Два Хард диска?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 23 Май 2005, 10:59

Щом има два кабела и ново дъно (дъното ти е с Нфорс 2 чипсет), то не е проблем да сложи мнооо големи харддискове. Демек всеки нов АТА 100/133 харддиск е подходящ. Няма смисъл да се набутваш за нови кабели, щом вече имаш два. Ето как стоят нещата :

Има два вида кабели - 40 жилни и 80 жилни. Жилни демек - тия дребните жички дето минават надлъжно на каблите са техните "жилки". 40 жилните ограничават скоростта до АТА 33 или 33мб/с (а не мхз!) и са подходящи за cd-rom, защото това е максималната скорост на която работят оптичните устройства. А 80-жилните са подходящи и за cd-rom, и за харддиск (но само те са добри за хард), защото харддиска може да работи до АТА 100/133 (зависи от модела, дъното ти подържа и двата). С 40 жилен кабел ти изкуствено би ограничил един харддиска. Устройството, което е на върха на кабела (а не по средата) е мастър, а това е средата - слейв. Можеш да има primary master, primary slave, secondary master, secondary slave. Харддисковете ти трябва да са, или и двата на върха на кабелите, или да са на един кабел - този с операционната система на него да е на върха на единия кабел (примари мастер), а другия да е на средата на същия кабел (примари слейв). Всъщност тва са англисйки значения - господар и роб. Един харддиск никога не може да бъде роб на едно цд ромче :mhihi:

едит: пропуснах нещо - след като наредиш конфигурацията с кабели и устройства, ако пак не тръгнат като хората значи е необходимо да разгледаш джъмперите им. Всяко устройство си има едно малки, пластмасови (отвътре метални) ключенца, от които зависи как оказваш на устройството да работи - като мастър или като слейв. Би трябвало на гърбината си всяко устройство да има табличка и да пише на кое положение оставено джъмперчето как ще работи. По принцип вариантите са мастър, слейв, кабела сам да избере и някво 4-то, което е сложно и не го знам :lol:
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 23 Май 2005, 17:42

еийй ама ти ми го обясни като на маймун :) аз не съм чааак толкова бос..../благодаря все пак щото все време си е отнело да го напишеш/
интересува ме предимно този финт с кабелите- значи на върха на кабела си е закачен мастър диска следователно на едното му разклонение мога да закача другия...как обаче да разбера това което си описал за броя на жилата?дали не може да са ми сложили 40 жилен за харда и той да е ограничен?а и дали мога да си купя от тия по аеродинамичните кабели та савсем да си дойде на мястото всичко?
Изобщо подробности от тоя род...иначе като взема харда ще му направя джъмперите,ще го сложа и ще го накарам да работи :twisted:
...обаче гореописаните дреболийки са важни за мен :)
Благодаря отново :)

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 23 Май 2005, 22:19

Познават се кабелите лесно - просто при 40 жилния кабел жичките са доста по-рядко разположени от 80 жилния. Преброй ги :shock: Или просто виж - дали и двата ти кабела са мноо плътно разположени жици. Да, тия кръглите, аеродинамичните ще свършат работа за всякакво устройство - те всичките са 80-жилни. Но има различни дължини - виж да са такава дължина, че да успееш да ги включиш в дъното. Готини са на вид, а и въздушния поток и мелето в кутията се подобряват малко.

Иначе нищо не пречи да занесеш твоите кабели и всеки компютърджия може да ти обясни. Докато купуваш харддиска примерно.
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 23 Май 2005, 22:48

дааа така и смятам да направя- ще разкача кабела и ще го занеса на някой хакер да видим кво ще ми предложи....
сега за да не отварям нова тема искам да питам amd тук нещо по-специялно извинете ме за офтопика!
Ползвам еМule BitComet обаче съм принуден да ползвам и 2те като допълващи се програми
Тегля постоянно.С бит-а тегля от арена, а с емулето от целия свят.Проблема е че не знам дали бит-а позволява търсене на файлове в световен масщаб както може с емулето.При него намирам някакви страхотно интересни неща които съм търсил с години но се теглят...със седмици и това е буквално казано...
ако имаш и за това идея ще съм ти благодарен ако ли не ще пуснем нова темичка :)
мерси!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 24 Май 2005, 7:03

поправете ме ако греша, но тия кръглите кабели за които говорите не са ли само за САТА (сериал ата) и ако харда му е АТА133 няма да работи с него ? иначе САТА хардовете + оптичните кабели (кръглите) се водят за по-производителни от АТА/133 хард + обикновен 80 жилен кабел ?

