Гуми

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Гуми

Мнение от Elesar74 » 08 Окт 2009, 9:16

Значи колеги, търсих подобна тема на това, което ще напиша тук, не открих никъде във форума. Може и зле да съм търсил, де да знам и аз. Става въпрос за гуми. С какво си караме колите, онова дето контактува с пътя. Предлагам всеки който иска, да сподели с какво кара лято, зима, плюсове/минуси на определени марки и такава информация изобщо. Да имаме някакъв ориентир, на всеки на колата му има гуми, тъй че всеки може да пише. Аз повеждам хорото с въпрос. Какви зимни гуми размер 205/65/15 да сложа на мойта колица Е39 525D? Четох из нета ревюта, впечатления, коментари, откачена работа. Загледал съм едни Goodyear Ultragrip 7+ и едни Michelin Alpin PA3. Някой има ли хабер за тия двете да постне тука? Четох, че Goodyear-а кривели протектора, иначе били страшни гуми за зимата. Сега съм с едни летни Goodyear Excellence, доволен съм. Миналата зима, карах с тия, с които се върнах от Германия отпред, а отзад сложих няк'во Kumho. Учудващо, Kumho-то не се представи никак зле зимата на снега и останах доволен. Но мисля тази зима да сложа 4 еднакви и да са нови. Та така. Незнам дали и темата е за този раздел, щото е много обща, ако решат модераторите да я преместят където трябва. Това е.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39, 520i 1997
Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG

Re: Гуми

Мнение от buller » 08 Окт 2009, 14:27

Ако си решил да купуваш нови гуми за зимата и си готов да дадеш съответната сума - Goodyear Ultragrip 7+ е наистина уникална гума :yes: Карал съм с предния модел 2 години и бях много доволен!

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 08 Окт 2009, 14:42

Ами не знам,но в Америка на БМВ слагат само Мишлен...Новите имам предвид.Казват ,че за БМВ е наи-доброто.Когато карах е39 ми предлагаха само 195/.../15,цената да кажем на 205/15 се променя драстично :shock: Гудиара и Семперита бяха по евтини...Има и готини китаици- ВАНХУУ :lol: по 50 $ :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 08 Окт 2009, 14:55

Ами вижте, мен ме притеснява, че въпросния модел на Goodyear, няма никакви канали за аквапланинг, за разлика от Мишлен-а. От друга страна, тази шарка на гумата съчетавала и аквапланинг функция. Моят шеф кара миналата зима с такива и нещо не е очарован. Там откъдето ги е взел, го питали дали кара предимно градско или повече извънграда. И ми каза, че за извън града и за високи скорости били ОК, ама за градско занасяли настрани и ей такива работи. Иначе кара Toyota Corola Verso. Та съм доста раздовен. Четох за едни, Continental TS830 много добра гума също, но аз съм се спрял на горните две засега и още умувам.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Мнение от emil_shumanov » 08 Окт 2009, 15:17

И мишлен и гудиър са много добри гуми, но мишлен са за лятото според мен, а гудиър за зимата. Ако сложиш нови каквато и марка да избереш няма да имаш проблеми, защото новата гума си е нова.
Аз карам с фулда кристал зимата и съм много доволен. Лятото съм с мишлен също съм много доволен.
За занасянето на сняг и на лед с каквито и гуми да си все може да занесеш.

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 08 Окт 2009, 16:08

Моят съвет е да вземеш MICHELIN ако наистина си приготвил парите - имаш максимална сигурност при всякакви условия, максимален комфорт и минимален разход на гориво. Ако ти се видят скъпи, перфектният компромис ще е BF Goodrich. Шарката на грайфера е абсолютно същата, много добро сцепление на сняг и дъжд. По-бързо се износват от MICHELIN-a и са малко по-шумни, но в BMW-то практически разлика в шума няма. Малко са грознички, погледнати отстрани.

Т.е. ако предположим, че MICHELIN-a ще го караш 1 сезон повече и ще икономисваш до 1л/100км, може би си струва да се насочиш към тях.
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 08 Окт 2009, 16:30

Зимни - Nokian WR G2 Уникално добро сцепление, ниски нива на шум, протектор на джантата и само позитивни оценки от всички тестове.
Летни си купувам - Falken FK-452 За мен това е уникално добра гума, на уникална цена.

Michelin...такова нещо няма да си купя ако ще без пари да ми ги дават.За старата Е39-ка си бях взел Michelin Primacy Alpin PA3 и ми идеше да се гръмна.Толкова много пари, за гума която нито държи на сняг, ужасно шумна на сухо и с ужасен аквапланинг.

От хора, дето си лапат пишките нищо повече не си купувам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 08 Окт 2009, 17:15

Колега аз карам със същия размер Мишелин и нямам никви ядове.
Но честно казано не се замисляи а направо си слагай Континентал ТС-830.Знай ,че точно с тази гума НЕ правиш никакъв компромис откъм нищо.

:arrow: Мишелин Алпин А3-190лв.
:arrow: Континентал ТС-830-174лв
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 08 Окт 2009, 17:23

plam81 написа: :arrow: Мишелин Алпин А3-190лв.

Колега, това за нови гуми с какъв размер става въпрос :?:
Виждам, че се занимаваш с търговия на гуми, би ли дал някаква ценава листа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 08 Окт 2009, 17:32

mad_presley написа:
plam81 написа: :arrow: Мишелин Алпин А3-190лв.

Колега, това за нови гуми с какъв размер става въпрос :?:
Виждам, че се занимаваш с търговия на гуми, би ли дал някаква ценава листа.

Здравей,колега.
Става дума за чисто нови гуми с размер 205/65/15 с таз годишен ДОТ.
Ако някои се интересува от цена за даден размер нека да е на лично,ще отговоря на всички.
Така няма и да напълним темата с ненужни коментари. ;)
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 08 Окт 2009, 18:39

Най- добрата изцяло зимна гума за мен е Гиславед норд фрост. няма такива зимни гуми, набиваш им шиповете и си ти, после ги вадиш. жалко, че са изцяло зимни и няма големи размери
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 08 Окт 2009, 18:49

Хм, колеги, здраво ме разубеждавате. Днес бях в един магазин, гледах въпросния Goodyear, мой приятел от магазина и той с такива, но 195/65/15. Много ми го похвали. За тоя размер ми казаха цена 135 лв. Обаче на мойта макина такъв размер не мога да сложа, гледах на вратата, най-тесните са 205. Друг мой приятел със същата кола и той ми вика да не правя компромис с размера, че е тежка колата и т.н. Обаче пък 205/65/15 са 208 лв. Аз толкова ги и гледах и съм се настроил за тази сума, обаче 135 мнооо блажно изглежда, ама на, за размер дето не става. Та вече събирам едни 800 и нещо си лева, пък ако не взема точно тия, здраве да е, има куп други предложения. Благодаря за отговорите, определено ще се възползвам от тях.

Потребител
Аватар
Кара: 530d F11
Мечтае да кара: m8 grand cope

Мнение от georgyb » 08 Окт 2009, 19:30

Колега най важното за зимата е да си с нови гуми. Естествено китайските не са най-доброто
решение но не си струва да се харчиш за най-скъпите гуми. За зимата аз лично карам с гуми ДЪНЛОП. и от които съм страшно доволен. Може също НОКИЯН,ФУЛДА. те са от класа на МИШЕЛИН и ГУДИЕР но са доста по евтинки.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 08 Окт 2009, 19:48

Значи колеги, не че ме бодат 800 и кусур лева, ама заради компромис с гуми, два пъти съм се въртял с предишната си кола, с бавареца, слава Богу не съм. И съм решил за себе си, че ще взема хубави гуми, лятото също, пък ако ще и да дам толкова пари. Возя и семейство с две деца и искам колкото може по-голяма сигурност, абсолютна естествено няма. Затова гледам такива гуми, ест качеството си има цена, не се чудя на цени ни най-малко, просто искам да знам какво получавам за парите си, аз лично нямам впечатления от тези марки зимни гуми, само инфо от странични хора, някои ползвали, други чули, нет-а, вие също, за което съм благодарен на всеки който взема участие в тази дискусия, вярвам, че и на други ще е полезно инфото давано тук, не само на мен и така. Щом съм избрал да карам такава кола, значи няма какво да мрънкам за цени. Както съм казвал и във форума, който го е страх от мчки, не ходи в гората. Ще взема някакви, после ще пиша впечатления, да видим кога ще е и кога ще има сняг за тест, че като гледам времето навън....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 08 Окт 2009, 19:55

Прав си! Но искам да ти кажа, че аз мойта я обух за 1200 с год иър миналата година и пак не открих никаква стабилност. Върти гъза и и се кефя, ама като има коли и дебели дървета си е опасно, и като има повечко снежец скачам в Опела който с предното прави чудеса :driving:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Следваща

Назад към E39