Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
Модератор: Общи модератори
69 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- sixstraight
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 M5 20 JAHRE
- Мечтае да кара: E34 520 на метан
Re: Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
gele76 написа:deank написа:Зимните гуми са от по-мек каучук и лятото се износват много по-бързо при по-високи температури (свирене на гуми, поднасяне, пързаляне), съответно по-дълъг спирачен път, по-голяма вероятност от спукване при високи скорости и т.н.
Най-добре е 2 комплекта с джанти (едни зимни и едни летни) и за 10 минути ви ги сменят и проверяват баланса... Не е много трудно - аз поне така правя много години вече.
Ми не знам дали е така. Миналата зима си взех чисто нови Goodyear Ultragrip 7+. Карах с тях цяла зима и цяло лято. Грайфера в момента ми е почти като нов. Мисля че ще изкарам и тая зима, та защо и не и другото лято. Аз не карам много - 10 000км на година. Та все си мисля че е по-добре да съм с "пресни" гуми, от колкото да съм с по-голям грайфер ма на 3 години гума
гумата не е само грайфер

Всички пътища водят към НАДИН 

- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Преди няколко зими карах с летни едно голфче, но дефакто зима нямаше, началото на Април заваля такъв сняг, че не можах да излезна от нас и още същия следобед отидох и бам-4 новички зимни, които свалих естествено след две седмици, наесен слизам един ден да сменям със зимните и йок, бяха ми разбили мазето същата нощ
По темата-зимната гума си е зимна, и не е само въпрос на грайфер ако искаш да караш с летните, написали са го вече, а и задното задължава повече

По темата-зимната гума си е зимна, и не е само въпрос на грайфер ако искаш да караш с летните, написали са го вече, а и задното задължава повече
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Spoony написа:Колеги ето че времето перманентно стана студено (за съжаление) и всички казват да се слагат зимните гуми. Но аз нямам време и желание да го правя та да ви питам: ще е проблем ли при тези температури (около и малко под нула градуса и мокър асвалт) да си карам леко из града с летните гуми? Те са в перфектно състояние, на 14-ки лети джанти и няма да излизам с колата извън града само тука ще си бръмча.
Проблем ще е за теб лично. Лошото е, че може да стане проблем и на някой невинен, засегнат от последствията на твоето решение. И ако има, да не чуе дявол, пострадал, камо ли жертва, ще усетиш колко много си сгрешил. Това, последното не ти го пожелавам.
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
по добре целогодишно със зимни,отколкото зимата с летни
Така е, но ако живееш в северна Финландия. В България си е по-добре зимата със зимни, лятото с летни.
- sixstraight
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 M5 20 JAHRE
- Мечтае да кара: E34 520 на метан
Е.Димитров написа:по добре целогодишно със зимни,отколкото зимата с летни
целогодишно като караш с зимни гуми се изпичат и стават твърди а ако са по напомпани се изкривяват отстрани стават на вълнички и претоплиш ли ги веднъж зимата не държат така и отделно лятото не се държат много добре на 30+ гардуса демек зимни гуми летото = немаш гуми ни зиме ни лете по добре така и така имате интернет и се чудите кво да питате попрочетете за гумите за индекси за треъдуери тестове и тн все пак то ще си е за вас

Всички пътища водят към НАДИН 

sixstraight написа:целогодишно като караш с зимни гуми се изпичат и стават твърди
Не само, - променя се специфичността в каучука и сцеплението става по-лошо, а от там следва и по-дълъг спирачен път при аварийно спиране. Иначе, за въртене, ще се въртят и ще карат, но... скоростта не трябва да е висока, никога.
Същото важи, както за зимните, карани през лятото. Лятото променя каучука и зимата - йок! Все едно си с галоши.Така и за чисто летните - през зимата.
Колкото до основния въпрос на темата - Проблем ли е в това време да карам из града с летни гуми?
Не, не е особено голям, но като шофьор, който се е въртял на обикновен завой като пумпал и спирайки в бордюр накрая, създавайки сериозна предпоставка да ударя няколко автомобила наведнъж - смятам, че само липсата на пари би ме възпрепятствала, да сложа зимни гуми. Всичко останало е само повод да се превръщаме в камикадзета по пътищата с летни гуми - зимата.
Да караш Peugeot е страст!
- \MITETO\ DSB
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 525ТДС
- Мечтае да кара: Е 38 Дизел
- Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee
А сега ми кажете кой е измислил тази простотия всесезони гуми?
И още нещо някои хора като си вземат чисто нови зимни гуми и си мислят че неможе да поднесе карат като луди.
Аз лично съм пробвал с летни гуми зимата и мога да кажа че неможе да се кара изобщо.

И още нещо някои хора като си вземат чисто нови зимни гуми и си мислят че неможе да поднесе карат като луди.

Аз лично съм пробвал с летни гуми зимата и мога да кажа че неможе да се кара изобщо.

