Разбирате ли от мотоциклети ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Разбирате ли от мотоциклети ?

Мнение от Chapai » 31 Окт 2013, 10:01

Синчето, късен пубертет си е навило да си купува мотор. Коментират се не много скъпи мотори до около 600 сс и не знам защо отрича по-големите скутери. Тъй като нищо не разбирам по темата, кажете няколко думи за марки, модели..., че да имам мнение.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Разбирате ли от мотоциклети ?

Мнение от Kris » 31 Окт 2013, 10:14

Дай малко насоки (може и примерни модели), защото да кажеш само 600сс е като да кажеш че искаш да си купиш седан ама от там нататък модели много.

А според мен ако така или иначе сте ОК за пръв мотор 600сс, и ако не е "скъп" то това според мен значи от по-старичките, което веднага ми мига в главата Honda, поне да са здрави като цяло.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Chapai » 31 Окт 2013, 10:30

Ами учи в София а приятелката му в Пловдив... Сина е на 20 год. 180 см. висок и около 75 кг тежък. Трудно ми е да определя цена за мотора защото не разбирам, да кажем около 2000 лв.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 31 Окт 2013, 10:36

Мотора ще му е 2 пъти "по-сладък" ако го оставиш той да изкара и даде поне половината за него ;)
А, и за 600 кубика не се ли изисква А категория и 21 години ?
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 31 Окт 2013, 10:39

Chapai написа:Ами учи в София а приятелката му в Пловдив... Сина е на 20 год. 180 см. висок и около 75 кг тежък. Трудно ми е да определя цена за мотора защото не разбирам, да кажем около 2000 лв.

За тези пари Хонда.Някоя Ф 2 или 3 му е най-добре.
А ако се напънете още малко може и хорнет или кавазаки Z750.Според мене се целете в нещо по-ново и задължително вземете някой,който кара и разбира,че да не се ядосвате после.
Той на какво се е спрял?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 31 Окт 2013, 10:51

За 2000 лв някое старо ендуро ямаха ХТ или сузуки ДР или хонда ХР с тази кубатрура. Да се научи да кара по черно първо поне там няма коли ;) за пистов не се навивай да му взимаш. Друг вариант не лош е хонда хорнет 600 но виж от поновите предната капла да е 17-ка, че първите модели са с 16ка.
ПП Ремонта на мотор е по-скъп от на лек автомобил, както и поддръжката сравнявам с БМВ не с Опел ;) така че добре избирайте. Успех!
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 31 Окт 2013, 10:58

2000 лв са си малко малко за читав мотор 600цц. Добавете още едни 1000лв и му вземи един читав Хонда Хорнет. Иначе сузуки бандит от по малките ама ще му умалее бързо.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ парите за екипировка - хубавите каски са от 300-400лв нагоре, ботушите са важни както някое якенце. И имай предвид ,че в тоя ценови диапазон е почти невъзможно да намериш мотор с който не е падано..
Като се спрете на нещо пусни линкове тука да ти кажем какво мислим
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Потребител
Аватар
Кара: e30, e36 compact
Мечтае да кара: e30,e31,e32,e34,e36,e38,e39.
Детайли за колата: m10b18, m52b25

Мнение от simeon_simeonoff » 31 Окт 2013, 11:03

Карал съм Триумф Тайгър и Ямаха Тенере, поддържал съм само първия, Не на екзотичните марки като триумфа, трудно се намират части и хора които да им разбират. Още един глас за Хонда.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 31 Окт 2013, 11:32

Пич ако не е карал до сега му купи нещо по малко да се понаучи.
А то е ясно че скутрите няма да му харесват :mhihi:
Друго си е да му навиваш масура и да му сменяваш сам скоростите :yes:
На 20 бива, би трябвало да има вече малко повече мозък и реална преценка и да не прави глупости, въпреки, че на някои никога не им идва акъла :mhihi:
Пиши ги поне 5к за мотор + екипировката, иначе си е рисково.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 31 Окт 2013, 12:22

Beamerdriver написа:Pазглезена работа, интересен начин на възпитание .Aма после да не ревете като стане белята.
Защото е ясно кой ще е виновен.

Много ясно, че баща му ще му купи! Ти от какъв зор държиш сметка на хората?

Е вече идва в повече с тва лицемерие и кой колко праведен и безгрешен бил! Аре стегнете се малко , човека има конкретен въпрос, но по стара традиция ние ще му донесем вода от 10 кладенеца...

До Колегата - освен кубатурата проучете и конете на мотора , защото за А кат трябват години вече не е както едно време. Сина ти най-вероятно ще се класира за А1 (определени Коне и кубатура) или там както беше...

