Задължителни ли са зимните гуми от 01.11 ? - КАТИНАР!!!
Модератор: Общи модератори
63 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Turboman
- ентусиаст
-
- Кара: Citroen Xsara 05' и X9 500cc
- Мечтае да кара: нещо с турбо
- Детайли за колата: телефон
Задължителни ли са зимните гуми от 01.11 ? - КАТИНАР!!!
Днеска чух по радиото че от КАТ щели да глобяват с 50лв водачи които от 01.11 карат без фарове или зимни гуми с по малко от 4мм грайфер. Та вапроса ми е - мога ли да карам още с летните ми гуми които са с 4-5мм без да съм в нарушение??
Лично според мен колата ми на дъжд се държи по добре с летните гуми и затова искам да изчакам докато не почне да пада сняг да си карам с тях до 1 декември
http://www.bnr.bg/sites/horizont/News/B ... tlina.aspx
Лично според мен колата ми на дъжд се държи по добре с летните гуми и затова искам да изчакам докато не почне да пада сняг да си карам с тях до 1 декември
http://www.bnr.bg/sites/horizont/News/B ... tlina.aspx
Последна промяна Turboman на 31 Окт 2009, 20:51, променена общо 2 пъти
Re: Задължителни ли са зимните гуми от 01.11 ?
Няма такова понятие като зимни гуми в нормативната ни база.
- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Колеги, на мен също не ми се иска да си търкам чисто новите зимни гуми на сухо, но лятната гума НЯМА сцепление на умрял от студ асфалт 

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Задължително е, температурите падат под 7 градуса и на места и под 0

- jorkata3
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E92
Аз доколкото знам,никой не може да те задължи да караш със зимни гуми.Поне никъде не е записано в закона.Могат само да ти препоръчат.И аз карам с летните още защото се движа само градско и чакам да се задържи студеното време и тогава да сложа зимните.Ето сега гледам прогнозата другата седмица го дават над 15градуса.
- Turboman
- ентусиаст
-
Въпроса ми е дали нося наказателна отговорност ако карам с летните,а не дали е по удачно
- titto
- старши ентусиаст
-
Turboman написа:Въпроса ми е дали нося наказателна отговорност ако карам с летните,а не дали е по удачно
"...........От ноември катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция.
Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон. Първите 10 дни от ноември водачите ще могат безплатно да проверят светлините, чистачките, мигачите и гумите си във всички пунктове на СБА.
През първата седмица КАТ също няма да глобява шофьорите, а само ще ги предупреждава. След това обаче пътните полицаи ще пишат актове. От КАТ препоръчват на шофьорите да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон............."

--------------------------------------------------------------------------------------------
- Turboman
- ентусиаст
-
Така са го написали че не може да се разбере дали е нарушение ако караш с летни гуми с над 4мм грайфер
- titto
- старши ентусиаст
-
Май няма да имаш проблем(поне за пред органите на Кат): "Никъде в ЗДП и Правилника не се споменават "зимни гуми", а по отношение на износването на гумите единственото споменавано число е 1.6 мм......"Turboman написа:Така са го написали че не може да се разбере дали е нарушение ако караш с летни гуми с над 4мм грайфер
"Всяка година се спекулира с оборудването на автомобила със “зимни гуми” и законноста на карането с “летни гуми” и през зимата. Всяка година някой журналист не е разбрал или по-лошо не е прочел закона. А в ЗДП и ПЗЗДП изрично пише “Забранява се шофирането на автомобил оборудван с гуми, шарката на протекторния рисунък на които е по-малко от 1.6мм”. Миналата година дори журналисти на NOVA TV обикаляха с линийка (не е уред за прецизно измерване) и мереха зимните гуми на различни набедени и неинформирани шофьори. Според действащото законодателство в РБ – всеки може да шофира автомобила си с каквито желае гуми, но твърде много бизнес-гърбове от правителството имат вземане даване с гумаджийския бизнес и редовно си правят PR безплатно по масовите медии. Всъщност така наречената “зимна гума” е всъщност гума за СНЯГ, която се държи прекрасно по заснежени пътища, леко заледени или заскрежени, тази гума е от по-мек материал, като всъщност това се постига с примеси към каучука и игра с дозирането на “силика-та”, която е важна съставка за снежните гуми."
Последна промяна titto на 31 Окт 2009, 14:23, променена общо 1 път

- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Слагайте зимните, щото летните са голям ташак в снега и кишата-миналата зима ми бяха чистак нови летните на LING-LONG и положението беше плачевно-с износени Vida-Sport колата имаше по- добра проходимост 

Никой не мое ма връне на селу!
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Няма смисъл да си държите зимните гуми в гаража то времето вече им дойде 

Слагайте гумите и да ви е мирна главата!
И не от онези всесезонните, че да не заприличате на бобслейд! 

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
titto написа:Колеги, на мен също не ми се иска да си търкам чисто новите зимни гуми на сухо, но лятната гума НЯМА сцепление на умрял от студ асфалт
ГЛУПОСТИ

По тази логика , трябва да въведат и задължително 4х4 зимата и после задължително 300+ клиеранс , защото си опасен за другите

Ами задното - трябва ли да бъде забранено и то като лятната гума , след като е ясно че усложнява работата.
Излишен разход са зимните гуми - колко дни в годината караме по сняг и кал -5-10 - а колко без сняг 350 и се плучава , че през целия зимен сезон си със ПО-НЕПОДХОДЯЩИТЕ ГУМИ. Ами да почнем да копуваме и гуми за дъжд

Всичко е една голяма спекула на производителите на гуми . Пак казвам - скоро ще ни карат да караме само 4х4 от ноември до март , защото видиш ли със задно си опасен за другите

- petio_bmw 318is
- ентусиаст
-
- Кара: M42 POWER
Ачо нещо си се объркал много здраво
При температури под 10 градуса лятните гуми почват да се втвърдяват и имат по-малко сцепление,няма да ти обяснявам кво става под 0 .Ае щи кажа - стават на пластмаса
Зимните гуми са много по-добри при зимни условия,но не са задължителни все още.

- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
Факт е едно нещо - на който му се свидят парици за зимни гуми, се опитва да донесе вода от 10 кладенеца как летните си били добри и зимата.
Същата работа като споровете за газта.
Аз си слагам зимните гуми, а който ще ако иска по джанти да кара, да не му се изтриват и летните.
Същата работа като споровете за газта.
Аз си слагам зимните гуми, а който ще ако иска по джанти да кара, да не му се изтриват и летните.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,