Нова яснота относно акциза за колите от 2010 г.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 22 Май 2009, 13:16

Добре е за тия дето ще си купят М3 и М5. Я питай този с 500лв заплата и Голфчето на газ как ще му се отрази от 8лв на година данък сега да плаща 250лв. А уж говорим за екология. Обзалагам се, че пак ще се измисли някаква невероятно простотия. Ясно ми е, че изходната позиция са компенсирането на тия 20-30 милиона. Ама не мога да проумея как може да измислят такива безподобни глупости. Тия експерти нямат ли си там, че изобщо да обсъждат такъв вариант.

Все пак си мисля, че идат избори и последното нещо което ще направят е да ударят масовия случай - бедния българин със старата кочина. Така че е рано още да се говори къде точно ще е глупостта в закона. Едно съм сигурен - и тоя закон няма да изненада с нещо наистина разумно.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 22 Май 2009, 13:24

martoto написа:А уж говорим за екология.

Там е работата, че не е "уж". Такава промяна на практика стимулира обновяване на автопарка. А новите коли са по-чисти от старите, като правило. А хората, които сега не могат да си позволят М3 ще продължат да не могат. Какво по-екологично и реалистично ще предложиш?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 22 Май 2009, 13:30

Абе мамка им мръсна, "да се стимулира покупката на нови автомобили" що не ни стимулират като увеличат заплатите. Аз ако вземам достатъчно пари веднага ще си купя ново БМВ, няма да чакам те да ме стимулират п***раси смотани.

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Мнение от ktv » 22 Май 2009, 13:48

spacepl написа:Абе мамка им мръсна, "да се стимулира покупката на нови автомобили" що не ни стимулират като увеличат заплатите. Аз ако вземам достатъчно пари веднага ще си купя ново БМВ, няма да чакам те да ме стимулират п***раси смотани.

+1 :evil:
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 22 Май 2009, 14:18

ktv написа:
spacepl написа:Абе мамка им мръсна, "да се стимулира покупката на нови автомобили" що не ни стимулират като увеличат заплатите. Аз ако вземам достатъчно пари веднага ще си купя ново БМВ, няма да чакам те да ме стимулират п***раси смотани.

+1 :evil:

:yes:

Алфа Въшкар
Аватар
Кара: ч
Мечтае да кара: Countach през 80-те

Мнение от sme666ko » 22 Май 2009, 14:26

Предлагам масов бойкот на всички безумни данъци и борба за справедливост, на всяка цена :!:
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 22 Май 2009, 14:33

цитат от офроуд форума по повод еко-таксите:

"Скоро говорих с познат работещ в една общинска администрация - Какво правите? - питам аз - Ами план за справяне с кризата! - И какво цели този план? - Ами да измислим откъде да съберем пари от гражданите, за да си раздадем заплатите... - беше отговорът.
Може да ви звучи, като виц, ама си е живия диалог - без украса."

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 22 Май 2009, 14:42

Mollov написа:цитат от офроуд форума по повод еко-таксите:

"Скоро говорих с познат работещ в една общинска администрация - Какво правите? - питам аз - Ами план за справяне с кризата! - И какво цели този план? - Ами да измислим откъде да съберем пари от гражданите, за да си раздадем заплатите... - беше отговорът.
Може да ви звучи, като виц, ама си е живия диалог - без украса."

За съжаление думите са ти абсютно точни! Имам всекидневни отношения с подобни хора! Щом хора които са от сегашното правителство вече се хваштат за главите и се чудят кво става с тяхните хора и акъли които им идват и се отказват и бягат Вие си правете заключение...

Всичики казват то бива ама никога не е било така.... :dunno: :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 22 Май 2009, 14:44

Само аз ли не виждам нищо нередно в това нещо :shock:
Нормално е за по-старите коли да се плащат по-високи данъци, защото те замърсяват повече.
Не е нормално 330д Е90 да покрива Евро6 (което не е влязло в сила още) и аз да дължа акциз за него над 10к лв., а един автомобил на 15+++ години дето само като запали замърсява повече да плаща данък от 10-15 лв. на година :confused:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 22 Май 2009, 14:58

kriso85 написа:Само аз ли не виждам нищо нередно в това нещо :shock:
Нормално е за по-старите коли да се плащат по-високи данъци, защото те замърсяват повече.
Не е нормално 330д Е90 да покрива Евро6 (което не е влязло в сила още) и аз да дължа акциз за него над 10к лв., а един автомобил на 15+++ години дето само като запали замърсява повече да плаща данък от 10-15 лв. на година :confused:

Колега тук въпроса е принципен, че повечето хора ще им се земат пари за нещо което няма да се случи! И знаеш ли има много други начини да се стимулира покупката на нови коли! Може да се намери правилния метод за калкулиране на данъци. Един пример в доста страни всички тези налози са калкулирани в горивото! Това според мен е най справедливо и точно! Караш и си плащаш, не караш поемаш определени минимални такси! Примерно със или без катализатор и т.н. много лесно може да се направи методиката и нали разбираш че няма как 4 г. да си спал и сега хоп за една седмица да намериш правилния вариянт или защото им тремери на задниците дай да правим нещо ама това нещо дали работи или не никой не си дава сметка...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 22 Май 2009, 15:01

Spit-Fire написа:А бе вие хем тъй, хем тъй искате. Хем без акциз хем без такси. Нявсякъде в Европа има екотакси които са доста по-солени от обявените в статията. И пак е по-добре по 250 на година окотлото 15 палки за акциз.

Хайде вече да престанем с това "навсякъде в европа" защото там имат хубави пътища и знаеш за какво плащаш таксите,освен това и заплатите не са им за подценяване и на последно място-"насякъде в европа" храната е по-евтина от нашата!!!
Много се дразня от това "Навсякъде в европа",само негативи търпиме от тая работа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Май 2009, 15:05

ми хванете се пък се съберете и променете ситуацията вместо да казвате навсякъде Европа е еди как си по добре.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от AcOrP » 22 Май 2009, 15:27

И кво акцизи носят приход 30 милиона с новите еко такси годишни 3 мил автомобила по 100 лв минимум = 300 мл :) ейй така се възтановяват загубите от акцизът хахаха....
И ако приемат годишната еко такса тогава акцизът на горивата както и другият данък стават незаконни защото напрактика се получава двойно облагане,което беше първо причината да се принудят да спрат акцизът...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Май 2009, 15:36

AcOrP написа:И кво акцизи носят приход 30 милиона с новите еко такси годишни 3 мил автомобила по 100 лв минимум = 300 мл :) ейй така се възтановяват загубите от акцизът хахаха....
И ако приемат годишната еко такса тогава акцизът на горивата както и другият данък стават незаконни защото напрактика се получава двойно облагане,което беше първо причината да се принудят да спрат акцизът...

ще се побъркам ако отменят акциза на горивата.
Едно време като правихме протеста против цените на горивата нали Седнишев излезе и каза че до 2010-2011 няма да се променя акциза. От тогава акциза се е вдигнал поне 2 пъти.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 22 Май 2009, 16:56

Понеже някой пита защо този проект за годишната екотакса не е еко, ще отговоря, че е много по-важно преди да се умува как просто да се съберат едни 30 милиона под формата на разрешен от Европа "еко" данък (щото акциза беше незаконен спрямо еропейските разпоредби), да се помисли как да се затегне контрола на емисийте по техническите прегледи например. Само си помислете колко хора са си подменили стария катализатор с чисто нов такъв или са си ремонтирали скапания дизел щото изхвърля много сажди. И каква е личната мотивация изобщо да дадеш толкова пари, като няма никакъв контрол?

И наистина е рано още да се коментира новия данък. Нека да видим какво ще измъдрят. Обзалагам се че ще е такса регистрация, щото не могат да си позволят да засегнат всички избиратели, които така или иначе вече имат кола. Въпроса е как наистина ще се формира тая такса. Що веднъж поне като попълват дупка в бюджета да вземат да го направят умно?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата