Има ли колега юрист?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Има ли колега юрист?

Мнение от sk. » 13 Апр 2009, 21:36

Здравейте, колеги! Обръщам се първо тук, защото честно казано в момента немога да си позволя да отида при юрист и да му заплатя за консултация. Надявам се да има някой от вас който да си каже професионалното мнение по моя проблем. Ако е възможно да бъде спечелено въпросното дело, ще го възложа именно на този колега!

Ето го и случея:

22 Януари. Мой бивш приятел ми върши услуга. Отиваме да си купя хладилник и някакъв килим. Караме ги до вкъщи. И го убеждавам да излезнем да се поразходим! Наливаме 15лв. бензин за моя сметка, от благодарност! Бензина беше от Шел В-поуер, и моят 'приятел" тръгва да се прави на състезател с познайте каква кола! Голф 3, разбира се!
Навлизаме в ж.к Дружба, аз говоря по телефона с приятелката си. (Това с телефона е важно!!!). При което въпросният шофьор се изкава, гледай сега как взех един завой със 140км/ч. Летим към 90 градусов завой, и аз 1-2 пъти казвам. "Това не е възможно да го направиш!", при което вместо да влезем в 90 градусувия завой, правим почти обратен, около 60 градусов завой, и се забиваме в стълб за тролей!
Идва пътна помощ, искат 180лв. Нашият човек няма тези пари. И аз се съгласявам да му дам назаем, под предлог че пътната помощ издават фактура и ДО 2 седмици парите ще ми бъдат върнати! Един дядка от пътната помощ ме закара с някакъв Форд Фиеста до близката бензиностаниця, теглих пари от Банкомат.. (незнам дали може да се проследи толкова назад - 2-3 месеца), върнах се и дадох парите.
10 седмица копеленцето не ми ги връща, под предлог че не са му изплатили застрахователите. Може ли да бъде осъден?
А има съставен акт от КАТ. Предполагам, че пак е важно.

Айде да вкарам и малко йумористичен елемент накрая.
Става въпрос за двата големи успоредни булеварда в Дружба 1 и Дружба 2.
По 1ния се движи Тролей 4, а по другия Тролей 11. Отиваме посока Енергото, и правим ляв завой към Булеварда за Дружба 2. Взимаме първият възможен стълб, тоест... въобще не завиваме.. :mhihi:

МОЛБА КЪМ МОДЕРАТОРИТЕ:
Уважавам вашата работа и искам да ви помоля, ако триете темата, поне ми пуснете едно ЛС, защото миналата тема изчезна в нищото!
Предварително Благодаря!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 13 Апр 2009, 21:43

Нищо неможеш да му направиш.
It`s party time !

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 13 Апр 2009, 21:45

Къв тоя приятел бе? Аа, бивш....
"10 седмица копеленцето не ми ги връща, под предлог че не са му изплатили застрахователите"
Ей, как мразим копър и тарикати... сплаши го малко, кви са тия тъпи оправдания?!
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

ентусиаст
Аватар

Мнение от zvezdo88 » 13 Апр 2009, 22:10

Колега, аз в момента уча право 2ра година , нямам опит , но като гледам написаното , според мен неможеш да направиш нищо , по простата причина , че няма как да докажеш , че си му дал парите, а и според мен само ще си изгубиш времето в разправий за 180 лева ( ти разходите ще надвишат 180лв.). Изчакай да видиш дали ще ти ги върне (може наистина да го бавят застрахователите - според мен няма нищо чудно в това) , ако ли не аз лично бих ги прежалил вместо да се занимавам...

Има и други начини по които можеш да си вземеш парите , дори и не толкова законни.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 13 Апр 2009, 22:13

Много кофти случка колега. Аз несъм все още юрист, но уча право в университета. Това което мога да ти кажа е ,че освен ако го няма на лист написано изрично ,че му даваш еди колко си пари назаем за еди какъв си срок и отдолу подписите на двамата пред трети човек свидетел или не се уговорите устно(това несъм сигурен) поне пред 3ма свидетели то неможе да му направиш нищо освен бой, или да ходиш да му тафиш някоя вещ от тях под предтекст че има да ти връща пари :mhihi: . И да заведеш дело не си струва разправията за 180 лв ако са само толкова де. Съжалявам

Все пак не приемай всичко което ти казвам за чиста истина казах, че тепърва уча.

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 13 Апр 2009, 23:22

Ако някой ти отговори, веднага ли ще скочиш, че се държи надменно и те поучава или това важи само за чуждите теми?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sk. » 14 Апр 2009, 8:30

Ти май си го приел доста на вътре. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 14 Апр 2009, 9:48

Нищо не можеш да направиш. И жалба да искаш пуснеш с/у него полицаите ще ти кажат да не се заниммаваш, тъй като може да се проточи с години.
Съвет, натисни го да ти връща парите на части или му вземи телефона като залог. М/у застрахователите може да го бавят наистина.

Честно казано в случая съм малко скептично настроен, защото хем той заслужава да не му изплатят парите и да си ходи пеша, хем и ти защото и двамата сте постъпили глупаво. Аман от "Бързи и яростни" по софийските улици!
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Мнение от betona » 14 Апр 2009, 11:52

Нещата стоят по следния начин - ако имаш свидетел/и можеш с техните показания да докажеш даване на сума до 5000 лв. без да е необходим друг документ. Доколкото разбирам такива няма. Другото - казваш че не можеш да си позволиш адвокат - значи не можеш да си позволиш да водиш дело - освен държавната такса, ако искаш адвокат да те представлява трябва договор за правна помощ - и минималната такса дори е по голяма от сумата която ти дължи....въобще съвета ми е не се занимавай по общия исков ред с него защото трябва да вкараш някакви пари които кой знае дали ще си вземеш дори при осъдително решение

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 14 Апр 2009, 12:10

Бате, наистина за тия пари няма смисъл да се занимаваш, а и няма начин...
Най-добре си го натисни ти да ти върне парите, друга алтернатива не виждам.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sk. » 14 Апр 2009, 12:11

Попринцип свидетели са тези от пътната помощ, дори ме закараха до банкомат, но няма значение.
Има няколко варянта..
12кг, чук през капака на другата му незастрахована кола. Незнам какво може да и стане но с въпросния чук от 3 удара падат стени.
----------------
Пяна за изолация, от онази която се надува като се изпръска от флакона. 40Л пяна под капака.. дали ще запали после!
-----------------
ето го и най гадния. Един колега за 20лв може да му отиде по-голяма нужда в жабката и така да му оака радиатора отпред.. че като запали двигателя и ще почне да навява наявява... и навява.. :D :D :D :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на 3-та

Мнение от BFM » 14 Апр 2009, 12:17

Дори да има вариант да докажеш, че си дал парите НАЗАЕМ, едва ли си струва да се влачите с години по съдилища... Гледай позитивно, колега, отървал си се от един кофти "приятел" само за 180лв ;) , повече няма да иска нищо от теб...
Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 14 Апр 2009, 12:34

без документ - забрави ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 14 Апр 2009, 20:55

BFM написа:Дори да има вариант да докажеш, че си дал парите НАЗАЕМ, едва ли си струва да се влачите с години по съдилища... Гледай позитивно, колега, отървал си се от един кофти "приятел" само за 180лв ;) , повече няма да иска нищо от теб...

това беше най-готината и най-разумна поговорка казана досега...мисля и на някакъв филм съм го видял..тоя педал прост щом тръгнал да се прави на велик на тебе без да си помисли за твоя живот значи по-добре че си се отървал...и си се отървал много евтино..само 180 лв..представи сега да не си бил сред нас да ни пишеш...позната картина за съжаление! едно лайно се решава че е време да си избие комплексите и вър давай да се правим на мъжкари с колата..еби му майката и не се занимавай.само се моли господ да те пази от такива приятели

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sk. » 14 Апр 2009, 20:57

Колеги този филм и аз съм го гледал, но ставаше въпрос за 20 долара не за 180лв! Бтв момчето е от Люкин, има 2 коли на паркинг пред блок.. можем ли да измислим нещо, за връщане на дълга?

Следваща

Назад към Извън Темата