Къде е кризата??

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Re: Къде е кризата??

Мнение от FaceOff » 14 Окт 2009, 12:42

bum_bum написа:
K_Ilkov написа:Лошото е, че от цялата работа някой хора са направили пари (много пари)..

Който е направил пари в кризата го заслужава. На фона на многото "гиганти", които фалираха всеки, който е способен да прави пари в условия на стагнация на пазара и ограничено кредитиране е достоен за възхищение.

:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 14 Окт 2009, 12:55

Ogi написа:
bioz написа:Ясно е, че има криза, но въпроса ми е дали не е повече измислена отколкото реална.

ооо повярвай реална е... ти сигурно живееш в пещера щом не си я усетил и не чуваш как твоите познати се оплакват от безпаричие... темата ти е тъпа и безмислена... даже леко подразва... аз примерно бях подразнен от тва че все още има глупаци според които кризата е само медийна прищявка...

:yes: Повече от реална е кризата.
Отиди в едно бюро по труда и попитай с колко % се е увеличила безработицата.И не защото тези хора не искат да работят,а защото няма наистина работа.
На въпрса ти:
Къде е кризата?

Навсякъде е кризата,и ако ти все още не я осещаш значи си късметлия.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 14 Окт 2009, 15:13

Всъщност кризата в България е доста спекулативно понятие, с което доста хора оправдават свои действия или бездействия. България реално няма износ (не говорим за фиктивния за точене на ддс, там сме колосални износители). От там и въздействието върху икономиката, която е ориентирана на вътрешно потребление, не би трябвало да е голямо, при положение че вноса на суровини си остава същия и цените дори падат. Малкото производители просто влошиха влаганите продукти, за да компенсират намалените продажби (няма да си намалят разходите, я, по-добре да слагаме боклуци и да уволняваме хора). В туризма балона щеше да се спука и без криза - там нещата са толкова зле откъм обслужване, маркетинг и бизнес модел, че кризата само малко ускори стагнацията. Добре че още има пари за пране. Най-голямото перо в БВП са "услуги". Реално само тук има криза, защото се изтеглиха чуждите пари, а българските се пренасочиха в спекулации в други отрасли. Този "отрасъл", през който минават всички далавери, "консултации", финансови услуги и т.н. повлече останалите. Което отново ни води към сбъркания модел на държава. Ние няма какви "услуги" да предложим, че да са основен процент от БВП. Това беше огромен балон, който и без криза щеше да се спука, когато се изтеглят "умните" пари, след като са извлекли максимални печалби от растящия пазар. В Швейцария цял свят си носи сам парите и пак имат производства, а комунистическите отрочета (разбирай генерали, мутри и олигарси) тук спират всички, които искат да се развиват извън техните "обръчи от фирми". А БВП се генерира със среден и едър бизнес, способен да произвежда КАЧЕСТВО и да изнася, не от гаражни цехчета и квартални обущари. Българския едър бизнес е затворен в капсулата на моно-ди-трипола и не се интересува да излезе в чужбина, там ги няма генералите с куфарчета. Малцината износители (говоря за ЕС, не за третия свят и Русия) са били достатъчно далновидни да направят нещо качествено, но то така или иначе не стига до БГ пазара, просто не издържа на него, защото е алогичен. Всичко това, приложено върху хората, които работят е много гадно и болезнено, затова и те усещат кризата. Дори и в този скапан модел, ако основните играчи в икономиката бяха сериозни инвеститори, а не 90% перачи, мутри, далавераджии и спекуланти, те щяха да подходят по друг начин към служителите си и масовия работник в страната да се възползва от предимствата, които кризата донесе.

Опитах да е сбито, но темата е доста обширна, така че повърхностния ми анализ може би има пропуски. Генерализирах понятията, има, разбира се качествни производители и добри бизнеси, но те са по-скоро изключения, а те не движат икономиката. За да съм в тона на форума, БМВ е един от многото производители на качество в Германия, не е изключение. Там това е стандарт и все пак страната изпадна в криза. Но и ще се възстановят бързо, защото имат много качество за износ, а то винаги се търси. И въпреки това държавата предприе мерки, за да подпомогне качеството и развитието. Докато тук наредиха на данъчните да изземат още пари и да бавят ддс, а на митничарите да щавят още повече "не-нашите" фирми. А, и вдигнаха лихвите, да не реши някой, че може да се възползва от ниските цени на машините и да развие производство или бизнес по някакъв не-български модел.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Окт 2009, 15:40

Leon написа:..а на митничарите да щавят още повече "не-нашите" фирми...

Само искам да допълня, че на митничарите оставам с впечатление, че им е наредено да щавят и наши фирми и физически лица.
Мисля, че това е най-точното обяснение, което може да се направи с в рамките на тоя обем текст. А кризата в световен мащаб за тези, които имат очи да я видят беше ясна още година преди да стане реалност, но нямаше кой да слуша. И за да не каже някой после, че е бил изненадан- четете! Говори се за още една криза след година-две. Ако ние изобщо излезем от тази до тогава де :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 14 Окт 2009, 15:47

Като цяло и аз смятам, че България не е свързана със световната криза, а тя беше удобния момент да спре строителството тук / което беше добре дошло, понеже така или иначе нямаше на къде повече /, а с него и всички свързани фирми и фирмички.
И тъй като БГ няма не само износ, но и производство сме в тази криза, но тя не ни е пускала от 90те / Особено в моята сфера на работа :mhihi: :smoke: /

А и нашата държава се крепи само на имигрантите и на гастарбайтерите, и хората бачкащи навън.
Последна промяна Сондьора на 14 Окт 2009, 16:00, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 14 Окт 2009, 15:56

Кризата е необходима за всяка икономика - на някаъв определен период всяка система има нужда да се изчисти от "мръсната кръв". И тъй като у нас частният бизнес в много случаи е алтернатива на безработицата, икономическата конюнктура е маааалко по-встрани от нормалната. Като добавим и безразборното раздаване на кредити от страна на банките допреди година-година и половина. За мен лично кризата е реална, но също така и логична. И ако човек живее с мисълта от къде какъв кредит да тегли, за да подобри стандарта си на живот или да налее шоково някакви пари в бизнеса си без ясна представа как ще погасява този кредит, тогава тази криза го е върнала в 1ви клас. Мен са ме учили да харча пари, които имам, за неща, от които имам нужда, а не да харча пари, които все още не съм спечелил, за неща от които реално нямам нужда. Може да не съм си купил нова кола, жилище или 5144645 инчов телевизор, обаче сметките ми са платени, имам покрив над главата, колата ми не е паркирана пред нас и не се лишавам от неща, от които имам нужда, затова смея да твърдя, че кризата не ме съборила.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 14 Окт 2009, 16:11

Leon написа:Всъщност кризата в България е доста спекулативно понятие, с което доста хора оправдават свои действия или бездействия. България реално няма износ (не говорим за фиктивния за точене на ддс, там сме колосални износители). От там и въздействието върху икономиката, която е ориентирана на вътрешно потребление, не би трябвало да е голямо, при положение че вноса на суровини си остава същия и цените дори падат. Малкото производители просто влошиха влаганите продукти, за да компенсират намалените продажби (няма да си намалят разходите, я, по-добре да слагаме боклуци и да уволняваме хора). В туризма балона щеше да се спука и без криза - там нещата са толкова зле откъм обслужване, маркетинг и бизнес модел, че кризата само малко ускори стагнацията. Добре че още има пари за пране. Най-голямото перо в БВП са "услуги". Реално само тук има криза, защото се изтеглиха чуждите пари, а българските се пренасочиха в спекулации в други отрасли. Този "отрасъл", през който минават всички далавери, "консултации", финансови услуги и т.н. повлече останалите. Което отново ни води към сбъркания модел на държава. Ние няма какви "услуги" да предложим, че да са основен процент от БВП. Това беше огромен балон, който и без криза щеше да се спука, когато се изтеглят "умните" пари, след като са извлекли максимални печалби от растящия пазар. В Швейцария цял свят си носи сам парите и пак имат производства, а комунистическите отрочета (разбирай генерали, мутри и олигарси) тук спират всички, които искат да се развиват извън техните "обръчи от фирми". А БВП се генерира със среден и едър бизнес, способен да произвежда КАЧЕСТВО и да изнася, не от гаражни цехчета и квартални обущари. Българския едър бизнес е затворен в капсулата на моно-ди-трипола и не се интересува да излезе в чужбина, там ги няма генералите с куфарчета. Малцината износители (говоря за ЕС, не за третия свят и Русия) са били достатъчно далновидни да направят нещо качествено, но то така или иначе не стига до БГ пазара, просто не издържа на него, защото е алогичен. Всичко това, приложено върху хората, които работят е много гадно и болезнено, затова и те усещат кризата. Дори и в този скапан модел, ако основните играчи в икономиката бяха сериозни инвеститори, а не 90% перачи, мутри, далавераджии и спекуланти, те щяха да подходят по друг начин към служителите си и масовия работник в страната да се възползва от предимствата, които кризата донесе.

Опитах да е сбито, но темата е доста обширна, така че повърхностния ми анализ може би има пропуски. Генерализирах понятията, има, разбира се качествни производители и добри бизнеси, но те са по-скоро изключения, а те не движат икономиката. За да съм в тона на форума, БМВ е един от многото производители на качество в Германия, не е изключение. Там това е стандарт и все пак страната изпадна в криза. Но и ще се възстановят бързо, защото имат много качество за износ, а то винаги се търси. И въпреки това държавата предприе мерки, за да подпомогне качеството и развитието. Докато тук наредиха на данъчните да изземат още пари и да бавят ддс, а на митничарите да щавят още повече "не-нашите" фирми. А, и вдигнаха лихвите, да не реши някой, че може да се възползва от ниските цени на машините и да развие производство или бизнес по някакъв не-български модел.

sharksfin написа:Кризата е необходима за всяка икономика - на някаъв определен период всяка система има нужда да се изчисти от "мръсната кръв". И тъй като у нас частният бизнес в много случаи е алтернатива на безработицата, икономическата конюнктура е маааалко по-встрани от нормалната. Като добавим и безразборното раздаване на кредити от страна на банките допреди година-година и половина. За мен лично кризата е реална, но също така и логична. И ако човек живее с мисълта от къде какъв кредит да тегли, за да подобри стандарта си на живот или да налее шоково някакви пари в бизнеса си без ясна представа как ще погасява този кредит, тогава тази криза го е върнала в 1ви клас. Мен са ме учили да харча пари, които имам, за неща, от които имам нужда, а не да харча пари, които все още не съм спечелил, за неща от които реално нямам нужда. Може да не съм си купил нова кола, жилище или 5144645 инчов телевизор, обаче сметките ми са платени, имам покрив над главата, колата ми не е паркирана пред нас и не се лишавам от неща, от които имам нужда, затова смея да твърдя, че кризата не ме съборила.

точно и ясно казано

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 14 Окт 2009, 16:56

K_Ilkov написа:
:yes: не мога да не се съглася с това мнение. Помислете за това, което доведе до кризата. Не можеше балона да се раздува безкрайно... :idea:

Лошото е, че от цялата работа някой хора са направили пари (много пари), а пасива е за обикновенния, човек :ranting:

Както винаги става да го ду_ат бедните .....

Ето това е цялата криза с няколко думи...
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Окт 2009, 17:12

кризата е в това, че парите станаха скъпи.

от там нататъка - пътища надолу- много.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 14 Окт 2009, 17:14

Сондьора написа:А и нашата държава се крепи само на имигрантите и на гастарбайтерите, и хората бачкащи навън.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:ok: :ok: :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Мнение от kiro_320 » 14 Окт 2009, 17:51

Какво пречистване, каква мръсна кръв, като се печатат доларчета и някой се прави на тежък в Близкия Изток - става така.
Спряха да печатат доларчета и хоп... пречистване. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от e36_Fanatik » 14 Окт 2009, 18:16

Всеки си има собствено виждане относно кризата - аз смятам че в България понятието "криза" е много пресилено.
Човек има ли желание за работа - работа се намира и пари се изкарват, понякога повече понякога по-малко но ги има :D

Много се дразня като си отида на село / то се намира между 2 града в който се намира работа / вляза в някое кафе, а там се събрали момчета на по 24-25 години пият по обяд бира и се оплакват че няма работа и че е криза.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 14 Окт 2009, 18:54

Сладки приказки са това че който искал и работел не го събаряла кризата. :kuku: :kuku: :mhihi:
Събудете се бе,има хора си съдират меките части от бачкане и им плащат с два три месеца закъснение и то вече измолени пари.Как да напуснат такава работа където имат да им дават пари,като знаят че няма да си ги вземат никога.Назрява стачка в няколко сектора,като засега по новините се прокрадва инфо само за БДЖ.От кеф ли ще стачкуват или от зор,а???????
Колко от вас карат с постоянно пълен на МАКС резервоар,колко от вас си плащат сметките веднага след получаване на фиша за дължимите суми,колко от вас могат да си позволят да не работят 1-2 месеца,поради силно наложаща причина и това да не ги събори финансово,колко от вас посрещат летните и зимни почивки с пари само от последната заплата,а не от заем или събирани няколко месеца преди това..............няма да продължавам защото списъка с индикциите дали сме в криза или не е много дълъг,всеки сам може да си прецени.
В една държава където все още заплащането става на месец,а не надник на час,в една държава където държавата се мъчи да изсмучи от къде ли не пари,вклЮчая законните рекети под формата на задължителни увеличаващи се застраховки,смяна на номера на автомобили през 3-4 години,сега се задава и подмяна на личните документи,здравни вноски потъващи незнайно къде и т.н.....какво може да ми похвалите в нея.
Ако бяхме добре нямаше да има теми за газифициране,за оплаквания от високите граждански отговорности,за винетките,за вдигането акцизите на горивата,за това кои автомобилни части могат да се подменят с втора ръка такива и какво ли още не теми на недоволство или безизходица.
Ние изнемогваме от години,а си баем и траем за хубост.

вълкодав
Аватар
Кара: go na 3ki :)

Мнение от RSxRacer » 14 Окт 2009, 19:10

bioz написа:.....

Навсякаде е кризата... смятай щом опелите спряха да гният :mhihi:
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Окт 2009, 20:23

Моя явно е излязъл вече щот оня ден кат му бутнах прага с крак и падна :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата