Загубата на българската идентичност...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: **** ми янко
Мечтае да кара: CL65 AMG

Загубата на българската идентичност...

Мнение от LizarD » 29 Ное 2009, 15:02

.. и по точно как английският език нахално се намесва в България...
:arrow: Слизам по центъра и от 300 магазина виждам само 10 които са с български имена.
:arrow: Много рядко виждам знак стоп на който да пише СТОП вместо STOP.
:arrow: когато кандидатстваш за работа и обявиш че знаеш единствено английски те подминават като малка гара.
:arrow: голяма част от младите заместват думи като Тениска с T-shirt и като цяло излишното създаване на чуждици.

Като цяло навсякъде използват английския език за щяло и нещяло. Аз го уча от много време и не ме затруднява, но ме дразни че липсва българското и като продукция и като реклама. Предпочитат на бульоните маги да пише Maggy.. На каменицата пише KAMENITZA. Помните ли еднолитровките кока кола в стъклените бутилки? Където От едната страна пишеше Coca Cola а от другата Кока Кола.... Ето това ми липсва.

В турция например знака стоп изглежда:Така... Това до няква степен те кара да почувстваш че влизаш в дадена държава. Това е може би едно от малкото неща за които бих ги похвалил - държат си на езика и ценностите.
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 BMW E46 330i

Re: Загубата на българската идентичност...

Мнение от ///M3 » 29 Ное 2009, 15:09

В Гърция пък всички табели са дублирани - На гръцки и английски език са (но за сметка на това са написани правилно).

Преди много години един професор се е опитал да спре навлизането на чуждици (проф.Балан). Но се е получило драсни-пални клечица :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от StuNNeR » 29 Ное 2009, 15:15

Ми да колега и аз това съм го забелязъл, и на мен не ми пречи, но се дразня когато примерно има надпис на английски, а на български липсва... :ranting:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 29 Ное 2009, 15:15

Най-радват обявите за работа-"мърчандайзер".... :mhihi: :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 29 Ное 2009, 16:05

"О неразумний ненормалнико, поради что се срамиш да се наречеш българин "... Паисий го е казал преди много време...

Преди няколко дни бях болен и нямах кабелна... Цъках из каналите: бтв: турски сериал, нова:турски сериал, пускам първа-супер, новини! И кво-те на турски... :kuku:

Кофти е положението...
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Ное 2009, 16:21

В Русия също няма филм със субтитри, всичко е дублирано на руски. Надписи на фирми, заведения, храни и т.н.. всичко е на руски и хората се гордеят с това.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 29 Ное 2009, 16:36

В шибаните големи фирми , всички обръщат на англииски и то не на англииски , както му е реда а български с англииски чуждици :evil: Ако започнеш да наричаш нещата със българските им имена , си неграмотен ... Оня ден един приятел ходи да си прави ... флаери :ranting:
Мазните саирджии - журналистите , също вкарват много такива думи , последно като чух по БТВ да говорят за "килъри" ми идеше да счупя телевизора :dummy:
За един келеш е нормално да говори като американски негър, да се облича като американски негър (разкъсан чувал) и да слуша негъркса музика , за да го мислят за негър или американец , но хора на по 25-30 години със подобен манталитет са срам за държавата . Същото е било и след освобождението , старата песен на нов глас :evil:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Audi 20VTQ
Мечтае да кара: SSME

Мнение от smg » 29 Ное 2009, 16:48

bum_bum написа:В Русия също няма филм със субтитри, всичко е дублирано на руски.

Тук е по-различно положението...
Филмите не е редно да се дублират, защото се губи голяма част от ефекта на филма.
Като се дублират на някакъв език, се губи инересната игра на думи, също и от актьорската игра.
Много постно звучи, например някоя песен или стихотворени, като се преведе.
Business ownership is a risk and it`s not for the faint of heart.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от NStorm » 29 Ное 2009, 18:02

Само дето някои неща не могат да се преведат на български и да звучат нормално. Примерно флайер, мърчандайзер и т.н. За този тип чуждици според мен е по добре да си се ползва чуждата дума и толкова.
Озвучаването на филмите - не мерси! Изтърват се половината от играта на думи и шегите и лафовете...Все едно да гледам Топ гиър по БТВ :mhihi: :mhihi:
21/02/08...speechless

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 29 Ное 2009, 18:07

По добре на запад, отколкото на изток :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 29 Ное 2009, 19:08

smg написа:
bum_bum написа:В Русия също няма филм със субтитри, всичко е дублирано на руски.

Тук е по-различно положението...
Филмите не е редно да се дублират, защото се губи голяма част от ефекта на филма.
Като се дублират на някакъв език, се губи инересната игра на думи, също и от актьорската игра.
Много постно звучи, например някоя песен или стихотворени, като се преведе.

Така е когато се прави негоден превод , както на почти всички филми - тотално се губят ефектите а предводачите са 3ма най-много. Има и хубажи преводи , където се заглушава само канала със гласа на актьорите и си се чуват всички звукови ефекти.Нека да не се лъжем - пускат се само субтитри , защото е много по-евтино от превод на филма .

Потребител
Аватар

Мнение от Hack0 » 29 Ное 2009, 21:55

бърнаут, дрифт, драг, донът, аквапланинг, тунинг и др.... и ся ко прайм ? :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е34 525

Мнение от saimonville » 29 Ное 2009, 22:01

Hack0 написа:бърнаут, дрифт, драг, донът, аквапланинг, тунинг и др.... и ся ко прайм ? :mhihi:

гледай сега има думи които са си чуждици и за да те разберат правилно ги използваш.а тва че има хора дето избиват комплекси като говорят с некви превзети думи.тва си е негов проблем работата е че нямаме самоуважение като нация.

Потребител
Аватар

Мнение от Hack0 » 29 Ное 2009, 22:23

saimonville написа:
Hack0 написа:бърнаут, дрифт, драг, донът, аквапланинг, тунинг и др.... и ся ко прайм ? :mhihi:

гледай сега има думи които са си чуждици и за да те разберат правилно ги използваш.а тва че има хора дето избиват комплекси като говорят с некви превзети думи.тва си е негов проблем работата е че нямаме самоуважение като нация.

Думи, които днес ти се струват нормални вчера са били превзети, както и думи, които днес са превзети утре на някой ще му се струват нормални. Аз лично си спомням едни времена когато ладичките правиха "пергели" и хората отлично разбираха за какво иде реч без да се използва думата "донът", която даже ни мързи да преведем на поничка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 29 Ное 2009, 23:02

ребилд,суап....все пак трябва да сме фешън,оп модерни :mhihi:
станахме по-англоезични от британците,ама преди това не научихме правилно родния си език
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

Следваща

Назад към Извън Темата