Да си поговорим отново за правописа...
Модератор: Общи модератори
34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- M2PR
- старши ентусиаст
-
- Кара: звездомобил
Re: Да си поговорим отново за правописа...

blacksapphire написа:sineok_pi4_ написа:Колеги, колко от Вас имат в къщи в библиотеките си правописен и правоговорен речник на българският език ? Въпроса е сериозен и моля, без спамове.. Мислех да го задам въпроса по друг начин, ''колко от Вас нямат'',но се страхувам,че процента ще се окаже ужасно голям и затова го задавам ''колко от Вас имат'' ..
Пич, гледай си булката.

АПНИ, БАБА, 'АПНИ
- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
Явор написа:а ве що не клатиш младата невеста,а пак се занимаваш с глупости из форума
Явор го каза най-добре.
Поредната измислена анкета.

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Eva* написа:Прав е Синеокия... темата с поредната анкета е провокирана от предаването Roднъ рe4 от тази вечерното предаване на btv. http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=143266
Как може масово да не се знае, че "знам", "искам" и "мога" са глаголи /действие/? И, че "Не знам", "не мога" и "не искам" се пишат разделно, а не слято.
И за да стимулират бъдещите правописни гении на България, режисьорите попитаха "ползвате ли правописен речник"... Та, за това иде реч.
Явно може, колежке. Което вероятно не е толкова изненадващо, ако приемем тукашната реакция на темата за показател.

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
M2PR написа::OT:blacksapphire написа:sineok_pi4_ написа:Колеги, колко от Вас имат в къщи в библиотеките си правописен и правоговорен речник на българският език ? Въпроса е сериозен и моля, без спамове.. Мислех да го задам въпроса по друг начин, ''колко от Вас нямат'',но се страхувам,че процента ще се окаже ужасно голям и затова го задавам ''колко от Вас имат'' ..
Пич, гледай си булката.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Айде, колко от вас пък пишат 10000% грамотно. Не сме сме събрали тука да си търсиме кусурите кой как пише. Дразни да, неграмотността, но....я подминавайте. Какво толкова.
Нямам правописен речник в нас, за тая работа има google
, но многооо рядко ми се случва да проверявам някоя дума как се пише. Единствено за думата с "у", "а", "ъ", "о" се съмнявам понякога и тогава прибягвам към "помощ от чичо google" 
Нямам правописен речник в нас, за тая работа има google

- Feanor
- ентусиаст
-
((:BuKcu:)) написа:Не сме сме събрали тука да си търсиме кусурите кой как пише. Дразни да, неграмотността, но....я подминавайте. Какво толкова.
А за какво сме се събрали, за да се дразним на неграмотността на хора, които нямат достатъчно самоуважение да си изразят мислите правилно ли? Хайде няма нужда да сме чак пък толкова толерантни. Да не говорим пък, че именно това отношение "какво толкова" е допринесло страшно много за сегашната ситуация.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- старши ентусиаст
-
Feanor написа:((:BuKcu:)) написа:Не сме сме събрали тука да си търсиме кусурите кой как пише. Дразни да, неграмотността, но....я подминавайте. Какво толкова.
А за какво сме се събрали, за да се дразним на неграмотността на хора, които нямат достатъчно самоуважение да си изразят мислите правилно ли? Хайде няма нужда да сме чак пък толкова толерантни. Да не говорим пък, че именно това отношение "какво толкова" е допринесло страшно много за сегашната ситуация.
Еми направете входен тест по български, за да се регистрират само грамотните

Май се впрягате твърде много.....

- Feanor
- ентусиаст
-
Кажи ми две причини, поради които НЕ трябва да правя забележки на неграмотно написани постове. А дали се впрягам твърде много... дори да го правя, това си е мое право, нали? 

- старши ентусиаст
-
Feanor написа:Кажи ми две причини, поради които НЕ трябва да правя забележки на неграмотно написани постове. А дали се впрягам твърде много... дори да го правя, това си е мое право, нали?
Нито ти, нито аз, нито който и да е може да каже на Иванчо да пише грамотно, `щот той като не знае...

Не визирам теб да не се впрагяш, казах го общо. Ако трябва да се хабиме заради неправилно написана дума.....

Единственото, което ме дразни е, когато не е написано четливо и по принцип не чета такива постове....нито се впрягам що така е написано, нито нищо.
Да си поговорим отново за правописа...
sineok кажи бате до кога ще пускаш едни и същи анкети
sineok кажи бате до кога ще пускаш едни и същи анкети

- Feanor
- ентусиаст
-
((:BuKcu:)) написа:Нито ти, нито аз, нито който и да е може да каже на Иванчо да пише грамотно, `щот той като не знае...
Ами да се научи. Едва ли е толкова трудно, преподават го в началните класове.

- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
Отбелязах последния отговор!
В къщи (правилно е и слято, и разделено, според въпросния речник
) има един, но мисля, че е нужно всеки един да има по един!!! (игричка на думи
)
Правя справки често, много често, защото колкото повече научавам, толкова повече осъзнавам колко малко зная... за родния си език.
Пък не ми харесва да не зная!
sineok_pi4_ заслужава само поздравления
, а темата - да бъде сред важните! Българският език е едно от най-ценните постижения на предците ни и е много късогледо да се пренебрегва и обезличава!
А по-обидчивите нека не приемат забележките и поправките като намек за превъзходство от отправящите ги, а като приятелско напомняне за нещо важно.( Все едно да видиш много мека задна дясна гума и при първа възможност да не дадеш знак на колегата...
)
В къщи (правилно е и слято, и разделено, според въпросния речник

Правя справки често, много често, защото колкото повече научавам, толкова повече осъзнавам колко малко зная... за родния си език.

sineok_pi4_ заслужава само поздравления

А по-обидчивите нека не приемат забележките и поправките като намек за превъзходство от отправящите ги, а като приятелско напомняне за нещо важно.( Все едно да видиш много мека задна дясна гума и при първа възможност да не дадеш знак на колегата...

"... _ _ _ ..."
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Някои хора много се дразнят когато пусна такава тема -защо ли? Може би защото не искат да си признаят правописните грешки... Хм, като толкова много Ви преча повече няма да пиша във форума .Интересно защо все едни и същи протестират ,защо само едни и същи се дразнят? Хайде, писна ми всеки да се прави на оригинален и да дава коментари относно това какво съм написал ,а справка в ''извън темата'' показва,че за последните пет дни има пуснати поне седем анкети ,като само една е моя ... Ама това като кажат,че само аз пускам анкети и това е... Оф, прекалено много комплексари влизат и тук ...
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
sineok_pi4_ написа:Някои хора много се дразнят когато пусна такава тема -защо ли? Може би защото не искат да си признаят правописните грешки... Хм, като толкова много Ви преча повече няма да пиша във форума .Интересно защо все едни и същи протестират ,защо само едни и същи се дразнят? Хайде, писна ми всеки да се прави на оригинален и да дава коментари относно това какво съм написал ,а справка в ''извън темата'' показва,че за последните пет дни има пуснати поне седем анкети ,като само една е моя ... Ама това като кажат,че само аз пускам анкети и това е... Оф, прекалено много комплексари влизат и тук ...
Що им се връзваш пък ти... кво ти дреме. Ако ти е кеф да си пускаш анкети пускай на воля

Si non confectus, non reficiat.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Zagy написа:sineok_pi4_ написа:Някои хора много се дразнят когато пусна такава тема -защо ли? Може би защото не искат да си признаят правописните грешки... Хм, като толкова много Ви преча повече няма да пиша във форума .Интересно защо все едни и същи протестират ,защо само едни и същи се дразнят? Хайде, писна ми всеки да се прави на оригинален и да дава коментари относно това какво съм написал ,а справка в ''извън темата'' показва,че за последните пет дни има пуснати поне седем анкети ,като само една е моя ... Ама това като кажат,че само аз пускам анкети и това е... Оф, прекалено много комплексари влизат и тук ...
Що им се връзваш пък ти... кво ти дреме. Ако ти е кеф да си пускаш анкети пускай на воля
Така няма да се разберем!

И без това скоро, като сложиш брачния хомот ще ни отсвириш - сега му е времето-пускай си анкетите и да не ти пука!
Те такива, дето ще се цупят винаги ще има - да не ти пука много-много!

34 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3