избор на фото - никон Д90 или Канон Д50

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 03 Ное 2008, 15:35

Aми всъщност Сони може да се сравни с Ауди в такъв случай :). Както казах, това си е всъщност Минолта, или бившите Коника-Минолта. Питай който и да е фотограф за тази марка, да видим. Например А700 е базиран на Коника-Минолта 7Д. Имат супер обективи, телата им са много добри, матриците също - както казах матрици на Сони открай време ползва не само Никон, но и Пентакс в ДСЛР-ите си. Стабилизацията в тялото първо е изобретена от Коника–Минолта :)
Абе много настъпват напоследък, поразрови се малко, и ще видиш. Стабилизацията си е голямо предимство. А и хубави скъпи обективи имат, дори някои са по-хубави от тези на Никон и Канон - Сони работят с Цайс, а обективите на Minolta G-series са дори по-добри от тези на Канон L. Но са и скъпи :). Така че всъщност, като традиции, колкото и да е странно, Сони е на нивото на Канон и Никон. Сега даже пуснаха и про-тяло, а900 с фул-фрейм 24мп сензор, който в комбинация с буркана на Цайс 85/1.4 направо кърти мивки... То са бокета, то е острота.. Да не съм голословен (туй размазанкото му се вика „Боке“. Бокето си притежава своя структура, характерност, и придава „душата“ на снимката):

Изображение

Изображение

Изображение

Това е Ауди Р8 на апаратите, ако така мога да се изразя :mhihi:
Комбинацийката (тяло + гореспоменатия обектив) в момента излиза малко под 8000лв...

Колкото до Панасоник - там наистина е друга хавата. Те почти нямат опит с ДСЛР, но пък са най-добрите при сапунерите, освен това правят матрици и за ДСЛР Олимпус. Например флагмана на Олимпус в момента е с матрица на Панасоник, както и много други модели под него. Аз съм имал фотоапарат Панасоник, и като качество, изработка и солидност на тялото го поставям над началните класове ДСЛР, като например 450д, канон д60 и т.н.
Просто главното предимство на G1 е в големината на тялото и обективите. Друго няма. Но за мен това е достатъчно. Всъщност G1 притежава характеристиките, в които Панасоник са най-добри: това е стабилен с прекрасна изработка сапунер, с матрица на ДСЛР и сменяеми обективи. Сапунер казвам, защото няма огледало. Поради липсата му, разстоянието м/у обектива и матрицата е 2х по-малко, и оттам и самите обективи са 2х по-малки.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 03 Ное 2008, 15:43

проблема на минолтата и на наследника им е ,че ...като сме тръгнали да сравняваме... са НСУ!тва е марка преди ауди-така са се казвали! или юнион ауто! т.е. те умират и загиват ,а канон специално расте.
в тоя ред на мисли аз бих сравнил канон с бмв ,щото непрекъснато израстват и дърпат нагоре ,никон - с мерцедес,щото са класика в жанра и провят това от 1000 години,а останалите са некви голфове и пежа....!! аз в случая се колебая между мерца и бмв-то/мале добре,че включих няколко пъти бмв в поста си да не е спам / и сигурно ще се спра на една от двете марки. отделно нали все пак има и цена в цялото уравнение ,а доставка от щатите,която ми предложи един виден съфорумец да направиме заедно накланя везните към Д300-никон с два обектива ,който излиза на цената на Д50 на канон с един тука или на Д90 на никон пак с един обектив....!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 03 Ное 2008, 16:22

Sony не само, че не залязва, ми точно обратното. От 7% market share, в момента покачиха на 12%, а в Европа дори до 25%. Те и няма как да залязат, при положение, че Никон, Пентакс и Самсунг ползват изцяло техни матрици :lol:
Ако сравняваме с коли - все едно Мерцедес, VW и Опел примерно да ползват двигатели на Ауди (само БМВ (Канон) - свои собствени), и някой да твърди, че Ауди са залязваща фирма :lol:
Напротив, Сони отхапват все по-голяма част от баницата. Но както и да е, никон 300д е много хубаво тяло. Никон са най-красиви и на външен вид, а също и фокусната им система е може би най-добра (макар че при сони а700 също е супер, може би дори по-бърза от на Никон, но пък Никон има повече АФ точки). Никон д300 и Сони а700 ползват еднаква матрица... а700 е по-евтино от д300, но има вградена стабилизация. С разликата от парите можеш да си купиш по-хубави обективи, и всички те ще са стабилизирани.. Ако можеш да си позволиш Цайса (1300$ го гледам там), или някой друг Цайс... Абе няма да те навивам, и Никона е добър апарат, само дето няма стабилизация. Всичко друго му е 6.

П.С.: Ето едно сравненийце:
http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra700/page28.asp
М/у другото, можеш да го прочетеш цялото, но единствения съществен недостатък на а700, който е дискутиран в ревюто е, че потиска твърде много шума в роу-формат, и по този начин размазва детайла. Да, но този проблем беше фикснат преди около половин година (а може би и повече), с един от поредните ъпдейти на фърмуера на апарата, така че вече и този проблем го няма. Разликата в цената е 1400$ срещу $1800. За парите от разликата си взимаш въпросния Тамрон от по-горе, и той ще ти е стабилизиран. Трябва също да знаеш, че Тамрон и Сони работят заедно от години, даже имат общи модели обективи, т.е. Сони работи много добре и бързо с Тамрон ;)

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 03 Ное 2008, 18:00

Не знам, ти си решаваш, аз съм към сектата на Канон почти колкото към тази на БМВ, но ако вземеш никона, едва ли ще сбъркаш.
Придържай се към някоя от двете марки.

Малко за Сони, ACCELERATOR, говориш компетентно, личи си че разбираш, дали не си комуникираме и във фотофоруми, как се пишеш?

Сони отпреди няколко години реши да пробива в ДСЛР сегмента и го прави относително успешно защото не се опитва да пробие сам, а използва, както каза ACCELERATOR, постигнатото от Минолта.

Минолта едно време е била от основните производители, но съвсем отговорно казвам, че НЕ е била съвсем от класата на Канон и Никон...

Наскоро в Сентрал парк Хотел имаше демонстрация на споменатия по-горе модел на Сони - А900. ОК, много добър фотоапарат, фулфрейм, много мегапиксели (доколко е предимство може да се поспори, но на теб ОПРЕДЕЛЕНО не ти трябва, освен ако не си решил да правиш билбордове примерно).
След демонстрацията на екипа на Сони, всеки присъстващ имаше възможност да си "поиграе" с фотоапарата и аз, разбира се, не я пропуснах.
Всичко по него е направено много нелогично, ако щеш една снимка за да разгледам и да зумна ми трябваше подробен инструктаж от един от хората към Сони, а веднъж даже и той се обърка.
В това отношение Канон е като БМВ, защото всяко бутонче е там, където би трябвало да бъде.

Моят съвет е да не скачаш чак на Д300 като първи такъв фотоапарат, вземи си от Америка Канон 50д с 2-3 квалитетни обектива, излизай и започвай да снимаш.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 03 Ное 2008, 18:43

Във фотофорума се пиша deyo ;)
Колкото до ергономията - това е строго индивидуално, и много зависи от това с какво си свикнал. Аз например като съм снимал доста с Коника–Минолта, като си играх с а700, всичко си беше на мястото му, точно където го очаквах. Има си директен бутон за всичко. Един приятел пък има Канон 40д - там съм като в небрано лозе.. А и доста неща са комбинация от 2 бутона, наистина логиката е по-различна. При Никон пък разположението на бутоните е по трети начин... Според мен важно е възможно най-много функции да са ти изнесени на отделни бутони, пък с разположението им се свиква за 2-3-4 дена, в зависимост от това колко щракаш :)
Аз по принцип се бях засилил на а700, просто като го пипнах и разгледах на презентацията на Сони, много ми допадна. Даже вече щеше да ми е в чантата, ако не беше излязъл G1. Откак станах и моторджия (хобита много, еххх), снимането почти го зарязах, и то не защото не ми се снима (напротив), ами защото разходките ми вече са предимно с мотора, а не с колата. И така ТЕГЛОТО и ОБЕМА станаха наистина голяма пречка. Тъкмо мислех да взема соломоновско решение, и да си купя джобна сапунерка, която да си е винаги с мен, когато излезе и G1 - с него не се лишавам почти от нищо :)

Аватар

Мнение от SKISA » 03 Ное 2008, 20:44

как така няма стабилизация!? тя не е ли в обектива!? доколкото разбрах стабилизирането на образа става от обектив с тази възможност,а за каква стабилизация на тялото говорим!?
и пакне мога да схвана защо да не почна с добро тяло!? какви би ме спряло /като изключим-цената/ да започна с много добър модел... не схващам проблема в това....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 03 Ное 2008, 21:01

При Сони и Пентакс, стабилизацията е в самото тяло. Вместо да има оптичен елемент в обектива, който се движи, и по този начин „стабилизира“ образа (компенсира трептенето на ръката), при тях самата матрица се движи. Това има две предимства:
1. ВСЕКИ обектив вече ти е „стабилизиран“, независимо дали е стар, нов, твърд, зуум, просто защото стабилизацията вече е извън него;
2. Движещият се оптичен елемент по принцип влошава малко образа в обектива. Затова няма и да видиш твърд (който не е със зуум) стабилизиран обектив. Освен това Канон и Никон доскоро слагат стабилизация предимно на дългите си обективи, където там е най-нужна. Чак напоследък, под натиска на Сони, почнаха да слагат и на китовите си къси обективи.
Има и един недостатък:
Вградената в тялото стабилизация действа само в момент на снимане, т.е. докато гледаш през визьора ти не виждаш действието й.

А комбинацията „вградена в тялото стабилизация“ + светлосилен твърд обектив + високото исо на ДСЛР прави чудеса на тъмно! Можеш да снимаш спокойно на улично осветление през нощта, без да се размаже снимката.

Иначе ако бюджета не е ограничен, разбира се, че е по-добре да започнеш с добро тяло, и добри обективи!
Мисълта ми беше, че примерно ако си заделил 5000лв, ще получиш по-добри крайни резултати, ако си купиш тяло за 1000лв, и дадеш останалите 4000 за обективи, отколкото ако разделиш сумата 50:50.

Аватар

Мнение от SKISA » 03 Ное 2008, 21:11

5 бона са много пари...няма да са толкова! разбрах за стабилизацията-мерси. има едно-но...!!защо от две теми в два форума само и единствено ти говориш за сони!? нещо не е както трябва. не казвам,че не си прав,но статистически всички останали казват само канон и никон. отделно няма фоторепортер,голям фотограф или дори и като гледам футбол някой да снима със сони. ма никой!! някакси не се връзва всички да са се объркали. аз поне не съм виждал фотограф с нещо различно от тези две марки.
а иначе тва вече го разбрах за стъклата -просто в щатите нещата са доста интересни като цени и може да си позволиш два обектива ,покриващи почти целият диапазон ,плюс карти ,плюс куфари ,чанти и страхотно тяло за цената на по-кофти тяло с един обектив в български магазин....!!! така че ,там имам 18-55 и 55-200 и Д300 с две карти и една камара допълнителни неща ,срещу Д90 с китов 18-105 или нещо подобно и нищо друго.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ACCELERATOR » 03 Ное 2008, 21:25

Не съм само аз :mhihi:
Просто в България Канон и Никон са най-разпространените марки, а специално във фотофорума феновете им са направо фанатизирани. Аз по принцип не робувам на марки (както виждаш, в момента съм се насочил към панасоник, просто защото ми предлага това, от което имам нужда), и винаги гледам на нещата малко по-трезво. Във фото-форума всеки си хвали неговия апарат, ако за там ми говориш (не знам коя е другата тема). Даже най-големия куриоз е navy, който преди имаше канон, пускаше 1000 теми как Канон е по-добър от Никон, как обективите били супер и т.н. и т.н. Впоследствие обаче си купи... Никон :lol: И тогава всичко се обърна с главата надолу - почна да плюе Канон, да пуска сравнения на обективи, тела и т.н... Та така са всички там, само че в различна степен :)
Дадох ти и линк в най-уважавания сайт за тестове на фототехника dpreview - там сам можеш да се убедиш в това, което ти казвам, можеш да сравниш примери, хората са дали тестове, в които се вижда всичко черно на бяло, има си и коментари и т.н. ;)

П.С. - Сони започнаха да вадят модели едва преди година-две. Дотогава имаха само един модел ДСЛР, който беше entry-level - а100. Pro-модела го пускат в продажба едва сега, така че тепърва ще почнеш да виждаш и репортери със сони. Просто досега нямаха такъв модел. Ето и ревюто му: http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra900/ - доста го хвалят (като имаш предвид, че дпревю по принцип е канонски сайт, т.е. фенове са на канон).
Освен това, Сони нямат толкова голям избор (все още) при скъпите дълги обективи. Между другото, там и Никон не са много силни - ако се загледаш в редиците на спортните фотографи (мач или нещо от сорта), преброй колко от тях са с БЕЛИ обективи ;) Никон НЯМАТ бели обективи ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 03 Ное 2008, 22:33

иво, снимам със сони а200 9 месеца вече /петре, ако хвана а900, дали няма се оправя с копчалъците, как мислиш :mhihi: /
но никъде не съм писал, щото у нас всеки си хвали неговото пиле :mhihi: ... по стар нашенски обичай :mhihi:
деио много точно ти е обяснил всичко... само да вметна, че първия автофокусен обектив е ... минолта 8) ... сони купи марка с огромни традиции във фотографията, надявам се да не се изложи в бъдеще... но до момента няма такава опасност... другото, което направиха, е, че пуснаха продуктите си на изключително конкурентни цени... и превземат доста активно според мен основно заради това... цайсовете обаче са си цифра...
от друга страна обаче, евтини стъкла с минолта/сони маунт има доста... тамрона 28-105/ф2.8 ми излезе малко над 300лв, а преди дни се сдобих с легендарния биъркан /минолта 70-200/ф4/ за сумата от 320лв :shock: ... и ако до сега ми е било чудно словосъчетанието "цепи мрака", то този обектив просто го прави :mhihi: ... в момента съм разкрачен между а700 и фуджи е5 про /щото сапунерката ми фуджи ф700 ми служи вярно 5-та година вече, а снимките на този тип матрица са уникални :!: /... но заради обектива може алфата да бие...
не е лошо да проучиш и пазара на мъгливия албион, щото бият американския май в момента :
http://www.parkcameras.com/g/8/Digital-SLRs.html
поне аз натам съм се насочил, на нова година ще се щрака с ново тяло така или иначе

т-т-т-тузар
Аватар

Мнение от GaD » 03 Ное 2008, 23:02

мен нещо Сони не ме кефят, само като видя колко са пласмасови и евтини и ми се гади..

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 03 Ное 2008, 23:12

Скисче,ти ако си купуваше Майбах по лесно щеше да го избереш бре вуйче! Ми то нема ти остане живот докато се решиш бре! :mhihi: Я си вземай СВЕМА и некой нека ти брои крачките и ...... чичо Манчо хванах те! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 11 Ное 2008, 12:37

дано не се сърди колегата но да ползвам темата да попитам това по добро ли е от сапунерките понеже искам хубава снимка но ни на висока цена това го има към 440 лв www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-h10 ясно е че не е кои знае какво но да снима по добре от сапунерка
няма да се ползва професионално само за лични снимки при разходки почивки и така

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 11 Ное 2008, 13:30

turieca написа:дано не се сърди колегата но да ползвам темата да попитам това по добро ли е от сапунерките понеже искам хубава снимка но ни на висока цена това го има към 440 лв www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-h10 ясно е че не е кои знае какво но да снима по добре от сапунерка
няма да се ползва професионално само за лични снимки при разходки почивки и така

Той колегата нещо не пише у форума тия дни...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X3 3.0d '04

Мнение от DIDO » 13 Ное 2008, 19:52

SKISA, и аз се чудя какво да взема, но твърдо съм се ориентирал
към NIKON. Яд ме е че не го купих от Швейцария миналия месец,
защото в Interdiscount-a в Цюрих имаше Nikon D90 Kit с Nikkor 18-105,
за 1599 CHF и същия ден имаше -10% на всички стоки.
Или това идва на 1599-10%=1439 франка.
1436*1.311=1886 лв.
А тук цената е с 500-550 нагоре при най-добрите оферти.
Но там ДДС не е 20%, ами 7.6%.
И бензина е най-евтин в целия ЕС и електрониката.
Там имаше от всички модели мостри, и като ги разгледах и хванах
в ръце, трябва да ти кажа че Никон-а е с най-истински материал
по корпуса, канон бяха с няква гадна пластмаса, Сони с малко по добре от канона.
Просто усещането за хубав фотоапарат идва с Никон ;)
BMW - Усещане за автомобил

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата