ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Re: Български автомобилен съюз - ние знаем всичко за закона
Поздрави за полезната тема.И аз да задам въпрос , който вълнува много колеги шофьори.Ако вечер на неосветено място ни спре полицай,или ни застигне патрулка с пуснат буркан и се мъчи да ни отбие от пътя как трябва да реагираме?Да продължим по пътя и да спрем на първото осветено населено място (бензиностанция,селски мегдан) или сме длъжни да спрем там където ни е подаден сигнала за спиране,и има ли и какви са последиците от това неподчинение?
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Bugatti Veyron
tekabg написа:Поздрави за полезната тема.И аз да задам въпрос , който вълнува много колеги шофьори.Ако вечер на неосветено място ни спре полицай,или ни застигне патрулка с пуснат буркан и се мъчи да ни отбие от пътя как трябва да реагираме?Да продължим по пътя и да спрем на първото осветено населено място (бензиностанция,селски мегдан) или сме длъжни да спрем там където ни е подаден сигнала за спиране,и има ли и какви са последиците от това неподчинение?
bau.bg написа:Dimo написа:Я да питам и аз по най-актуалната тема:
Видях преди няколко седмици бяла опел астра без надписи полиция със синя лампа обикновена, не от тези продълговатите и с двама полицаи които си бяха облечени според закона, та въпроса е трябва ли да спра на такива при подаден сигнал и как да реагирам изобщо? Питам защото всеки може да си купи бял опел астра, синя лампа от автомания и да си ушие 2 униформи.
Ако полицая е облечен според изикванията и носи необходимите отличителни знаци, значи той е полицай.....
ако имаш някакви основателни съмнения, сигнализираш на телефон 166 ..... че "мними" според теб в полицейски униформи дебнат ...нещо .......
Може да стане интересен екшън ...... в следващите минути

ЗДВП
Чл. 103. При подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно
превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение
или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите
указания.
Чл. 178. (1) (Предишен текст на чл. 178 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002
г.) Наказва се с глоба от 100 до 1000 лв.
9. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който не изпълни дадено му по реда на чл. 165, ал.
1, т. 3 разпореждане;
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в
движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства,
като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно,
осигурявайки необходимата видимост;
2. при необходимост регулират движението по пътищата;
3. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени
предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до
администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за
отстраняване на установени неизправности по тях;
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!
- panter
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 320D 163 hp
Браво колега ! Моето уважение за хубавата тема с която се опитваш да помогнеш на непросветените шофьори в това число и аз донякъде
!
Аз това лято се сдобих с два акта, срещу който съм подал възражения в предвидения от закона срок и всичко както си му е реда, но и двете постановления от актовете бяха с наказание отнемане на контролни точки и санкция в размер под 50 лв което прави обжалването на постановленията в съда невъзможно ! Единия беше за без колан - имам свидетел че бях с колан и го разкопчах, а другия за забранена улица - и в двата случая не бях виновен защото бях с колан и знака за забранената улица беше на някаква желязна преграда която беше преместена успоредно на пътя и реших че вече знака не е валиден ! Май много се отплеснах, но въпроса ми беше - Какво може да се направи в такива случай когато с полицая заставате очи в очи и всеки е прав за себе си и се стига до АКТ който не може да се обжалва в съда и думата на полицая е ФАКТ според закона ? Има ли някакви вратички в този казус ?
ПС

Аз това лято се сдобих с два акта, срещу който съм подал възражения в предвидения от закона срок и всичко както си му е реда, но и двете постановления от актовете бяха с наказание отнемане на контролни точки и санкция в размер под 50 лв което прави обжалването на постановленията в съда невъзможно ! Единия беше за без колан - имам свидетел че бях с колан и го разкопчах, а другия за забранена улица - и в двата случая не бях виновен защото бях с колан и знака за забранената улица беше на някаква желязна преграда която беше преместена успоредно на пътя и реших че вече знака не е валиден ! Май много се отплеснах, но въпроса ми беше - Какво може да се направи в такива случай когато с полицая заставате очи в очи и всеки е прав за себе си и се стига до АКТ който не може да се обжалва в съда и думата на полицая е ФАКТ според закона ? Има ли някакви вратички в този казус ?
ПС
Кога е това скоро ?саит на БЪЛГАРСКИ АВТОМОБИЛЕН СЪЮЗ написа:Безплатно Редовно Членство, и пълна правна помощ, както и членска карта пълна с отстъпки......
Всички подробности ще бъдат обявени скоро

- bau.bg
- младши ентусиаст
-
panter написа:Какво може да се направи в такива случай когато с полицая заставате очи в очи и всеки е прав за себе си и се стига до АКТ който не може да се обжалва в съда и думата на полицая е ФАКТ според закона ? Има ли някакви вратички в този казус ?
ПСКога е това скоро ?саит на БЪЛГАРСКИ АВТОМОБИЛЕН СЪЮЗ написа:Безплатно Редовно Членство, и пълна правна помощ, както и членска карта пълна с отстъпки......
Всички подробности ще бъдат обявени скоро
Когато е била писана тази част от закона, ....
Чл. 189. (1) Актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се
съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон.
(2) Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до
доказване на противното.
катаджийте все още не са били превърнали отдел Пътна полиция в тяхна собствена частна фирма.
Във връзка с този член се приема че казаното от катаджията е по вярно от това което казваш ти, в това няма нищо лошо ако се приеме закон че за всяко твърдение служебното лице е длъжно да бъде тествано с полиграф /това е детектор на лъжата/. И ако се хване в лъжа това служебно лице, да губи работата си, песнията си, и стажа си.
Само тогава служебното лице ще има достатъчно уважение към закона, гражданите и съдебната система.
Първото и най важно което искаме да променим е тези необжалваеми 50 лв..... това е пълен абсурд водещ до тотална корупция..... на пътя. На катаджията не му пука нито за теб, нито за системата.....той е там за да я експлоатира в собствена полза..... и го прави безогледно. А това е срам за институцията МВР.
Скоро, означава от началото на годината ще има пълна информация в сайта.... за всичко което сме приготвили за шофьорите ....
- pumukal
- Потребител
-
- Кара: е-34/90-ти набор
- Мечтае да кара: па нещо такова....ама по-як и на вид,и на мотор!!
да попитам за малко пордобности
треснаха ми акт,за червено..беше жълто и бях навлязъл вече,ама както и да е,ще обжалвам..мисълта ми е че не мога точно да схвана по какви членове са ми писали акта...ако може малко разяснения?/чл 6 т 1/не се чете..а,или нещо си р/2 ЗДВП пар 10 гл 31/и тук не е сугурноза 1-то/ ал 7 т 1 ППЗДВП
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
не е грешно да си поискаш-грешно е да ти откажат!!!!нека не бъдем грешници!
- dinkomg
- ентусиаст
-
- Кара: Семейното комби
- Мечтае да кара: M5 touring
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
Re: да попитам за малко пордобности
pumukal написа:треснаха ми акт,за червено..беше жълто и бях навлязъл вече,ама както и да е,ще обжалвам..мисълта ми е че не мога точно да схвана по какви членове са ми писали акта...ако може малко разяснения?/чл 6 т 1/не се чете..а,или нещо си р/2 ЗДВП пар 10 гл 31/и тук не е сугурноза 1-то/ ал 7 т 1 ППЗДВП
Здравей колега, като гледам снимката от акта ..... той е от дата 19.12.2009г. , значи че си изпуснал срока за внасяне на възражения по самия акт. Сега чакаш Наказателното постановление което може да обжалваш пред съд.
Относно членовете:
ЗДВП
Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица,
упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със
светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;
2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да
контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци,
маркировката на пътя и правилата за движение.
има обаче един член който никога не се цитира или пише, а това е най често срещаното "нарушение" :
Чл. 35. (1) Завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по посока
на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока - от лента,
предназначена за завиване надясно.
(4) Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие
на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне
пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е
свободен за преминаване.
В случая не мога да прочета какво точно ти си направил ..... за да "видят" катаджиите че си бил на червено.
- pumukal
- Потребител
-
- Кара: е-34/90-ти набор
- Мечтае да кара: па нещо такова....ама по-як и на вид,и на мотор!!
в същност датата е 29-ти..та имам време/утре съм в кат/..въпроса е че под моста на дружба от дружба към цариградското,ляв завой,и таман минавах и светна жълто..видях ама вече бях под светофара,и вече нагоре към цариградското нали си висят ..та там ме спряха..и вика нали си знаеш..аз пък викам-жълто,нямаше как да спра,а той вика щом си сигурен-ще пишеме!!!!/ама кат не мога да им разчета по кой парафи са ми писали акта???гледах,дзверих се..ама...!!!! 

не е грешно да си поискаш-грешно е да ти откажат!!!!нека не бъдем грешници!
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
pumukal написа:в същност датата е 29-ти..та имам време/утре съм в кат/..въпроса е че под моста на дружба от дружба към цариградското,ляв завой,и таман минавах и светна жълто..видях ама вече бях под светофара,и вече нагоре към цариградското нали си висят ..та там ме спряха..и вика нали си знаеш..аз пък викам-жълто,нямаше как да спра,а той вика щом си сигурен-ще пишеме!!!!/ама кат не мога да им разчета по кой парафи са ми писали акта???гледах,дзверих се..ама...!!!!
Задължително си напиши възражение по акта, и го внеси с входящ номер в КАТ, както си е реда.... после, когато излезе наказателното, и видиш вътре текст - Внесените възражения са неоснователни..... си поискай мотивите - защо възраженията са ти неоснователни !? , мотивите следва да са в писмена форма с изходящ номер и да разглеждат точно твоя проблем, и когато ти ги дадат.... в което не вярвам.... заведи дело - на основание че не са ти предоставили мотиви по възражението....., иначе наказателното ще ти е до 50 лв и 8 точки - идеята е да не можеш да обжалваш в съд..... тук целим пропуска в системата - щом има наказателно са длъжни да ти дадат писмени мотиви ..... обикновенно мативи написани няма, това го пишат и подготвят само когато внесеш документи чрез тях към съд - тогава изготвят нещата .....
Забелязах че на 2 места спомена вече, че тряба да се изискват мотивите за отпадане на възраженията по акта, но не ми е ясно от кого ще ги изискаш и кой ще ти ги даде. Има ли някаква наредба на която мога да се основа при изискванията ми за мотивите?
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
El_Loco написа:Забелязах че на 2 места спомена вече, че тряба да се изискват мотивите за отпадане на възраженията по акта, но не ми е ясно от кого ще ги изискаш и кой ще ти ги даде. Има ли някаква наредба на която мога да се основа при изискванията ми за мотивите?
Ще се опитам да обясня максимално разбираемо:
Когато внасяш нещо в държавна служба, то влиза там с входящ номер и дата, държавната служба има срок в който да отговори или да провери или каквото и да е там по нещото което внасяш. В случая внасяш - Възражение по акт - писменно в деловодството и получаваш малко листче с входящия номер на твоето възражение и дата.
Крайната дата на която би следвало да ти се отговори на твоето възражение е датата на наказателното постановление, тъй като в него са ти написали че - възражението не е основателно !!! или , за да не е основателно следва възражението да е било разгледано и да са били изготвени писмени мотиви на базата на които следва възражението ти да не бъде прието, и съответно да бъдеш наказан чрез съответното постановление.
Ако ти получиш тези мотиви, можеш да ги прочетеш, да се консултираш с адвокат и съответно да прецениш дали да продължиш да си търсиш правата в съд. Мотивите са особенно важни както за наложеното ти наказание, така и за теб в по нататъшната ти битка, или най-малкото ще ти покажат дали ти не грешиш някъде.....

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Re: Всичко -Актове, Наказателни постановления и всичко от закона
Един интересен въпрос, породен от тази тема:
viewtopic.php?f=4&t=183448
А именно - какво да направим, когато както в случая кола на НСО или друга служба злоупотребява с правата си?
В случая, който е описал колегата, колата на НСО е създала предпоставка за ПТП, като е застрашила живота на пътниците и в двете коли.
Това, за което се сещам аз, е да се обадя на 112 и да подам сигнал, че кола с номер еди кой си кара опасно - ще последва ли нещо от това?
viewtopic.php?f=4&t=183448
А именно - какво да направим, когато както в случая кола на НСО или друга служба злоупотребява с правата си?
В случая, който е описал колегата, колата на НСО е създала предпоставка за ПТП, като е застрашила живота на пътниците и в двете коли.
Това, за което се сещам аз, е да се обадя на 112 и да подам сигнал, че кола с номер еди кой си кара опасно - ще последва ли нещо от това?
Touring & windsurf club
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
Re: Всичко -Актове, Наказателни постановления и всичко от закона
Отговора ти се съдържа в самия въпрос.
В случая изчетох мненията по темата. Това си е автомобил със специален режим на движение, няма на кого да се жалваш ..... те са винаги прави. Дори да сигнализираш на 112 , от там ще ти кажат че ти си виновен защото не си реагирал да дадеш път и предимство на специалния автомобил.
Друг е въпроса за къде бърза специалната кола.... дали по работа или отива към орландовските гробища !? А още по лошото е че отивайки към гробищата, може да не иде сама а да завлече със себе си много хора нямащи отношение към неговите бързи желания. Скоростта на специалните автомобили особенно по магистрала е доста над 200 км/ч.... вероятно за тях физичните закони не важат, или просто не им пука...както казват в темата. Безсмъртието е опасна болест.....
В случая изчетох мненията по темата. Това си е автомобил със специален режим на движение, няма на кого да се жалваш ..... те са винаги прави. Дори да сигнализираш на 112 , от там ще ти кажат че ти си виновен защото не си реагирал да дадеш път и предимство на специалния автомобил.
Друг е въпроса за къде бърза специалната кола.... дали по работа или отива към орландовските гробища !? А още по лошото е че отивайки към гробищата, може да не иде сама а да завлече със себе си много хора нямащи отношение към неговите бързи желания. Скоростта на специалните автомобили особенно по магистрала е доста над 200 км/ч.... вероятно за тях физичните закони не важат, или просто не им пука...както казват в темата. Безсмъртието е опасна болест.....
twin spark написа:bau.bg написа:Поздрави на всички фенове на BMW, тук ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни с това в което сме най добри - правната материя, Закона за движение по пътищата, Закона за административни нарушения и наказания, както и всички свързани с това наредби и разпоредби.
Желанието ни е всеки шофьор да знае какво как и защо може да направи когато му се случи "случка" по линия на КАТ-Пътна полиция, Катаджий дебнещи в засада в храстите, Катаджии скачащи на капака в желанието си самоотвержено да ви/ни спрат като нарушители на "закона" .
Тук ще се опитаме да ви научим как да реагирате на словесната атака - "....и са кво праим а....." ,
Да ви кажем че имаме много добри отношения с едни висши началници които разглеждат с голямо внимание сигнали за "корумпирани" катаджии, и взимат интересни мерки срещу взимащите подобни "почерпки" от сърце.....
