Образованието в страната

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Образованието в страната

Мнение от Bogat-Beden » 19 Дек 2009, 23:05

Eva* написа:
Prekysvach написа:ебем ти образованието

Не си прав! Не бъркай образованието с ГРАМОТНОСТТА
Образованието дава професия, ако е висше или средно!
Основното образование - дава грамотност! Която остава завинаги.

Ще ти дам пример с един от най-добрите ми приятели, бивш мой съученик. Седяхме 3 години на един чин. Мързеше го да учи. Аз завърших с 5,80 диплома, той с 3,70. Аз 5-ти разряд специалист, той 3-ти. Аз завърших висше, той се захвана с бизнес.
Днес, аз с висше образование работя за мижави лева на месец, той със своето средно е бизнесмен, с куп недвижими имоти зад гърба и сериозен печеливш бизнес в друг бранш.
Но в едно ме послуша - Грамотността!
Днес, Ако реши да изпрати Оферта до потенциален клиент от неговата фирма, тя ще е перфектна и няма да и липсва нито една запетайка, точка, всяка буква ще е точно на мястото си! С други думи е грамотен, умен и интелигентен човек. Благодарен ми е за хокането, че грамотност трябва да има.
Бизнесмен неграмотен, аз още не съм видяла. Но, може и да видя някой ден, както се нареждат нещата в България. Шефа на дадена фирма, да пише А вместо Ъ и да замества Ч с 4 или Ш със 6! Това бих го заснела и публикувала в куп сайтове, медийни или не.
Нищо не му пречи и да не е грамотен,да си наеме грамотна секретарка,надали грамотността му е развила бизнеса..Не казвам,разбира се ,че не трябва да си грамотен..,А съм подчертал в червено "умен и интелигентен" ,защото мисля,че това е нещо,което си е дълбоооооко в гените и може само да се развива с течение на времето,не и да се предава чрез образование,за съжаление или не... :)
Вярно е,че расте различно поколение,така е откакто свят светува,ама защо да се правим на много читави,аз като си спомня в основното училище,че и даже в езиковата гимназия,(водещо се за най-елитно училище в моя роден град)имаше трагични случаи...Страшно много да не казвам глупави,но деца без интелектуален потенциал(ама на някои от тея как им вървеше пък физическото.... :lol: ),други интелигенти и с потенциал,но безгранично демотивирани (мързеливи постарому казано..) Колкото и неграмотни деца да има сред най-младото поколение,аз пък забелязвам сред тези,които учат,могат и знаят,как е по-високо вдигната летвата отколкото при нас.Просто се живее и в нова ера-английския е новия вавилонски ,компютърната грамотност не е като при нас -Правец 8ц или дай боже 16ка :mhihi: ,втори чужд език също не е рядко срещано явление... :) А и като видим колко мнооооого повече възможности имат желаещите да учат в чужбина-Северна Европа(където в някои страни е напълно безплатно вече и за българи!!!) и Америка,и голяма част от тях се възползват...Така че,колкото и да съм съгласен с голяма част от мненията,дяволът в случая не е толкова черен чак ;)
Съвсем друга е темата за моралните ценности-как изглеждат и звучат адски смешно у нас...Но това не е от вчера и днес,не е проблем само на това или онова поколение... :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 19 Дек 2009, 23:21

Bogat-Beden написа:Нищо не му пречи и да не е грамотен,да си наеме грамотна секретарка,надали грамотността му е развила бизнеса..

Да, и да и плаща 600 лева заплата и осигуровки върху 225 лева и да се чувства №1. Ако съм му секретарка... вдигам си багажа и довиждане. :) Но да не пропускаме и факта, че сега, ако шанса да си наемеш секретарка граматически грамотна е 50 : 50, след няколко години - новите ще са едва 20 : 80. С всяка изминала година, граматически грамотните ще стават все по-малко. И тези, които са грамотни ще се пробват за висше, не за секретарки.

Грамотността не включва само запетайките, тук иде реч за познания по литература, история на България, основни понятия за българщината, познания върху бита в родината. Не без известни преподавателки по Английски език у нас казват така: "За да научиш чужд език, трябва да знаеш историята, културата, бита и навиците на държавата, чийто език искаш да научиш".

:arrow: Някой да ми направи услугата и да напише превода на английски "потоп от дъжд" или "Валят кучета и котки от небето", за да стане още по-ясно за бит и навици. За сравнение само.
Е? Не важи ли същото и за Българския език у нас и грамотността? Важи,... но кой го цени!?

Да са прочели Под Игото и да знаят кой е Вазов, или да преосмислят стихотворенията на Смирненски и Вапцаров, че и Ботев? Майчице... не ми се мисли. Но, да прав си... има и изключения! Има и много интелигентни млади хора. Не го отричам. Въпрос на гени и култура, в повечето случай - у дома.

А, ако приемем, че въпросния някой си /не бизнесмен/ е на работа и той трябва да напише сам грамотна Оферта на мейл, какво правим? Пишем, както ни дойде от чата? :)
Последна промяна Eva* на 19 Дек 2009, 23:43, променена общо 1 път
Да караш Peugeot е страст!

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 19 Дек 2009, 23:42

Виновни са всички - и родители, и учители, и самите ученици/студенти.

Познавам много родители, които пращат децата си в университета не толкова, че да се изучат, колкото да получат заветната "диплома" и те, като родители да могат да кажат звучно "Нашия син е инжИнер". Докато са в средното пък ги разглезват, като им осигуряват всичко без да изискват нищо. Не, че същото не продължава и в университета :mhihi: . Много ми бяха смешни някои индивиди. Не търсеха родителите си за нищо друго освен "Прати ми пари". Тука кой е виновен? Ученика/студента? :nono: Родителите така са го/я възпитали. Я да подхванеш някой "режим" още докато са в началното, да видим дали ще се стигне дотам. Не говоря за наказания и пр. Говоря за нещо от сорта на "ако минеш срока поне с много добър, ще ти купя онези хубавите маратонки" примерно. После в средното някой фотоапарат примерно и за успешно дипломиране някоя кола. Вярвам, че подобен род мотивиране освен, че ще донесе до петици и шестици в бележника/книжката, ще допринесе и на самия индивид/ка да се развие, като пълноценно човешко същество.

От друга страна има мнооооооого ученици отиващи в университета не толкова да учат, колкото да купонясват - който е бил студент знае, студентските купони са различно нещо :mhihi: . Не напразно го има лафа, че студенстските години са най-хубавите години. Та що да не си поживеем някоя друга годинка на гърба на мама и тати. Естествено няма нищо лошо в това да се купонясва, но с мярка. Не всеки ден или през ден :kuku: . Разни "ромеовци" пък ходят в университета с едната цел - да изчукат колкото се може повече "куч*и". Други отиват в университета да мързелуват - изкарват едни кирливи тройки, колкото да минат семестъра или влачат до последно изпитите. Един от професорите ни беше казал веднъж на един колега "Аааааайде ще ти пиша една кирлива тройка, другия семестър да я изпереш, че да ти я пиша чиста този път". Забелязал съм, в последно време се оформя една друга група студенти. Такива, които записват високо заплатени специалности, които грам не ги разбират или не ги интересуват. Познавам хора, които записаха право, само защото "има пари". Да не говорим колко голяма част от влезлите студенти учат нещо, което абсолютно не ги вълнува/интересува. Реално тези, които отиват наистина да се изучат и учат това, ковто наистина го вълнува и желаят са съвсем малко на брой. Даже честно лично мен ме съмнява изобщо да е останал някой, който да влиза в университета за да се изучи.

Учителите(нормални даскали, доценти, професори и т.н.) са... меко казано под всякаква критика. В средното даскалите гледат да предадат нещата колкото се може по-бързо и да си ходят. Колко пъти се е случвало да влезем и да се каже "имам аз сега малко работа, вие тихичко, без да викате и бягате по коридора". Тва обикновено последните часове. Един път след поредното подобно "освобождаване" от час решаваме да ходим в едно от гъзарските кафенета и се натъкваме на индивидката, която ни освободи преди 15 мин. в прегръдките на новия си бойфренд. Еми права беше жената ся - секса е по-важен от двучасов урок по математика. Нищо че бяхме 12-и клас и някои от нас, включително и аз се канехме да кандидатстваме именно с математика. Естествено след няколко подобни "изникнали работи" и пропуснати часове, се събрахме няколко човека в една групичка и почнахме с частните уроци. 'Щото ако трябваше да чакаме "каката-даскалка" да се нарадва на "баткото-еб*ч" щяхме да си останем с дипломите са средно и да се чудим как да вържем двата края. И колко още хора ходещи на частни уроци (обикновено) преди кандидат-студенстски изпити. Дали щяха да ходят ако даскалите бяха компетентни и си вършеха работата, както по принцип трябва? Много ме съмнява. Доцентите, професорите и т.н. - няма такива комплексари, поне в университета, който завърших. Имаме тест - ще пишем програми на Visual С++. Всичко написах, върви на 6, ток и жица всичко. Идва "професора"
- 'Що така си я написал, аз не съм ви казвал така да я пишете.
- Ми нали работи и показва същите резултати, какъв е проблема.
- Ще я пишеш по моя начин, както аз съм показал.
викам
- Е, добре де, аз не искам да ви копирам, искам да си правя нещата по моя си начин, не може ли?
- Не!
Резултатът? 4-ка вместо 6-ца(както при всички използвали "метода на професора"). Защо? 'Щото писах switch-case вместо if-else :bang: . Да не говорим за разгонените нерези на по над 50 години вдигнали мерника на младите студентки. На един изпит една от бившите(тогава настояща) останала последна и професора изстрелял "Виж сега аз ще ти пиша 4-ка... но... довечера да взема да те мина или да мина да те взема". Тя естествено :shock: , ама нашия продължил "Аз сега имам малко работа, но довечера да се видим на по питие да обсъдим... оценката от изпита". Наш'та объркала тотално бушоните и смутолевила едно "ми добре". Аз бях освободил изпита и разбрах впоследствие. Цялата трепереше и беше разстроена даже няколко дена след инцидента. На уречената среща вместо нея отидох аз и проведохме един мъжки разговор с професора. На следващия ден професора вече не беше професор... поне не в нашия университет. Последно, като я видях въпросната мадама винаги трепваше, като чуе лафа "да мина да те...". Защо? 'Щото някъв келеш решава да се възползва от положението и правомощията си :ranting: Пак в същия университет поне половината, ако не и повече даскали са корумпирани в ужасяваща степен. Бил съм свидетел как един професор не пускаше никой, освен ако оценката не е за 5 или 6. Ако се очертаваш за 4 и по-малко - 250лв. От 45 човека група около 10-на се "спасихме". Някои пробваха да се явят на поправки и пр., но за съжаление не постигнаха нищо освен повишение на първоначалните 250 къде с 50, къде със 100, според кефа на професора. С две думи - гледат да ти вземат парите, ако си гърла и друго може да ти поискат. Никой не си прави труда да те научи на нещо, каквото и да е, но нещо свързано със развитието ти, като бъдещ професионалист.

Баси колко писах :mhihi: Само едно нещо за финал - всичко написано си е мое лично мнение/опит. Не ангажирам никой, да не ми се сърди никой. Да не ми каже сега някой "ти не си прав". Ти си си ти , аз съм си аз. Аз така ги виждам нещата, ти иначе ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 19 Дек 2009, 23:54

Прав си...
Аз например, така и не заобичах Счетоводството, именно защото "госпожата на хонорар" - преподавателка - бързаше от УНСС в София за гр.Свищов. Даде ни някакъв Конспект, "е това и това ще си купите, това ще прочетете, това ще го искам на изпит, сега бързам" ... и Довиждане! Това в далечната 1992-ра година. Иди се оправяй!

Два поредни изпита последваха. На първия получих 2-ка, защото се подготвях сама.
На втория, след ходене месец и нещо на "лекции" от специалисти счетоводители - мои и чужди по-възрастни познати, "Е, това е дебит, това е Кредит, това е дебитна сметка, така се кредитира, а така дебитира" последва 4-ка. А, да не забравяме, че Кредитиране и Дебитиране в двата сектора Фирма и Банка са две различни понятия. Е, аз придобих и двете и сега мразя Счетоводството. Не, че не е необходимо, но си представям, сега в УНСС какво е... Мазало, ако всички са такива преподаватели.
И при това, аз си заплащах обучението със собствен труд и наливах пари в университета. Всяка година - Кеш! На ръка!
И бях единствената в курса - работник, а не служител във фирма.
Последна промяна Eva* на 19 Дек 2009, 23:57, променена общо 1 път

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 19 Дек 2009, 23:56

Eva* написа: но си представям, сега в УНСС какво е

По последни данни сега УНСС е Утре Носете Съответната Сума :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 20 Дек 2009, 0:00

Ще имат "да взимат" ... :) стотинка над сумата за образованието си не съм платила!

Спирам за днес до тук! :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 90" Е30 316i
Мечтае да кара: Е30 3??

Мнение от p0wEr » 20 Дек 2009, 0:22

Аз като ученик мога да се изкажа нали ?
В училището което уча сега да не кажа голяма цифра ама 80% от учениците пушат,пият и т.н.
Също са ни натоварили с страшен материал които неможе да се усмисли за това време което имаме по новата програма съм ;)
Както горе се изразихте за мамините синчета с телефони за по 1000 лв. аз не съм от тези хора не се тръшкам че искам това искам онова всеки се простира според чергата си !!
Не пуша,не пия родителите ми даже се радват че не съм тръгнал по пътя на моите "приятели".
Не съм нито най-умния нито най-глупавия не съм и отличник среден успех 4.50.
Влечат ме БМВ-тата ,дрифт-а,тайм-аттак,да си карам атв-то из горите но не и да мечтая да стана нарко дилър или да се омъжа за богат чичко както мечтаят повечето момиченца и момченца днешно време :winky:
Пичове, Е30 не е за хора със слаби сърца, лекари или юристи...
Първите могат да умрат от страх, вторите ще си представят кървави гледки, а третите ще броят наум актовете и наказателните постановления, които биха получили... :mhihi:
Не случайно още през 80-те години Е30 е водело класацията за най-много смъртни случаи, като е било изпреварено единствено от Порше 911.
При Е30 е или любов от пръв поглед, или нищо. Първото каране е като секс за първи път - не знаеш какво да мислиш, ама знаеш че ти е харесало и че ще го направиш пак... След това идва зависимостта, по силна от наркотик...

Няма "бивш" Е30-каджия, който поне веднъж е бил наистина такъв, си остава рецидивист до живот...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Дек 2009, 2:49

младото поколение е неграмотно защото не е убедено, че да можеш да пишеш правилно и да не изпадаш в трагикомични ситуации е необходимо, но недостатъчно условие за успех в живота.

което е... много жалко.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 20 Дек 2009, 11:12

xpl0d написа:

ум няма студент стана :mhihi:

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 20 Дек 2009, 14:16

Мишу написа:
xpl0d написа:

ум няма студент стана :mhihi:

Нещо такова е, добре, че съм последен, четвърти курс, малко ми остана :mhihi: Така и така едва ли ще научиш нещо, което да ползваш в бъдещата си работа, по-добре просто намери теста с все отговорите и си планирай една приятна Коледа и Нова година :bchug: :ok: Аз поне съм доволен от бившето даскало, че ни писа добри оценки и ни даде шанс да започнем висшето си образование. Кой както научил - научил. По-добре със слаба обща култура, но с шанс за по-нататъшно развитие, отколкото без такъв (тоест със слаба диплома). А затова, че се бълват множество висшисти - така или иначе, не всички ще успят в живота си, нека по-добрите победят :yes:
BMW only!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 20 Дек 2009, 15:01

като пее светльо: първо мъки да го родиш после гижи да го възпитаваш и щом неможеш да го уредиш удряи с лопатата където всариш :mhihi: :mhihi: :mhihi: хора кво да учат младите те поне по рано от нас разбраха ,че учиш неучиш накрая ваште те нареждат на работа и готово оди ми изкараи 5 висши навсякъде е така :winky: :winky:

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 20 Дек 2009, 15:20

E aз не се оплаквам от нищо :mhihi:
BMW only!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 20 Дек 2009, 16:23

Току що го прочетох в един блог...

Срещам неграмотни хора непрекъснато.
Тъжно е, защото ТЕ са почти навсякъде.
Отивам до кварталния магазин и ме посреща табела: "Магазина е денонощен".
Иде ми, да си извадя червената химикалка и да поправя, но отминавам.

Отскачам до пазара, за да си купя плодове. Мирише хубаво,... на кебапчета и синът ми ме моли да му взема. Тъкмо да се съглася и... реклама: Заповядай те на топлите кИбапчета! Обяснявам му, че ще купя сурови в тарелка и ще му ги приготвя у дома.
Съгласява се с уговорката да минем през новоткрития детски магазин и да разгледа играчките.

Стигаме до магазина и... синът ми, който е в трети клас ми казва:
- Ти нали ми каза вчера, че "детски"се пише с ТС, а не с Ц?
- Казвам "да", но защо го обсъждаме пак?
А той, ми посочва с пръст витрината, където се мъдри надпис: Много деЦки играчки и деЦка литература.
Избухваме в смях, аз от нерви, а той от факта, че сам е открил грешката.

Честно, дойде ми много и тихичко казах на младото момиче зад щанда, че надписът е сгрешен. Тя ме погледна невярващо и след като излезе да го прочете ме попита: Къде точно според вас има такава?
Отговорих й, че е хубаво да ползват правописен речник и си тръгнах. Сетих се, че може и да имат, но да не умеят да си служат с него.

Вървях към дома си и се молех да не срещам повече с подобни реклами, табели, витрини и т.н.
Е, имах късмет. Сигурно, защото не поглеждах по-нагоре от очите на сина ми, а там четях обещанието, че ще се опита да бъде грамотен човек.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 21 Дек 2009, 18:00

alx написа:младото поколение е неграмотно защото не е убедено, че да можеш да пишеш правилно и да не изпадаш в трагикомични ситуации е необходимо, но недостатъчно условие за успех в живота.

което е... много жалко.

Право в целта.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Потребител
Аватар
Кара: CBR 900RR

Мнение от nCuXoHeBpo3eH » 21 Дек 2009, 18:38

p0wEr написа:Аз като ученик мога да се изкажа нали ?
В училището което уча сега да не кажа голяма цифра ама 80% от учениците пушат,пият и т.н.
Също са ни натоварили с страшен материал които неможе да се усмисли за това време което имаме по новата програма съм ;)
Както горе се изразихте за мамините синчета с телефони за по 1000 лв. аз не съм от тези хора не се тръшкам че искам това искам онова всеки се простира според чергата си !!
Не пуша,не пия родителите ми даже се радват че не съм тръгнал по пътя на моите "приятели".
Не съм нито най-умния нито най-глупавия не съм и отличник среден успех 4.50.
Влечат ме БМВ-тата ,дрифт-а,тайм-аттак,да си карам атв-то из горите но не и да мечтая да стана нарко дилър или да се омъжа за богат чичко както мечтаят повечето момиченца и момченца днешно време :winky:

Добре де, правилен път, не си като другите, не знам си кво - е, не си и от грамотните, споко ;)
Пушенето и пиенето за мен не е толкова голям проблем - ако ми кажат че всички в този форум са го направили на 18 за пръв път, тогава вече ще си променя мнението.
Новата програма се учи от 95 набор надолу, което значи че ти си най-много 95. Е, аз съм 94, ама като те гледам ме боли главата :)
В интерес на истината не познавам "момченца и момиченца в днешно време" които да имат тази мечта или цел в живота, или както искате го наречете.
Аз пуша и пия, не виждам проблем в това да ида 2-3 пъти в месеца на рожден ден, да изпия 2-3 бири, 1-2 уискита или нещо друго, да запаля няколко цигари и да си направя кефа. Въпроса е да има мярка. Хората черпят впечатления само от медиите, а после въздишат и мрънкат "колко се е променило новото поколение"
До миналата година успеха ми беше над 5.85, сега е доста по-надолу, но вече не виждам смисъл в ученето. Хора с образование и интелект бачкат като ненормални за жълти стотинки, а некви пълни келеши, дето 2 години са се учили да си вързват обувките, броят пачки. Е как на мен примерно да ми вкарат в главата, че ученето е важно нещо, като всичко което виждам му противоречи?

П.с. Бих и ще уча колкото мога и колкото има смисъл - поне едно висше, но не се чудете на младите - те мислят като последните редове на моя пост ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата