Домашни автоматизации

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Домашни автоматизации

Мнение от alx » 05 Юни 2026, 0:35

Имаме си (поумряла) тема за хобита ама нека да имаме и за домашни автоматизации. Кой какво е направил? С какъв хардуер/ софтуер? Какви ценни автоматизации е написал?

За да дам тон- аз имам home assistant. Рън-вам го на Распбери ПИ 4. Имам за момента около 50 автоматизации- повечето свързани с климата в къщата и сигурността й.

Най- ценната автоматизация? Е едно от най- простите ми- в определен час вечерта проверявам дали гаражите за затворени и ако някой не е- обявявам го по Алекса-та и след 5 минути автоматично го затварям последвано от заключване на вратите и слагане на алармата в нощен режим. Не че нещо щото наоколо няма жив човек, ама за принципа.

По- сложни автоматизации ми позволяват в междинните сезони да духам топъл въздух нагрят под покрива като грее слънце в помещенията. До късна пролет и есен пък духам студен въздух от мазето в помещенията- затова и гледах радона преди да го инсталирам…

Та… някой? Нещо?
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Домашни автоматизации

Мнение от b_u_b_o » 05 Юни 2026, 0:56

И аз съм HA вече 7 години бая съм мазал по него, имам си автоматизации за външното осветление, дворната врата да се отвори като наближа с колата или ако съм вкъщи като сложа колана и натисна спирачка да включи на скорост - отваря вратата. Термопомпата кога се пуска спира и тн както и кои кръгове на подовото колко и кога работят също. Бойлера също изцяло аз го управлявам неговото реле е за всеки случай ако нещо не сработи при мен. Зареждането на колата също управлявам мощността според другите консуматори и как е тока(зимата разбира се напрежението е компромисно). Направил съм подготовка за поливната система да управлявам, ама трябва първо да оправя двора и да я изградя. :lol: Сигурно нещо изпускам...аа да и една автоматизация имам да ми праща ноутификейшън на телефона като приключи сушилнята, че ми се е случвало да се сетя и след 2 дни, че съм я пускал :lol: И много сензори и дашборди да си следя някви неща, обичам данни и графики :oops: И солари и батерии като сложа ще е интересно да ги ръчкам, ама и за това има време.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 05 Юни 2026, 1:08

Аз ползвам homebridge на едно распбери и всичките устройства ги вкарва като дивайси в хоумкита на апъл. Хъба е Апъл ТВ и управлява всичко - светлини, климатизация, ключалки и врати, щори и пердета, сензори, всичките ентъртейнмънти, през лоджитек хармони хъб, вързан за хоумкита през хоумбридж, включително и касетен дек, който с друго распебри се сдоби с ИЧ контрол, както и мултизонов еърплей, който е вързан през няколко еърпорт експреса и аплтв-та по стаите. Върху това имам всякакви автоматизации по време, геотракинг, всичко правено в Хоум аппа. Преди някой да се прибере, пуска всичко от сцената - лампи, климатик, устройства и гаси всичко и заключва, като излязат всички.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Юни 2026, 3:11

alx написа:...Имам за момента около 50 автоматизации- повечето свързани с климата в къщата и сигурността й....

Ако нямаш отопление на драйвуея, за да ти топи снега зимата, всичко друго е мИжи да те лАжем.

Та по въпроса:

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Юни 2026, 10:44

В отоплителния сезон съм автоматизирал климатиците да се намалят вечер и увеличават сутрин, преди да са станали всички. Както и разни "задачки" при ваканции, да отопли/охлади преди да съм се прибрал. Бих си направил и автоматични щори/завеси за сутрин/вечер. Ако си в къща - дали всичко е затворено също е ок както и поливна система. За поливането също бих сложил датчици за влага, а не да поливат докато вали дъжд :mhihi: Вероятно и робот за косене също има смисъл, щото има значение кога се полива/коси. Но повечето автоматизации като цяло са глупости и лиготии. Особено в апартамент. Пералнята като е смарт, нито се пълни сама, нито дрехите се сгъват сами :mhihi:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Юни 2026, 10:47

Единствената автоматизация е да си пусна робота евентуално и климатика, преди да тръгнем да се прибираме, като ни е е нямало няколко дни.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: :)

X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

GC: ...SRT

Мнение от Nickelback » 05 Юни 2026, 11:21

alx написа:Имаме си (поумряла) тема за хобита ама нека да имаме и за домашни автоматизации. Кой какво е направил?...

Виноват :paranoid: :dunno: Така и не разбирах защо никой не пише в хобистката, а то... не че няма проекти, но явно просто са заети хората в работно време, не както аз бях :mhihi: :ok:

Относно автоматизацията, автоматизирам от момента, в който се появи ESP32 (и малко преди това с ESP8266, ама то "не ставаше"). С това "безжичната свързаност" стана достъпна практически "без пари" и падна на тепсията на всеки хобист. :) Тоест от края на 2016-та някъде. Даже това ми първият пост по отношение да седна да правя нещо - в тогавашната IoT тема :ok:

viewtopic.php?p=4260954#p4260954

Накратко докъм 2023-та имах големи идеи за "интерфейс на естествен език", както и визуализации. Някой от тях реализирах. После се родиха деца/та, попораснаха и времето ми за реализацията рЕзко намаля :ok: А и ентусиазма като цяло :ok: :mhihi:

Аз обичам да правя нетривиални неща, които рядко някой се е сетил да направи и/или рядко някой може (лесно) да реализира (поради различни фактори) :) Останалото не ми е интересно :) Да не говорим пък сега с AI-я как всеки почна да бълва автоматизации и MCP-та. Скучна работа :ok:

Така като се замисля, всичките усилия дето съм бил впрегнал някога са били не толкова да автоматизирам нещо, ами ей така, да си начеша крастата и просто да доведа до резултат някое инженерно предизвикателство :)

TNT написа:Но повечето автоматизации като цяло са глупости и лиготии. Особено в апартамент.

Ето това - +1 :yes:
Като цяло единствената автоматизация, дето има смисъл, и ми върши работа в момента, е тази по вентилацията и дома и гаража. Останалото просто си седи и помни, че само съм си начесал крастата :mhihi: Най-много да го пусна за забава на големия син от време на време :ok:
Но да, за в къща с двор би могло да има повече приложения :bchug:

b_u_b_o написа:И много сензори и дашборди да си следя някви неща, обичам данни и графики :oops:

И аз съм така :yes: А и човек може да си прави така важни изводи за много неща свързани с околната среда от тях :yes: Еле пък сега с помоща на анализа от разни LLM-и :bchug:

Та така :) Чета ви с интерес, споделяйте :bchug:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Назад към Извън Темата