Ние сме нестопанска организация регистрирана в обществена полза. Съответно не разделяме печалба, поради това нямаме финансови интереси в това което правим. За 2009 година имаме 10 000 /десет хиляди/ члена, а се надяваме членовете ни да станат 100 000 през 2010 година, за да знаят всички управляващи и да разберат че е време да се съобразяват с българските шофьори. Така ще можем да направим нов закон за движение по пътищата, актуален и нормален, с минимум възможност за корупция.
Питайте.... смело
Колега, нищо подобно не се случва в темата, "помагаш" на джигити, които отдавна трябва да са пешеходци. Коментирай общите правила по движението, а не лични проблеми и то на хора с 0 точки.
Пич не си прав...аз нямам нито едно нарушение и никакви отнети точки вече 5 години откакто съм взел книжка и точно това е интересното в тая тема а имено да има реално изтории и да се знае как е реагирал шофьорът и как трябва да реагира

bau.bg написа:kapitanat написа:Здравей и благодаря от мое име и на другите членове на клуба за изключително полезната тема . Имам два въпроса:
1. Писаха ми акт за отнемане на предимство, ситуацията беше, че аз правих ляв завой , колата която беше на пътя с предимство беше на поне 100-150 , но аз влязох с лек дрифт в завоя , съответно полицайте ме спряха и като не можаха да се хванат за нищо ми писаха акт за отнето предимство като беше повече от явно, че не е така , просто за да направят на пук, аз писах като възражение , че няма да си платя акта докато полицаят не отиде на очен лекар и не докаже , че може да вижда, но явно чувството ми за хумор не им допадна и все пак акта си остана , мога ли да направя нешо по въпроса и дори да не мога как да се предпазят от безочливостта на полицаите други коглеги .
2. Имах акт за превишена скорост по путя Перник - Дупница ( много прилича на магистрала ама не е ) в момента когато полицаите ме спряха друга кола ме изпреварваше , а те на мен писаха акт исках да ми докажат , че това е моята скорост а не на другия автомобил , а те ми отговориха , че не им пукало да съм писал възражение и тука идва проблема , че аз съм от Бургас и ако искам да се занимавам , ще трябва да ходя до съда в Перник и просто се отказах , платих си глобата от 150лв и си загубих книжката за 2 месеца безпричинно , не карах с повече от 110 . Какво се прави в този случай ?
Благодаря предварително
Определено имаш чувство за хумор, що се отнася за пътните ни полицаи
По пътя Перник - Дупница има много отбивки, бензиностанции и ограничения на скоростта. Там седят денонощно и цакат здраво актове за превишена скорост.
И в двата случая си длъжен да обжалваш, най-малкото за да заявиш своята гражданска позиция. При превишението на скоростта слабото звено е радара. Трябва да е минал на технически преглед за годината, другото е дали наистина има знак на това място и дали този знак има документ че трябва да се намира там ? Третото нещо е дали си бил сам или имаш и свидетели. Четвъртото е - доколко е бил грамотен актосъставителя. Пето - Дали наказателното постановление е коректно написано, или някой е направил копи-пейст от предишния случай с твоите имена.
Общо взето документи от този род се четат много внимателно.
По въпроса за лекия дрифт в завоя.... полицая отива в съда и казва - аз така видях !!!! Тук вече идва нещо което още го няма в България. Нарича се - полицейска доблест !! За съжаление, това не се придобива с пагоните и униформата.......
Демек трябва да искаш документ за технически преглед на радара ли? И как по дяволите ще докажеш че този знак трябва да е бил там? За мене това е загубеха кауза....Браво за темата определено една от наи интересните за четене в форума...
Моето въпросче е следното: ако не спра на КАТ и той ме подгони и аз демонстративно спра и кажа "не ви видях" какво следва по закон и как мога аз да реагирам?
- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
-
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Интересува ме на извънградско или магистрала могат ли да седят магистрална полиция без да има знак за РАДАР. Давам за пример пътя Ботевград-София, там почти винаги седят след тунела полицай, но знак за РАДАР преди или след тунела не съм виждал 

Tux0 Ca !