Откраднат, но не съвсем автомобил - моля, помощ!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Откраднат, но не съвсем автомобил - моля, помощ!

Мнение от nk_vn » 01 Апр 2009, 14:36

Здравейте всички,

Сигурно много от вас имат подобен на моят проблем. Накратко:

Има една кола на мое име, която оставих на мой роднина да продаде. Въпросният роднина имаше пълномощно за това. Въпросното пълномощно обаче изтекло и роднината дал колата с уговорка като се поява да се прехвърли. Дал всичките документи, включително, забележете, големият талон, без дори да направят договор. Появявам се, свързвам се с купувача - той бил продал колата на друг, дава ми име и телефон. След като дълго време не успях да се свържа с последният "купувач", при което всички останали вдигат рамене, се обърнах към полицията - колата е още на мое име, следователно и отговорностите. Там ми казаха да духам супата, и то буквално и в прав текст. Не ми остана избор освен да отида в друго районно и да кажа "откраднаха я от паркинга". Само че там не бяха вчерашни и като чуха за каква кола става въпрос (старичко пежо 205), ми казаха да не говоря глупости а да разкажа какъв е проблема. Писахме една жалба, обясниха ми че каквото зависи от тях ще го направят. Сега получих писмо от прокуратурата че няма законово основание за каквото и да било и прекратяват преписката. В крайна сметка за мен остават разходите по данъците и то доживот. Главният виновник - роднината дал лекомислено колата с талона и без договор, ми казва просто да не се занимавам и да не плащам данъците. Не му е трудно да го каже - 10 месеца в годината не е в страната. С неплатени данъци даже детето ти в детската градина не взимат, да не говорим за имотни сделки и тем подобни... Сега каквото и да го правя - все тая. Единствените документи, с които разполагам са бележки за платени данъци за последните 2 години.

Доста хора по други форуми споделиха че имат подобен проблем: кола на тяхно име, която не е ясно къде е, къде със къде без документите, но с един и същи проблем: колата не може да бъде бракувана без номерата и. А без бракуване няма отписване от данъчното. Ще съм много благодарен за всякаква помощ или дори съвет! Някой например знае ли какво се прави в случай, когато кола е унищожена при пожар, и номерата са неразпознаваеми/стопени/абе няма ги, и документите също не са налице? Трябва да има някаква пътечка, по която един автомобил да бъде отписан при положение че нищо не се зане за него от години?

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 01 Апр 2009, 15:08

Ами единственото, което бих те посъветвал, е да оставиш отличителни белези (марка, модел, цвят и регистрационен номер) на автомобила. Той със сигурност не е със сменени регистрационни табели, защото трябва да има договор за покупко-продажба, подписан от последния собственик (по талон) на колата, или негов опълномощен човек. Така че... светът е достатъчно малък и все от някъде ще се пръкне.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 01 Апр 2009, 15:20

Предполагам, че единственият изход е да намериш "собственика" на колата и да уредите нещата. Големият талон не се дава току-така, той не се носи в колата а си го държиш вкъщи и дори и да я откраднат не се губи, предполагам и затова не са се хванали като си им казал, че е открадната.
На въпросът ти дали може да се бракува кола, ако рег. номерата не се четат-предполагам, че с големият талон и сравняване на номерата на двигателя и рамата може да стане. Това са само предположения мои, някой който знае повече да каже, аз без този талон не виждам начин :(
Никой не мое ма връне на селу!

Потребител
Аватар

Мнение от pepone » 01 Апр 2009, 16:21

баща ми има подобен проблем с кола, сигурно вече 8-9 години му се води на негово име и не може да я спре от движение, днеска ми се обади, че в общината са се натрупали 500 лв данък за нея, тъпа държава .....

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е34 М50Б20
Мечтае да кара: М....power

Мнение от Kregec » 01 Апр 2009, 16:26

бате дядо ми имаше подобен проблем но при него той даде колата доброволно без договор на един сач-мангал. И той се оправи по следния начин свако ми е полицай и колата беше в ройона на Карнобат където свакоми е полицай и издириха мангала и направиха договор и той си пое ангажиментите. Така че варянта е ако имаш познат полицай и колата се намира в областа, която живееш да кажем София да издирите въпросния купувач и да подпишете договор за пукупко продажба. Доти да не е в тази област той като е полицай колегите му могат да бутнат едно рамо. Поне при дятката този варянт имаше положителен резултат.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er-Reihe

Мнение от Ivo Georgiev » 01 Апр 2009, 16:35

Лошото е, че не само данъците си текат на твое име. Ако снимат някого да прави нарушение с тази кола теб ще търсят. Ако можеш да намериш колата сваляй номерата. Без талон май няма да можеш да я бракуваш в КАТ, но може да вземеш бележка от някой вторични суровини и да я отпишеш от данъчното с нея.

кандидат ентусиаст
Аватар

u

Мнение от irkum » 01 Апр 2009, 16:48

А недай си боже да направят некой зулум с тая кола, я убийство я нещо грабеж или т.н.
При мене случая беше същия. Продадох една кола с пълномощно щото беше неделя и пича после въобще не се обади.
около 2 години и плащах данък/7-8 лв/ по онова време. Звънял съм му сигурно над 10 пъти и всеки път аре днеска аре утре и така 2 години. После се свързах с адвокат, който ми написа едно предупредително писмо, което му изпратих. След 2 дена колата вече беше прехвърлена.
та съвета е или адвокат или милиционер некой .
ШЕ РАЗБЕРЕШ!!!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Мнение от betona » 01 Апр 2009, 16:58

Да не те отчайвам колега, но нещата не са лесни - този въпрос е дъвкан и преди и няма решение. Според мен вариантите са 2 - жалба до прокуратурата срещу твоя роднина, че е увредил правата ти съгласно даденото му пълномощно, тъй като не е спазил необходимата нотариална форма при продажбата на колата или охранително производство - чл. 530 и следващите от ГПК. Така можеш да се снабдиш с документ, който да представиш в данъчното и да те освободи от отговорност при проблеми с колата....

Потребител
Аватар

Мнение от nk_vn » 01 Апр 2009, 17:03

Ако го знаех този който я държи в момента кой е - нямаше да ми трябват нито адвокат нито полицай... А телефона който имам никога така и не ми отговори.

Относно золумите които могат да направят с колата - подавайки тази жалба в полицията съм освободен от отговорностите. Имам входящ номер, полицаят който прие жалбата изрично ми го каза.

Не ми харесва само варианта един ден да се окажа пенсионер със 120 тогавашни пари месечна пенсия и 1200 пари годишен данък за тая кола. Иначе 50-те лева на година сега не ме бъркат, ще си ги плащам, в противен случай нищо добро не ме чака.

Колата е Пежо 205 4 врати цвят тъмночервен В 4462 КК , има решетки на фаровете и по-светъл червен оттенък на капака на двигателя. Все пак давам информацията, макар с 99,99% вероятност да е вече на части, а номерата на дъното на някой язовир.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Мнение от Christoff » 01 Апр 2009, 17:36

Погледни в "страхотни истории", там съм разказал подобна ситуация. Разликата е, че аз имам договор, но купувачът така и не е прехвърлил колата на негово име. Съответно, ако можеш да намериш въпросния собственик на колата ти в момента - пишете договор - за да си чист. Дори и да я снимат радарите някъде с твоите номера на твоето име, договора може да помогне много.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 01 Апр 2009, 19:03

Пусни я за издирване, щом си собственик, ще излезе, ако и ги упътиш къде горе-долу се намира, ще е още по-добре. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 01 Апр 2009, 20:13

Изпитано - Отиваш в данъчното и подаваш декларация ,че си я продал . И край на данъците .Дори и без договор за продажба .

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 01 Апр 2009, 20:15

klintan66 написа:Изпитано - Отиваш в данъчното и подаваш декларация ,че си я продал . И край на данъците .Дори и без договор за продажба .

Не го лъжи човека, иска се копие от договор за покупко-продажба или документ за бракуване от кат ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e30 320i

РЕ

Мнение от KEVIN-30 » 02 Апр 2009, 0:00

Пускаш автомобила за издирване като вписваш чее бил предаден за времнно стопанисване в твоя роднина който сее оказал недобросъвествен стопанин към твоята собственост.
2) В СЛЕДСТВИЕТО и ЮРИДИЧИЕСКАТА практика има 1 тънкост която се нарича "ОБСЕБВАНЕ' на чужда собственост.Продобиване на собственост без знанието на предишния и собственик.
УСПЕХ КОЛЕГА

P.S. Колега,раздухай случая и в пресата,и да видиш на колко НОТАРИУСА ще им се подпалят дупетата как са изповядали тези сделки.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от nk_vn » 02 Апр 2009, 0:38

Това беше целта ми на ходенето в полицията. За да се започне издирване трябва или да е сигнал за кражба (в моя случай започна като такъв но ме хванаха че лъжа). или да е заповед от прокуратурата (отказано ми с писмо). Така че няма основание за издирване в моя случай.

Следваща

Назад към Извън Темата