С какво се топлите?
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: С какво се топлите?
Penchev написа:enigma , прав си до някъде само ,че не ми се занимава с дърва ,не искам да се връщам във времената на Даскал Ботьо и револиционеритеИначе си имам и камина и някой път за пиниз да си я паля е супер но да влача дърва за огрев
![]()
А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия"![]()
Георги Пенчев
жорка,грешиш много за дървата-зависи от камината! ела в нас да ти покажа за кво става въпрос. качвам в събота за час около два кубика на терасата с лебедка и количка,не цепя и не режа,фърлям две трупчета вечерта -ако е много студено-пет и повече не се занимавам. изхвърлям пепел едно сандъче на 4 дни като излизам за работа! тва ми е труда и зора! имам си жив огън,вътре е 26 градуса,грея бойлер 300л до 70 градуса и ми е през дедовия за вальовци топлото и секви чез,мез,еон и прочие тупани...... дървата са ми по 35лв кубик -некрадени от секачите и около 150лв докарване нафтата за 15кубика.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
enigma написа:По принцип дървата се мерят на кубик като са на парчета по метър, чак след това ти ги цепят с машина... така няма как да те излъжат. Не всички търговци се мошеници.
За дългото съхнене не знам, аз лично нямам проблеми каквото и да сложа в камината дори да е леко влажно се изсушава бързо. С печка може да е по-различно...
Ние говорим за по голямата част. Малко са местата където се прави това. Да не говорим че на места се предлага пале за един кубик, което реално е максимум 0,8 кубик.
За съхненето и току що отсечени да сложиш ще горят, но горенето отива за сушене на дървото. При съхи дърва КПДто е много по-високо. Максимално КПД го дават при 30% влажност, което е три години съхнене. Абе колкото повече възможност имаш да съхнат толкова по добре. Не се лъжи че мокрото дърво гори по бавно, а сухото по-бързо!
Пък и зависи от печката, дали ще е обикновенна камина или по специална /да речем пиролизна/...

- Smoocki
- старши ентусиаст
-
- Кара: 600 коня с умивна на лицето
- Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
- Детайли за колата: Garrett 3582
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Най-добре е на метан,хапваш повечко боб и се завиваш през глава

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Smoocki написа:Като гледам ,малко са хората топлещи се на природен газ
аз съм така... ама не по мое желание. не мисля, че е готино някой да ти гори кислорода

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Smoocki
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Smoocki написа:Като гледам ,малко са хората топлещи се на природен газ
аз съм така... ама не по мое желание. не мисля, че е готино някой да ти гори кислорода
E то да не мислите ,че за едно жилище да кажем 80-100 квадрата е по-евтино .
Нормално е хората който ползват да си погледнат книжките.Вътре пише при максимална мощност тоест 24 киловота да речем гори примерно 2.5 кубика на час,тоест ако имате да речем 200-250 кубика нормалко е сметката да е такава, но газовите уреди работят на отопление в някакъв средев дияпазон от сорта на 12-15 КВт тоест разхода е на половина. Като умножим всичкото това по старата цена от 1.03 лв за кубик сметките си идват на място.
Другото което е че има и знамение как се ползва,тоест термоглави, стайни програматори ,колко бани има ,колко е дълъг пътя....и може би най-важното при проточените бойлери се къпъте ,не е необходимо врътката за топлата вода да е да край,защото уреда не смогва да затопли водата ,съответно работи на 24 киломота и се чудите какво става.
А това ,че някой ти гори кислорода беше изказване което е абсурдо.90 % от газовите уреди са с така наречените коаксиални димоотводи ,тоест тръба в тръба.Взимат кослород от вън и връщат навън.
Останалите 10% са тези купени преди 6-7 годи още при началните стъпки в газифицирането ,визирам Банкя и Божурище в Сойфииския регион

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
въобще си нямам идея какви съществуват. аз ползвам това, което е сложил ландлорда. като ги гледам може и да са 15 годишни... някакви с пилотен пламък и термодвойка (ма то сигурно това го имат всички
).

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
20 кубика дърва и 2 тона въглища, мисля да ме оправят за целия сезон
Малко хамалогия ми дойде тая година, защото си ги взех на метровици и си ги нарязах и нацепих сам, но поне съм доволен, че като плащам за 20м3 получавам толкова , а не 15м3
А за газта направо си е обирджийство 5 месеца по 900лв
А лятото по 200

Малко хамалогия ми дойде тая година, защото си ги взех на метровици и си ги нарязах и нацепих сам, но поне съм доволен, че като плащам за 20м3 получавам толкова , а не 15м3

А за газта направо си е обирджийство 5 месеца по 900лв

А лятото по 200

- Smoocki
- старши ентусиаст
-
Е не е така това е преувеличено освен ако не е някоя прогимназия със басейн и още доста ектри ...лятото сметките варират около 20-30 лв максимум за нормално жилище .
Иначе за колегатa от горното мнение -ти трябва да си с проточен бойлер с отворена камерта.ПРедимно те са така направени всичко друго е със елетроника
Иначе за колегатa от горното мнение -ти трябва да си с проточен бойлер с отворена камерта.ПРедимно те са така направени всичко друго е със елетроника

Локално парно на пелети (котел Пелетерм 35kW)-миналата зима изкарах с 5.5 тона пелети (успях да ги намеря за тази зима по 280лв. тона, естествено без ДДС).Отоплявам общо 3 апаратамента+голяма механа-общо към 400кв, естествено многокамерна дограма с 3 пластов стъклопакет и външна изолация.Бол топла вода-350л. болйер в избата до котелното, а през лятото слънчеви колектори на покрива.
- ясен николов
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: само бмв та
- Детайли за колата: много бърза
- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
На колекторите на м50-то

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Penchev написа:Колеги , искам да попитам има ли някой като мен ,който да е на газ ,но не с индивидуално котле в апартамента а с общо за сградата от което се ползва топлина за отопление и топла вода за битови нужди ? Първия вариант е доста скъп - братовчед ми е така в "Павлово" и е нерентабилно отвсякъде а втория принцпи на който съм аз в "Драгалевци" някои казват ,че е по-евтин - други казват ,че е още по-голяма касапница та за това да ви попитам най-учтиво ( топлината очаквам да дойде през зимата някъде януари ,но все пак ми е любопитно)
Зимата дойде и става страшно![]()
Георги Пенчев
Аз в новия апартамен съм на ГАЗ котела си ми е в апартамента,и още не знам какви ще се цифрите ама чувам положителни отзиви за малки сметки,което емрадва искрено,аз до сега ен бях чувал за централен газов котел,това си е Парно ама на ГАЗ,как сте със сметките и изчислението им,топломери ли има или се мери количестовто вода което ползваш
А в Лозенец в апартамента сме на дърва доста жега става да си призная,верно мъкнеш дърва аам не е болка за умиране лошото е като загасне,докато я запалиш и се стопли
По убаво от парното няма ама да не си в България и да се занимаваш с бюрократщината ни и глупостта ни.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
аз пък съм добре изолиран (и откъм мазето) с изключение на тази част която е над абонатната станция

Съответно парно у нас се пуска адски рядко

Съответно парно у нас се пуска адски рядко

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Фуджицу 24-ка инвертер. Луда машина, не си знае силата. И консумацията на ток е приемлива. Като че ли и цената е приемлива, макар че две от колите ми са значително по-евтини. Съчетано с изолация и още три по-малки машини в другите стаи успявам като разход да докарам месечната цена на тон въглища за 100 квадрата къща. Естествено топлината не е като от твърдо гориво, но се търпи.