Мога ли да карам кола в Германия с БГ номера на мое име?
Модератор: Общи модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 520d
- Мечтае да кара: 535xd
Мога ли да карам кола в Германия с БГ номера на мое име?
Здравейте колеги,
Ще си купувам нова колица (Е90 или Е60, малей, не мога да дочакам
) и се чудя къде да я регистрирам. Живея в Германия и в момента карам кола, която е регистрирана на името на баща ми. Нарочно го направихме така, защото ужким по тукашните закони трябва до 3 или 6 месеца да регистрираш колата си на регистрирания си адрес. Та колата като е на името на друг човек, се заобикаля тоз проблем. И си карам вече повече от година без никакъв проблем тук с БГ номера, кеф
Новата кола обаче трябва/искам вече да е регистрирана на мое име. Въпросът ми е, мога ли да я регистрирам в БГ на мое име и да си я карам тук? Има ли проблем? Не че е лошо да е с немски номера, но първо, че не ме ловят радари и глоби за паркиране, и второ, че като регистрираш тук кола за пръв път, те удрят лошо със застраховките (едни проценти са, които зависят от историята ти на шофьор и куп други работи, лудница).
Моля някой, които има опит и познание по законите, да сподели! Благодаря предварително!
Ще си купувам нова колица (Е90 или Е60, малей, не мога да дочакам

Новата кола обаче трябва/искам вече да е регистрирана на мое име. Въпросът ми е, мога ли да я регистрирам в БГ на мое име и да си я карам тук? Има ли проблем? Не че е лошо да е с немски номера, но първо, че не ме ловят радари и глоби за паркиране, и второ, че като регистрираш тук кола за пръв път, те удрят лошо със застраховките (едни проценти са, които зависят от историята ти на шофьор и куп други работи, лудница).
Моля някой, които има опит и познание по законите, да сподели! Благодаря предварително!
- ***BMW-FEN***
- кандидат ентусиаст
-
Колега, принципно можеш, но незнам дали там ще важи гражданската застраховка която се подновява ежегодно

- e34_monster
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46 touring
Аз сега ще си купувам кола тук в Австрия и мисля да си я регистрирам в България и да си я карам тук. Не мисля, че ще има проблем заради номерата, пък и е много по-добре заради глобите, които са доста по-високи от тези в България. ГО мисля, че важи със зелена карта.
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Колеги, аз в момента карам кола с български номера и бъргарски документи, застраховки, всичко и работи идеално - никакъв проблем. Въпросът е дали може сега колата да е на мое име, а не на чуждо.
Единственият проблем, който би могъл да възникне при тази смяна на статуквото, е да трябва да ме задължат да регистрирам колата по местоживеене. Ясно е, че като не е моя колата, няма как да ме задължат такова нещо. Но сега като е моя, могат ли?
Единственият проблем, който би могъл да възникне при тази смяна на статуквото, е да трябва да ме задължат да регистрирам колата по местоживеене. Ясно е, че като не е моя колата, няма как да ме задължат такова нещо. Но сега като е моя, могат ли?
- AlibiTu
- ентусиаст
-
- Кара: BMW M6 Cabrio V10 manual
- Детайли за колата: Единственото в Европа M6 Cabrio V10 с ръчни скорости
По закон е така, както си го написал. Проблема на БГ номерата в Германия, че си обект на внимание на Полиция и Митница. Чести проверки и т.н. Предимствата вече си ги изброил
Много вероятно е да ти направят проблем ако колата е на твое име.
Незнам защо си мислиш, че застраховката в Германия е нещо супер скъпо. Имай в предвид, че като си купиш кола от БГ, идва задължително Каско (което на едни 40000 лв е горе долу към 2800 лв. Допълнително ГО и още някакви такси имаше и си става цифра. В Германия не са толкова страшни тия проценти за които говориш
... аз съм сравнително млад шофьор и съм на 85% и застраховката не бие мечки. Отделно в Германия предлагат много добри кредити в момента. Гледам БМВ предлагат на много коли 0.9% лизинг, което е нищо. За радарите си има радар детектори ... а за паркирането ... щом имаш пари за нова кола ... едва ли некви 50 цена на час ще те притеснят 

Незнам защо си мислиш, че застраховката в Германия е нещо супер скъпо. Имай в предвид, че като си купиш кола от БГ, идва задължително Каско (което на едни 40000 лв е горе долу към 2800 лв. Допълнително ГО и още някакви такси имаше и си става цифра. В Германия не са толкова страшни тия проценти за които говориш

Е30 325 > Е30 318ис (М50Б25) > Е36 316 > Е38 728 > F32 435i > E64 M6 V10
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
Ами, може и да имаш право, колега... особено имайки предвид, че се заглеждам и по 330д, за което ще ми отрежат главата в тъпата България с акциз. Май трябва да убедя германците като регистрирам тук, че съм опитен шофьор. Един приятел ги беше убедил да го почнат от 130%, което се ядва вече.
- oxam
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46 м3 х2, mustang GT, viper RT/10
ingenious написа:Ами, може и да имаш право, колега... особено имайки предвид, че се заглеждам и по 330д, за което ще ми отрежат главата в тъпата България с акциз. Май трябва да убедя германците като регистрирам тук, че съм опитен шофьор. Един приятел ги беше убедил да го почнат от 130%, което се ядва вече.
не е трудно, говори със застрахователния ти агент в БГ да ти напише едно писмо че и ти си бил застрахован на полицата на баща си (дори като второ лице), превеждаш го и немския застраховател трябва да го признае, като нищо може да почнеш и от 100% и надолу

- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
- AlibiTu
- ентусиаст
-
- Кара: BMW M6 Cabrio V10 manual
- Детайли за колата: Единственото в Европа M6 Cabrio V10 с ръчни скорости
Колега мога да ти дам един пич при който аз започнах на 140%
при положение, че всички други ми казваха 240.
Незнам на колко си години, но не е трудно да почнеш на тези проценти. Примерно ако си имал книжка 3 години и си над 23 *а ако си над 25 още по-добре. И те пускат на малко проценти. Може да направиш и както oxam ти е написал ... при положение, че сме ЕУ мисля, че ще минеш метър.
Ако пък не ти дадат ниски проценти ... пиши ми ... може и да мога да помогна с инфо към кого да се обърнеш

Незнам на колко си години, но не е трудно да почнеш на тези проценти. Примерно ако си имал книжка 3 години и си над 23 *а ако си над 25 още по-добре. И те пускат на малко проценти. Може да направиш и както oxam ти е написал ... при положение, че сме ЕУ мисля, че ще минеш метър.
Ако пък не ти дадат ниски проценти ... пиши ми ... може и да мога да помогна с инфо към кого да се обърнеш

Е30 325 > Е30 318ис (М50Б25) > Е36 316 > Е38 728 > F32 435i > E64 M6 V10
- ingenious
- кандидат ентусиаст
-
AlibiTu написа:Колега мога да ти дам един пич при който аз започнах на 140%при положение, че всички други ми казваха 240.
Мерси за информацията, колега! На 26 и половина съм, имам книжка от 8 и половина години

11 мнения
• Страница 1 от 1