Домашни автоматизации
Модератор: Общи модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
Домашни автоматизации
Имаме си (поумряла) тема за хобита ама нека да имаме и за домашни автоматизации. Кой какво е направил? С какъв хардуер/ софтуер? Какви ценни автоматизации е написал?
За да дам тон- аз имам home assistant. Рън-вам го на Распбери ПИ 4. Имам за момента около 50 автоматизации- повечето свързани с климата в къщата и сигурността й.
Най- ценната автоматизация? Е едно от най- простите ми- в определен час вечерта проверявам дали гаражите за затворени и ако някой не е- обявявам го по Алекса-та и след 5 минути автоматично го затварям последвано от заключване на вратите и слагане на алармата в нощен режим. Не че нещо щото наоколо няма жив човек, ама за принципа.
По- сложни автоматизации ми позволяват в междинните сезони да духам топъл въздух нагрят под покрива като грее слънце в помещенията. До късна пролет и есен пък духам студен въздух от мазето в помещенията- затова и гледах радона преди да го инсталирам…
Та… някой? Нещо?
За да дам тон- аз имам home assistant. Рън-вам го на Распбери ПИ 4. Имам за момента около 50 автоматизации- повечето свързани с климата в къщата и сигурността й.
Най- ценната автоматизация? Е едно от най- простите ми- в определен час вечерта проверявам дали гаражите за затворени и ако някой не е- обявявам го по Алекса-та и след 5 минути автоматично го затварям последвано от заключване на вратите и слагане на алармата в нощен режим. Не че нещо щото наоколо няма жив човек, ама за принципа.
По- сложни автоматизации ми позволяват в междинните сезони да духам топъл въздух нагрят под покрива като грее слънце в помещенията. До късна пролет и есен пък духам студен въздух от мазето в помещенията- затова и гледах радона преди да го инсталирам…
Та… някой? Нещо?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Re: Домашни автоматизации
И аз съм HA вече 7 години бая съм мазал по него, имам си автоматизации за външното осветление, дворната врата да се отвори като наближа с колата или ако съм вкъщи като сложа колана и натисна спирачка да включи на скорост - отваря вратата. Термопомпата кога се пуска спира и тн както и кои кръгове на подовото колко и кога работят също. Бойлера също изцяло аз го управлявам неговото реле е за всеки случай ако нещо не сработи при мен. Зареждането на колата също управлявам мощността според другите консуматори и как е тока(зимата разбира се напрежението е компромисно). Направил съм подготовка за поливната система да управлявам, ама трябва първо да оправя двора и да я изградя.
Сигурно нещо изпускам...аа да и една автоматизация имам да ми праща ноутификейшън на телефона като приключи сушилнята, че ми се е случвало да се сетя и след 2 дни, че съм я пускал
И много сензори и дашборди да си следя някви неща, обичам данни и графики
И солари и батерии като сложа ще е интересно да ги ръчкам, ама и за това има време.
Аз ползвам homebridge на едно распбери и всичките устройства ги вкарва като дивайси в хоумкита на апъл. Хъба е Апъл ТВ и управлява всичко - светлини, климатизация, ключалки и врати, щори и пердета, сензори, всичките ентъртейнмънти, през лоджитек хармони хъб, вързан за хоумкита през хоумбридж, включително и касетен дек, който с друго распебри се сдоби с ИЧ контрол, както и мултизонов еърплей, който е вързан през няколко еърпорт експреса и аплтв-та по стаите. Върху това имам всякакви автоматизации по време, геотракинг, всичко правено в Хоум аппа. Преди някой да се прибере, пуска всичко от сцената - лампи, климатик, устройства и гаси всичко и заключва, като излязат всички.
alx написа:...Имам за момента около 50 автоматизации- повечето свързани с климата в къщата и сигурността й....
Ако нямаш отопление на драйвуея, за да ти топи снега зимата, всичко друго е мИжи да те лАжем.
Та по въпроса:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
В отоплителния сезон съм автоматизирал климатиците да се намалят вечер и увеличават сутрин, преди да са станали всички. Както и разни "задачки" при ваканции, да отопли/охлади преди да съм се прибрал. Бих си направил и автоматични щори/завеси за сутрин/вечер. Ако си в къща - дали всичко е затворено също е ок както и поливна система. За поливането също бих сложил датчици за влага, а не да поливат докато вали дъжд
Вероятно и робот за косене също има смисъл, щото има значение кога се полива/коси. Но повечето автоматизации като цяло са глупости и лиготии. Особено в апартамент. Пералнята като е смарт, нито се пълни сама, нито дрехите се сгъват сами 
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Единствената автоматизация е да си пусна робота евентуално и климатика, преди да тръгнем да се прибираме, като ни е е нямало няколко дни.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: :)
X7: G07 pre-LCI, M-sport, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...
GC: ...SRT
alx написа:Имаме си (поумряла) тема за хобита ама нека да имаме и за домашни автоматизации. Кой какво е направил?...
Виноват
Така и не разбирах защо никой не пише в хобистката, а то... не че няма проекти, но явно просто са заети хората в работно време, не както аз бях
Относно автоматизацията, автоматизирам от момента, в който се появи ESP32 (и малко преди това с ESP8266, ама то "не ставаше"). С това "безжичната свързаност" стана достъпна практически "без пари" и падна на тепсията на всеки хобист.
viewtopic.php?p=4260954#p4260954
Накратко докъм 2023-та имах големи идеи за "интерфейс на естествен език", както и визуализации. Някой от тях реализирах. После се родиха деца/та, попораснаха и времето ми за реализацията рЕзко намаля
А и ентусиазма като цяло
Аз обичам да правя нетривиални неща, които рядко някой се е сетил да направи и/или рядко някой може (лесно) да реализира (поради различни фактори)
Така като се замисля, всичките усилия дето съм бил впрегнал някога са били не толкова да автоматизирам нещо, ами ей така, да си начеша крастата и просто да доведа до резултат някое инженерно предизвикателство
TNT написа:Но повечето автоматизации като цяло са глупости и лиготии. Особено в апартамент.
Ето това - +1
Като цяло единствената автоматизация, дето има смисъл, и ми върши работа в момента, е тази по вентилацията и дома и гаража. Останалото просто си седи и помни, че само съм си начесал крастата
Но да, за в къща с двор би могло да има повече приложения
b_u_b_o написа:И много сензори и дашборди да си следя някви неща, обичам данни и графики![]()
И аз съм така

Та така

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
7 мнения
• Страница 1 от 1