Липсата на култура у пешаходците.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 15 Апр 2009, 20:06

На мен любимата ми ситуация е когато спра на пешеходна пътека за да минат хората, шофьорите зад мен натискат клаксона и ме псуват, защо по-дяволите съм спрял :help: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

п.с. интересно, че при същата ситуация, като вкарам задна и спират да свиркат :roll:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 15 Апр 2009, 20:51

Тия жирафи като почнат да се влачат като стадо....не че ми идва да ги хвана и одуша, ами...
Абсолютна липса на култура. Пресичат си където им скимне, не се оглеждат, преминават със скоростта на костенурка....ъъъъ...пълна излагация.
Хората са измислили пешеходни пътеки, подлези и т.н....Емиии светът ли ще се свърши, ако вземат всички да пресичат на обозначените за тази цел места.
М? Ми аз ако почна да си карам където поискам....кеф ми е по трамвайната линия по бул. България...нЕма да чакам задръстването я....да ама ако аз мина оттам...нали....актче..ала бала.... :roll:

Просто се дразня адски много, все едно само те са на шосето. Ок, аз също използвам кракомобила.....ама...знам, че животът ми е по-ценен от това да спестя 5-те метра по надолу, където е светофара/пешеходната пътека.

Иначе общо взето гледам да спирам на пешеходните пътеки, когато има чакащи да преминат.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 15 Апр 2009, 20:58

Когато видя някое подобно пешеходно изпълнение, веднага ми става ясно защо теорията за еволюцията е само теория...

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 15 Апр 2009, 21:20

то шофьорите по улиците дето минават курсове за управление на МПС нямат култура, а вие я търсите в пешеходците, които нито курс на обучение са минали, нито ги закачат КАТ с глоби, а и както каза Alx повечето са тарикати и си викат що да се хаба като на мен нема да ми се случи....просто нямам думи!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 16 Апр 2009, 2:02

Търсите култура в пешАходците.... Ами я си погледнете мненията първо, всички до един сте готови да убиете човек понеже пресичал неправилно, само и само за да не намалите когато минавате покрай спирка и спрял автобус/тролей/трамвай. Много сте културни, щом да стигнете с 5 мин. по-рано е по-важно отколкото да опазите някой живот. А даже и герой се намери, дето ако не успее да прегази някой спира да го ошамари. Евала направо, пример за подражание!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от svetlaka_rs » 16 Апр 2009, 2:11

Всичко е въпрос на манталитет! Защо като бях в Щатите никой не реши да пресича своеволно, където му падне...още "по-интересното" е, че и не видях някой колега с кола да си позволи да не спре на пешеходна пътека или да прави "мангалски" изпълнения с извинение. Обаче там колкото едните имат право, толкова и другите и всеки си знае правата и задълженията към отсрещната страна в движението. Може всички почти да ги "хвалят" какъв народ са, но поне всичко е уредено и хората се замислят над евентуалните последствия от постъпките си.

Offtopic: Просто не се сдържах ема там всички са усмихнати и дори непознати те поздравяват, а тука все едно си наредил децата на всички в лиия и си ги застрелял.
П.С. И все пак във всяко стадо си има мърши - както тук, така и навсякъде
Живей...мечтай...карай мечтата си...BMW..:)

--- BMW - марка немски автомобили, които не са пригодени за движение в дясната лента.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 16 Апр 2009, 8:12

Ето случка от Сливен в района на автогарата-зад нея минава улица към центъра, карам си по нея и забелязвам как от десния на мен тротоар субект от мъжки пол тръгва да пресича а врата му усукан в равнение на дясно-явно очаква някой каращ в насрещното да го челоса. Човека въобще не погледна наляво-откъдето идват колите и респ. аз спирам на 2 метра от него, от скърцането на гумите вече ме удостоява с внимание и въпреки, че му давам знак да пресече-все пак заради него съм спрял, настоява аз да мина първи. И това не е изолиран случай-тръгват да пресичат улицата, а зяпат надясно-не знаят от къде идват колите :kuku:
Никой не мое ма връне на селу!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 16 Апр 2009, 8:21

martoto написа:Търсите култура в пешАходците.... Ами я си погледнете мненията първо, всички до един сте готови да убиете човек понеже пресичал неправилно, само и само за да не намалите когато минавате покрай спирка и спрял автобус/тролей/трамвай. Много сте културни, щом да стигнете с 5 мин. по-рано е по-важно отколкото да опазите някой живот. А даже и герой се намери, дето ако не успее да прегази някой спира да го ошамари. Евала направо, пример за подражание!!!

