Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
Модератор: Общи модератори
69 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
Колеги ето че времето перманентно стана студено (за съжаление) и всички казват да се слагат зимните гуми. Но аз нямам време и желание да го правя та да ви питам: ще е проблем ли при тези температури (около и малко под нула градуса и мокър асвалт) да си карам леко из града с летните гуми? Те са в перфектно състояние, на 14-ки лети джанти и няма да излизам с колата извън града само тука ще си бръмча.
.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
Да, колега, проблем е - лятната гума няма сцепление на студено (макар и сухо), защото се втвърдява и няма хубав контакт с асфалта.
Si non confectus, non reficiat.
Не бе,с летните гуми си е добре.Те и тенекеджиите са хора, и те семейства гледат. 

- sixstraight
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 M5 20 JAHRE
- Мечтае да кара: E34 520 на метан
Миналата зима карах с летни отзад защото са по специфичен размер(14х205/75) и трудно се намират и тая зима пак съм така а някой казват че задното неставало за зимата дори и с зимни гуми
друг е въпроса при задкормилното устройство ако ти пречат ръцете и краката по-добре си сложи зимни гумета да ти е мирна главата 

Всички пътища водят към НАДИН 

- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Бе не е проблем, колега, но ако такъв като теб ме блъсне зимата и го видя, че е с летни гуми, ще му счупя нос! 
П.П А и що ни питаш дали е проблем, като си си решил вече!?

П.П А и що ни питаш дали е проблем, като си си решил вече!?

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Колега, времето сега е такова, а какво ще стане, не се знае. Не ти се занимава и нямаш час време да свършиш една хубава работа, дано не направиш някоя беля и после да се сетиш за темата дето си пуснал. Не си играй игрички, щото да не плачеш после. Както казаха колегите, не е само до грайфер на гумата, а до състава й най вече. Перфектните ти летни гуми си ги карай лятото, за което са и направени. Днес Ford KA, пред мен поднесе и се заби в канавката, слизаше бааавно от един баир, аз се качвах. Лекичко караше. Не го знам с какви гуми е бил, но съм сигурен, че те го предадоха при натискането на спирачката и резулатата не закъсня. Сега асфалта е мокър, ама ако падне температурата, сещай се какво става. А засега само е мокър и не се знае какво ще стане след няколко дни. Рискувай, щом не ти се занимава (да беше измислил някое по истинско оправдание) и пак ти казвам, дано нямаш повод да се сетиш за тази тема.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Както каза колегата отгоре, не може да нямаш един час да отделиш за това. Ако, недай си Боже стане нещо, после ще ти отиде не един час, не и един ден...
Лятната гума си е направена за лятото, не случайно хората я наричат "лятна". Дори и да не падне кой знае колко сняг, летните гуми не са ефективни при температури под 3-4 градуса. Да не говорим ако вземеш някъде да стъпиш на заледен участък...
Лятната гума си е направена за лятото, не случайно хората я наричат "лятна". Дори и да не падне кой знае колко сняг, летните гуми не са ефективни при температури под 3-4 градуса. Да не говорим ако вземеш някъде да стъпиш на заледен участък...

- .::Братоев::.
- ентусиаст
-
- Кара: осем цилиндрови
ми като спреш на някого във вратите ше видиш дали е проблем да караш с летни гуми баце 

Ами само имай предвид, че разликата в спирачния път (при 50-60 км/ч) между зимни и летни гуми при температури под 3-7'С е около 10 метра, а при нулеви температури сигурно и повече - да не говорим за лед, сняг.
1) С летни гуми зимата ще си 'изпросиш' няколко акта ако те спрат
2) С летните гуми ще се наложи да 'намериш' време да оправяш тенекии, ако не успееш да спреш навреме
3) С летните гуми рискуваш много повече, отколкото предполагаш
4) Зимните гуми НЕ СА САМО за сняг. Те са с други качества при температури под 7-8'С и повечето производители съветват смяната на летните със зимни, когато температурите падат под тези стойности през деня.
И противно на убеждението ти, че в града може би не е толкова проблем, колкото извън града - напротив - в градски условия имаш много повече тръгвания и спирания (и много повече опасни ситуации). Затова не го мисли много, а си купи хубави зимни гуми. Ще ги търкаляш няколко години, те не са за една зима все пак (а пък летните ще ги скапеш много бързо, като ги караш през зимата).
Деян
1) С летни гуми зимата ще си 'изпросиш' няколко акта ако те спрат
2) С летните гуми ще се наложи да 'намериш' време да оправяш тенекии, ако не успееш да спреш навреме
3) С летните гуми рискуваш много повече, отколкото предполагаш
4) Зимните гуми НЕ СА САМО за сняг. Те са с други качества при температури под 7-8'С и повечето производители съветват смяната на летните със зимни, когато температурите падат под тези стойности през деня.
И противно на убеждението ти, че в града може би не е толкова проблем, колкото извън града - напротив - в градски условия имаш много повече тръгвания и спирания (и много повече опасни ситуации). Затова не го мисли много, а си купи хубави зимни гуми. Ще ги търкаляш няколко години, те не са за една зима все пак (а пък летните ще ги скапеш много бързо, като ги караш през зимата).
Деян
Последна промяна deank на 12 Дек 2009, 19:50, променена общо 1 път
- gele76
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36, 1.9., `99
- Мечтае да кара: Touring
- Детайли за колата: Kompact
Извинявам се на колегата, че му ползвам темата ма да попитам и аз: Проблем ли е да карам лятото със зимни гуми? Питам защото си имам своя теория.

Тя не обичаше оралния секс, но всеки път мълчаливо преглъщаше обидата...
http://www.vbox7.com/play:7ede55b9&start=4
Зимните гуми са от по-мек каучук и лятото се износват много по-бързо при по-високи температури (свирене на гуми, поднасяне, пързаляне), съответно по-дълъг спирачен път, по-голяма вероятност от спукване при високи скорости и т.н.
Най-добре е 2 комплекта с джанти (едни зимни и едни летни) и за 10 минути ви ги сменят и проверяват баланса... Не е много трудно - аз поне така правя много години вече.
Най-добре е 2 комплекта с джанти (едни зимни и едни летни) и за 10 минути ви ги сменят и проверяват баланса... Не е много трудно - аз поне така правя много години вече.
Spoony написа:Колеги ето че времето перманентно стана студено (за съжаление) и всички казват да се слагат зимните гуми. Но аз нямам време и желание да го правя та да ви питам: ще е проблем ли при тези температури (около и малко под нула градуса и мокър асвалт) да си карам леко из града с летните гуми? Те са в перфектно състояние, на 14-ки лети джанти и няма да излизам с колата извън града само тука ще си бръмча.
още едно камикадзе

- gele76
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36, 1.9., `99
- Мечтае да кара: Touring
- Детайли за колата: Kompact
deank написа:Зимните гуми са от по-мек каучук и лятото се износват много по-бързо при по-високи температури (свирене на гуми, поднасяне, пързаляне), съответно по-дълъг спирачен път, по-голяма вероятност от спукване при високи скорости и т.н.
Ми не знам дали е така. Миналата зима си взех чисто нови Goodyear Ultragrip 7+. Карах с тях цяла зима и цяло лято. Грайфера в момента ми е почти като нов. Мисля че ще изкарам и тая зима, та защо и не и другото лято. Аз не карам много - 10 000км на година. Та все си мисля че е по-добре да съм с "пресни" гуми, от колкото да съм с по-голям грайфер ма на 3 години гума

Тя не обичаше оралния секс, но всеки път мълчаливо преглъщаше обидата...
http://www.vbox7.com/play:7ede55b9&start=4
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Ако ме удари някои с летни гуми,щото не е могъл да спре,ще съм доста ядосън 

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
gele76 написа:deank написа:Зимните гуми са от по-мек каучук и лятото се износват много по-бързо...
Ми не знам дали е така. Миналата зима си взех чисто нови Goodyear Ultragrip 7+. Карах с тях цяла зима и цяло лято. Грайфера в момента ми е почти като нов. Мисля че ще изкарам и тая зима, та защо и не и другото лято. Аз не карам много - 10 000км на година. Та все си мисля че е по-добре да съм с "пресни" гуми, от колкото да съм с по-голям грайфер ма на 3 години гума
Ами ако не ги караш лятото, ще изкараш не 3 ами 5 зими сигурно и ще си спокоен и лятото и зимата.
69 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5