Как да отворя шибедаха?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Как да отворя шибедаха?

Мнение от Exy » 30 Авг 2008, 22:12

Здравейте колеги, свалих шибедаха преди малко, как да го разглобя??? Ще трябва ли да му пусна ток? Проблемът е, че само напред/назад се отваря, не ще да си повдига задната част. Електрически е.
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 30 Авг 2008, 23:53

колега поразпитаи тук . мисля че имаше някои които ги прави, но е много деликатна работата. по добре да си спестиш всичко си купи един от една морга и му монтираи моторчето ти . става и на ръчния даже. забъркваш 100 грама боя и става същия цвят като колата ти. аз поне моя така го оправих че го бяха съсипали някакви кретени .. сега е ок и си работи супер. излезе ми 100 всичко някъде. дано да намериш евтин че много се насират с цените някои

ентусиаст
Аватар
Кара: Камион колкото читалището...

Мнение от pistata9889 » 31 Авг 2008, 0:23

Само марката е цена,а Шефчето както знам и тои не е в БГ така,че и при него ефтин няма да има.Така,че ако някои може да помогне да помага с нещо самостоятелно за оправяне на проблема.И моя е така само,че на горе се отваря а на зад не се пребира,механичен е.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 31 Авг 2008, 0:30

е колегите споменаваха едно момче което се справяло много добре с шибидаци.. от софия е някои но кои? не помня

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 31 Авг 2008, 0:40

Аз знам и адрес и телефон на един дето само шибедаси прави, ама искам аз да се пробвам първо, че да знам, че е направено като хората. Най-вероятно ще е счупена няква пластмаса за около 20лв. Изобщо не ми е оферта да купувам друг да го пребоядисвам и тн. Май ще трябва да докарам 12 волта до буксата и да го размърдам насам натам, все отнякъде ще зейне нещо...
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 31 Авг 2008, 0:50

ооо забравих да ти кажа.. в гаража ми се върти стария шибидах. ако ти трябва някоя част мога да ти дам
отнсно докарването на тока.. с две кабелчета или ако си го свалил още по лесно.. от всякъде става

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 31 Авг 2008, 10:45

Колега правил съм си на Е30-ката шибидака,и е голяма врътня.
Общо взето за да го разглобиш без да го счупиш трябва да знаеш как.
На Е36 не съм го отварял ,дано и не ми се налага.
Но да знаеш че няма части в него по 20лв. :mhihi:
Обади се на явор или на сони или на някой който разчаства коли за да ти каже как се разглобява че да не го дотрошиш ;)

При Е30 беше така:
Дърпа се назад 5см.
Хвашаш кората дърпаш надолу и после я прибираш назад.
после шибито в крайно горно положение ,
сваля се капандурата и всичко се разкрива.
Е не баш всичко де за детайлите мо моторния механизъм се сваля тавана на комбитата другите имат една малка кора от която има достъп.

Самоче при Е36 кората на капандурата е някаква по друга и неми се вярва да е баш същото :idea:
Изображение

моторспорт
Аватар
Кара: 332

Re: Как да отворя шибедаха?

Мнение от KIM » 31 Авг 2008, 11:15

Exy написа:Здравейте колеги, свалих шибедаха преди малко, как да го разглобя??? Ще трябва ли да му пусна ток? Проблемът е, че само напред/назад се отваря, не ще да си повдига задната част. Електрически е.

и моя го прави това,ама на е36 не смея да отварям понеже на е30ките като отварях ми се разката фмилията :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 31 Авг 2008, 11:24

Значи става и без да го свалям от колата, аз да по-добре да го върна обратно тогава вместо да се мъча да му пускам ток със жички. Намерих и някво DIY упътване в нета, но честно казано не разбрах много добре как махнаха капандурата... http://www.bimmerdiy.com/diy/e36sunroof/ Не са много скъпи частите - това, което са писали в тоя сайт, че често се чупи в дару е 25лв. Е ако и лявото и дясното са ми счупени отивам на 50 в най-лошия случай. А на Явор утре ще досаждам ако днес не успея сам :)

А, сетих се още нещо - гледам, че се продава "emergency tool", с който да го затвориш на ръка ако ти замине моторчето, ако е нормален шестограм, както си мисля, няма да имам нужда от ток.
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 02 Сеп 2008, 11:55

Оказа се, че повечко неща са счупени, вчера ги поръчах, общо 120лв. Два водача и два повдигача - 2 х 25лв + 2 х 35лв. Лесно е разглобяването, особено като е свален шибедаха - 3 гайки в задната му част (17мм ако не се лъжа), могат да се развият и без да се дърпа кората назад като се повдигне капака само. И два винта еврейска звезда (същия размер като всички останали винтове по шибедаха) на пантите в предната част - те се развиват като се бръкне отдолу при дръпната назад кора. Местенето на кората и капандурата става без проблеми с най-обикновен шестограм в дупката на машинката за аварийно затваряне (явно са знаели, че на синьото реле не може да се разчита :mhihi: ). Като дойдат частите мисля да го почистя идеално, да го омажа яко с грес, да се опитам да го сглобя обратно и да пиша дали е била успешна операцията.
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 27 Окт 2008, 22:40

Това отваряне нагоре ми излезе през носа... както и да е, искам да питам някой случайно купувал ли е ремонтния комплект, който включва релсите на вътрешната кора???
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от melody1 » 29 Окт 2008, 22:53

Тоя шибедах на Е36 е пълен отврат. И аз свалих моя защото от едната страна пропадна, а долната кора с плата не искаше да се движи(само с ръка става). Сега бера ядове с поръчване на части, които се бавят по една седмица. :twisted:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Мнение от insane_v » 30 Окт 2008, 4:51

На мен ми се разлепи плата на кората. Залепих го, но явно не съм успял да го опъна хубаво и като го отварям се набира и спира. Шибидака е електрически. Някой може ли да ми обясни как се сваля кората ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 30 Окт 2008, 19:07

Аз мисля, че мога. Дано само не те подведа, тъй като съм го правил на свален изцяло шибедах, ти предполгам не искаш да махаш тавана.

- Затваряш го напълно, не трябва да стърчи нагоре, нито да е преместен назад.
- Съвсеееем леко цъкаш копчето все едно искаш да го преместиш назад. Задната му част трябва да слезе леко надолу, но не докрай. Целта е палеца, който движи вътрешната кора, да се премести напред и да освободи кората, но не трябва задната част на капака да слиза до долу, защото има един щифт, с който ще захване кората.
- Би трябвало при това положение да можеш да преместиш кората назад и да разкриеш 3 гайки размер 17, които държат капака.
- Развиваш ги, както и двата винта еврейска звезда в предната част на капака, отстрани са на пантите. Като ги развиеш размести леко железата на пантите, защото капака все още ще е хванат за тях.
- Придърпваш кората обратно напред и развиваш 10-ината болта еврейски звезди (същия размер), които я държат за релсите.
- Докато кората е назад НЕ НАТИСКАЙ НИЩО. Изобщо след като нагласиш нещата така, че кората да е свободна, не барай копчето. Трябва да се върне в крайно предно положение и тогава да се мести накъдето и да било.
- Връщаш кората и я мърдаш пак назад.
- Завинтваш капака. Ония 2 болта отпред ще ти разкажат играта ако не предприемеш крайни мерки (например секундно лепило в главата на болта :mhihi: ).
- Връщаш кората в крайно предно положение и се надяваш нищо да не се е разместило и да може свободно да мине под щифта на капака и палеца в релсата да е все още леко напред (като го видиш отворен ще разбереш).
- Цъкаш копчето и ако се счупи нещо няа се сърдиш :mhihi:
We love you Ronnie!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Exy » 30 Окт 2008, 19:11

melody1 написа:Тоя шибедах на Е36 е пълен отврат. И аз свалих моя защото от едната страна пропадна, а долната кора с плата не искаше да се движи(само с ръка става). Сега бера ядове с поръчване на части, които се бавят по една седмица. :twisted:

Какво точно поръчваш? Ако е една седмица, идеално. Аз чаках 1 месец за ремонтния комплект на тая кора и накрая казали немците, че го няма и не се знае кога ще дойде и ми дадоха по-нов за Е36ици след 11-ти '94-а обаче оная пластмаса дето палеца я мести е по-дълга и няма как да влезе. Сега се чудя кво да правя, никъде не намирам стар за части.
We love you Ronnie!

Следваща

Назад към E36