Живак

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Живак

Мнение от acer » 09 Ное 2009, 11:08

Седим тука с една група мързеи и спорим за живака. Покрай грипа заспах с живачен термометър и го счупих, но момента, в който го счупих се усетих скочих като попарен - хвърлих всички дрехи в леглото до разпиляните сребристи топчици, бърз душ, взех огромна найлонова торба и там натиках цялата постеля с дюшека наред също и торбата съм я хвърлил в една яма извън града! Върнах се, и почнах да се оглеждам за топчици по пода - намерих и постъпих малко безотговорно без информация ги събрах с метла и лопата в буркан, и пак всичко в ямата. Как се процедира в такива случай??? единият отбор твърди, че живака в термометрите е същия дето се използва по заводите и почистването става само с медена метличка почистена с течен азот като преди това се посипе с брашно за да не може да "лети" (изпарява), а другите юнаци викат - ти си паника баце, тоя живак е безопасен и ся ша трябва да даваш пари за убав матрак ТЕД :mhihi: Ох, чух и глупостта, че ако се вдиша живак може да полудееш :kuku:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

Аватар
Кара: _I__S__
Мечтае да кара: M-power 3.2 E36

Re: Живак

Мнение от ///M3 POWER » 09 Ное 2009, 11:13

google.bg или по-добре ходи в болница да те проверат.
Мисля че е опасен но не знам до каква степен чичо доктор ще каже
да полудееш едва ли ти вече си полудял след като си заспал с него хаха :mhihi:
318IS -ТриТе Цифри не прощават на никой :)

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520i

Мнение от Bojidar » 09 Ное 2009, 11:31

Много е ОПАСНО. Един приятел счупи термометъра на пода и после трябваше да вика гражданска защита. Отивай бързо в болница и викай гражданска защита. Не се майтапя!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 09 Ное 2009, 11:39

Че е опасен е опасен, но в големи количества. За една капка нищо няма да стане. И са опасни изпаренията от живака, а не самият живак. Като млад работих в една лаборатория и там имаше безотговорно отношение към живака от работниците. Говорим за литри живак. Разпиляваха го по пода, не затваряха съдовете в които се съхранява и дори някой работници спяха през работно време до живака. Тогава беше луд социализъм и никакви мерки по безопасност не се спазваха. Двадесет и две години след това всички са живи и може би здрави. Много от по-старите колеги са пенсионери и видимо са по здрави от внуците си. Та според мен малко се преувеличава с опасността от живака. Дори ми е много смешно като чуя по новините, че някой разлял 200 грама живак и отцепили района и са едни операции и едни ходят с противогази и май много гледат холивудски филми. Лично аз навремето съм разливал 4 килограма и си го събрахме без много шум. Може и да е останала някоя капка в лабораторията, но това си беше редовен номер. Само дето като новобранец трябваше да купя една каса бира на старите. А за една капка живак, просто я натикай в едно шишенце от лекарство и сипи вода отгоре, за да не се изпарява. След това го предай на отговорните органи. И не се стряскай, ще оживееш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Ное 2009, 11:40

В домашните термометри е т.нар. "метален живак", който също е опасен де. Добре е, че си изхвърлил нещата. Опасно е, ако го вдишваш, поглъщаш или ти седи в допир с кожата. Увери се, че си събрал и най-дребните остатъци и измий добре пода. Може да проветряваш по-често докато се изпари напълно, ако има нещо останало по пода.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 09 Ное 2009, 11:43

