Какво за Вас е Великден ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Какво за Вас е Великден ?

Мнение от Vasko » 27 Апр 2019, 17:13

В навечерието сме на един от най-големите християнски празници - Великден .
Тази година се случва така, че почивните дни са четири ,а ако си намерим и извинителна причина за 30.04. и слеем и следващите празници , то можем да си направим една мини почивка, ваканция .
В представите на всички нас, празниците ние ги свързваме с посещение при близки , роднини, пиене, ядене ,отрупани с мезета маси от сутрин до вечер - време за почивка ,през което не се работи и имаме време за така наречените запои за някои ,а за други почивка някъде сред природата.
Темата е провокирана от наблюденията ми през последната седмица .
Ето, вчера всичко се беше юрнало на шопинг до Турция ,до Гърция, туристическите фирми използват празниците за да пробутат офертите си за почивка на супер цени , задръствания на границата, бокирала система, 4 -ри часово чакане на опашката на границата, след това тагвания във фейса, че сте на шопинг извън България и т.н. и т.н. и все показност и пищност . Днес във фейса се започнаха със снимките с ангешкото , яйцата, козунаците ....
Гледам по големите хранителни магазини козунаците свършили , агнешкото и то на едни цени ....
Хората пазаруват като за последно , препълват количките с храна , все едно след това гладни ще стоят и само три дни след празника колко много отпадъци ще се изхвърлят ......
Имам чувството ,че понякога всъщност забравяме каква е същността на самите празници и защо всички свързват празниците с голямото плюскане, голямото пътуване, с тагването и показността във фейса ?
А само ако се върнем 40-50 години назад, ще установим ,че всъщност хората са влагали съвсем друг смисъл в празниците !!!!
Защо се променихме , защо се превърнахме в консуматорско общество и свързваме празниците с толкова елементарни неща като да се наплюскаме и напием или да се тагнем от някое екзотично място за всеобща завист на колегите и колежките ни ?
Колко от Вас довечера ще отидат на църква заради самите тях, за да се пречистят ,зарадите българските традиции и колко от Вас са съхранили в себе си всичко това, а не защото така било модерно ?
Колко от Вас ще си зададат въпроса дали можем да бъдем поне мъничко по-добри , по-толерантни един към друг или това да си добър означава ,че си глупав ,старомоден и изостанал , защото сега е на мода да бъдеш войнствен, да бъдеш простак , да бъдеш кифла ,защото това се котира ,да загубиш човешкото в себе си , независимо от цената, която плащаш затова дори и в очите на нормалните и истинските хора да изглеждаш глупаво и нескопосано.

Нека усещаме смисъла на празника чрез сърцата и делата си, поне малко повече от колкото чрез стомаха си !
И така, какво за Вас е Великден и всеки подобен голям празник ?
Последна промяна Vasko на 28 Апр 2019, 13:31, променена общо 2 пъти
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Re: Какво за Вас е Великден ?

Мнение от Venelin1111 » 27 Апр 2019, 17:29

Сериозно ли свързваш Възкресение Христово като плюскане и екскурзии? Ако е така ,жалко! Но всеки живее сам живота си и сам избира какво да прави в същия този живот.
Чакам с нетърпение вечерната литургия в катедарлен храм “Успение Богородично” Бъдете живи и здрави в тези светли дни!
Няма вече BMW

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 27 Апр 2019, 23:28

Свързвам го с почивни дни, в които можем да си бъдем всички от семейството заедно, евентуално да пътуваме някъде, да се разходим и разпуснем. Софрите не са ми били никога приоритет, храним се здравословно доколкото можем, алкохол употребявам в много малки количества само при по-сериозни поводи. Религиозен смисъл не влагам, убеден атеист съм. Лично на мен, въпреки че мразя зимата, коледа е по-хубавият празник.
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Няма BMW ;-)
Мечтае да кара: Нова

