ВАЖНО - за пътуващите през Сърбия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
Аватар
Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
Кара: E53 Х5 3.0d
Мечтае да кара: по пътища без дупки

ВАЖНО - за пътуващите през Сърбия

Мнение от X-citer » 19 Дек 2009, 8:57

Колеги, от 11.12.09 в Сърбия е приет нов закон за движение по пътищата, който е изключително строг. Ето части от него:

Задължително оборудване на автомобила: резервна гума, пожарогасител, авариен триъгълник, автоаптечка, чукче за счупване на прозореца при пожар, резервни крушки, светлоотразителна жилетка, въже за теглене.
Наказания за водачи:
3000 динара(31 евро): когато в случай на задръстване водачът, намиращ се в дясната лента не спре крайно вдясно, а намиращите се в лявата лента-крайно вляво на лентата, като при това не е направен път на МПС със специален режим на движение; заемане на две паркоместа при паркиране; управление през деня без включени къси светлини.
5000 динара(53 евро):неспазване на дистанция; управление с прекалено ниска скорост, с което се пречи на движението; неизползване на предпазни колани(задължителни и за задните седалки); рязка промяна на посоката на движение или невключване на пътепоказател; неизползване на отразителен триъгълник за принудително спряно МПС; неправилно паркиране; управление в жълтата лента.
6000 до 20000 динара(95-210 евро): уравление в лентата за насрещно движение; неспазване на предимство; движение на заден ход на автомагистрала; обратен завой в тунел, на мост, виадукт, надлез, подлез и при намалена видимост; движение на МПС в пешеходна зона или друго място, определено за пешеходци; изпреварване на колона; започване на изпреварване, когато зад автомобила има друго МПС, започнало изпреварване; изпреварване в жълтата лента, изпреварване в кръстовище;
15000-30000 динара(157-315 евро) или 30 дни затвор: преминаване на ЖП прелез при спусната бариера; спиране на автомагистрала или автомобилен път; преминаване на червен сигнал на светофара; возене на предната седалка на дете под 12 години; обратен завой на автомагистрала или автомобилен път; неспазване сигналите на регулировчика; управление на нерегистрирано МПС; изпреварване в завой без видимост; изпреварване в тунел; изпреварване на непрекъсната осева линия;
АЛКОХОЛ: 0,3-0,5 промила: 5000 динара; 0,5-1,2 промила 6000-20000 динара, 10 точки, лишаване от правоуправление за 6-12 месеца; 1,6-2,0 промила 15000-30000 динара, 12т., 8-12 месеца лишаване от правоуправление; повече от 2 промила-15 дни затвор, 14т.;
АГРЕСИВНО УПРАВЛЕНИЕ(поведение силно противоположно на правилата на движение или несъобразено с останалите участници в движението): затвор от 30 до 60 дни и 15 точки, а ако е довело до ПТП-затвор 45-60 дни и 17т.
ПРЕВИШАВАНЕ НА СКОРОСТТА В НАСЕЛЕНО МЯСТО с над 70км/ч-задължително лишаване от свобода;

За пешеходците: преминаване на червен сигнал-5000 динара, а ако е в присъствието на дете до 12 години-15000-30000 динара; използване на мобилен телефон при преминаване на пешеходна пътека-3000 динара, а ако е в присъствието на дете до 12 години-6000-20000 динара; наличие на слушалки в двете уши-3000 динара, а ако е в присъствието на дете до 12 години-6000-20000 динара; алкохолно състояние-15000-30000 динара.

Задължително лишаване от свобода:
управление на МПС без необходимата категория; управление с повече от 2 промила алкохол; превишаване на скоростта в населено място с над 70км/ч, в зона със забавено движение, превишение с над 50 км/ч, в зона "30"- превишаване с над 60 км/ч; движение нощем без включени светлини;

Зона "10"-зона със забавено движение, с ограничение на скоростта 10 км/ч

Зона"30" и зона "Училище"-ограничение на скоростта на 30 км/ч

Скорост в населено място-50 км/ч

Скорост на автомагистрала-120 км/ч

Полицията не взема пари, а само пише констативен протокол(АКТ). Наказателно постановление се издава от съдия за нарушения.

Камерите на полицията са с фискални модули и няма да е възможно да се правят никакви комромиси.

За чужди граждани, без статут на пребиваващи-следва да бъдат задържани до заплащане на глобата.

1 евро=95.3235 динара

Систематизираната информация е взета от http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... p?p=953317

Друго важно нещо е, че от 10.12.2009 г. ще бъде задължителна употребата на фарове и през светлата част на деня. Следва да се има предвид, че до приемането на новия закон местните пътни полицаи глобяваха за запалени фарове през деня. Също така се забранява и използването на антирадари. Още информация можете да видите на сайта на Министерство на външните работи http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=c ... Itemid=388

Внимавайте като минавате през Сърбия, защото съседите не се шегуват. И до сега не беше приказка да се минава от там, но вече нещата са доста сериозни! Само като се сетя, че преди година минах през цяла Сърбия с нерегистрирана кола на ход и ми се изправя косата като видях, че това вече се наказва със затвор :paranoid:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: ВАЖНО - за пътуващите през Сърбия

Мнение от Мишу » 19 Дек 2009, 10:05

meрси за инфото ,но все пак това е сърбия ! money talks

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 19 Дек 2009, 10:10

Благодарности за информацията Любо :yes:

Това за чукчето е егати глупавата работа :evil: Това е като в Босна вериги в колата целогодишно :mhihi:
И това за слушалките е глупост ,защото хендс фрии без слушалка поне 1 бр. в ухото не съществува ... Освен на спийкър да се говори ,но тогава все има недочули ,недоразбрали ...

Аз като знам ,че карам и там бързичко особенно след Београд в посока Шид и Славонски Брод HR ,май ще трябва да връщам газта ...

Георги Пенчев
Изображение

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 19 Дек 2009, 10:26

тия като че ли са се готвели за тоя закон. когато минах последния път преди няколко месеца имаше много полицейски коли по пътя ,но нито една с радар ,нито спираха ,нито проверяваха-нищо! явно са чакали новите цени... :evil:
ми както винаги ще се дават пари като ни спрат и тва с фискалните радари...айде да не е баш така,щото ше се допитат до българските си колеги и ше се обучат ако не знаят как става. :mhihi: за съжаление съвсем скоро ще имам минаване от там и дано не разбера новите закони!
караме пък квото стане. а за антирадара -като в гърция ! в гащите на детето и да ги видя как ше бръкнат да го търсят!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 19 Дек 2009, 11:37

Браво, някои да го прати на мейла на НС и да го приемат направо - не като тука, три коли участвали в ПТП - 2-ма от шофьорите без право за управление :no: пародия абсолютна

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 19 Дек 2009, 15:17

spacepl написа:Браво, някои да го прати на мейла на НС и да го приемат направо - не като тука, три коли участвали в ПТП - 2-ма от шофьорите без право за управление :no: пародия абсолютна

:bowdown:
Изображение

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 20 Дек 2009, 21:11

прясно инфо от вторник - не искат нищо специално нито по граница нито при спиране от куки.
в сърбия от години полужението се подобрява и те са много по близо до европйското отношения от наще мизерници. пак пример от вторник - много силен снегоивалеж и идеално почистена магистрала. по двупосочния не чак толкова, но пак по добре от при нас. чисто нови камиони ман фърчат яко. точно по двупосочен път полицейска кола пуска лампите отбива единия полицай излиза и спира движението докато другия премества огромна буца паднала от камион извън платното и тогава пуска всички да тръгнат - това тук няма да стане и след 34364г.
ушев пе'ерас'
a.c.a.b.

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 20 Дек 2009, 23:26

на 17ти пътувах посока Хърватска никакви проблеми... Никакво заяждане по границата :dunno:
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 20 Дек 2009, 23:54

баси, тия имат по готин закон от нашия :shock: :shock: :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 21 Дек 2009, 10:14

Полезна информация, браво и благодаря))) Почти всяка седмица ходя до Пирот, но само веднъж съм виждал полиция след баира в Димитровград. Иначе бъдете сигурни че по-големи просяци от нашите куки няма)))
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 21 Дек 2009, 22:15

tngeorgiev написа:Полезна информация, браво и благодаря))) Почти всяка седмица ходя до Пирот, но само веднъж съм виждал полиция след баира в Димитровград. Иначе бъдете сигурни че по-големи просяци от нашите куки няма)))

Има бате има, тва като румънски граничар пропаднало неможе да се сравни с нищо. Декламирали са ми някакво тяхно стихотворение за добър път, успех, здраве и нещо такова и завършват с дай 5 евро сега :shock:
Изображение

вълкодав
Аватар
Кара: go na 3ki :)

Мнение от RSxRacer » 21 Дек 2009, 22:27

Dimo написа:
tngeorgiev написа:Полезна информация, браво и благодаря))) Почти всяка седмица ходя до Пирот, но само веднъж съм виждал полиция след баира в Димитровград. Иначе бъдете сигурни че по-големи просяци от нашите куки няма)))

Има бате има, тва като румънски граничар пропаднало неможе да се сравни с нищо. Декламирали са ми някакво тяхно стихотворение за добър път, успех, здраве и нещо такова и завършват с дай 5 евро сега :shock:

и като ти видят БГ документите казват Комши проблем... след 40-50 евро вътре се обръща и ти казва Няма проблем,лек път... само това знаят на български ама е качествено да ги еба у неуспелите жабари :banghead:
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info
Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Дек 2009, 22:28

Penchev написа:Благодарности за информацията Любо :yes:

Това за чукчето е егати глупавата работа :evil:

защо да е глупава работа? като цопнеш във вира и почнеш да потъваш и вратата е неотваряма - с какво ще строшиш стъклото ? или ако някои гори и трябва да го вадиш отвътре и вратата не можеш да я отвориш защото пластмасите по ключалките са се стопили.... аз съм трошил стъкло с лакът преди много години и .. още ме боли...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Helix » 21 Дек 2009, 22:46

alx написа:
Penchev написа:Благодарности за информацията Любо :yes:

Това за чукчето е егати глупавата работа :evil:

защо да е глупава работа? като цопнеш във вира и почнеш да потъваш и вратата е неотваряма - с какво ще строшиш стъклото ? или ако някои гори и трябва да го вадиш отвътре и вратата не можеш да я отвориш защото пластмасите по ключалките са се стопили.... аз съм трошил стъкло с лакът преди много години и .. още ме боли...

Съвсем друг е обаче въпроса колко българи ще спрат на такова произшествие и ще вадат човек от колата........
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 22 Дек 2009, 0:44

Браво на сърбите. В частта за задръстване на движението и пешеходците закона е направо супер. Иначе съм минавал два пъти през Сърбия и никакви ядове, само зелената карта искат на границата. А от един магазин за автоаксесоари-филиал на Илиенци си купих една чантичка която е комплект за Сърбия. Там имаше въже, крушки и не се сещам какво още. Нищо от тези работи не става за ползване, но иначе за пред техните полицай минавало. Лично за мен е удоволствие да минавам през Сърбия. Имат страшни радиа и страшни пекарни и скари и е сравнително евтино. А и сръбкините са :yes: ама жената беше с мен.

Следваща

Назад към Извън Темата