разликата между 40 и 80 жилните кабели може да се види ясно само ако имаш и двата кабела и ги сравниш - иначе трябва да ги преброиш (единия има 2 пъти повече кабелчета на същата ширина на кабела ама как да знаеш, че той е с повече ако не си виждал и тоя дето е с по-малко ?) май трябва да броиш :)

за подреждането на хардовете - мастер харда (тоя дето ти е операционната система на него) трябва да е "примари мастер" , а другия можеш да го сложиш където си искаш, НО за най-добра производителност ти препоръчвам да го сложиш на "секондари мастер", а цд ром-а да го вържеш зад втория хард на "секондари слейв"
като "мастър" устройствата НЕ СА на върха на кабела, а на буксата, която е най-близка до дъното (демек тая по средата) по принцип колкото по-къс е кабела, толкова по-бързо "пристигат" данните до дъното (дори марковите компютри правят кабели с дължина точно толкова колкото е необходима да вържат харда за дъното и с една единствена букса (ако имат само 2 устройства)
цд рома трябва да е заради хард диска защото е по-бавен и ако е пред него харда ще работи със скоростта на цд рома (поне навремето беше така)

захранващите кабели нямат никакво значение как ще ги вържеш - само гледай да не ги осукваш много и буксите да не опират някъде по метални части че да не стане късо съединение (по принцеип не е възможно, ама така както не е на мен ми се е случвало да ми тече 12 волтов ток по корпуса на кутията :shock: идеална защита против нежелани ръце бтв :mhihi: ) и да не са в близост до вентилаторите из кутията - и въобще целия сноп кабели може да ги събереш с някво въженце и да ги вържеш някъде за кутията за да са прибрани и да пречат максимално малко на въздушната струя, без да ги опъваш до скъсване разбира се :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 24 Май 2005, 10:45

DEFLEPPARD написа:поправете ме ако греша, но тия кръглите кабели за които говорите не са ли само за САТА (сериал ата) и ако харда му е АТА133 няма да работи с него ? иначе САТА хардовете + оптичните кабели (кръглите) се водят за по-производителни от АТА/133 хард + обикновен 80 жилен кабел ?

харда ми за щастие е 120GB 7200 8MB SATA .явно и новия хард ще е SATA.Сега доколкото разбрах отивам в магазина и казвам на ви стария ми кабел вижте го искам 80 жилен ОПТИЧЕН аеродинамичен тунинг манияшки кабел за 2та ми харда :mhihi:
и съм готов?А може би да купя такъв и за рома?
Всъщност ми трябва кабел IDE ATA100 /или ATA133 :?: / и трябва да е 80 жилен??
P.S. Сега поразгледах сайтовете на фирмите- виждам кабели 80pin и разилчни дължини,на някои пише round на други не.Цени има различни- от 7 до 17 лв.Дали са такива каквито ме интересуват вие ще кажете.
А има един въпрос който изникна в съзнанието ми: този широкия кабел влиза в харда с един голям плосък жак.А този тънък оптичен кабел за който говорим дали ще пасне?или може би трябва преходник?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 24 Май 2005, 13:30

:shock:
искам да помоля за извинение малко съм ви подвел.
Сега отворих компютъра и се оказа че в харда влиза малко тънко червено кабелче :uups: :uups:
много съжалявам че съм ви объркал но вчера като отварях не съм видял че широките магистрални кабели са за флопито и за рома.
Та сега наново- в харда ми влиза захранване,малко червено тънко кабелче и нищо друго.
Червеното кабелче,е само с 2 жака- единия влиза в дъното другия влиза в харда.Интересното обаче е че на дъното има дучица место за- не знам как му викате-слот или нещо такова-в който може да се вкара аналогично червено кабелче.
По елементарната ми логика-простете за която ако бъркам- би трябвало да си купя харда,да му оправя джъмперите,да го сложа,да му вкарам захранването и съответно да вържа червеното кабелче както е вързано това за мастър харда към дъното...и би трябвало да е това?
Прав ли съм или... :uups:

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rosen.kolarov » 25 Май 2005, 0:26

По-нагоре хората са го казала ама айде и аз да пиша:
Значи има два основни стандарта - Paralel ATA, този е по-
стария на който ти е закачено цедето, кабела е тип лентов,
т.е. сплескан многожилен в единия край има червена
маркировка, която трябва да е към захранването на диска
а втория и по-нов Serial ATA - накойто е закачен текущият
ти твърд диск - малък кабел в повечето случаи - червен,
тук има два стандарта единия подава и напрежението по
този кабел, а при другия се налага да захраниш диска
отделно.
Та в твоя случай имаш две възможности:
1. Купуваш си стария вариант - паралел АТА и го закачаш
като втори на кабела на цедето или като първи зависи от
настройката на джъмперите или от типа на кабела /Cable Selected/
не те съветвам да прилагаш този вариант, защото първо е
по-бавен /поне на теория/ и второ трудно ще намериш
подходяща железария.
2. Пазаруваш един сериал АТА диск от последно поколение и
всичко е на шест. Ако от фирмата от която си си купувал
машинката са били коректни трябва да са ти дали кутията на
дъното с документация, книжки, драйвери и там трябва да
имаш още един сериал АТА кабел, така че само закачаш и
се молиш всичко да тръгне.
Надявам се да съм ти бил полезен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 25 Май 2005, 17:47

такааа днес пообиколих магазините- какво намерих-харддискове всичките сериал ата само дето цените са различни.../другата подробност е че на HITACHI буксата за захранването е различна/
та ето ги офертите:
160GB SEAGATE 7200, 8192 109$
200GB SEAGATE 7200, 8192 127$
250GB SEAGATE 7200, 8192 165$

160GB HITACHI 7200, 8192 95$
250GB HITACHI 7200, 8192 143$

160GB MAXTOR 7200, 8192 101$
200GB MAXTOR 7200, 8192 120$
250GB MAXTOR 7200, 8192 162$

От гореизброените ми препоръчаха Seagate защото били най-добри.Естествено цената на хитачитата е пък най-изгодна...
някакви препоръки??
P.S. Казаха ми че ако си взема Seagate, а настоящия ми също е такъв,ще работят с по-добър трансфер помежду

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F30 335I xDrive
Мечтае да кара: M12 nasca, e31 850CSI, e30 M3

Мнение от DEFLEPPARD » 25 Май 2005, 19:11

F-14 написа:...

seagate е марката ! :yes: трите диска, които си споменал са еднакви по скорост, разликата е само в големината им така че и сам можеш да си направиш сметката кой да избереш :)

не се лъжи да си купуваш от по-евтините хардове - не са толкова надеждни колкото сеагейт и ако ти изгори с важните данни ще е доста неприятно...

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rosen.kolarov » 25 Май 2005, 20:10

Смятам, че в зависимост от това за какво ще ползваш
диска трябва да направиш своя избор.
Ако искаш да пуснеш два диска в РАЙД режим, твърдо
съм за хитачитата, правят доста еднакви дискове като
average seek и те работят перфектно в райд конфигурация,
също смятам, че хитачито е малко по-бързо на четене и
при многозадачност.
Ако искаш уравновесен диск като четене и запис и няма да
го комбинираш за в бъдеще с други подобни /твоето дъно
май поддържа райд конфигурация/ скачай на сигейта.
Един съвет от мен и в двата случая си предвиди едно
скромно охлаждане на дисковете в горещите летни дни
за некви си 5-6 долара ще спиш спокойно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 25 Май 2005, 23:19

сега- по ред:
какво е това чудо РАЙД?С нещо подобно само че под формата на спрей си обезпаразитявам гаража....
това за охлаждането цял ден го умувам даже ходих за вентилатори?
нека прокоментираме и 2те теми моля! :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Май 2005, 23:46

vankata™ написа:Ако купуваш иди на ул.Раковска в магазина на РЕСЕТ (те са два почти един до друг, малко преди централата на СДС, с червени надписи пише КОМПЮТРИ, РЕСЕТ - няма как да ги сбъркаш) и си купи от там!Там са доста реални цените за крайните потребители и нещата са качествени!

Там ползвам дилърски цени, за кабели не си струва, но за нещо по- едро някой ако иска да свирка да го водя.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rosen.kolarov » 26 Май 2005, 1:00

RAID - Redundant Array of Independent (or Inexpensive) Disks
повече инфо по темата - http://www.webopedia.com/TERM/R/RAID.html
та с тази технология се постигат няколко ефекта:
1. По-висока производителност;
2. По-висока надежност;
3. И двете.
Има няколко различни нива /level/ на RAID технологията,
като започнем от 0, 1, 3, 5, 10, 50 има и други но тези са
най-популярните.
При персоналните компютри се използват първите два
варианта 0 и 1 - за другите се изискват минимум 3 харда.
При level 0 имаме така наречения стрипинг или двата харда
са обединени като един /поради тази причина е добре да са
от една марка и модел а също и серия/, при този модел се
постига сериозно увеличение на производителността на
дисковата подсистема - на теория 2 пъти, на практика
зависи от 30 до 50%, обаче се губи надежност про проблем
с единия диск се изгубва цялата информация, тъй като всеки
файл е разделен на две части и всяка част е записана на различен
диск - от там идва и производителността чете два пъти по-малко
след това го събира в паметта където операциите са многократно
по-бързи.
При вариант 1 или миръринг се прави пълно копие на единия
диск върху другия, този метод е особенно надежден при
необходимост от пълна гарантираност на данните, ако единия
диск изгори пълното инфо го има на втория, а също и системата
си работи дори с един диск, за сметка на сигурността имаш
два харда ама място като за един нали има пълно копие на
единия върху другия.
Абе много е дълго за обяснение ма това е основното.
Какво бих направил аз ако парите не са основен фактор,
бих си купил два еднакви диска и бих направил един
RAID 0 кадето да си държа операционната система, програмите и
най-вече игрите /ако си геймър, тази конфигурация в повечето
случаи ще те смае с драстично по-бързото зареждане/ а
личната си информация - файлове, снимки, документи и
други подобни бих държал на трети диск дори по-малък и
по-бавен и бих правил периодичен архив на записвачката.
Относно охлаждането на дисковете поглени този
линк - http://www.titan-cd.com/english/hdd.asp
бих те посъветвал да се ориентираш към първите два варианта
за диска е важно да се охлажда добре електрониката поради
тази причина тези модели се монтират от долу на диска.
Модела - TTC-HD12 в Аргус го продават за около 4$ крайна цена
така че за около 6-7 лева трябва да го намериш.
Успех.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от F-14 » 26 Май 2005, 9:37

това с Райд технологията е хитро,но аз вземам втория диск предимно да си държа музика и филми на него.Тоест може би няма смисъл да правя така.Въпреки всичко Сийгейт ми се струва че ще е по-доброто решение защото всички ми говорят добре за тези хардове.
А за такива охлаждания трябва да се поразтърся,тоест аз мислех да слагам 2ри конвенционален вентилатор,но както виждам има по-добри решения.
Но въпреки всичко вероятно ще ми е трудно да монтирам охлаждането сам,а и да го свържа...a дали да не си сложа и на 2та харда вентилатори?все пак ще са близко един до друг...или може би трябва да си купя по-голяма кутия?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата