Ако има компетентни :)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 36 M52B20 coupe
Мечтае да кара: E46 M3 Convertible

Ако има компетентни :)

Мнение от SHEGAJIQ » 09 Дек 2009, 20:35

Искам да попитам при излязло постановление и решение за наказание в определен срок и глоба задължен ли съм да го платя в срок от 1 месец,и ако пресроча този месец почват ли лихви ? Питах длъностното лице като си получих постановлението и той ми каза че мога да платя глобата когато си взимам книжката. Срока е 15 месеца. Но приятели и разни други ми казват че като изтече месецът се натрупват лихви. Благодаря предварително
http://www.youtube.com/watch?v=JTMhcN2o0N0 За това си говорим :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 320 96g.

Re: Ако има компетентни :)

Мнение от betona » 09 Дек 2009, 21:13

Лихви върху глоби не се начисляват, освен това за тях тече кратка погасителна давност - след 2 г. от налагането им не се изпълняват - чл. 82 от ЗАНН
Човек когато е късметлия, по гърба да му го плъзнеш, в гъза ще му влезе !!!

Потребител
Аватар
Кара: Е30 325
Мечтае да кара: E30 350

Мнение от kLowna » 09 Дек 2009, 21:50

betona написа:Лихви върху глоби не се начисляват, освен това за тях тече кратка погасителна давност - след 2 г. от налагането им не се изпълняват - чл. 82 от ЗАНН
колега сигурен ли си в това?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от betona » 09 Дек 2009, 23:13

Разбира се, цитирал съм и закона, ще го онагледя :yes:

ЗАНН
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

ДПК:Съгласно текста на чл. 144, ал. 3 от Данъчно процесуалния кодекс и чл. 1, ал. 3 от Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни вземания "лихви върху глоби не се дължат". Смисълът на тази разпоредба е в приложението на принципа за недопустимост на двойно санкциониране за едно и също противоправно действие.
Чл. 144. (1) За неплатените в сроковете за доброволно плащане, неудържаните или начислените и удържаните, но невнесени в срок публични вземания, се дължи законната лихва.
(2) Законната лихва се дължи и:
1. за неправилно възстановени данъци и данъчни резултати (данъчен кредит);
2. върху невнесена в предвидения в закона срок авансова вноска - до 31 декември на съответната година;
3. (изм. - ДВ, бр. 45 от 2002 г.) върху задължения на чуждестранно лице за данъци, удържани при източника - от датата на изтичането на срока за внасянето им съгласно българското законодателство от местното лице, платец на дохода, до деня, когато чуждестранното лице докаже наличието на основание за прилагане на данъчна спогодба, по която Република България е страна.
(3) Лихви върху лихви и лихви върху глоби не се дължат.
(4) В случаите по ал. 1 и 2 данъчният орган може да издаде данъчен ревизионен акт само за лихвата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 09 Дек 2009, 23:32

ДПК е отменен бе колега.....
В момента действащ закон е ДОПК ;)
Иначе това за кратката погасителна давност по ЗАНН е вярно и доста често приложимо.
Но ако са предприели някакви изпълнителни действия относно събиране на глобата , давността се прекъсва :idea:
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от betona » 10 Дек 2009, 10:52

Прав си колега, иначе ДОПК чл. 175, ал. 3 казва същото: Лихви върху лихви и лихви върху глоби не се дължат.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от StuNNeR » 10 Дек 2009, 11:24

Колега в тоя ред на мисли, ми бяха писали акт с отнемане на точки за преминаване на червен светофар (което не отговаряше на истината) и оттогава минаха 2 години. Не съм го плащал, значи ли че давноста му е паднала?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kriso85 » 10 Дек 2009, 11:59

StuNNeR написа:Колега в тоя ред на мисли, ми бяха писали акт с отнемане на точки за преминаване на червен светофар (което не отговаряше на истината) и оттогава минаха 2 години. Не съм го плащал, значи ли че давноста му е паднала?

Ако са минали 2 години от налагането на наказанието (от издаването на Наказателното постановление) и не са предприети действия за започване на принудителното събиране - да ;)

Иначе относно лихвите има и отделен закон : Закон за лихвите върху данъци,такси и други подобни държавни вземания, който е обанродван 1958 година :confused: и още е в сила.
Там също се казва, че лихви върху лихви и лихви върху глоби не се дължат
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nazo1976 » 10 Дек 2009, 12:05

StuNNeR написа:Колега в тоя ред на мисли, ми бяха писали акт с отнемане на точки за преминаване на червен светофар (което не отговаряше на истината) и оттогава минаха 2 години. Не съм го плащал, значи ли че давноста му е паднала?

трябва да са минали 2г от връчване на наказателното постановление аз преди 3м си платих като пич акт от 2005г щот наказателното постановление ми е връчено служебно с 2г и 2м след акта та ако и ти си така честито кат те резнат сега и отидеш в кат ще си ги платиш и двата

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kriso85 » 10 Дек 2009, 12:21

А нали знаете , че погасителната давност не се прилага служебно.
Затова, ако не се позовете на нея могат да ви искат парички за глобата дори и след 3-4 години
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 36 M52B20 coupe
Мечтае да кара: E46 M3 Convertible

Мнение от SHEGAJIQ » 10 Дек 2009, 18:17

аз така или иначе трябва да платя акта защото книжката ми е при тях. просто бях чул, че като мине един месец и почват да се начисляват лихви.Мисля да платя акта след като изтече наказанието от 15 месеца. Благодаря на всички за мненията !!! :clap: ;)
http://www.youtube.com/watch?v=JTMhcN2o0N0 За това си говорим :)

Назад към Извън Темата