Автомобил с БГ номера в страна от ЕС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Фев 2009, 18:47

Toni Montana написа:ако си регистриран 4е живее6 в Германия и кара6 кола (неzависимо дали с БГ номер или друг) си длажен да и пла6та6 данака, освен ако не си студент с кола с 4ужда регистрация...
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG
от германсия zакон zа данаци на превоzни средства
това е национален германси zакон и няма ни6то об6то с Европейски или международни zакони. Може да е раzли4но в други даржави, но в германия е така.
абе аз си мисля,че навсякъде в ЕС е така,въпроса е че май не навсякъде държат много на тия ралти.. :roll:
В Испания е същото,ама англичаните си карат с ЮК номера и им се разминава само с мъмрене,поне до скоро беше така :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от aygofan » 19 Фев 2009, 18:55

Toni Montana написа:ако си регистриран 4е живее6 в Германия и кара6 кола (неzависимо дали с БГ номер или друг) си длажен да и пла6та6 данака, освен ако не си студент с кола с 4ужда регистрация...
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG
това е национален германси zакон и няма ни6то об6то с Европейски или международни zакони. Може да е раzли4но в други даржави, но в германия е така.

Нямам представа как е в Германия, но ми се струва нереално, защото щом колата е с БГ номера (данъка е изискуем в България) и няма как да го платиш на две места, защото това противоречи на директивите на ЕС за избягване на двойното данъчно облагане....Нещо повече....съмнявам се да се регистрираш в Германия, че си шофираш собствената кола и си дошъл с нея в страната...
От др.страна в БГ е пълно с коли с немски регисрации - лизинговани в Германия - съмнявам се на 6м да си ги карат в Германия...
Изображение

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 19 Фев 2009, 19:01

aygofan написа:
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG

Нямам представа как е в Германия, но ми се струва нереално, защото щом колата е с БГ номера (данъка е изискуем в България) и няма как да го платиш на две места, защото това противоречи на директивите на ЕС за избягване на двойното данъчно облагане....Нещо повече....съмнявам се да се регистрираш в Германия, че си шофираш собствената кола и си дошъл с нея в страната...
От др.страна в БГ е пълно с коли с немски регисрации - лизинговани в Германия - съмнявам се на 6м да си ги карат в Германия...
Не противоречи никак на спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане,защото след като я пререгистрираш там ти отпада задължението да и плащаш данъка тук ;) Може да си с БГ винетка,ама като минаваш Унгария или Чехия купуваш тамошна,както и обратното...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от aygofan » 19 Фев 2009, 19:05

Bogat-Beden написа:
aygofan написа:
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG

Не противоречи никак на спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане,защото след като я пререгистрираш там ти отпада задължението да и плащаш данъка тук ;) Може да си с БГ винетка,ама като минаваш Унгария или Чехия купуваш тамошна,както и обратното...

Сигурно сте прави - не съм се сблъсквал с подобен казус....
БГ Винетката е за БГ пътища - в този смисъл е нормално да си купиш за др. страни, защото плащайки за минаване през тяхната територия не се дублира плащането в БГ....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F34 318dA, E39 520i, Civic 1,6i
Детайли за колата: 2016 F34 318dA LCI, 1997 Е39 520i, 2004 Honda Civic 1.6i

Мнение от Toni Montana » 19 Фев 2009, 19:10

вси4ко идва от вал6ебната думи4ка ПОСТОЯННА АДРЕСНА РЕГИСТРАЦИЯ. ако има6 такава в БГ пла6та6 данак в БГ ако има6 такава в Германия или друга даржава пла6та6 там. Ако твоя поzнат има при4ини да оства далго време в Румания по добре да си направи колата с румански номер. Ако иска само да ре4ем zа 1 година да живее там, то според мен 6е трябва само да си плати данака zа тоzи период... :roll:
:bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavolo » 19 Фев 2009, 19:24

Bogat-Beden написа:
aygofan написа:
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG

Винетна такса и данък МПС са 2 различни неща. Първото е един вид абонамент да ползваш пътя (в държавата, за която важи винетката).
Една кака си живее от години в Италия. Взе си там кола, но след няколко месеца дойде да си я регистрира с наши номера и пак се върна там. Колата не се прибира в БГ нито на 6, нито на 12 месеца. Кара си се там с наши номера и й се плащат нашите си такси. Там не знам какво плаща, ако изобщо плаща такса. Най-много няква местна винетка. Щом като по-изгодно й беше да си я пререгистрира тук, сещайте се има ли проблем :idea:
Отделно искам някой да ми каже как при свободното движение в ЕС някой ще ми следи колата къде се движи и излиза ли от чуждата държава :?:
Нямам идея как е в Германия, но 1-во колегата пита за Румъния и 2-ро споделям мнението на aygofan, че "това противоречи на директивите на ЕС за избягване на двойното данъчно облагане", тъй като МПС-то просто не се пререгистрира там, за което говори Bogat-Beden, а си се води в БГ :!:

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 19 Фев 2009, 19:40

Diavolo написа:
Bogat-Beden написа:
aygofan написа:
zакона е
§ 3 KraftStG-2002
§ 5 KraftStG

Винетна такса и данък МПС са 2 различни неща. Първото е един вид абонамент да ползваш пътя (в държавата, за която важи винетката).
Една кака си живее от години в Италия. Взе си там кола, но след няколко месеца дойде да си я регистрира с наши номера и пак се върна там. Колата не се прибира в БГ нито на 6, нито на 12 месеца. Кара си се там с наши номера и й се плащат нашите си такси. Там не знам какво плаща, ако изобщо плаща такса. Най-много няква местна винетка. Щом като по-изгодно й беше да си я пререгистрира тук, сещайте се има ли проблем :idea:
Отделно искам някой да ми каже как при свободното движение в ЕС някой ще ми следи колата къде се движи и излиза ли от чуждата държава :?:
Нямам идея как е в Германия, но 1-во колегата пита за Румъния и 2-ро споделям мнението на aygofan, че "това противоречи на директивите на ЕС за избягване на двойното данъчно облагане", тъй като МПС-то просто не се пререгистрира там, за което говори Bogat-Beden, а си се води в БГ :!:
приятелю,прекрасно разбирам разликата между винетката и данъка,който се определя от общината..макар че идеята е идентична..А затова кой ще те следи кога и как си влезнал в Германия или друга държава-ами ти самият си длъжен да обявиш пред данъчните там в някакъв срок,че ще ползваш МПС.И просто ако ще е по-дългосрочно(примерно над 6 месеца ) си длъжен да я регистрираш с местни номера!А ти може да се правиш на луд(както мен доскоро) :uups: ,но си поемаш риска след 2рото спиране от местните пътни полицаи да си отнесеш глобата...Какво толкова сложно има за разбиране... :dunno: Това ,че в Италия няма проблем и се толерира,не означава че важи за целия ЕС,Италия далеч не е пример за ред ,законност и справедливост :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от aygofan » 19 Фев 2009, 19:50

Ако на границата НЕ отбелязват, че МПС-то е напуснало БГ, а само го пропускат към Румъния - значи няма проблеми...

п.с.Имам подозрения, че митничарите може и да водят такъФ отчет... :help:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavolo » 19 Фев 2009, 19:51

Не ги давам като най-добрия пример. Просто там е така и не вярвам, че в Румъния, за където се гласи колегата ще е по-стегнато положението, затова нека си ходи спокойно ;)

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 19 Фев 2009, 19:55

Diavolo написа:че в Румъния, за където се гласи колегата ще е по-стегнато положението, затова нека си ходи спокойно ;)
:) Честно казано и аз си мисля,че е най-добре да пита някой ,който е наясно точно как стоят нещата в РУ,вместо да разнищваме тука теорията на публичните финанси без никаква полза :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от aygofan » 19 Фев 2009, 20:38

То нали мъдрият човек се учил от грешките на другите....Та затова питам за инфо де....Вече си мисля, че сигурно по закон след 6м трябва да се пререгистрира......,но законите са за да се нарушават.. :help:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: осем цилиндрови

Мнение от .::Братоев::. » 19 Фев 2009, 21:04

Абе пич карай си колата с БГ регистрация и да не ти пука, мен са ме спирали в Италия и копче не ми казват те гледат документите като голям камък и нищо не вдяват гледат ти книжката и зелената карта да видят дали имаш застраховка , незнам в германия ,англия или испания как е но в италия е така и едва ли ти ше имаш проблем
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от aygofan » 19 Фев 2009, 21:39

Този дали има тези дилеми.... :help: :help: :help:

Изображение

София, България.... :bgflag:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Фев 2009, 7:24

.
Последна промяна steeN на 28 Сеп 2019, 12:04, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 20 Фев 2009, 10:27

[steeN] написа:отзад просто може да е с американска регистрация... в някой щати ноемра отпред не е задължителен. интересно ми е кога ще вкарат такива изисквания и за тях (да се регистрират колите от сащ, след определен период).

то и сега си има срок-до 1на година
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата