Наказателна лихва при погасяване на кредит

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: e34, e36

Наказателна лихва при погасяване на кредит

Мнение от Kristopher » 15 Апр 2009, 0:43

Имам ипотечен кредит и сега искам да си го погася целия. Обаче ми искат 10 процента върху главницата, а чух, че вече наказателните лихви за погасяване не се начисляват. Да не ме въртят нещо. Въобще не ми харесват тези 10 процента. Някой запознат в тази област може ли да изкаже мнение?
Последна промяна Kristopher на 15 Апр 2009, 1:11, променена общо 1 път
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 15 Апр 2009, 0:48

Според мен зависи от конкретната банка и договора, който си подписал

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 15 Апр 2009, 2:41

до колкото знам наказателните лихви за всички потребителски кредити отпаднаха! за ипотечните обаче не съм сигурен....провери за всеки случай в закона и в договора кво пише :roll:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от svetlaka_rs » 15 Апр 2009, 3:05

Колега, на мене за лизинг като го погасих предсрочно ми спаднаха лихвите. Такааа, за ипотечен кредит не знам - не съм теглил такъв(ввсе още). Мога да ти кажа само,че в Алфа Банк не ти препоръчвам да теглиш заем(какъвто и да е), понеже за моя потребителски примерно ако на 22ри ми е падежа, 5дни преди това почват да ми звънят, за да ми припомнят, че трябва да го погася и така всеки ден почти. По принцио в "белите държави" доколкото аз знам няма наказателни лихви за предсрочно погасяване(а и не би трябвало да има, понеже им връщаш капиатал,който веднага може да бъде реинвестиран или преотдаден и съответно доходоносен), но в нашата мила страна Е.АВАНЕТО с клиентите е нормална практика и няма да се учудя да е така както казваш. Въпреки това ми се струва много СЕРИОЗНА такста, оято казваш. При всеки случай си прегледай договора за кредит и всичко ще ти стане ясно. Ако пак не ти е ясно - немери си адвокат или нотариус и всичко яе се избистри. Надявам се да съм ти бил полезен. Поздрави! ;)
Живей...мечтай...карай мечтата си...BMW..:)

--- BMW - марка немски автомобили, които не са пригодени за движение в дясната лента.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320i/E46 320d

Мнение от vlado_78 » 15 Апр 2009, 8:14

При заемите няма наказателна лихва няма значение коя банка е.

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 15 Апр 2009, 8:26

vlado_78 написа:При заемите няма наказателна лихва няма значение коя банка е.

При предсрочно погасяване на потребителски кредити вече няма да се начислява наказателна лихва, това реши парламентът като прие окончателно промени в закона за потребителските кредити,......

Ето и пълния текст! :winky:
http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=23028
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 15 Апр 2009, 11:49

svetlaka_rs написа:Колега, на мене за лизинг като го погасих предсрочно ми спаднаха лихвите. Такааа, за ипотечен кредит не знам - не съм теглил такъв(ввсе още). Мога да ти кажа само,че в Алфа Банк не ти препоръчвам да теглиш заем(какъвто и да е), понеже за моя потребителски примерно ако на 22ри ми е падежа, 5дни преди това почват да ми звънят, за да ми припомнят, че трябва да го погася и така всеки ден почти.

Колега, не с лошо за Алфа Банк. Това че ти били звънели да ти напомнят за падежа е бял кахър. Познавам много добре един от зам. управителите на един от клоновете и неведнъж сме си говорили. Понеже сега навлизат на пазара и имат много агресивна политика за кредити и доста време предлагаха едни от най-добрите условия на пазара. Лично на мен ми предлагаха ипотечен кредит с фиксирана лихва за 25 години! Само за сведение на 5 други банки условията им са "х% + лихвата на БНБ" в резултат на което при всяко леко мръдване на лихвата ти се качва и месечната вноска.

Така че сам си отговори на въпроса "перфектни условия и дразнещи обаждания" или "никакви обаждания и постоянно нарастващи вноски". Та отностно обажданията мога да ти дам пример на един приятел с ипотечен от Райфайзен - вдигат му лихвата и абсолютно никой не му казва. Тои си плаща съответо 2 месеца подред старата вноска и следва обаждане за просрочено плащане (ако внесеш сума по малка от вноската ти се води че не си си платил) + лихва за невнесените суми :shock:

Така че аз май предпочитам да си загубя по 1-2 мин на месец да ми напомнят че имам да си плащам :winky:

Ох, на баба!
Аватар
Кара: селскостопанска машина
Мечтае да кара: 4етириосен самосвал

Мнение от bavareca_86 » 15 Апр 2009, 11:52

vlado_78 написа:При заемите няма наказателна лихва няма значение коя банка е.
нещо пак си се объркал,аз имам ипоте4ен кредит и в договора ми има клауза в която е написано,4е при предсро4но погасяване на кредита далжа наказателна лихва в размер на 3%,това е за райфайзенбанк.Наскоро 4ух 4е тази наказателна лихва е била отпаднала за вси4ки банки.Най-добре си погледни договора и една консултация с кредитен инспектор няма да ти е излишна ;)
БМВ фен с Е30-ска и малко акъл си е неочаквано добра комбинация
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Аватар

Мнение от Kristopher » 15 Апр 2009, 12:23

Аз проверих в договора какво пише:
При всяко прието от БКАБ Предплащане на Главница по Кредита БКАБ ще удържа от предплатената сума такса в размер на десет процента от размера на предплащането "такса за предплащането"
БКАБ- Българо-американска кредитна банка
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 15 Апр 2009, 12:46

Колега, много е възможно тази наказателна такса като сума да е по-малка от това, което би платил, ако не погасиш предсрочно. Затова по-добре си направи добре сметката.

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 15 Апр 2009, 12:46

И понеже вече отворихте темата и ми стана интересно ..

Искам съвет за теглене на потребителски креди в размер на 15 000 лв, за да сбъдна една много голяма мечта .. 8)

Всички мнения по темата ще ми бъдат от помощ ..

Намирането на поръчител не е проблем. Кредитът ще бъде погасен за максимум 36 месеца .. Слушам ви :roll:
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 15 Апр 2009, 13:04

Десет процента е доста голям процент обикновенно са 3-4процента,пробвай да се предоговориш с банката за по-малък процент.
обичам BMW

Аватар

Мнение от Kristopher » 15 Апр 2009, 13:18

sharksfin написа:Колега, много е възможно тази наказателна такса като сума да е по-малка от това, което би платил, ако не погасиш предсрочно. Затова по-добре си направи добре сметката.

не ства, защото тези 10 процента са еднократни, а кредита е до Януари 2017 година и всяка година има лихва 13 процента
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Kristopher » 15 Апр 2009, 13:19

zlobicar написа:Десет процента е доста голям процент обикновенно са 3-4процента,пробвай да се предоговориш с банката за по-малък процент.
дали е възможно такова договаряне
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 15 Апр 2009, 14:17

Runnaway написа:И понеже вече отворихте темата и ми стана интересно ..

Искам съвет за теглене на потребителски креди в размер на 15 000 лв, за да сбъдна една много голяма мечта .. 8)

Всички мнения по темата ще ми бъдат от помощ ..

Намирането на поръчител не е проблем. Кредитът ще бъде погасен за максимум 36 месеца .. Слушам ви :roll:

Пиши в гугъл "кредитни консултанти" и ще ти излезнат много такива фирми. Попълваш онлайн заявка и чакаш да се свържат с тебе.
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

Следваща

Назад към Извън Темата