Мартото, не си съвсем прав, колега. Първо, пешеходците нямат никаква работа на платното, освен ако не е изрично упоменато със знак, светофар или пешеходна пътека. Не се считам за задължен да бутам колата си през Орлов мост, защото на някоя бабичка-спринтьорка можело да й хрумне да се хвърли ва банк през 9 ленти.

Относно опазването на живота, те самите си го нямат за нищо. Не може някой си да тръгне да пресича през булевард и да гледа първо вдясно. Елементарен усет няма, инстинкта за оцеляване се включва чак когато има опасност за тях, тогава почват да скачат по цялото платно и никой не може да предвиди накъде ще хукнат.

За ошамарването съм изцяло ЗА, колкото и страшно да ти звучи. Особено ако същия този ошамарения води и дете с него. Тогава даже е задължително. Иначе никога няма да се научи. Дотам сме стигнали.

Пешеходците като група, участваща в движението, е оставена напълно на самотек. Няма контрол, няма глоби, няма култура. Отвързано стадо, в пълния смисъл на думата. Видял ли си досега пешеходец с акт за неправилно пресичане? Не, нали? И аз не съм. На никой не му пука. Нито на тях самите, нито на катаджиите, нито на каквито и да е контролни органи.

Бабичка стои до патрулката с четири торби и дебне за пролука в трафика, в която да се хвърли и да пресече, докато фуражките дебнат кой говори по телефона си в колата. Ако тая баба отнесе глоба, колкото четирите торби продукти, следващия път ще гледа да пресече не където трябва, а където няма куки... Няма да се научи, докато не пукне като куче някъде под някой тролей. И познай какво? Тролея ще е виновен.

Ако аз с колата си дори само си помисля да пресека някаква непрекъсната линийка на платното, отнасям акт за нам си колко пари, точки, нерви, изгубено време и какво ли още не. А за това, че всяка спирка е като разбунен мравуняк и никога не знаеш коя мравка накъде ще хукне и на никой всъщност не му и пука, няма никакво значение, нали? Щото от тях пари не могат да се смъкнат.

Както за нас глоба до еди колко си лева не може да се обжалва, същото трябва да се направи и за пешеходците. Или може би обществено полезен труд, вместо парична глоба. Ако всеки, пресякъл неправилно пешеходец бъде принуден да изчисти една улица, София ще стане доста по-подредена.

Мое мнение - на всяка спирка трябва да слагат плакат със снимка на прегазен труп. С всички детайли. В пълен размер и цвят. И отдолу оня, дето те сочи с пръст и надпис "Аз пресичам неправилно. А ти?" И всеки, пресякъл неправилно, да бъде принуден да разлепва тия плакати на други спирки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320i
Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната

Мнение от titto » 16 Апр 2009, 9:22

Фил написа:......

:!: :yes: :bowdown:
Изображение
--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 16 Апр 2009, 9:28

Изцяло подкрепям мнението на колегата Фил

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 16 Апр 2009, 10:05

Аз мисля, че има и едни друг момент... Че българина няма култура ясно... но, съдейки от моя опит... Пешеходците, които пресичат навсякъде, рисково, без да се оглеждат и прочие... просто не са шофьори. Честно казано и аз преди да се кача да карам, си позволявах да минавам на наобозначени места. Не съм предпологала, че е толкова натоварващо за шофьорите това щъкане на хора по платното, изскачане иззад тролеи, или просто ходене по улицата.
Сега никога не пресичам на червено, колкото и да е далече пешеходната пътека, отивам там да пресека, ползвам подлези и пр...

