Радио-проблем
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Радио-проблем
Сменях си задното стъкло, защото му бяха прекъснати повечето от пътечките на нагревателя и така и не попаднах на добър вариант за ремонтирането им освен смяна на стъклото.
Колата е 320 д комби, фейслифт.
Сега нагревателя е Ок, обаче радиото не хваща добре станциите и шуми дори като карам в града.
След смяната на стъклото си сложих същия антенен усилвател, който е оригиналния на колата. На снимката е без включената лилава букса на антената. Не съм разлепял антената от спойлера.

При мен антената представлява лента с две пътечки и е залепена под спойлера с третия стоп. Но си мисля, че антените са 3 - 2 за ФМ и една за АМ и следователно има и като пътечки по стъклото. И не знам коя къде е.
Въпросът ми е как мога по най-безболезнен начин да разбера от къде е проблема и какво и как трябва да проверя. Не съм корифей в електротехниката, но с по-елементарните неща мога да се справям.
Казвам "безболезнен", защото нишата с усилвателя е под спойлера и се покрива с лист от прозрачно фолио, което е 22 лв и се взема с поръка, защото го нямат в наличност. А и щипките на капака от долната страна на пантите не са много устойчиви на манипулации.
При мен има и още един усилвател (или разклонител), който се намира в левия заден калник в багажника.
Колата е 320 д комби, фейслифт.
Сега нагревателя е Ок, обаче радиото не хваща добре станциите и шуми дори като карам в града.
След смяната на стъклото си сложих същия антенен усилвател, който е оригиналния на колата. На снимката е без включената лилава букса на антената. Не съм разлепял антената от спойлера.

При мен антената представлява лента с две пътечки и е залепена под спойлера с третия стоп. Но си мисля, че антените са 3 - 2 за ФМ и една за АМ и следователно има и като пътечки по стъклото. И не знам коя къде е.
Въпросът ми е как мога по най-безболезнен начин да разбера от къде е проблема и какво и как трябва да проверя. Не съм корифей в електротехниката, но с по-елементарните неща мога да се справям.
Казвам "безболезнен", защото нишата с усилвателя е под спойлера и се покрива с лист от прозрачно фолио, което е 22 лв и се взема с поръка, защото го нямат в наличност. А и щипките на капака от долната страна на пантите не са много устойчиви на манипулации.
При мен има и още един усилвател (или разклонител), който се намира в левия заден калник в багажника.
- kokakabana
- младши ентусиаст
-
Re: Радио-проблем
това в левия заден калник мисля че е самото радиото
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
Сега забелязах, че като се включи подгряването на задното стъкло сигнала допълнително се влошава.
М*** му стара, няма пълно щастие - или ще имаш замръзнал джам, или ще си късаш нервите с гаден звук от аудиото
Някой може ли да поясни действието и устройството на вълновите филтри? И дали е възможно ако причината за лошото приемане на сигнал е в тях, да се поставят допълнителни такива? Ако причината, естествено, не е другаде

М*** му стара, няма пълно щастие - или ще имаш замръзнал джам, или ще си късаш нервите с гаден звук от аудиото

Някой може ли да поясни действието и устройството на вълновите филтри? И дали е възможно ако причината за лошото приемане на сигнал е в тях, да се поставят допълнителни такива? Ако причината, естествено, не е другаде

- Face
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320Д(M47TUD20)
pazokolarov написа:Сега забелязах, че като се включи подгряването на задното стъкло сигнала допълнително се влошава.![]()
М*** му стара, няма пълно щастие - или ще имаш замръзнал джам, или ще си късаш нервите с гаден звук от аудиото![]()
Това със смущението при пуснат нагревател е при всички предполагам.Нормално като се пусне ток по нагревателя(антената),да се получава смущение на сигнала.
Един приятел си реши проблема,като си сложи обикновена антена,беше я монтирал пред сенниците и изглеждаше прилично.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
Face написа:Това със смущението при пуснат нагревател е при всички предполагам.Нормално като се пусне ток по нагревателя(антената),да се получава смущение на сигнала.
Това смущение при пускане на нагревателя не е нормално, а е следствие на повреда. Преди да си сменя стъклото този ефект го нямаше, а предния нагревател също си работеше, не е да не са протичали избщо "тоци" от там. Нали за това са сложени тези филтри там.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
Значи изключи кабела от усилвателя и виж дали ще има промяна в сигнала.Ако няма -значи има вероятност да ти е заминал усилвателя.Прегледай също антенния кабел за нарушения на екранировката и изолацията.Опитай да екранираш антенния усилвател.Най лесно става с алуминиево фолио
Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..

Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..
- Face
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320Д(M47TUD20)
BMDrago написа:Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..
Това изках да кажа и аз в предният си пост въз основа на известните си познания по електротехника(все пак това съм учил).Ефекта със смущението го имам и аз,както и още 3-ма познати.
аз не съм забелязал такова нещо, но обикновено слушам станции със силно излъчване - или поне така си мисля
утре ще го проверя специално
спомням си че веднъж имах смущение на една станция при пускане на халогените
там съм с китайски ксенон
утре ще го проверя специално
спомням си че веднъж имах смущение на една станция при пускане на халогените

там съм с китайски ксенон
Face написа:BMDrago написа:Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..
Това изках да кажа и аз в предният си пост въз основа на известните си познания по електротехника(все пак това съм учил).Ефекта със смущението го имам и аз,както и още 3-ма познати.
Значи можем да си говорим на общ език

- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
pazokolarov написа:Само да уточня:oci написа:колеги при мен така се смущаваше радиото при пуснат нагреватели и смених усилвателя има и друг вариант до него идва 12 волта кабела е бял а буксата е кафяла с една жичка при пуснато радио на нея трябва да идва 12 волта иначе усилвателя не е захранен и може от това да се смущава.
Принципно не би трябвало да се смущава от нагревателя. Иначе антената е в горните два реотана.
Това бялото кабелче не е за захранване на усилвателя, а за смяна на избраната антена. Захранването идва от червения кабел с виолетовата ивица.
pazokolarov написа:pazokolarov написа:Само да уточня:oci написа:колеги при мен така се смущаваше радиото при пуснат нагреватели и смених усилвателя има и друг вариант до него идва 12 волта кабела е бял а буксата е кафяла с една жичка при пуснато радио на нея трябва да идва 12 волта иначе усилвателя не е захранен и може от това да се смущава.
Принципно не би трябвало да се смущава от нагревателя. Иначе антената е в горните два реотана.
Това бялото кабелче не е за захранване на усилвателя, а за смяна на избраната антена. Захранването идва от червения кабел с виолетовата ивица.
E?
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.
П.С.Има едни лепила,които са електропроводими и са супер за прекъснатите реолтани,правил съм го на други коли и действа!
П.С.Има едни лепила,които са електропроводими и са супер за прекъснатите реолтани,правил съм го на други коли и действа!
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
martin_g60 написа:Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.
Кофти работа колега

Имаше тема преди за тези реотани, но не се намери решение. Аз също съм без два реотана най-горе.
vavilon написа:martin_g60 написа:Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.
Кофти работа колега. Сега ще се наложи да кажеш: марка, модел, сериен номер (партиден номер), от къде си го взел, колко пари струва... ? И защо си мълчал до сега?
![]()
Имаше тема преди за тези реотани, но не се намери решение. Аз също съм без два реотана най-горе.
Горните два и при мене не работят май са за антената

38 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3