Въвеждат нови, по-високи глоби за нарушителите на пътя
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
Въвеждат нови, по-високи глоби за нарушителите на пътя
Отговорността задължително ще се носи от собственика на автомобила, независимо кой е шофирал
Транспортната комисия в парламента прие промени в закона за движение по пътищата. С тях финансовите санкции за нарушителите драстично се завишават. Какво предвиждат новите текстове - подробности по темата дава Миролюба Бенатова.
Според промените, дори и за минимално количество алкохол в кръвта - 0,5 промила, следва отнемане на книжката до три месеца. И до 3000 лева глоба, ако не ви е за първи път. Вече задължително отговорността ще се носи от собственика на автомобила, независимо кой е шофирал. Ще плащате вие, ако сте дали колата си на някой, който е минал с нея на червено или е заснет в друго нарушение.
Така ще бъде преустановена възможността, ако сте сниман в издънка, да помолите някой с повече точки да поеме отговорността. Вие носите отговорност и автомобилът ви ще бъде спрян от движение, ако го дадете на човек без книжка, употребил алкохол или и двете.
Другата драстична мярка, която удря по джоба е по 50 лева глоба за всеки пет километра над ограничението, ако сте превишили с 50. Драстичното завишаване на глобите и различните варианти дългът към държавата да бъде платен в рамките на месец, имат основна цел - сигурна събираемост в реално време. Гражданите ще имат възможност да се изплатят доброволно и без последствия в рамките на два месеца. После идват по-сериозните санкции.
Ако не си платите задълженията към КАТ в рамките на месец, сумата се събира с всичко останало, което бихте могли да дължите на държавата и вече ще си имате работа с данъчните. И ако дължите на държавата повече от 5000 лева общо данъци, глоби, осигуровки и други, нарушението ще ви излезе скъпо.
"За над 5 000 лева могат да се отнемат и паспорти, лицензни режими. Държавната принуда е много по-силна. Ще трябва да си платите всичко", обяснява Валери Попов, директор "Събирания" в НАПИ.
Гражданите ще бъдат облекчени, въпреки че ще плащат задължително. В действие влизат 30 камери, които ще запечатват нарушенията. След това човекът ще е длъжен само да плати, а не да ходи три пъти до КАТ и да си губи времето.
"Най-сериозните промени засягат техническите средства и начинът, по който се установяват нарушенията", обяснява Алекси Стратиев, зам. директор на "Охранителна полиция"
"Искаме да има по-голяма събираемост на глобите. Снимката ще е с дата, час, къде... как е станало и каква е санкцията", добавя Иван Вълков, председател на комисията по транспорта.
Според новите промени, ако ви хванат в нарушение със служебен автомобил, вашият работодател ще трябва да плати глобата. Експертите казват, че според европейската практика процентът на обжалване е нищожен и системата ще работи ефективно.
400 камери или десет пъти повече от наличните, са необходими, за да покрият нуждите за контрол на българските пътища. До тогава човешкият фактор ще бъде премахнат само там, където снимат съществуващите 30. Плановете са част от глобите да бъдат инвестирани в камери и така по-бързо да се покрие страната. До тогава извън санкциите остават автомобилите със специален режим, сред които са и тези на депутатите.
Уточнение от днес е, че колите на народните избраници няма да се ползват с привилегия по дефиниция, а ще бъдат освобождавани от отговорност само, ако са с включени светлини и звуков сигнал, което ясно ще показва, че бързат за някъде по спешна работа. Експертите очакват резултати от нововъведенията в средата на другата година.
http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=146370
кофти ...

- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Re: Въвеждат нови, по-високи глоби за нарушителите на пътя
Време беше. Жалко само, че проблемът не е в размера на глобите, а в липсата на контрол. Напоследък обаче забелязвам доста засилено присъствие на полиция по улиците, особено нощно време, което много ме радва.
Ще влезем в пътя
PS: Само не знам като снимат някой как ти кара колата с 200 чия книжка ще вземат. Има недоизмислени неща.
Ще влезем в пътя

PS: Само не знам като снимат някой как ти кара колата с 200 чия книжка ще вземат. Има недоизмислени неща.
///M3 написа:Време беше. Жалко само, че проблемът не е в размера на глобите, а в липсата на контрол. Напоследък обаче забелязвам доста засилено присъствие на полиция по улиците, особено нощно време, което много ме радва.
Ще влезем в пътя
Ми ще вземат твоята ... най-добре не си давай колата на някой който ще я кара с 200 ...
- spens_82
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: бмв М3,M5,X6
- Детайли за колата: E60 530D 218коня
те добри закони са измислили, но след като сложата новите камери и новите закони влязат във сила 70% от правоспособните ще са без книжки и конфискувани автомобили-според мен ет така 

То няма да може да се кара нормално значи...

- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Да е жив и здрав Бат Бойко,гениалните му хрумвания и всичките му подопечни.
Както всички са съгласни,проблемът е в контрола за спазване на правилата на движение,а не размерът на санкциите.
Е как не ги е срам,а полицайчетата вече имат широк мегдан за набавяне на допълнителни незаконни бонуси към заплатките си.
При такива санкции,чудно колко ще стане нормалната ''почерпка'' за едно ченге????
Както всички са съгласни,проблемът е в контрола за спазване на правилата на движение,а не размерът на санкциите.
Е как не ги е срам,а полицайчетата вече имат широк мегдан за набавяне на допълнителни незаконни бонуси към заплатките си.
При такива санкции,чудно колко ще стане нормалната ''почерпка'' за едно ченге????
явно до сега камерите не са работели ефективно?
пускат 30 камери за скорост със снимки, които ще получаваме директно на адрес и по тях си плащаш
без да ходиш в КАТ
освен това данъчните ще събират глобите ... е сега вече ще ги съберат
пускат 30 камери за скорост със снимки, които ще получаваме директно на адрес и по тях си плащаш
без да ходиш в КАТ
освен това данъчните ще събират глобите ... е сега вече ще ги съберат

Последна промяна © на 26 Ное 2009, 23:08, променена общо 1 път
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Най-интересното е, че законите важат за простолюдието, а за зализаните напудрени момчета със почти силиконови мускули, облечени с якенца с пухени качулки от заешки опашки не важат. Спират го, той подава слушалката за кратък разговор с полицая и си заминава или показва някоя визитка и пак си продължава. Аз пък съм си сложил двайсетолевки тук-там из колата подготвени... Последно много ме ядът тия катаджии.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- SlipKnoT
- devildriver
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: McLaren F1
между другото до известна степен подкрепям увеличението, защото когато карам през селата между Ст. Загора и Бургас с 60 изглеждам като някой новобранец, който спира движението
дори тировете и автобусите карат с поне 80 (тогава се залепям за някой)
дори тировете и автобусите карат с поне 80 (тогава се залепям за някой)
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Нямат край техните глупости
Поредния популистки фарс на социално ориентираните политци - тия вече са бетер пародия - ще го приемат на х** ми 
....
- Какво - това влиза ли в сила ???

....
- Какво - това влиза ли в сила ???
само не мога да разбера какво ви пречат глобите след като тука 75% са най примерните на планетата ...та глобите не бъркат не нарушилите правилника !!!!!!!!!!
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
няма лошо, само че някой трябва да се хване да попромени малко ограниченията на скоростта тук и там, някой и други пътища да се изградят наново пък тогава да има ограничения, защото има пътища с 3 ленти в едната посока, и ограничението е 50.
Еми аз ще се ядосам скоро и ще почна да крадъ знаци и да ги слагам на други места, боц един знак ограничение 80 и пей сърце.
Еми аз ще се ядосам скоро и ще почна да крадъ знаци и да ги слагам на други места, боц един знак ограничение 80 и пей сърце.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
_65536_kb_sec_ написа:няма лошо, само че някой трябва да се хване да попромени малко ограниченията на скоростта тук и там, някой и други пътища да се изградят наново пък тогава да има ограничения, защото има пътища с 3 ленти в едната посока, и ограничението е 50.
Ти остави , но и 90 да е - пак е смешно . Поне на първокласните пътища да "отместят огранияението" на 120 или 130 , а не на такива пътища , между всеки храсталак да дебне патрулка и шапкаря да прескача няколко ленти , за да влезе в насрещното да ти удари палка

Сложат ли 400 камери - движението в България , ще се парализира , най-вече на служебните автомобили (знаем с каква скорост се движат баничарките) .
А по-голяма глупост от това да те глобяват тебе , за чужди нарушения , не бях чувал

- don_mimo
- ентусиаст
-
- Кара: bmw e53 3.0d 218hp '04
- Мечтае да кара: bmw x5 '11
с тези камери и тези глоби ... човек не може да кара със 120км/ч извън града ....а тези бмв-та вървят хич да не е
а това е най-голямата глупост друг да прави нарушения аз да плащам ...
моя шеф с 1т пък фирмата има 5 служебни коли, трябва да му кажа че скоро ще е без книжка
, интересно ако собственика на фирмата няма книжка, но има служебни коли тогава какво- няма да имаме право да ги караме или ? може би само ще плаща глобите и евентуално ако тръгне да си вади книжка ще стартира от -39 точки
майтапа на страна, ама да не го приемат че е поредната недомислица ....

а това е най-голямата глупост друг да прави нарушения аз да плащам ...
моя шеф с 1т пък фирмата има 5 служебни коли, трябва да му кажа че скоро ще е без книжка

майтапа на страна, ама да не го приемат че е поредната недомислица ....
52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4