Радио-проблем

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Радио-проблем

Мнение от pazokolarov » 25 Ное 2009, 13:09

Сменях си задното стъкло, защото му бяха прекъснати повечето от пътечките на нагревателя и така и не попаднах на добър вариант за ремонтирането им освен смяна на стъклото.
Колата е 320 д комби, фейслифт.
Сега нагревателя е Ок, обаче радиото не хваща добре станциите и шуми дори като карам в града.
След смяната на стъклото си сложих същия антенен усилвател, който е оригиналния на колата. На снимката е без включената лилава букса на антената. Не съм разлепял антената от спойлера.
Изображение
При мен антената представлява лента с две пътечки и е залепена под спойлера с третия стоп. Но си мисля, че антените са 3 - 2 за ФМ и една за АМ и следователно има и като пътечки по стъклото. И не знам коя къде е.
Въпросът ми е как мога по най-безболезнен начин да разбера от къде е проблема и какво и как трябва да проверя. Не съм корифей в електротехниката, но с по-елементарните неща мога да се справям.
Казвам "безболезнен", защото нишата с усилвателя е под спойлера и се покрива с лист от прозрачно фолио, което е 22 лв и се взема с поръка, защото го нямат в наличност. А и щипките на капака от долната страна на пантите не са много устойчиви на манипулации.
При мен има и още един усилвател (или разклонител), който се намира в левия заден калник в багажника.
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: Радио-проблем

Мнение от kokakabana » 25 Ное 2009, 22:23

това в левия заден калник мисля че е самото радиото

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 26 Ное 2009, 9:52

Сега забелязах, че като се включи подгряването на задното стъкло сигнала допълнително се влошава. :(
М*** му стара, няма пълно щастие - или ще имаш замръзнал джам, или ще си късаш нервите с гаден звук от аудиото :evil:
Някой може ли да поясни действието и устройството на вълновите филтри? И дали е възможно ако причината за лошото приемане на сигнал е в тях, да се поставят допълнителни такива? Ако причината, естествено, не е другаде :roll:
Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д(M47TUD20)

Мнение от Face » 26 Ное 2009, 10:42

pazokolarov написа:Сега забелязах, че като се включи подгряването на задното стъкло сигнала допълнително се влошава. :(
М*** му стара, няма пълно щастие - или ще имаш замръзнал джам, или ще си късаш нервите с гаден звук от аудиото :evil:
Някой може ли да поясни действието и устройството на вълновите филтри? И дали е възможно ако причината за лошото приемане на сигнал е в тях, да се поставят допълнителни такива? Ако причината, естествено, не е другаде :roll:

Това със смущението при пуснат нагревател е при всички предполагам.Нормално като се пусне ток по нагревателя(антената),да се получава смущение на сигнала.
Един приятел си реши проблема,като си сложи обикновена антена,беше я монтирал пред сенниците и изглеждаше прилично.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 26 Ное 2009, 13:36

Face написа:Това със смущението при пуснат нагревател е при всички предполагам.Нормално като се пусне ток по нагревателя(антената),да се получава смущение на сигнала.

Това смущение при пускане на нагревателя не е нормално, а е следствие на повреда. Преди да си сменя стъклото този ефект го нямаше, а предния нагревател също си работеше, не е да не са протичали избщо "тоци" от там. Нали за това са сложени тези филтри там.
Изображение
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 27 Ное 2009, 23:46

:help: Някой радио-корифей няма ли, че да удари едно рамо :?: Много моля :help: :(
Изображение
ИзображениеИзображение

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 29 Ное 2009, 18:09

Значи изключи кабела от усилвателя и виж дали ще има промяна в сигнала.Ако няма -значи има вероятност да ти е заминал усилвателя.Прегледай също антенния кабел за нарушения на екранировката и изолацията.Опитай да екранираш антенния усилвател.Най лесно става с алуминиево фолио :idea:

Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д(M47TUD20)

Мнение от Face » 29 Ное 2009, 22:40

BMDrago написа:Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..

Това изках да кажа и аз в предният си пост въз основа на известните си познания по електротехника(все пак това съм учил).Ефекта със смущението го имам и аз,както и още 3-ма познати.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 30 Ное 2009, 0:01

аз не съм забелязал такова нещо, но обикновено слушам станции със силно излъчване - или поне така си мисля
утре ще го проверя специално

спомням си че веднъж имах смущение на една станция при пускане на халогените :mhihi:
там съм с китайски ксенон

ШОП
Аватар

Мнение от BMDrago » 30 Ное 2009, 0:17

Face написа:
BMDrago написа:Нагревателите при включване създават електромагнитно поле и затова се влошава приемането на радио вълни..

Това изках да кажа и аз в предният си пост въз основа на известните си познания по електротехника(все пак това съм учил).Ефекта със смущението го имам и аз,както и още 3-ма познати.

Значи можем да си говорим на общ език :) Както знаем с времето материалите на елементите стареят и самите елементи променят параметрите .От там могат да се разстроят трептящите кръгове и да се влиаят от все-повече странични фактори.Аз лично до този момент(да чукна на дърво)нямам проблем със селективноста на моят радио приемник,било то и с включени нагреватели
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от pazokolarov » 01 Дек 2009, 21:44

pazokolarov написа:
oci написа:колеги при мен така се смущаваше радиото при пуснат нагреватели и смених усилвателя има и друг вариант до него идва 12 волта кабела е бял а буксата е кафяла с една жичка при пуснато радио на нея трябва да идва 12 волта иначе усилвателя не е захранен и може от това да се смущава.
Принципно не би трябвало да се смущава от нагревателя. Иначе антената е в горните два реотана.
Само да уточня:
Това бялото кабелче не е за захранване на усилвателя, а за смяна на избраната антена. Захранването идва от червения кабел с виолетовата ивица.
Изображение
ИзображениеИзображение

ШОП
Аватар

Мнение от BMDrago » 04 Дек 2009, 0:45

pazokolarov написа:
pazokolarov написа:
oci написа:колеги при мен така се смущаваше радиото при пуснат нагреватели и смених усилвателя има и друг вариант до него идва 12 волта кабела е бял а буксата е кафяла с една жичка при пуснато радио на нея трябва да идва 12 волта иначе усилвателя не е захранен и може от това да се смущава.
Принципно не би трябвало да се смущава от нагревателя. Иначе антената е в горните два реотана.
Само да уточня:
Това бялото кабелче не е за захранване на усилвателя, а за смяна на избраната антена. Захранването идва от червения кабел с виолетовата ивица.

E?
Изображение

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 04 Дек 2009, 11:33

Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.
П.С.Има едни лепила,които са електропроводими и са супер за прекъснатите реолтани,правил съм го на други коли и действа!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 04 Дек 2009, 16:19

martin_g60 написа:Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.
П.С.Има едни лепила,които са електропроводими и са супер за прекъснатите реолтани,правил съм го на други коли и действа!

Кофти работа колега :mhihi: . Сега ще се наложи да кажеш: марка, модел, сериен номер (партиден номер), от къде си го взел, колко пари струва... ? И защо си мълчал до сега? :mhihi:
Имаше тема преди за тези реотани, но не се намери решение. Аз също съм без два реотана най-горе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от plamen_hh » 16 Дек 2009, 19:11

vavilon написа:
martin_g60 написа:Колега не знам дали ще ти помогна но моето радио като го пусна заедно с подгряването на задният джам няма смущение.

Кофти работа колега :mhihi: . Сега ще се наложи да кажеш: марка, модел, сериен номер (партиден номер), от къде си го взел, колко пари струва... ? И защо си мълчал до сега? :mhihi:
Имаше тема преди за тези реотани, но не се намери решение. Аз също съм без два реотана най-горе.

Горните два и при мене не работят май са за антената :D
Изображение

Следваща

Назад към E46