1. Няма нужда от паника. В битовите термометри се използва така наречения метален живак, при него има опасност само ако се вдишват парите му с години наред, или ако има продължителен пряк контакт с кожата. По-опасните органични живачни съединения са изключително рядко срещани и е почти невъзможно да се сблъскате с тях при нормален живот :).
Все пак трябва да се внимава и да се действа стегнато и целенасочено.
2. Ако има малки деца наоколо (това естествено важи за всякакви възрасти, но децата са най-важните, нали), изведете ги от помещението. Ако не сте били там в момента, разпитайте ги спокойно, сериозно, старателно, без да им се карате – целта е да разберете възможно най-точно кога е станала случката, имали ли ли са пряк допир с подвижните блестящи топчета, как се чувстват.
3. Ако са си играли с тях – незабавно се изхвърлят дрехите, а малчуганите се измиват обилно с вода и сапун.
4. Ако са вдишали от живачните пари, се извеждат на чист въздух и се оставят в покой, да не рипат и подскачат наоколо, и да не се струпва камара народ около тях. (виж т.6)
5. Ако има допир с лигавицата на устата (поглъщане) или с очите, се изплакват обилно с вода, поне десет минути. (виж т.6)
6. (От т.4 и т.5) При последните два случая трябва да се потърси лекарска помощ – може да тръгнете с такси или собствен транспорт към някоя близка болница, или към филиал на спешната помощ. Може и да им се обадите и да ги чакате. Добре е още при телефонния разговор с тях да опишете ситуацията, настоявайки за консултация с токсиколог. Идеята е докато се придвижвате до там, през това време те да са се обадили на токсиколога, който се предполага, че е на разположение; или да са го извикали, ако е дежурен на място, с цел да спестите време.
7. Едва след като сте се погрижили за хората, обръщате внимание на помещението. Отварят се всички прозорци, с цел да стане течение и да се проветри. Внимателно се оглежда мястото, където се е разпилял живака.
8. Подготвяте си „инструментите“ за механично събиране на живака. Вероятно преди това ще ви се наложи посещение в аптеката за сяра на прах или манганов разтвор, както и пипета с гумен накрайник. Вършат работа и тънка лопатка, лейкопласт, влажна тоалетна хартия, дъвка дори, и вездесъщите сапун и вода. И съд, който се затваря добре (желателно е херметически).
9. Парчетата от термометъра с поставят в съда.
Достатъчно големите, видими капчици се събират с пипетата. Малките – с лейкопласта или тоалетната хартия. Ако живака е попаднал върху килими, мокети или подобни порести материали – лошо, най-добре да се изхвърлят. Ако живака се е наврял в цепнатини, например на дюшеме или паркет – не е лесно да се почисти. С ножче разширете цепнатината достатъчно (без да избутвате живака по-навътре), за да може с върха на пипетата и лейкопласта да достигнете и оберете всички капчици.
10. След като старателно сте огледали и почистили, щедро посипвате мястото със сярата или мангановия разтвор. След известно време, примерно половин-един час, отново почиствате внимателно и събраното (заедно с парцала за почистване) поставяте в съда. Където вече би трябвало да са и събраните преди това капки живак, парчетата хартия, лейкопласта, пипетката. Мястото се измива със сапун и гореща вода, може да добавите и сода.
11. Поради по-високата повърхностна кинетична енергия на течния живак има вероятност сярата да не направи химична реакция. Но поне помага за локализирането на живака и механичното му събиране, както и ограничава изпаренията. Разлятия живак сам по себе си не е опасен, опасни са изпаренията му. И на колкото по-малки топченца е, толкова по-бързо се изпарява. Като най-добър метод за събиране се препоръчва използването на метличка от медни жици, почистени с азотна киселина, но този комплект инструменти не се осигурява лесно ;).
12. Оставяте помещението да съхне и да се проветрява с отворени прозорци два дни, без да спите вътре.
13. Боклуците от съда не би трябвало да се изхвърлят в контейнерите. Но освен на градското сметище, или в пункт за стари метали, не се сещам как трябва да се процедира с живака …

източник: http://assenoff.net/?p=155
Без страх, без спирачка!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 09 Ное 2009, 12:05

Живак се обезврежда със сяра. Купи сяра от аптеката и поръси местата, по които предполагаш, че е останало нещо. Изчакай 10-15 минути и го събери с прахосмукачката. Не се плаши толкова - проблем е, ако дълго време не се вземат мерки.
Si non confectus, non reficiat.

Зайо-Байо
Аватар
Кара: Пръскан кенеф
Мечтае да кара: Мка комби
Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..

Мнение от uricatoli » 09 Ное 2009, 12:19

После килима може да го сготвиш, като гледам с колко подправки си го ръсил.. :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 09 Ное 2009, 12:29

ей, добре че е тоя биЕмдабълю форум, че щехме да отцепим района набързо!!!! :mhihi:
нема майтап, бая се бех наплашил :lol:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 09 Ное 2009, 12:34

послушай момчето със сярата... и ще си рахат...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 09 Ное 2009, 12:35

за живака:
Преди не много старо време са лекували стомашни болки с живак...и то успешно,в големи количества обаче е токсичен...
Преди време като бях малък,бях счупил един от тези тармометри и с топченцата натрих една монета от 5 стотинки,става като монета от 50 стотинки на цвят,меташ я в буркан с вода за 2 часа и си е за винаги такава,това съм го правил бая пъти и ...май нищо ми няма,освен че съм тъп,всичко друго ми е ок.
Опасни са изпаренията и то на определен тип живак,това е радиоактивния живак,той е изотоп на обикновенният.Така че колега-дишай дълбоко,и без туй дюшека ти е бил за изхвърляне,а тая гимнастика дето си направил с бързото ставане,само е в + за организма ти

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 09 Ное 2009, 20:36

Като малък съм си играл с живак :mhihi: събирах самите топченца и после пак го разделях и така с часове /дядото имаше около 30мл от някаде - и още куп други подобни течности/ и с вуйчо ми го показа един път и те така играл съм си с часове просто на 9-10 години какво ли съм разбирал :D Е нищо ми няма освен, че съм си русичък :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 320i coupe

Мнение от Simmargal » 10 Ное 2009, 11:17

На един приятел, баба му, му беше сипала в супата. Сигурно е било грешка де, но и до ден днешен дава вид на съвсем нормален... :mhihi: :mhihi: :mhihi: Спокойно, нито ще полудееш, нито ще умреш... :bchug: Цсе пак, ако мислиш, че са останали повече от 3-4 топченца, поръси с малко сяра ;)
BLING-BLING!!! Когато се кача в BMW, в стомаха ми не пърхат пеперуди, а цели птеродактили.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k_remi » 10 Ное 2009, 11:33

При възрастните хора хроничното отравяне с живак може да доведе до загуба на паметта, треперене, загуба на зрението.

Във всички случаи гледай да почистиш добре помещението.Скоро на една позната детето погълна живак след като реши да изяде термометъра :confused: Всичко е наред , обаче е много важно да няма живак в стаята ти!
Всъщност тези термометри са забранени вече ...

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 10 Ное 2009, 17:02

Иха много се престаравате
Аз счупих в нас един термометър и само минах с парцалчето и после го метнах в кофата и всичко е чук :D
Tux0 Ca !
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата