Кръстовище на равнозначни пътища

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Кой автомобил трябва да премине първи?

Зелен
155
38%
Червен
229
55%
Син
29
7%

Общо гласове : 413

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Re: Кръстовище на равнозначни пътища

Мнение от SKISA » 11 Дек 2009, 10:20

ми мене ако ми светнеш с дългите ше реша или ,че ме предупреждаваш за куки или ,че ме сваляш-зависи от пола ти... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nazo1976 » 11 Дек 2009, 11:07

последно кой е с предимство :!:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 11 Дек 2009, 11:15

Изображение

Би трябвало да мине 1во червения, защото няма с кого да се съобразява (нито има дясно стоящ от него, нито приближаващ от дясно).
После минава синия (от дясно вече няма никой) и накрая зеления, защото синия (който му е бил отдясно) вече го няма.

От друга страна пък в правилника пише:

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и
да е маневра
, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или
да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в
частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане
по друг път
или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че
няма да създаде опасност за участниците в движението, които
се движат след него,
преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с
тяхното положение, посока и скорост на движение.

...а това може да означава, че червения трябва да изчака зеления, който пък си чака синия... и реда става СИН, ЗЕЛЕН, ЧЕРВЕН... Но пък това "които минават покрай него" сигурно е за тези, които се движат в негова посока, а не срещу него :) Така че си остава правилото на десния: червен, син, зелен...

Подобни текстове в правилника създават най-много главоболия: "трябва да се убеди", "като се съобразява" и т.н.

Но както други колеги споменаха - би било безумно подобни кръстовища да нямат поне един знак, особено в платното по което се движат зеления и червения... поне легнали полицаи и пешеходни пътеки.. или знак "триъгълник с удивителна"...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 11 Дек 2009, 12:00

Къде я изровихте тая тема?
Колега цитирания от теб Чл. 25 не се вписва в ситуацията. А подобни кръстовища в кварталите бол :)

Потребител
Аватар
Кара: 96' 318is

Мнение от shadow_318is » 11 Дек 2009, 14:21

По-голямата кола винаги е с придимство :mhihi:

Аватар

Мнение от SKISA » 11 Дек 2009, 14:28

deank написа:Изображение

Би трябвало да мине 1во червения, защото няма с кого да се съобразява (нито има дясно стоящ от него, нито приближаващ от дясно).
После минава синия (от дясно вече няма никой) и накрая зеления, защото синия (който му е бил отдясно) вече го няма.

От друга страна пък в правилника пише:

да е маневра
, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или
да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в
частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане
по друг път
или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че
няма да създаде опасност за участниците в движението, които
се движат след него,
преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с
тяхното положение, посока и скорост на движение.

...а това може да означава, че червения трябва да изчака зеления, който пък си чака синия... и реда става СИН, ЗЕЛЕН, ЧЕРВЕН... Но пък това "които минават покрай него" сигурно е за тези, които се движат в негова посока, а не срещу него :) Така че си остава правилото на десния: червен, син, зелен...

Подобни текстове в правилника създават най-много главоболия: "трябва да се убеди", "като се съобразява" и т.н.

Но както други колеги споменаха - би било безумно подобни кръстовища да нямат поне един знак, особено в платното по което се движат зеления и червения... поне легнали полицаи и пешеходни пътеки.. или знак "триъгълник с удивителна"...

абсолютно нищо общо няма описаното във втория ти абзац със ситуацията,защото нито излиза от паркиране,нито напуска пътя,нито влиза в имот ,нито прави нещо друго,включено в този член,така че е неприложим за ситуацията...!
а е най-елементарно да се запомни ,че при липса на знаци и светофар е винаги,винаги!!! с предимство дясностоящият...! защото като караш нямаш време да умуваш за имоти,паркирани коли и прочие....! просто дясностоящият е с предимство...!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36S50B30,Mini Cooper S
Мечтае да кара: S50B30 turbo
Детайли за колата: модифицирани

Мнение от VT5602AK » 11 Дек 2009, 14:39

най-нахалния е с предимство винаги

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 11 Дек 2009, 17:35

VT5602AK написа:най-нахалния е с предимство винаги

: е дибре де тати - тука кой е с предимство ?
- къ доде сине , къ доде :ok:
Много истина се съдържа в тези думи - тва дясностоящия е така , но винаги трябва да се съобразяваш , че по-малко от 1/3 от водачите знаят , кой е с предимство и ... къ доде :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 11 Дек 2009, 18:12

Изображение

SKISA написа:абсолютно нищо общо няма описаното във втория ти абзац със ситуацията,защото нито излиза от паркиране,нито напуска пътя,нито влиза в имот ,нито прави нещо друго,включено в този член,така че е неприложим за ситуацията...!
а е най-елементарно да се запомни ,че при липса на знаци и светофар е винаги,винаги!!! с предимство дясностоящият...! защото като караш нямаш време да умуваш за имоти,паркирани коли и прочие....! просто дясностоящият е с предимство...!

Въпреки че зная, че няма смисъл да продължаваме по темата, все пак ще ти отговоря на коментара 'че нямало нищо общо' като отново ти цитирам същия чл.25:

да е маневра, като например да се отклони наляво по платното за движение,
в частност за да завие наляво за навлизане по друг път (в нашия случай ЧЕРВЕНИЯ автомобил)
преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците
в движението и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение,
посока и скорост на движение.

Маневра означава промяна на посоката на движение и не означава *само* изброените от теб "паркиране,нито напуска пътя,нито влиза в имот ,нито прави нещо друго".

Не виждам, кое няма нищо общо... И не искам да спорим относно правилото за дясно стоящия... Съгласен съм.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 11 Дек 2009, 18:35

Аре и аз да се включа по темата, че вече има 20 страници и я виждам сега за 1ви път.

Ето Ви логиката, по която гласувах, Вие си преценявайте дали съм калъф и т.н.
Първо се поставих на мястото на зеления (от него тръгнах) и си казвам "този синия ми е дясно значи чакам", минавам на синия и си казвам "този червения ми е дясно, значи чакам" отивам на червения и си казвам (без да се замисля) арее минавам, всички останали чакат. И таман да натисна с мишката пред "червения" и ми светка, че тука има уловка и си викам "абе как така минавам смело пред зеления,който е направо и така му сека му сека пътя бе" и цъкнах зеления, т.е. сгреших : ))
След това изчетох всичките 20 страници, всички препратки към закона, който очевидно познавам (това специално към натъртващите непознаването на закона), листовките и т.н.

Извода от всичко това е, че когато се озова на такова кръстовище ще спра независимо кой съм и ще изчакам тази ''патова" ситуация (да тая ситуация е абсолютно патова според мен) да отмине и след това ще продължа спокойно.

Специално към Скиса и Петър, който пусна темата искам да кажа, че сте прекалено агресивни и нападате всички останали, без да осъзнаете безумието на ситуацията и спречкването на двете точки от закона. Хората познават закона, това е очевидно. В тая ситуация не става въпрос за непознаване/неспазване на закона. Говорим вече за тълкуването му. Както виждате е възможно двузначно тълкуване, което съответно прави закона несъвършен. Закона не дава ясно решение на въпросния казус (моля Ви да не ми цитирате за милионен път чл. 48, аз си го знам идеално още от дете (преди да кормувам и т.н.)) Та бъдете много внимателни, защото не може да отречете, че 2те точки (37 и 48) се сблъскват и както виждате има и друга страна на монетата и ако стане белята ходи докажи кой кум, кой сват. В темата има 2-3 човека, които наистина оценяват безуността на ситуацията, останалите гледате само от своята камбанария и много смело давате определения за различно мислещите от Вас.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 11 Дек 2009, 19:10

И за последно ще добавя нещо...

Това с което тази тема може да помогне на много хора е да ги накара малко да мислят и второ - много по-важно - ако около вас има такова кръстовище и няма никакви знаци и маркировка - организирайте се със съдеди, познати, колеги, пешеходци и други хора, които минават през него всеки ден и подайте молба в РУД за инсталиране на пътни знаци и маркировка. Наистина говоря сериозно и това ще е израз на гражданска позиция и съвестност.

Ще спестите много нерви и на себе си и на други, а може да спасите и живот (вероятно на хората движещи се в червения и зеления автомобил).

Деян
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Дек 2009, 19:19

Това най-добре и схематично може да го обясни оня чичак катаджия с мустачките дето рисува всяка сутрин схеми по БТВ :mhihi: :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от SKISA » 11 Дек 2009, 19:20

преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че
няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него,
преди него или минават покрай него
, и да извърши маневрата, като се съобразява с
тяхното положение, посока и скорост на движени

пак не четете до края нещата...! члена гласи ,че ако завиваш ,за да навлезеш в друг път се съобразяваш,но прочетете продължението с кои се съобразяваш . няма друго тълкувание на ситуацията освен правилото на десностоящия и не е имало. разберете го ,бе хора-ако там загине човек от някоя от трите коли със сигурност червеният няма да лежи в затвора. 100%! останалите обяснения как трябвало и прочие са ок-и аз ще се огледам ,щото виждам ,че една камара народ тука не знае правилника ,но тва не прави никой друг освен червения с предимство . какво точно ще направим,как ще отидем да искаме знаци са съвсем отделни неща...
четете като дявола -евангелието....
след него-предполагам знаете какво значи!?
пред него също предполагам знаете...!?
а покрай него е евентуално задминаващи го предполагам....!!или движещи се в съседна лента.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 12 Дек 2009, 2:04

:shock: :shock: :shock:

Абе,тия тримата цела година ли седат на тва кръстовище и не могат да се разберат кой да мине бе :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rado_e30m40b16 » 12 Дек 2009, 10:07

зависи кои е по нахален аз не видях картинката и писах зеления :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата