя на хората които ще я карат се отразява на арендата защото мисля че от това което каза разбрах че като я кара един е давал 50 а като са 2ма по малко?!
Значи аз плащам само смяна на масло филтри и тн? окачване? и евентуален ремонт при катастрофа?
МИТКО БЕ написа:ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!
ако я кара сам - 50 лв. ако я карат двама, по 30, т.е. 60..
ако я карат 3ма е по 25, т.е. 75 за теб.. но за тези 10-20 лв. разлика на ден ти трошат колата двойно

ти плащаш за всичко и ТИ се занимаваш с всичко, шофьора под аренда е просто шофьор, той нищо не ремонтира, нищо не плаща и евентуално може нещо да свие
за това трябва много внимателно да си избереш шофьора, по възможност да ти е близък или роднина, за да знаеш, че не те краде
брат, ако не си бачкал поне 2-3 години бакшиш не се хващай, ще те разорят
No bling at the Ring
аз ще се информирам доста...и най-вероятно ще взема познат или роднина както казваш...( какво точно може да окраде ?! )
- ms
-
-
МИТКО БЕ написа:ами ако взема кола която не е била такси...пак същия клас примерно и я боядисам (евентуално ако не е жълта) и я направя такси ?! колко пари излиза лицензирането на нормално кола?!
бакшиша сипва само гориво, плаща си станцията и кара- всичко друго е твоя грижа...
Когато я кара един му взимаш примерно 30 кинта, ако са двама- 40лв.... това примерно... и вярвай ми- НЕ ИСКАШ да я карат двама, познай що

За да направиш кола такси в момента (ако няма промяна де) трябва да НЕ са минали 4г. от първа регистрация... като сметнем боя, документи и т.н. неща дето искат време и ако гледаме към днешна дата ти трябва кола с първа регистрация максимум 02.2008г. за да имаш малко запас от време...
Боя (колкото да е жълта и да ти е евтино), апарати, лицензи и т.н. глупости- едни 1500лв. може да стигнат, но може и да не стигнат... Някой софийски бакшиш ще ти каже най-точно...
МИТКО БЕ написа:...( какво точно може да окраде ?! )
Въпроса е какво НЕ може...
МИТКО БЕ написа:аз ще се информирам доста...и най-вероятно ще взема познат или роднина както казваш...( какво точно може да окраде ?! )
за начало самата кола..
от там нататък всичко, което може да се свали по нея.. по-нататък ако не я пази, освен че ще я строши, може да я направи и на кочина и така.. но най-тъпия вариянт е да се забърка с некви наркотици, един бакшиш ми разправя как е имал кола и я е карал с некъв ОРТАК, та ортака се забъркал там нещо и взели колата докато не приключи следствието

таксито така или иначе е всеки месец за масло, на смяна се минават по 250-300 км.. това са 500 км грубо на ден, което са 3000 на седмица

No bling at the Ring
мерси момчета заливате ме с полезна информация.
искам да попитам дали съм разбрал правилно. ако ще правя тепърва нормална кола - такси то тя трябва да е не по стара от 2008 (4г) но ако си взема готова такава доколкото знам може да бъде такси до 10г от датата на производство ?!
и друго ако направи нарушение и го снимат с камери предполагам тои си плаща акта?
искам да попитам дали съм разбрал правилно. ако ще правя тепърва нормална кола - такси то тя трябва да е не по стара от 2008 (4г) но ако си взема готова такава доколкото знам може да бъде такси до 10г от датата на производство ?!
и друго ако направи нарушение и го снимат с камери предполагам тои си плаща акта?
МИТКО БЕ написа:мерси момчета заливате ме с полезна информация.
да, но ако има административно нарушение, примерно кара без гражданска, ще трябва да платиш ти

No bling at the Ring
подписва ли се нещо като договор (че няма да излъже с пари да открадне или че ще е длъжен да работи определен период от време) или е на доверие ?!
- ms
-
-
аз ще дам кратка версия на всичко до тук:
Ако НЕ си карал такси (а явно не си) по-добре не се хващай... парите, колата и документите са най-лесното и ще се оправиш и без да питаш никой... Но после могат да те прецакат по толкова начини, че не е истина- ако уцелиш калпав шофьор може да те върне много назад за нула време...
ПС: НЕ Е добра идея шофьора да ти е роднина или приятел- бил съм в това положение и не е добър вариант...
Ако НЕ си карал такси (а явно не си) по-добре не се хващай... парите, колата и документите са най-лесното и ще се оправиш и без да питаш никой... Но после могат да те прецакат по толкова начини, че не е истина- ако уцелиш калпав шофьор може да те върне много назад за нула време...
ПС: НЕ Е добра идея шофьора да ти е роднина или приятел- бил съм в това положение и не е добър вариант...
34 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3