Мой съвет би бил - да вземете добре поддържан и гледан мотор, както и да не пестите от екипировката!
С не голям опит залагам на Хонда, но Сузуки GSX не е лош вариант, както и kawasaki er6n ,което може да се впише в бюджета. Тези са приятни и лесни за каране , но не толкова удобни за магистралата и високи скорости , което май ще е Плюс :yes:
Последна промяна xerial на 31 Окт 2013, 12:28, променена общо 1 път
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 31 Окт 2013, 12:25

Beamerdriver написа:Pазглезена работа, интересен начин на възпитание .Aма после да не ревете като стане белята.

В Щатите като ги качват на кросови мотори като са още на по 5 г та сигурно са много поглезени. Не ти разбирам логиката - какво общо има мотора с възпитанието? Даже може да се каже ,че в по-ранна възраст мотора възпитава. Аз карам от 13 годишен -очевидно тогава ми е купен.
В случая човека пита какъв мотор да вземе - и по добре така отколкото сина му да си купи някоя бангия с парите които той разполага....
Така ,че темата не относно вижданията ти за възпитание, а избора на първи мотор - или с какво ще влезе в сектата :twisted:
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 31 Окт 2013, 13:14

[/quote]

В Щатите като ги качват на кросови мотори като са още на по 5 г та сигурно са много поглезени. Не ти разбирам логиката - какво общо има мотора с възпитанието? Даже може да се каже ,че в по-ранна възраст мотора възпитава. Аз карам от 13 годишен -очевидно тогава ми е купен.
В случая човека пита какъв мотор да вземе - и по добре така отколкото сина му да си купи някоя бангия с парите които той разполага....
Така ,че темата не относно вижданията ти за възпитание, а избора на първи мотор - или с какво ще влезе в сектата :twisted:[/quote]
И аз за пръв път на 13 подкарах сам мотор :) Естествено за това заслуга имаше баща ми :) Почнах от Балканче, минах през Мз етз 250, после Юпитер 5, кава, априлия и ямаха :) Изборът на първи мотор е много важен !
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Chapai » 31 Окт 2013, 13:26

Относно възпитанието: Сина работи две поредни лета на морето - лятото преди да завърши средно образование в математическа гимназия и след кандидат студентската кампания. Приет е да учи медицина в МУ-София. Между другото бе приет и в МУ Плевен и в МУ Варна. Събрал си е половината сума и аз му я съхранявам. Нарочно не искам да му помагам с надеждата да я израсте идеята и да се качи на нещо с 4 гуми и поне Е30. Това не означава да не се интересувам от мечтите му и да не се опитвам да бъда полезен. Та това за възпитанието.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 31 Окт 2013, 14:25

Мотора ще го изберете - варианти има.
Препоръчвам ти преди това обаче да му обърнеш сериозно внимание на някои основни положения.
Като начало в тази тема от мото форума има много добри съвети:
http://www.motoforum.bg/index.php/topic,25988.0.html

Аз самият съм моторист и отскоро съм и баща, така че те разбирам напълно. Още един въпрос, който е съществен - има ли синът ти някакви проблеми със зрението? Очила, лещи? Като бях на вашия етап "купуване на мотор" изчетох доста литература по темата. Та в една от книгите си пишеше в прав текст - ако имате някакви проблеми със зрението, не се качвайте на мотор или си направете операция. За съжаление не мога да открия книгата в нета. Опитът ми обаче показа колко е важно доброто зрение за моториста. Голяма част от катастрофите с мотори се дължат на "засичания", както им казваме. Тоест другия участник излиза "внезапно" някъде отстрани. С нарушено периферно зрение просто не си в състояние да го видиш. А едно "засичане" на моторист води до сериозни травми, дори в града.
Тази неделя пред мен стана инцидент с млад моторист, който завиваше наляво и не видя насрещната кола. За късмет колата беше с малка скорост, че нямаше сериозни последици. Младият моторист беше с очила.

За категория мисля не е нужно да ти обяснявам. На курса се научават доста неща, разбира се не всичко. Но пък си мисля, че хората, които не могат да вземат изпит за А са опасни сами за себе си.
Touring & windsurf club

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 31 Окт 2013, 14:46

И аз съм за Хорнет, само че за по-запазен екземпляр ще са ви нужни повечко пари. Според мен за г/д читав мотор + екипировка, ще можете да се вместите до 3500лв. Минимума откъм екипировка е - каска (естествено), жилетка с кори, наколенки, ръкавици.

Следваща

Назад към Извън Темата