съвет за предпазване на боята през зимата ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Re: съвет за предпазване на боята през зимата ?

Мнение от BiTurbo » 02 Дек 2009, 23:20

и така колеги бях в един магазин тука за авточасти и там рафта с продуктите на NIGRIN беше малко по-голям от този на SONAX, та гледам аз сонакса Carnauba Wax - 49,99 Евро, викам си :kuku: Отивам до Нигрина и там премливата цена от 7,99 евро, взех един и сега остана да пробвам, но тези дни гледам ще вали, та може би другата седмица ще е............

Айде със здраве от мен :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 05 Дек 2009, 18:43

Mollov написа:
metodi80 написа:
Въпроса ти е адекватен... понеже съм забелязал , че колкото по -често я мия , толкова по-скоро се налага да пастирам повторно ... Но в най -лошия случай ми се е налагало на месец време да повтарям . Иначе колата я мия в седмицата веднъж (зависи от времето... , по някога и на две седмици веднъж ...).

Ясно... затова държи по 2 месеца... аз като измия 4-5 пъти за 2 седмици и.... вакса йок :D :D :D Аз затова се заплесвам по тая новата Lack Protect на SONAX, ама бая скъпо е... по-добре да отида до Габрово :D

:ok:
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 05 Дек 2009, 22:11

Според мен също вариант е да си вземеш няква по-евтина полир машина (тия по 50-60лв) с повечко кичета и т.н. и да си слагаш вакса (само вакса!) всяка седмица (след хубаво измиване). Това според мен сигура ще запази колата през зимата... замислям се сериозно за този вариант... а с машина ще се ваксне за нула време, а и няма да си търкал като откачен 2 часа...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Дек 2009, 22:59

То има и течни вакси, мажеш след измиване, става за 10 мин и е защитена до следващото миене, а и по-хубавите имат много хубав "мокър" ефект.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 06 Дек 2009, 0:43

mного хубава тема... бум-бум, дай малко инфо и за течните тогава... все гледам да си спестявам допълнителните усилия :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 06 Дек 2009, 1:14

Подкрепям за Нигрин пастата....
Обаче ако искате да пазите боята забравете за безконтактното по авомивките...

Аз как нанасям пастата -
1. Най важното нещо е колата да е измита перфектно и процедурата да се направи в гараж иначе рискувате да си надерете боята.
2. След като колата е измита и в гараж, със сух парцал или кърпа НО задължително чиста, минавате един по един детаилите без да полагате натиск дотолкова че да се свали мърсотия или прашинки.
3. След като сте сигурни че няма прах или други мърсотии взимате пастат сипвате част от нея в/у едно парцалче с което нанасяте и съответно разнасяте пастата по детаила.
4. След като е разнесена пастата (аз съм си приготвил една микрофиберна кърпа направена като вързоп за да ми е по удобна) та взимате подходящ втори парцал и с него с въртевидни движения и по динамично минавате детаила за да може пастата да запълни микроскопичните влъбнатини и да се втрие хубаво.
5. Изчаквате няколко минути и след това с 3-ти парцал забърсвате (пастата става бяла прахообразна когато изсъхне)

Съвет от мен е да правите детаилите един по един за да ви е по-лесно и да започвате от тавана към праговете защото колкото по ниско отивате толкова по голяма вероятност за прах има - а набие ли се прах ще надерете и другите детаили.

Моята кола конкретно се мие около 2 пъти седмично и само на ОМВ като ползвам степен 1 и след това 3. До този момент имам само позитивно впечетление от тази практика. Все пак всеки път след измиване на ОМВ си нося 2 микрофиберни кърпи - едната за стъклата а другата за другите детаили и пак е много важно праговете и бронийте да са последното което чистите - съответно полирате.

Успех и Поздрави
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Дек 2009, 6:17

Владо написа:mного хубава тема... бум-бум, дай малко инфо и за течните тогава... все гледам да си спестявам допълнителните усилия :mhihi:

Течни гледах на Turtle по бензиностанциите, иначе аз ползвах на Meguiars и беше много добра ама не се намира тук.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 06 Дек 2009, 10:01

Ето тук скромен арсенал от това,което съм ползвал и най-най си отстава "SONAX" посредата на снимката.Изображение
За защита и подръжка на лака от атмосферни условия като:
дъжд,вода
слънце(най-големия проблем)
луга
неволно разлети петролни продукти като масло,бензин,дизел
разтворителе(органичи и неорганични) и т.н.
Пастата се води:Xtreme WAX full pretect
Не ми се разкарва до гаража,там имам още куп глезотии за колата си като за защита на гумени уплътненя,пластмаси и накрая за стъкла.
Опита ми показва,че тази паста на СОНАКС е най трайна и създава неповторим блясък и вид на лаковото покритие.Откроява се със особено голяма дълготрайност.
Нансянето и е лесно и докато си правите приказка с комшиите току вижте сте си пастирали автомобила.
Аз лично пастирам поне 2 пъти месечно,ако имам възможност естествено и колата ми греее :mhihi: не са бъзикам.
Тази полир паста струва скромните 17.10лв.и е достатачна за поне 10 пастирания на колата ви.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 06 Дек 2009, 11:03

Борис_Малинов написа:Ето тук скромен арсенал от това,което съм ползвал и най-най си отстава "SONAX" посредата на снимката.Изображение

Гледам в килера имам пастата в жълтото шишенце (Формула 1)... Та искам да попитам, дали е хубава!?
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 06 Дек 2009, 11:14

С много малка трайност е,иначе става що годе...под трайност имам на предвид,че след няколко измивания просто изчезва и се губи ефекта за защита на лака.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

Потребител
Аватар
Кара: 206 GTi
Мечтае да кара: М5

Мнение от HeAdY-NuKeR » 06 Дек 2009, 12:18

Mollov написа:Според мен също вариант е да си вземеш няква по-евтина полир машина (тия по 50-60лв) с повечко кичета и т.н. и да си слагаш вакса (само вакса!) всяка седмица (след хубаво измиване). Това според мен сигура ще запази колата през зимата... замислям се сериозно за този вариант... а с машина ще се ваксне за нула време, а и няма да си търкал като откачен 2 часа...

От онези машини дето са като вибромасажор ли ? С нея освен да си направиш колата на г*з друго не може да стане....

Не е ли машинно пастирана една кола ефекта ще е до следващото или макс 2 измивания ( не правете грешката да си миете колите с "безконтактно" освен боята прецаква и мн други неща по колата..) та съветвам те да отидеш при колегата Десо в Габрово за едно цялостно пастиране ще останеш доволен той е професионалист в тази област а и удоволствието едва ли е мн скъпо :yes:
Най-обичам Е36 320i по светофарите само да не е ванос :D

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 06 Дек 2009, 12:59

HeAdY-NuKeR написа:
От онези машини дето са като вибромасажор ли ? С нея освен да си направиш колата на г*з друго не може да стане....

Не е ли машинно пастирана една кола ефекта ще е до следващото или макс 2 измивания ( не правете грешката да си миете колите с "безконтактно" освен боята прецаква и мн други неща по колата..) та съветвам те да отидеш при колегата Десо в Габрово за едно цялостно пастиране ще останеш доволен той е професионалист в тази област а и удоволствието едва ли е мн скъпо :yes:

Ае аз при Десо че ще отида - ясно е... само че не мога да ходя (физически ми е невъзможно, аз не мога да намеря време от поне 6 месеца насам) при него на всеки 3-4 месеца... а за нанасяне САМО на вакса не виждам какво толкова няма да може да свърши тази евтината машина, че и да е по-зле от ръчното нанасяне...

bum-bum, тия течните ги знам, аз на мивката на която мия има програма и с такава вакса (наистина хвърчи течна вакса от струйката), ама... слаба работа... само "водният ефект" го има, другото някси....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 325 ТД

Мнение от matros » 06 Дек 2009, 13:37

Тези машинки които ги има в практикер (и на други места) които са с две дръжки отстрани найстина за нищо нестават.Истинските полир машини приличат на ъглашлаиф, имат степен на регулиране на оборотите взависимост от вида паста и т.н.Цената тук започва от 100лв.Аз си взех от Австрия (магазините на Фостингер) за 40 Е.Няма нищо сложно при нанасянето на вакси,пасти и т.н.

Потребител
Аватар
Кара: 206 GTi
Мечтае да кара: М5

Мнение от HeAdY-NuKeR » 06 Дек 2009, 16:40

matros написа:Няма нищо сложно при нанасянето на вакси,пасти и т.н.

Не забравяй , че ВСИЧКО на този свят изглежда лесно.. но отстрани :) вземеш ли да го правиш разбираш , че не е чак толкова лесно колкото изглежда :yes:
Най-обичам Е36 320i по светофарите само да не е ванос :D

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 07 Дек 2009, 0:02

Аз не знам що се пънете да ми обяснявате колко са читави или не евтините пластмасови полир машини... това ми е ясно... ама обяснете ми как са по-лоши от това да търкаш вакса на ръце... аз някакси не го виждам...

ПредишнаСледваща

Назад към E36