Защо съществува акцизът
Модератор: Общи модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- s52b32
- Потребител
-
- Кара: E63 M6, Е32 750iL highline
- Мечтае да кара: Lotus Elise
Защо съществува акцизът
Някой може ли да ми каже защо съществува акцизът на мощни автомобили? И защо се изчислява на основата на мощност?
Знам, че реалната причина най-вероятно е "за да пълни джобовете на държавните служби/служители"... ама поне трябва да има някаква причина за прикритие... какво биха ми казали създателите на този закон ако ги питам?
Да е за вредни изгорели газове - няма много логика - мощността не е право-пропорционална на вредните емисии. Да е за таксуване на богати хора - също не е - иначе би бил на основата на паричната стойност на автомобила, не на мощността.
Има ли шанс в скоро време на някой там горе да му дойде малко ум в главата и да махнат акциза? (или поне да го начисляват спрямо нещо по-логично - например средно количество на вредни за атмосферата газове от определен модел автомобил)...
Знам, че реалната причина най-вероятно е "за да пълни джобовете на държавните служби/служители"... ама поне трябва да има някаква причина за прикритие... какво биха ми казали създателите на този закон ако ги питам?
Да е за вредни изгорели газове - няма много логика - мощността не е право-пропорционална на вредните емисии. Да е за таксуване на богати хора - също не е - иначе би бил на основата на паричната стойност на автомобила, не на мощността.
Има ли шанс в скоро време на някой там горе да му дойде малко ум в главата и да махнат акциза? (или поне да го начисляват спрямо нещо по-логично - например средно количество на вредни за атмосферата газове от определен модел автомобил)...
- |`oTuH
- ентусиаст
-
- Кара: 2005 E61 525d
- Мечтае да кара: просто да кара...
- Детайли за колата: <3
Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги”.
Акцизите са наричани още “данъци на греха”.
от wikipedia....
Акцизите са наричани още “данъци на греха”.
от wikipedia....
4 8 15 16 23 42
- Wolf4
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 325i
- Мечтае да кара: M-ка, кво друго?
Само не ми е ясно как една мощна кола може да бъде опасна за здравето и морала на притежателя и. По-скоро бих се съгласил с тезата, че акцизният данък е твърде опасен за морала на държавните служители.
Are you M enough...?!
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
- s52b32
- Потребител
-
kiko написа:да не те боли заради акциза на Мката
Мда, точно за това ме боли!!! Гледам, че доста са поевтинели - Е36 М3 Evo (3.2л, 321к.с.) може да се намери за към 6-7 хиляди евро в Германия... тва си е направо евтиния! Обаче като сложиш акциз още толкова (че и повече), вече не е изобщо евтино. Това си е направо малоумно - да се удвоява цената на кола заради някакъв си данък. Къде сте чували за данък 100%...
Абе четох другата тема от линка и общо взето и там никой нищо смислено не казва - в смисъл че не съм чул един смислен аргумент защо да съществува акциз точно на основата на конски сили. Единственото нещо, което някой споменава там е, че по-мощните коли са по-опасни, обаче някой друг пък добави, че всъщност маневри като изпреварване, вливане в движение и т.н. са много по-безопасни с мощна кола - пък и обикновено по-мощните имат и по-добри спирачки и т.н. Така че и това не е много издържан аргумент.
Иначе всички казват, че това е такса за "лукс"... ама в това няма никакъв смисъл, защото едно БМВ Е30 М3 (или пък стара американска кола с огромен V8) е много по не-луксозно от примерно някакъв нов Мерцедес дизел с малък двигател. Обаче на М-тройката акциза е много по-голям. До някаква степен "лукса" може да се определя от цената на колата - ако беше на такава основа акциза, по щях да разбера. Но за конски сили не виждам никакъв смисъл.
Някой ако знае какво са пушили тези, които са измислили закона, нека да каже, да намерим и ние по малко такова.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Човек ако нямаше акциз отдавна нямаше да се практикува трансплантацията на матор. Така че просто се примири и чакай момента да падне акциза.

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Интересно ми е, акциза не може да платите, а как ще поддържате тази кола? Или те частите са евтини на тези коли, разхода също, застраховки, данъци... 

- s52b32
- Потребител
-
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
s52b32 написа:_65536_kb_sec_ написа:чакай момента да падне акциза.![]()
![]()
![]()
е айде де!
ми тогава си купи акцизна кола от БГ като менеее

- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- s52b32
- Потребител
-
///peter написа:Интересно ми е, акциза не може да платите, а как ще поддържате тази кола? Или те частите са евтини на тези коли, разхода също, застраховки, данъци...
и кво?
не е въпрос дали можем или не можем да го платим... ама като се удвои цената на една кола, много лесно може да се премине границата между това да си струва покупката и да не си струва. Иначе разходи по поддръжка, бензин, тунинги и т.н. винаги има - със или без акциз. Акцизът просто оскъпява началната цена на колата - и то доста.
Пак казвам - ако някой успее да открие смисъл в този закон, ще го приема. Но така да се оскъпяват колите за нищо - много се дразня. То затова в България няма готини мощни коли - щото струват два пъти повече отколкото в останалия свят и по тази причина не си струват.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
s52b32 и аз ги гледам в немския ауто скаут разни алпини за по 7-8 евра и си оставам с въздишките
смисъл в 60%от законисълте в БГ просто не търси!лишени са от всякаква логика и са написани тенденциозно и очевадно и единствено в полза на дебелогъзите от парламента а ние да се оправяме кои както може!А тва специално за акциза колкото повече мислиш върху толкова си губиш времето и накрая почваш да си мислиш че нещо в теб е сбъркано или си тъп и не можеш да ги разбереш,просто няма смисъл

смисъл в 60%от законисълте в БГ просто не търси!лишени са от всякаква логика и са написани тенденциозно и очевадно и единствено в полза на дебелогъзите от парламента а ние да се оправяме кои както може!А тва специално за акциза колкото повече мислиш върху толкова си губиш времето и накрая почваш да си мислиш че нещо в теб е сбъркано или си тъп и не можеш да ги разбереш,просто няма смисъл

- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Погледни го най-малкото от фенската страна...
Ще се напълни с Мки (то това само на приказки де) и ще се започнат едни рециклирания на шарнири и рейки и прочие
Акциза като такъв се налага върху "луксозните стоки", законодателите в България са преценили, че коли над Х на брой коне е такава и това е точно така, след като искаш да си гъзе, ще трябва да плащаш...
Друга роля на акциза е рестриктивна мярка за покупка на стари коли и насърчаването на покупката на нови автомобили.
Не си мислете, че в Германия е евтино да караш такава кола, да ти я виждаш там за 3000евро, но не виждаш застраховки, данъци и такси какви цени са
Ще се напълни с Мки (то това само на приказки де) и ще се започнат едни рециклирания на шарнири и рейки и прочие

Акциза като такъв се налага върху "луксозните стоки", законодателите в България са преценили, че коли над Х на брой коне е такава и това е точно така, след като искаш да си гъзе, ще трябва да плащаш...
Друга роля на акциза е рестриктивна мярка за покупка на стари коли и насърчаването на покупката на нови автомобили.
Не си мислете, че в Германия е евтино да караш такава кола, да ти я виждаш там за 3000евро, но не виждаш застраховки, данъци и такси какви цени са

22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2