Какво за Вас е Великден ?
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Какво за Вас е Великден ?
В навечерието сме на един от най-големите християнски празници - Великден .
Тази година се случва така, че почивните дни са четири ,а ако си намерим и извинителна причина за 30.04. и слеем и следващите празници , то можем да си направим една мини почивка, ваканция .
В представите на всички нас, празниците ние ги свързваме с посещение при близки , роднини, пиене, ядене ,отрупани с мезета маси от сутрин до вечер - време за почивка ,през което не се работи и имаме време за така наречените запои за някои ,а за други почивка някъде сред природата.
Темата е провокирана от наблюденията ми през последната седмица .
Ето, вчера всичко се беше юрнало на шопинг до Турция ,до Гърция, туристическите фирми използват празниците за да пробутат офертите си за почивка на супер цени , задръствания на границата, бокирала система, 4 -ри часово чакане на опашката на границата, след това тагвания във фейса, че сте на шопинг извън България и т.н. и т.н. и все показност и пищност . Днес във фейса се започнаха със снимките с ангешкото , яйцата, козунаците ....
Гледам по големите хранителни магазини козунаците свършили , агнешкото и то на едни цени ....
Хората пазаруват като за последно , препълват количките с храна , все едно след това гладни ще стоят и само три дни след празника колко много отпадъци ще се изхвърлят ......
Имам чувството ,че понякога всъщност забравяме каква е същността на самите празници и защо всички свързват празниците с голямото плюскане, голямото пътуване, с тагването и показността във фейса ?
А само ако се върнем 40-50 години назад, ще установим ,че всъщност хората са влагали съвсем друг смисъл в празниците !!!!
Защо се променихме , защо се превърнахме в консуматорско общество и свързваме празниците с толкова елементарни неща като да се наплюскаме и напием или да се тагнем от някое екзотично място за всеобща завист на колегите и колежките ни ?
Колко от Вас довечера ще отидат на църква заради самите тях, за да се пречистят ,зарадите българските традиции и колко от Вас са съхранили в себе си всичко това, а не защото така било модерно ?
Колко от Вас ще си зададат въпроса дали можем да бъдем поне мъничко по-добри , по-толерантни един към друг или това да си добър означава ,че си глупав ,старомоден и изостанал , защото сега е на мода да бъдеш войнствен, да бъдеш простак , да бъдеш кифла ,защото това се котира ,да загубиш човешкото в себе си , независимо от цената, която плащаш затова дори и в очите на нормалните и истинските хора да изглеждаш глупаво и нескопосано.
Нека усещаме смисъла на празника чрез сърцата и делата си, поне малко повече от колкото чрез стомаха си !
И така, какво за Вас е Великден и всеки подобен голям празник ?
Тази година се случва така, че почивните дни са четири ,а ако си намерим и извинителна причина за 30.04. и слеем и следващите празници , то можем да си направим една мини почивка, ваканция .
В представите на всички нас, празниците ние ги свързваме с посещение при близки , роднини, пиене, ядене ,отрупани с мезета маси от сутрин до вечер - време за почивка ,през което не се работи и имаме време за така наречените запои за някои ,а за други почивка някъде сред природата.
Темата е провокирана от наблюденията ми през последната седмица .
Ето, вчера всичко се беше юрнало на шопинг до Турция ,до Гърция, туристическите фирми използват празниците за да пробутат офертите си за почивка на супер цени , задръствания на границата, бокирала система, 4 -ри часово чакане на опашката на границата, след това тагвания във фейса, че сте на шопинг извън България и т.н. и т.н. и все показност и пищност . Днес във фейса се започнаха със снимките с ангешкото , яйцата, козунаците ....
Гледам по големите хранителни магазини козунаците свършили , агнешкото и то на едни цени ....
Хората пазаруват като за последно , препълват количките с храна , все едно след това гладни ще стоят и само три дни след празника колко много отпадъци ще се изхвърлят ......
Имам чувството ,че понякога всъщност забравяме каква е същността на самите празници и защо всички свързват празниците с голямото плюскане, голямото пътуване, с тагването и показността във фейса ?
А само ако се върнем 40-50 години назад, ще установим ,че всъщност хората са влагали съвсем друг смисъл в празниците !!!!
Защо се променихме , защо се превърнахме в консуматорско общество и свързваме празниците с толкова елементарни неща като да се наплюскаме и напием или да се тагнем от някое екзотично място за всеобща завист на колегите и колежките ни ?
Колко от Вас довечера ще отидат на църква заради самите тях, за да се пречистят ,зарадите българските традиции и колко от Вас са съхранили в себе си всичко това, а не защото така било модерно ?
Колко от Вас ще си зададат въпроса дали можем да бъдем поне мъничко по-добри , по-толерантни един към друг или това да си добър означава ,че си глупав ,старомоден и изостанал , защото сега е на мода да бъдеш войнствен, да бъдеш простак , да бъдеш кифла ,защото това се котира ,да загубиш човешкото в себе си , независимо от цената, която плащаш затова дори и в очите на нормалните и истинските хора да изглеждаш глупаво и нескопосано.
Нека усещаме смисъла на празника чрез сърцата и делата си, поне малко повече от колкото чрез стомаха си !
И така, какво за Вас е Великден и всеки подобен голям празник ?
Последна промяна Vasko на 28 Апр 2019, 13:31, променена общо 2 пъти
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Re: Какво за Вас е Великден ?
Сериозно ли свързваш Възкресение Христово като плюскане и екскурзии? Ако е така ,жалко! Но всеки живее сам живота си и сам избира какво да прави в същия този живот.
Чакам с нетърпение вечерната литургия в катедарлен храм “Успение Богородично” Бъдете живи и здрави в тези светли дни!
Чакам с нетърпение вечерната литургия в катедарлен храм “Успение Богородично” Бъдете живи и здрави в тези светли дни!
Няма вече BMW
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Свързвам го с почивни дни, в които можем да си бъдем всички от семейството заедно, евентуално да пътуваме някъде, да се разходим и разпуснем. Софрите не са ми били никога приоритет, храним се здравословно доколкото можем, алкохол употребявам в много малки количества само при по-сериозни поводи. Религиозен смисъл не влагам, убеден атеист съм. Лично на мен, въпреки че мразя зимата, коледа е по-хубавият празник.
only rear wheel drive
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Христос Воскресе !!!
Честит празник !!
Обичайте се
Sent from my iPhone using Tapatalk
Честит празник !!
Обичайте се
Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Христос Воскресе !!!
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Масовият българин е вярващ само по празници, аз и тогава не съм, но не го натрапвам на другите, които им е празнично.
За мен отдавна празника не идва насила, или се чувствам добре по обясними( или не..)за мен причини, или не ми е празнично.
Коледа, НГ, рожден ден и т.н. ми бяха нужни като малък, сега нямат почти никакъв заряд..
За мен отдавна празника не идва насила, или се чувствам добре по обясними( или не..)за мен причини, или не ми е празнично.
Коледа, НГ, рожден ден и т.н. ми бяха нужни като малък, сега нямат почти никакъв заряд..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Аз се смятам за вярващ, но не съм религиозен. Възприемам Великденските празници като някаква пролетна ваканция - няколко свободни дни, които да прекараш с близки и приятни хора и да се порадваш на новата зеленина, чистия въздух и пролетното слънце. Не ходя на църква, в Турция и Гърция не съм стъпвал (и нямам намерение), не участвам в "социалните мрежи" и пазарувам само необходимото.
Празникът е... какъвто си го направиш. Да стоиш навъсен и да очакаваш някой друг да ти създаде празнично настроение... не е реално. И няма причина да ти бъде празнично само на определа дата от календара... Окачил съм в стаята си светещи гирлянди и всяка вечер си ги пускам - да ми мнапомнят, че всеки ден в живота ми е... празник...
Щом съм жив и се чувствам добре - какво повече...

Празникът е... какъвто си го направиш. Да стоиш навъсен и да очакаваш някой друг да ти създаде празнично настроение... не е реално. И няма причина да ти бъде празнично само на определа дата от календара... Окачил съм в стаята си светещи гирлянди и всяка вечер си ги пускам - да ми мнапомнят, че всеки ден в живота ми е... празник...

Щом съм жив и се чувствам добре - какво повече...

Excellent! Steven is my name!
- zzafirov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: пенсионерската
- Мечтае да кара: самолети и лодки
- Детайли за колата: E91 320d М47
Не обичам празници точно заради лудницата, показноста и простотията, която масово се демонстрира по социални мрежи, кафенета, ресторанти и т.н.
Отделно не съм религиозен и за мен това е възможност с малко дни отпуск да почивам повече време, като първите и последните дни ги прекарвам в къщи. Така избягвам задръстванията, а в останалото време - гледам прогнозата за времето и тръгвам за някъде.
ПП Все още не мога да възприема културата да "живееш готино", показвайки някакви модни неща във Фейсбук, а на обяд да мухаш пица на парче примерно. Ми сорри, ама предпочитам да не си снимам яйцата и дестинациите, а да си изкарам готино с приятели и да имам спомени.
Отделно не съм религиозен и за мен това е възможност с малко дни отпуск да почивам повече време, като първите и последните дни ги прекарвам в къщи. Така избягвам задръстванията, а в останалото време - гледам прогнозата за времето и тръгвам за някъде.
ПП Все още не мога да възприема културата да "живееш готино", показвайки някакви модни неща във Фейсбук, а на обяд да мухаш пица на парче примерно. Ми сорри, ама предпочитам да не си снимам яйцата и дестинациите, а да си изкарам готино с приятели и да имам спомени.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
За мен всеки ден е празник , нещо не разбирам защо някой трябва да ми нарежда в кои дни ще празнувам в кои ще тъгувам ??!!! Следващия ден след празника какъв е ...ден на скръбта може би ? Отдаване на почит с ядене пиене и шопинг е доста съмнително като ефект според мен , вероятно щото не ме вълнува нито едно от тия ... 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ми аз не съм вярващ. На църква не ходих, нито съм ходил, доколкото помня много години назад.
Яйца не съм ял още, а обикновено ям по няколко всеки ден. Просто така се получи. Козунах също, защото според разбиранията ми хляб със захар не представлява храна.
Яйца не съм ял още, а обикновено ям по няколко всеки ден. Просто така се получи. Козунах също, защото според разбиранията ми хляб със захар не представлява храна.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
bum_bum написа:Козунах също, защото според разбиранията ми хляб със захар не представлява храна.
И според моите общо взето, затова си виках ще изям 1-2 парчета...нейсе, изядох си сам един козунак

- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Ако обикаляте църквата с достатъчно висока скорост, можете да се върнете назад във времето до Средновековието, където ви е мястото. 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Да , връщате се в миналото но при въртене в посока обратна на часовниковата стрелка . Ако се въртите в посока на часовниковата стрелка отивате напред в бъдещето ....поне няколко минути напред гарантирано , докато трае обикалянето на времевата аномалия после движението напред спира 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
.
Последна промяна Nickelback на 02 Май 2019, 10:58, променена общо 1 път
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2