Мнение от Venelin1111 » 28 Апр 2019, 0:46

Христос Воскресе !!!
Честит празник !!
Обичайте се

Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 28 Апр 2019, 8:53

Христос Воскресе !!!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 28 Апр 2019, 22:40

Масовият българин е вярващ само по празници, аз и тогава не съм, но не го натрапвам на другите, които им е празнично.
За мен отдавна празника не идва насила, или се чувствам добре по обясними( или не..)за мен причини, или не ми е празнично.
Коледа, НГ, рожден ден и т.н. ми бяха нужни като малък, сега нямат почти никакъв заряд..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 28 Апр 2019, 23:07

Точно! И при мен е така.
only rear wheel drive

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Апр 2019, 0:13

Аз се смятам за вярващ, но не съм религиозен. Възприемам Великденските празници като някаква пролетна ваканция - няколко свободни дни, които да прекараш с близки и приятни хора и да се порадваш на новата зеленина, чистия въздух и пролетното слънце. Не ходя на църква, в Турция и Гърция не съм стъпвал (и нямам намерение), не участвам в "социалните мрежи" и пазарувам само необходимото.

Празникът е... какъвто си го направиш. Да стоиш навъсен и да очакаваш някой друг да ти създаде празнично настроение... не е реално. И няма причина да ти бъде празнично само на определа дата от календара... Окачил съм в стаята си светещи гирлянди и всяка вечер си ги пускам - да ми мнапомнят, че всеки ден в живота ми е... празник... :mhihi: :mhihi:
Щом съм жив и се чувствам добре - какво повече... :dunno: :dunno:
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: пенсионерската
Мечтае да кара: самолети и лодки
Детайли за колата: E91 320d М47

Мнение от zzafirov » 29 Апр 2019, 8:14

Не обичам празници точно заради лудницата, показноста и простотията, която масово се демонстрира по социални мрежи, кафенета, ресторанти и т.н.
Отделно не съм религиозен и за мен това е възможност с малко дни отпуск да почивам повече време, като първите и последните дни ги прекарвам в къщи. Така избягвам задръстванията, а в останалото време - гледам прогнозата за времето и тръгвам за някъде.

ПП Все още не мога да възприема културата да "живееш готино", показвайки някакви модни неща във Фейсбук, а на обяд да мухаш пица на парче примерно. Ми сорри, ама предпочитам да не си снимам яйцата и дестинациите, а да си изкарам готино с приятели и да имам спомени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Апр 2019, 8:45

За мен всеки ден е празник , нещо не разбирам защо някой трябва да ми нарежда в кои дни ще празнувам в кои ще тъгувам ??!!! Следващия ден след празника какъв е ...ден на скръбта може би ? Отдаване на почит с ядене пиене и шопинг е доста съмнително като ефект според мен , вероятно щото не ме вълнува нито едно от тия ... :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Апр 2019, 9:06

Ми аз не съм вярващ. На църква не ходих, нито съм ходил, доколкото помня много години назад.

Яйца не съм ял още, а обикновено ям по няколко всеки ден. Просто така се получи. Козунах също, защото според разбиранията ми хляб със захар не представлява храна.
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 29 Апр 2019, 10:47

bum_bum написа:Козунах също, защото според разбиранията ми хляб със захар не представлява храна.

И според моите общо взето, затова си виках ще изям 1-2 парчета...нейсе, изядох си сам един козунак :mhihi: До края на празниците може и още някой да изям :ok:

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 30 Апр 2019, 10:02

Ако обикаляте църквата с достатъчно висока скорост, можете да се върнете назад във времето до Средновековието, където ви е мястото. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 30 Апр 2019, 10:18

Да , връщате се в миналото но при въртене в посока обратна на часовниковата стрелка . Ако се въртите в посока на часовниковата стрелка отивате напред в бъдещето ....поне няколко минути напред гарантирано , докато трае обикалянето на времевата аномалия после движението напред спира :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Май 2019, 21:34

.
Последна промяна Nickelback на 02 Май 2019, 10:58, променена общо 1 път
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Следваща

Назад към Извън Темата