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Не съм съгласен,че неможе да се кара хич с летни зимата,защото съм го пробвал,ако няма сняг и лед се получават нещата,със спирането е тегаво,но паркирането в кварталите където не се чисти е невъзможно,това е факт
Аз вече си изплатих инвестицията във зимни гуми като на 2-3 пъти се спасих от удар,и съм доволен
Аз вече си изплатих инвестицията във зимни гуми като на 2-3 пъти се спасих от удар,и съм доволен
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
тъй наречените "всесезонни гуми" са само за страни с умерен климат, където диапазона на температурите не пада под -2-3 градуса зимата. Да, има такива гуми, но те далеч не са подходящи за България.
И въобще, българите, в частност и други балкански народи някак странно се стремят към неща, които да са 3 в 1... Явно ще да е от към парите. Не казвам, че капиталовложение от 81 лева за брой гума е нищо /например/, ама най-важните неща в един автомобил са гумите и спирачките. Друг е въпроса за зад кормилното "устройство".
И въобще, българите, в частност и други балкански народи някак странно се стремят към неща, които да са 3 в 1... Явно ще да е от към парите. Не казвам, че капиталовложение от 81 лева за брой гума е нищо /например/, ама най-важните неща в един автомобил са гумите и спирачките. Друг е въпроса за зад кормилното "устройство".
Да караш Peugeot е страст!
Имаше един такъв лаф едно време: "Тя хубаво върви тази кола, бърза, ама да спира може ли?"
Едно нещо, което винаги правя като завали сняг, дъжд, сменя гуми или купя нова кола е да пробвам спирачките (с подходящите гуми)... Засилваш с 50-60км/ч и блъскаш спирачки и после гледаш колко метра си спирал... Едно време пред блоковете като 'обезвъздушавахме' спирачките - така правехме също
А да не говорим, че на гладък асфалт и на павета се спира различно... летните гуми има да подскачат като луди по паветата (защото са твърди като камък), вместо да зацепват и да спрат колата.
Едно нещо, което винаги правя като завали сняг, дъжд, сменя гуми или купя нова кола е да пробвам спирачките (с подходящите гуми)... Засилваш с 50-60км/ч и блъскаш спирачки и после гледаш колко метра си спирал... Едно време пред блоковете като 'обезвъздушавахме' спирачките - така правехме също

А да не говорим, че на гладък асфалт и на павета се спира различно... летните гуми има да подскачат като луди по паветата (защото са твърди като камък), вместо да зацепват и да спрат колата.
- gele76
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36, 1.9., `99
- Мечтае да кара: Touring
- Детайли за колата: Kompact
deank написа:gele76 написа:deank написа:Зимните гуми са от по-мек каучук и лятото се износват много по-бързо...
Ми не знам дали е така. Миналата зима си взех чисто нови Goodyear Ultragrip 7+. Карах с тях цяла зима и цяло лято. Грайфера в момента ми е почти като нов. Мисля че ще изкарам и тая зима, та защо и не и другото лято. Аз не карам много - 10 000км на година. Та все си мисля че е по-добре да съм с "пресни" гуми, от колкото да съм с по-голям грайфер ма на 3 години гума
Ами ако не ги караш лятото, ще изкараш не 3 ами 5 зими сигурно и ще си спокоен и лятото и зимата.
Ами според теб по-добре ли е да карам с гуми на 5 години, или да след 2(третата)рата зима да си взема нови?????

Тя не обичаше оралния секс, но всеки път мълчаливо преглъщаше обидата...
http://www.vbox7.com/play:7ede55b9&start=4
Не мога да ти отговоря на въпроса...
По-добре е да караш зимните когато им е времето (обикновено от Ноември до Март-Април) и после летните. Зимните не се износват толкова много като летните, а и зависи как караш и колко караш... Ти каза, че не пътуваш много (както и аз), така че не виждам какъв е проблема да караш и пет годишна гума, ако я прибираш в мазето (или както мен - в килера) да си чака реда, а не да държиш летните на терасата на -10'С зимата или зимните на двора на 40'С на слънце.
Ако минаваш по 2000-3000км зимата не виждам никакъв проблем да караш едни зимни гуми по-дълго време. Те си имат маркировка колко години могат да се ползват (или поне така си мисля)... Лично аз имам едни зимни ФУЛДА на E34-ката, които си взех 2005 и тази зима съм пак с тях и са като нови и имат 5мм грайфер, само че ги карам само когато трябва.
По-добре е да караш зимните когато им е времето (обикновено от Ноември до Март-Април) и после летните. Зимните не се износват толкова много като летните, а и зависи как караш и колко караш... Ти каза, че не пътуваш много (както и аз), така че не виждам какъв е проблема да караш и пет годишна гума, ако я прибираш в мазето (или както мен - в килера) да си чака реда, а не да държиш летните на терасата на -10'С зимата или зимните на двора на 40'С на слънце.
Ако минаваш по 2000-3000км зимата не виждам никакъв проблем да караш едни зимни гуми по-дълго време. Те си имат маркировка колко години могат да се ползват (или поне така си мисля)... Лично аз имам едни зимни ФУЛДА на E34-ката, които си взех 2005 и тази зима съм пак с тях и са като нови и имат 5мм грайфер, само че ги карам само когато трябва.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Господа колеги,хубаво сте чели разни работи за зимни и летни гуми,но аз ще ви споделя опит от живота.
1.Тойотка малка старлет-3 години само зимни,лете и зима,зимата се държи супер а лятото поради по-мекия каучук също много добре се държи,миналата година я продадох с тези гуми-сега собственика си кара с тях и имат доста добър грайфер по-добър от тези дето ги продават в секцията "продава"-ще кажете "ми тя е малка кола и не и се отразява" -ок ,още примери
2.Крайслер вояджер 99година,2,5 дизел-схемата е същата,зима лято есен зима-гумата е невредима,през снега си цепа смело и на планината и на село,даже качвах се на ски и на морето си върви!!!
3.Рено меган 99година,тея грозните дето са като ван-няма да се повтарям-2 години брат ми си кара всесезонно,гриши никакви
4.Пежо 307 2002 ХДИ ,2 години ситуацията същата
5.БМВ Е46 320д 2001 година,комби-от фефвуари до сега зимни гуми нон-стоп,днес на реглаж на гумите-20 грама беше макс на гума,никакви изменения,може и снимки да приложа
само селиката е със 16 цоливи гуми и от както съм я зел от тм-ауто е със едни и същи гуми,ама аз зимата не я карам и е на 15к километра
Поздрави
1.Тойотка малка старлет-3 години само зимни,лете и зима,зимата се държи супер а лятото поради по-мекия каучук също много добре се държи,миналата година я продадох с тези гуми-сега собственика си кара с тях и имат доста добър грайфер по-добър от тези дето ги продават в секцията "продава"-ще кажете "ми тя е малка кола и не и се отразява" -ок ,още примери
2.Крайслер вояджер 99година,2,5 дизел-схемата е същата,зима лято есен зима-гумата е невредима,през снега си цепа смело и на планината и на село,даже качвах се на ски и на морето си върви!!!

3.Рено меган 99година,тея грозните дето са като ван-няма да се повтарям-2 години брат ми си кара всесезонно,гриши никакви
4.Пежо 307 2002 ХДИ ,2 години ситуацията същата
5.БМВ Е46 320д 2001 година,комби-от фефвуари до сега зимни гуми нон-стоп,днес на реглаж на гумите-20 грама беше макс на гума,никакви изменения,може и снимки да приложа
само селиката е със 16 цоливи гуми и от както съм я зел от тм-ауто е със едни и същи гуми,ама аз зимата не я карам и е на 15к километра
Поздрави
Ами да приключим темата с кратките варианти:
* Разбира се, че не е проблем, ако след малко отговориш с реплика "Шегувах се, исках да видя дали наистина има камикадзета наоколо!"
* Не е проблем, ако в града караше само ти и цял ден не можеш да мернеш нито една кола.
* Не, не е проблем ако искаш по-лесно да се претрепеш или да претрепеш някой друг.
За мен не е проблем - който иска да си кара с летни гуми зимата, стига да не ме удари или да не се ударя заради него. Нали сме българи все пак, все метър да минем трябва.
Като го натресе него някой с летни гуми, тогава ще разбере дали е проблем.
На който както му е кеф. Ако иска и по джанти да кара, само да не е наоколо!
Ако дрифтваш с Е30-ка, не обръщай много внимание на отговорите в темата - каквито и да са гумите - все стават - зимни/летни, все ще изкарат една-две седмици. 
* Разбира се, че не е проблем, ако след малко отговориш с реплика "Шегувах се, исках да видя дали наистина има камикадзета наоколо!"
* Не е проблем, ако в града караше само ти и цял ден не можеш да мернеш нито една кола.
* Не, не е проблем ако искаш по-лесно да се претрепеш или да претрепеш някой друг.
За мен не е проблем - който иска да си кара с летни гуми зимата, стига да не ме удари или да не се ударя заради него. Нали сме българи все пак, все метър да минем трябва.

Като го натресе него някой с летни гуми, тогава ще разбере дали е проблем.
***От ноември полицаите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба. и отнемане на 6 точки от контролния талон.
В България законодателят не е уредил това в Закона за движение по пътищата и единственото изискване е към дълбочината на грайфера - 1,6 мм за летните и 4 мм за зимните гуми. Друг е въпросът, че никъде не е регламентирана употребата на зимни гуми. Тоест - зимните гуми не са абсолютно задължителни и не ви грозят глоби или отнемане на точки, ако карате с летни гуми през зимата.
Въпреки това добрата зимна гума понякога предотвратява неизбежното зло при сняг, лед и температури значително под нулата. Както показаха нашите тестове по заснежените алпийски пътища и замръзналите северни езера, лятната гума не може да осигури почти никакво сцепление и сигурност при движение в зимни условия. Почти никакво сцепление при потегляне, почти никакво странично водене в завой, както и два пъти по-дълъг спирачен път...
На който както му е кеф. Ако иска и по джанти да кара, само да не е наоколо!

69 мнения
• Страница 2 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5