Съвет в криза
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Съвет в криза
Тука съм си харесал един квартален магазин близко до булевард под наем и понеже никога не съм се занимавал се чудя да го правя мини-маркет (50кв чиста площ) или малко кафе (сладкарница/закусвалня) Ще работя още и с чужди пари, затова още не съм решил и малко съвети от хора с опит ще ми дойдат шест... Сладкарницата е по-културна и по-приятна, но мястото е малко и не съм сигурен за печалбата. Хр магазин винаги съм го имал за страшно дебилна идея, работата е доста, има $, ама наблизко има 2 магазина. Единият е на 1км, който не ме бърка, а другият е в успоредна улица на около 300-400метра и май ще си пречим, ще трябва го застраховам, че като нищо може да го палнат. Изобщо нямаше да се чудя, ако не беше успоредният маркет, щот знам колко е гадно да ти правят конкуренция под носа... ама...
От друга страна други магазини наблизко няма... Офф как се мразя, когато съм така нерешитилен...

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Към момента не е особено добре за започването на нов бизнес. По-добре да се инвестират другаде тези пари 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
На 50 квадрата какво екстравагантно кафе
Сядай една седмица всеки ден пред оня магазин с тетрадката и пиши. Кой влиза, кво горе-долу купува и така ще разбереш. Но като цяло от опита, който имам (с това се занимавам от 10- тина години) малък магазин вече не е оферта.

Сядай една седмица всеки ден пред оня магазин с тетрадката и пиши. Кой влиза, кво горе-долу купува и така ще разбереш. Но като цяло от опита, който имам (с това се занимавам от 10- тина години) малък магазин вече не е оферта.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Дълги години съм работил по заведения като сервитьор, барман, управител, собственик и моят опит показва че това е доста сериозен ангажимент. Изисква познания, опит и стаж, желание и много средства.
Супермаркет - имам приятел с такъв бизнес и само ще кажа че е голяма хамалогия
Супермаркет - имам приятел с такъв бизнес и само ще кажа че е голяма хамалогия
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Ако имаш някой лев ,опитай в сверата на услугите,няма "далавера" с препродаване на стоки(освен с конфекция ако се занимаваш),просто печалбата е малка и бизнеса е обречен
- CONAN
- 8910 фен
-
- Кара: 01`530i touring
Без пари ,пари трудно се правят ,ако въобще се правят.Ако има друг вариант избери него,момента не мисля ,че е подходящ за малък бизнес.Ако все пак решиш ,вземи един лист хартия и смятай всички разходи ,които ще имаш(РЗ,ток,данъци,счетоводство и т.н.),оборота според теб ,който ще правиш(допитай се до някой ,който има подобен обект какъв оборот се прави),процента надценка.Ако на хартия излизат сметките, значи имаш лъч надежда.Според едно старо правило, трябва да си правиш наема за един ден ,като оборот за да ти вървят нещата(незнам колко е миродавно в наше време).Дано съм бил полезен.
Давай смело колега, все пак е под наем... няма да си скубеш косите ако не тръгне добре!
За магазин зависи от мястото.. виш съвета на bum_bum, пък ако не ти се занимава може да им погледнеш касовата книга, там ще видиш оборота, но да знаеш че не всичко се маркира! Друго... ако продаваш цигари трябва да се рег. по ДДС... отделно ако не продаваш а оборота ти надвишава 50к(може да има промени), пак си длъжеш да се рег по ДДС.. тогава ще плащаш данък % от печалбата.
Друго за сега не се сещам... поразпитай хора или някой счетоводител за плюсовете и минусите на ЕООД, ООД, ЕТ... че с всяка година променят % и данъците и не мога да ти дам в момента точно инфо.
За магазин зависи от мястото.. виш съвета на bum_bum, пък ако не ти се занимава може да им погледнеш касовата книга, там ще видиш оборота, но да знаеш че не всичко се маркира! Друго... ако продаваш цигари трябва да се рег. по ДДС... отделно ако не продаваш а оборота ти надвишава 50к(може да има промени), пак си длъжеш да се рег по ДДС.. тогава ще плащаш данък % от печалбата.
Друго за сега не се сещам... поразпитай хора или някой счетоводител за плюсовете и минусите на ЕООД, ООД, ЕТ... че с всяка година променят % и данъците и не мога да ти дам в момента точно инфо.
- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
офшорка
-без данъци и т.н.

̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
- djpamboss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318is M42 Passat B5.5 131hp
моето НЕкомпетентно мнение е че трябва да се пробва и това .... без да опиташ неможе да знаеш , вярно рисковано е ,но ако мислим само негативно до никаде няма да стигнем .... в краина сметка като е твое а не работиш за някой - 5лв да искараш са си за теб ...... пожелавам ти късмет каквото и да решиш да правиш ...

От доста години се занимавам със собствен бизнес. Печелила съм много, но и съм губила много. Все от някъде се започва, така че не се страхувай. Ситуацията скризата в момента според мен не бива да те плаши, ако се ориентираш към кафене/сладкарница. Огледай се наоколо- празно кафене да виждаш? Хората може да нямат пари за жилище или кола, скъпи дрехи или нова печка, но за кафе с приятелка и тортичка за хлапето- винаги ще намерят. В тази свера това с което трябва да започнеш е да проучиш всичко необходимо като разрешителни. Трябва да провериш и помещението с какъв статут е (търговска площ или друго). После трябва да си сигурен дали ще покрие изискванията на РИОКОЗ (ХЕИ), за търговия (не производство!) с не пакетирани храни от животински и не животински произход. В интернет информация за това няма да намериш, аз рових ужасно много... (интересувах се защото исках да правя цех за торти). Тук мога да ти съдействам с консултант, бивш служител на ХЕИ, който може да ти даде АБСОЛЮТНО ВСИЧКАТА необходима информация, та дори и да те представлява пред Агенция по вписванията и т.н. Човека си работи на свободна практика като консултант, прати ми ЛС ако искаш координатите му. Помещението трябва да е снабдено с вентилация (това не е климатик), сервизно помещение/кът, трябва да се изчисли капацитета му, нивото на противопожарна безопастност и т.н. Следва лиценза за продажба на алкохол. След като изясниш какво ще ти е необходимо в този аспект в пълни детайли, помисли за визията. Обзавеждане, декорация, оборудване (прибори, посуда, хладилни витрини, машини...). Трябва да знаеш с тоност колко струва всяко едно нещо. Следва да помислиш от къде ще зареждаш сладкарски изделия, пакетирани продукти. Трябва да знаеш точните цени на доставчици и да помислиш за твоят процент надценка. Изготви си примерно меню. Колко и какъв персонал ще са ти необходими. Заплати. Счетоводство- съветвам те да не правиш опити сам да се справяш, защото инспекторите такива търговци просто ги обожават. Направи консултация в някоя счетоводна къща, дори в две-три. Чуй различни начини на работа (колкото и да са фиксирани тези неща, все пак различните счетоводители си имат методи). Така ще добиеш представа за данъците. И сега идва момента да помислиш дали ще можеш да покреш първоначалната инвестиция. За възвръщаемост първата година недей да мислиш. Можеш да помислиш за финансиране от Еропейските фондове, примерно по Оперативна прогама по конкурентноспособност. Разгледай в нета, може много нови идеи да ти дойдат. Чака те адски много труд, минимална печалба, много нерви, но... НО чувството за независимост и това, че си създал нещо сам е страхотно. Нещата винаги могат да се объркат, но какво толкова страшно може да стане?!? Нито ще влезеш в затвора, нито ще утрепят семейството ти... Действай смело. Пари се печелят. Заемите се връщат. Но пропуснатите шансове няма как да си върнеш. Успех!!!
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
кафе баце,остай тея хранителни магазини.кафе,а па ко ще и най долнопробното да е.естествено и наема е важен,ама като цяло виж с ква надценка работят кафетата и хранителните магазини и ще ти стане ясно 

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
най-напред в кой квартал и улица... дай на лс ако искаш да не пълним темата... и за кафе и за хранителни стоки мога да ти бъда полезен.

Огледай се в района каква е конкуренцията и направи такъв магазин, какъвто липсва. Например ако липсва железария, правиш железария. В твоя случай (на създаване на малък бизнес) най-важното е да запълниш т.нар. пазарна (микро) ниша, за да можеш да генерираш някаква печалба, тъй като не можеш да разчиташ на икономии от мащаба и/или на малък марж на печалбата. Но каквото и да правиш, трябва ти добра калкулация в песимистичен вариант за първоначалната инвестиция (и темпа на възвръщаемост), за постоянните и променливите разходи и за абсолютната величина на финансовия резултат (печалбата). Ако тя е по-малка от средната работна заплата за града, в който живееш, по-добре е да си наемник (демек да се хванеш на някаква работа), а ако може да преотдадеш помещението под наем дори с минимална надценка, това е разумното решение.
Повече ме радват по-малките проекти, в които се влага повече техническа мисъл и лично творчество, иновации и съвсем малко средства, и се осъществяват за един уикенд, като се постигат невероятни резултати!
Знаех си че тук е мястото на предприемачите!!!
Мерци на отбор юнаци... По ддс влизам всякак, няма хр.магазин, който да не прави повече от 50 хил оборот годишно! Аз си реших вече кво да правя, нямам голями очаквания, но ще видим как е хавата... А, тия от риокоз леко прекаляват, ама е нормално, че преди щях да хапна буба от порция ориз...

42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3