Скоростен лост - помощ заяжда?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Скоростен лост - помощ заяжда?
Здравейте,
До сега не бях обърнал внимание но, откакто усетих проблема почва да ме дразни.
Проблема е, че когато включа 5-та на е39 525d лоста не се връща в средата.
Стои все едно няма какво да го върне. След малко каране ако не се ползва 5-та всичко се оправя до следващото вкл.
Все едно заяжда пружинката която трябва да върне лоста в средата.
По тази схема не виждам нещо да подържа лоста в средата.
http://bmwfans.info/original/E39/tou/52 ... ll-25_0280
КОлеги дайте съвет от какво може да е?
До сега не бях обърнал внимание но, откакто усетих проблема почва да ме дразни.
Проблема е, че когато включа 5-та на е39 525d лоста не се връща в средата.
Стои все едно няма какво да го върне. След малко каране ако не се ползва 5-та всичко се оправя до следващото вкл.
Все едно заяжда пружинката която трябва да върне лоста в средата.
По тази схема не виждам нещо да подържа лоста в средата.
http://bmwfans.info/original/E39/tou/52 ... ll-25_0280
КОлеги дайте съвет от какво може да е?
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Извади топката на лоста и кожения кожух (внимавай с дърпането на топката, да не останеш и без преден джам), след това извади уплътнението номер 16 и виж състоянието на гуменото уплътнение номер 8. Принципно то играе роля на "пружина" и фиксира лоста да седи в средата когато не си на скорост. Успех.
- ben_g
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 525 TDS
Колега проблема е другаде. Ето тук е доста добре описано за какво става въпрос и как се поправя:
http://www.jshayden.com/BMW_e36_ZF_Transmission_Fix_5th_Gear_Gate.pdf
За съжаление трябва да се свали скоростната кутия при тази процедура.
Поздрави!
http://www.jshayden.com/BMW_e36_ZF_Transmission_Fix_5th_Gear_Gate.pdf
За съжаление трябва да се свали скоростната кутия при тази процедура.
Поздрави!
Колега ben_g благодаря за отговора който направо ме уби
Надявам се, че не е проблем да я карам така докато дойде момент за сваляне на скорости (надявам се да не е скоро)?
Иначе само заради тази пружинка е безумие да се свалят скорости. А най тъпото е, че по принцип доколкото виждам е фабричен дефект който се отстранява безплатно ако колата е в гаранция т.е. нова.

Надявам се, че не е проблем да я карам така докато дойде момент за сваляне на скорости (надявам се да не е скоро)?
Иначе само заради тази пружинка е безумие да се свалят скорости. А най тъпото е, че по принцип доколкото виждам е фабричен дефект който се отстранява безплатно ако колата е в гаранция т.е. нова.
- ben_g
- кандидат ентусиаст
-
Нищо не може да стане като я караш така, освен че някой път може да включиш 5та, вместо 3та. Като тръгнеш да сменяш съединител - тогава ще му дойде реда и на този проблем. 

- ben_g
- кандидат ентусиаст
-
TERES написа:Имам абсолютно същия проблем. След известно време лоста се връща където трябва, но стана около седмица вече не иска и стои някаде между 3-та и 5-та, явно съм минал на следващата фаза - проблема да не се оправя сам. Много е неприятно в града трябва всеки път да внимавам коя включвам.
Пробвай да я покараш на по-дълго разстояние - като се загрее маслото в скоростната кутия, би трябвало да се оправи.
Днес ходихме до Копривщица и видимо лоста е по-добре (явно на дълъг път се смазва по добре или от честата употерба и вибрации).
Като изключа от 5-та лоста не се връща сам но, когато го бутна се връща веднага.
Поне е по-добре от да го чакам да се върне пружината незнайно кога.
Дали този проблем не се появява при продължително неизползване на 5-та?
Дане би нещо да клеясва, понеже колата не беше карана редовно към 2 месеца преди да я купя.
Ще пиша ако се оправи от самосебе си като я покарам.
Като изключа от 5-та лоста не се връща сам но, когато го бутна се връща веднага.
Поне е по-добре от да го чакам да се върне пружината незнайно кога.
Дали този проблем не се появява при продължително неизползване на 5-та?
Дане би нещо да клеясва, понеже колата не беше карана редовно към 2 месеца преди да я купя.
Ще пиша ако се оправи от самосебе си като я покарам.
- g_mihalev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с удоволствие
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: G30 520 xDrive 2017
Re: Скоростен лост - помощ заяжда?
Темата е малко стара, но за мен проблема е актуален 
Имам проблем с минаването на лоста от средно в най-дясно положение (точно преди да включа 5-та)
Някой правил ли я е тази процедура :
http://www.jshayden.com/oilkngfkjiurewknvf0984ofn.php?fc=bmw1
Интересно ми е дали е възможно поради същата причина понякога да не мога да включа 1-ва . Налага се да вкарам лоста във 2-ра и тогава пак 1-ва (все едно опира в нещо и не позволява да се вкара лоста в първа позиция - при спряна кола)
EDIT:
Забравих да спомена : колата е е46(М52B20TU) ; съединителя е сменян преди 7-8 месеца ; масло скорости преди година;
Сега се сещам, че имам и още един симптом - не винаги, но доста често ми се случва при превключване от 1-ва на 2-ра в движение се чува някакво изчаткване от скоростите и имам чувството че не е хубаво освободен(отделил) съединителя, понеже се налага леко усилие.
При включване на 3 или 4-та или 5-та скорост нямам такива проблеми като този от 1-ва на 2-ра.
Благодаря предварително на отзовалите се колеги

Имам проблем с минаването на лоста от средно в най-дясно положение (точно преди да включа 5-та)
Интересно ми е дали е възможно поради същата причина понякога да не мога да включа 1-ва . Налага се да вкарам лоста във 2-ра и тогава пак 1-ва (все едно опира в нещо и не позволява да се вкара лоста в първа позиция - при спряна кола)
EDIT:
Забравих да спомена : колата е е46(М52B20TU) ; съединителя е сменян преди 7-8 месеца ; масло скорости преди година;
Сега се сещам, че имам и още един симптом - не винаги, но доста често ми се случва при превключване от 1-ва на 2-ра в движение се чува някакво изчаткване от скоростите и имам чувството че не е хубаво освободен(отделил) съединителя, понеже се налага леко усилие.
При включване на 3 или 4-та или 5-та скорост нямам такива проблеми като този от 1-ва на 2-ра.
- Todorov.M
- Потребител
-
- Кара: Е39 520i '99
- Мечтае да кара: по хубав път
[quote="g_mihalev"]Темата е малко стара, но за мен проблема е актуален 
И аз имам същият проблем,ако някой може да помогне с мнение...
Мислех си дали със смяна на маслото на скоростната кутия може да има подобрение...? 

И аз имам същият проблем,ако някой може да помогне с мнение...

- bmwfena
- БМВманиачения
-
- Кара: ПЕЧКА понавървяваща
- Мечтае да кара: на ядене и пиене
И при мен е така.На моменти не се връща на средата ама вече му свикнах
След по продължителна употреба се оправя...ама докога ще е така не знам

След по продължителна употреба се оправя...ама докога ще е така не знам

- sashozmeq
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i Touring
- Мечтае да кара: BMW
g_mihalev написа:Темата е малко стара, но за мен проблема е актуален
EDIT:
Абсолютно същите проблеми имам. 1 към 1. Проблема е от въпросните пружинки. Като се покара по дълго време и се загрее маслото в скоростната кутия и боклуците омекват и проблема изчезва. Като изтине колата си е налице проблема.
П.С. Дразнещо е много, ама някак си не ми се сваля скоростната кутия заради това.
Никога не карай по-бързо, от колкото твоят ангел-хранител може да лети.
- g_mihalev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с удоволствие
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: G30 520 xDrive 2017
Явно проблема е разпространен. Определено е много дразнещ
Интересно ми е дали може в даден момент да ме остави на пътя колата...
Да попитам колегите които имат този проблем случайно да имат нещо от рода на придърпване при смяна на скоростите (предполагам проблема ще е от друго,но ако някой има опит нека сподели).

Интересно ми е дали може в даден момент да ме остави на пътя колата...
Да попитам колегите които имат този проблем случайно да имат нещо от рода на придърпване при смяна на скоростите (предполагам проблема ще е от друго,но ако някой има опит нека сподели).
- dak
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D 184 кс. седан
Колеги темата е много стара но и при мен проблема се появи . Когато включа на пета пр. лоста не се връща в средата , след като загрее се оправя. Линка за решаване на проблема вече не работи ! Ако сменя маслото на кутията има ли шанс да се оправи ?
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2