Проблем с кола???
Модератор: Общи модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Проблем с кола???
Един познат има следния проблем с колата си:
Купи си кола човека от собственик на една фирма, която кола е била ипотекирана в полза на банка като обезпечение по кредит на фирмата, при продажбата нотариуса е казал, че може да се извърши въпросната сделка, като на мястото на колата да се сложи друго обезпечение на същата стойност, но собственика от когото е купена колата не е сложил никакво обезпечение. Извършена е покупко-продажба, пред нотариус, с подписа на собственика на фирмата и на моя познат,в лицето на купувач
Въпросът е следния: Ако предния собственик т.е този с кредита, при положение, че не е сложил др. обезпечение на мястото на тая кола, може ли при НЕпогасяване на редовните вноски и банката като тръгне да събира другите заложени активи, да вземе и въпросната кола, която вече НЕ е собственост на тази фирма.
Ако има адвокати, банкери и прочие тука, нека да кажат какво е положението??

Купи си кола човека от собственик на една фирма, която кола е била ипотекирана в полза на банка като обезпечение по кредит на фирмата, при продажбата нотариуса е казал, че може да се извърши въпросната сделка, като на мястото на колата да се сложи друго обезпечение на същата стойност, но собственика от когото е купена колата не е сложил никакво обезпечение. Извършена е покупко-продажба, пред нотариус, с подписа на собственика на фирмата и на моя познат,в лицето на купувач
Въпросът е следния: Ако предния собственик т.е този с кредита, при положение, че не е сложил др. обезпечение на мястото на тая кола, може ли при НЕпогасяване на редовните вноски и банката като тръгне да събира другите заложени активи, да вземе и въпросната кола, която вече НЕ е собственост на тази фирма.
Ако има адвокати, банкери и прочие тука, нека да кажат какво е положението??

Викси....ще ти отговоря с 80% сигурност , по простата причина че знам как стои въпроса за недвижим залог, но за движим незнам дали няма нещо по-особено, макар че няма логика да е различно.....
Нотариуса ще прехвърли и му дреме на шапката, че колата е ипотекирана....това не е причина да няма прехвърлителна сделка. Въпросната тежест по принцип е върху залога, а не върху собственика....така че приятеля ти може лошо да изгори , ако оня спре да плаща.....защото банката ще търси имуществото, независимо чия собственост е то. Пак казвам...от гл.точка на недв.собственост го казвам това, дано при движимите обезпечения да е по-различно....
Нотариуса ще прехвърли и му дреме на шапката, че колата е ипотекирана....това не е причина да няма прехвърлителна сделка. Въпросната тежест по принцип е върху залога, а не върху собственика....така че приятеля ти може лошо да изгори , ако оня спре да плаща.....защото банката ще търси имуществото, независимо чия собственост е то. Пак казвам...от гл.точка на недв.собственост го казвам това, дано при движимите обезпечения да е по-различно....

- старши ентусиаст
-
Хм, лошо
То по тая логика примерно тази кола, ако пак се продаде...вече от 3я собственик ще ходи да се взима. Хората с какво са виновни, че някой не си погасява кредита
/Логически е така/ Тая кола може да се търкаля насам натам по света.
Другото, което е доколкото знам, има право да се вади залога и да се прави пробажда, но естествено трябва да се сложи друг залог.
И третото, което ми казаха е, че ако тая кола се продаде на 3ти човек, вече нито банката, нито чрез прокуратурата могат да дойдат и да я изземат
Което, според моето некомпетентно мнение, дали ще е 2ри..3ти или 10...пак невинния ще пострада, а виновния ще си щрака с пръсти
Няма ли закон, който черно на бяло да обяснява как седи въпроса с тия прехвърляния?

То по тая логика примерно тази кола, ако пак се продаде...вече от 3я собственик ще ходи да се взима. Хората с какво са виновни, че някой не си погасява кредита

Другото, което е доколкото знам, има право да се вади залога и да се прави пробажда, но естествено трябва да се сложи друг залог.
И третото, което ми казаха е, че ако тая кола се продаде на 3ти човек, вече нито банката, нито чрез прокуратурата могат да дойдат и да я изземат

Няма ли закон, който черно на бяло да обяснява как седи въпроса с тия прехвърляния?
((:BuKcu:)) написа:Хм, лошо![]()
То по тая логика примерно тази кола, ако пак се продаде...вече от 3я собственик ще ходи да се взима. Хората с какво са виновни, че някой не си погасява кредита/Логически е така/ Тая кола може да се търкаля насам натам по света.
И третото, което ми казаха е, че ако тая кола се продаде на 3ти човек, вече нито банката, нито чрез прокуратурата могат да дойдат и да я иззематКоето, според моето некомпетентно мнение, дали ще е 2ри..3ти или 10...пак невинния ще пострада, а виновния ще си щрака с пръсти
Незнам залог върху движими имущества дали се вписва в АВп......ако се вписва такова нещо, грешката е била на твоя познат, както и на всеки следващ, който не е проверил какво купува.....
Незнам защо автомобил е залог.....обикновено се прави, когато са лизингови колите, но тогава би следвало договора много стриктно да ги обвързва да не се продават, те даже доколкото знам са документално собственост на банката, докато не се изплатят, така че технически е невъзможно...... Странно ми е при какви условия е заложен този автомобил, защото при никакви други заеми автомобила не е приемлив залог в общия случай, вярно че има застраховка, но все пак.....
А дали след 3-ти собственик отпада тежестта й....не мога да ти кажа.....но е малко съмнително, защото точно за 1 ден могат да се сменят тези трима собственика и тогава какво правим.....
Може би адвокат трябва да ти отговори по-точно или някой който с лизингови схеми се занимава.....
И на мен ще ми е интересно да разбера

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Особенните залози,тоест залози върху недвижимо имущество са в друг параграф,тоест те не могат да бъдат продавани,преостъпвани и тн защото имат "тежест",ако си вземеш един апартамент който има "тежест"(под тежест се разбира дори и да има 2 лева данък сгради задължение) не може да се прехвърля на друг собственик,ако бъде прехвърлен,то това означава че е направено с фалшиви документи и зделката се анулира!!!
При автомобилите ,ако полицията е издала постановление за задържане и после го е променила в "отговорно пазене" също не може да се продава но там отговорността пада върху 1 вия собственик,ако е закупен автомобила от фирма,фирмата представя пред нотариуса документ че няма задължения към държава/банка и/или че има разрешение да продава тоя автомобил,след което нотариуса полага своите знаци върху документа и кой от където е,яде го нотариуса и/или 1 вият собственик дето е представил фалшиви документи за продажбата.
С 2 думи-твоят човек да си кара кефа с новата придобивка и да не мисли за тея неща,а е хубаво и хич да не се интересува-той е куповач и толкова!
При автомобилите ,ако полицията е издала постановление за задържане и после го е променила в "отговорно пазене" също не може да се продава но там отговорността пада върху 1 вия собственик,ако е закупен автомобила от фирма,фирмата представя пред нотариуса документ че няма задължения към държава/банка и/или че има разрешение да продава тоя автомобил,след което нотариуса полага своите знаци върху документа и кой от където е,яде го нотариуса и/или 1 вият собственик дето е представил фалшиви документи за продажбата.
С 2 думи-твоят човек да си кара кефа с новата придобивка и да не мисли за тея неща,а е хубаво и хич да не се интересува-той е куповач и толкова!
Е.Димитров написа:Особенните залози,тоест залози върху недвижимо имущество са в друг параграф,тоест те не могат да бъдат продавани,преостъпвани и тн защото имат "тежест",ако си вземеш един апартамент който има "тежест"(под тежест се разбира дори и да има 2 лева данък сгради задължение) не може да се прехвърля на друг собственик,ако бъде прехвърлен,то това означава че е направено с фалшиви документи и зделката се анулира!!!
Колега, тук си малко в грешка...задълженията, които излизат в дан.оценка са едно, задълженията към банката са друго и те не излизат в дан.оценка, защото не са към държавата. А държавата е първи кредитор винаги, както знаем. Апартамент можеш да продадеш, дори и да е ипотекиран към банка;) Правят се едни други неща, и никой нищо не яде, които нямат връзка сега с този случай.
хавтомобила е обявен за получаването на кредит ма не служи за обезпечаване пр:казал е че има бмв 2005 еди си какво да де ма си представи че тази кола е размазана иили е разпродадена на части и виси само голо купе тя пак е 2005 модел ма в кофти състояние така че това с колата е формално няма никакав проблем и банката няма да търси колата тука е бг логика нетърсете !!! така с коли ако ставаше ...... просто в формуляра пише каква собственост имате движим и недвижима
пс . знам че там пише стоиност на колата ма всеки пише глупусти
пс . знам че там пише стоиност на колата ма всеки пише глупусти
- старши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:фирмата представя пред нотариуса документ че няма задължения към държава/банка и/или че има разрешение да продава тоя автомобил,след което нотариуса полага своите знаци върху документа и кой от където е,яде го нотариуса и/или 1 вият собственик дето е представил фалшиви документи за продажбата.
Светлинка в тунела

Значи определно ще говоря с адвокат, но чак в Понеделник, но понеже човека толкова се притесни горкия и за това реших тука да питам, ако има някой по-запознат.
Мерси на всички отговорили и ако има някой, който да даде 100% информация нека я сподели

Говорит чöрная станция:
Колеги, с риск да ви разочаровам, ама май работата не е розова
Те тия ипотеки са затова да си гарантира банката, че ще си вземе парите дори ако клиента е примерно някой измамник. И при 10 и при 20 препродажби банката просто отива и си взема колата от последния. Ако можеше с препродажби да се преодолее ипотеката по някакъв начин, то вярвайте ми досега всички банки щяха да са фалирали (или атернативно никоя нямаше да отпуска ипотечни кредити).
Колеги, с риск да ви разочаровам, ама май работата не е розова

11 мнения
• Страница 1 от 1