Зад волана се стремя да спирам винаги на пешеходни пътеки, но си чупя клаксона, ако пешеходец ми изскочи изневиделица или се влачи по платното без причина...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 16 Апр 2009, 10:07

Фил написа:...

Съжалявам, ама не разбираш основният проблем а именно, че ти си вътре в колата и имаш известно количество ламарина, както и системи които да ти опазят живота като направиш някоя глупост (или някой друг направи). Щото всички грешим понякога, както и анархията на пътя е повсеместна, не са само пешеходците тия дето не спазват закона. Но за разлика от теб в колата, тях няма какво да ги пази, тоест ти лесно може да ги убиеш или осакатиш. Освен това, пешеходци има и деца и стари хора, които няма как винаги да очакваш, че са наясно с правилника и къде трябва и не трябва да пресичат.
Възмутителното, е че в тая тема всеки мрънка за глобите, които ще му наложат и за "проблемите" с КАТ ако прегази някой или пък за загубените 15 секунди, докато чакал "да му се точат като жирафи". Никой не му дреме, че всъщност ще отнеме човешки живот и ще почерни някое семейство, щото "пешеходеца си бил виновен". Манталитет, какво да го правиш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Апр 2009, 10:19

Естествено аз не винаги спазвам правилата за движение по пътищата,но...Пешеходците имат винаги право,това все пак са хората измислили автомобилите,едвали са ги измислили за да си ограничат правата,така че зачитайте пешеходците независимо къде пресичат,както и животинките по пътищата,по съм склонен да прасна някой шамар на нагъл шофьор отколкото на непредпазлив пешеходец,аз не съм пешеходец,ако имаше начин до кенефа с колата щях да отида,дори без кола ...едвам пресичам улица,но в града се кара с 50 км/ч,скорост предполагаща да се спре мигновенно,ако отидете до швейцария ще видите удиветелни неща,едно от тези удивителни неща са че пешеходците пресичат където си искат,а шофьорите спират роболепно и без никакви протести...

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 16 Апр 2009, 10:20

Нека обърна вашата гледна точка за малко ..

От няколко месеца съм съвсем без кола.. но живях 6 месеца в Англия и бях 2 седмици в САЩ, където видях какво е да си пешеходец (ОСОБЕНО В АНГЛИЯ)..

Шофьорите спират абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ... т.е. не е нужно да чакаш по 5 минути, за да те пусне някой СЛУЧАЙНО!

При което аз се връщам вкъщи (Ах, мила Родино, любима!).. И какво се случва - установявам, че хората спират на една пешеходна пътека в целия град - тази на Софийския, защото просто там пешеходците са СУПЕР МНОГО .. На всички останали пешеходни пътеки се извършва следното риалити шоу - СЪРВАЙВЪР - Притичай до другия тротоар без да пострадаш!

Замислете се, че хората, които намалят и спират на тези "пътечки" са абсолютна РЯДКОСТ ..

Не оневинявам пешеходците, но и ние като шофьори не сме перфектни .. Изводът е, че ако всеки от нас се старае да е толерантен на пътя рано или късно всичко ще се промени .. (Не е нужно да убеждаваме хората, а да убедим себе си)

:help: 8)
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 16 Апр 2009, 10:27

Миналата неделя се движа по Т.Александров около 12 на обяд, на пазара си минавам на зелена вълна и в тоя момент излезе някъф "клатушкайки" се пред колата... натиснах клаксона и заковах спирачки (тука трябва да спомена че на Т.Александров асфалта е супер гладък) и почнах да се въртя а на ляво, а на дясно. Спрях 50 метра след пешеходеца. Излизам и го гледам оня мъртво пиян ми размахва пръст и фъфли нещо. Мислих да отида и да му откача предното чене ама нещо вътре в мен ме накара да се отказажа. Запалих и отидох до автокъшата на Т. Александров и Одрин да се видя с бандата и след 30 мин. оня пристига при нас да си говори нещо с един приятел. Пак ми кипна, ама в тоя момент ми казаха че човека има психически отклонения и не си заслужава да го наказвам.
Мисълта ми е, че ако го бях блъснал (недай си боже) щеше да е на място и сега нямаше да ви пиша тази история
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата