Инфрачервено отопление VS. отопление с климатик

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Mercedes-Benz E280 4Matic
Мечтае да кара: отново BMW

Инфрачервено отопление VS. отопление с климатик

Мнение от SpLiT » 20 Яну 2010, 17:11

Колеги, търся възможно най-доброто (ако може и економично) отопление. Спрял съм се на 2бр. климатици Дайкин за двете помещения. НО, тъй като апартамента е доста прохладен с частично северно изложение, тези климатиши ще ги ползвам само отопление през зимата (това лято веднъж пусках вентилатор щото стана 27 градуса по време на яките жеги). Струва ми се доста скъпо само за да ги ползвам за отопление. И ровейки из нета намерих нов тип отопление: инфрачервено!
Интересува ме, някой който има такъв вид отоплително тяло да пише, защото в нета има много изписано, но все от ядрени физици. Искам конкретни впечатления на хора, които го ползват, или техни приятели ползват, не на хора дето през живота си не са виждали такова животно.

ПотенЦял
Аватар
Кара: и се вози едновременно...пкхх

Re: Инфрачервено отопление VS. отопление с климатик

Мнение от Huku » 20 Яну 2010, 17:20

И кво е тва ново инфрачервено отопление?
Изображение
Изображение
Истинска радост от шофирането измерена в усмивки/h Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SpLiT » 20 Яну 2010, 17:33

Ми колега... май също така се нарича лъчисто отопление.

Двете фирми производители, които съм намерил са Applimo и CAMPA.

Ето примери ;)
Последна промяна SpLiT на 20 Яну 2010, 17:37, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Яну 2010, 17:35

аз имам такова в офиса и.... под бюрото ми имам малък калорифер. обикновен.

да кажеме че не съм очарован.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПотенЦял
Аватар
Кара: и се вози едновременно...пкхх

Мнение от Huku » 20 Яну 2010, 17:46

SpLiT написа:Ми колега... май също така се нарича лъчисто отопление.

Ето примери ;)

Да това наистина е инфрачервено, но не е нищо ново.
А това е ново http://www.alfaheat.net/ но не е инфрачервено.
Изображение
Изображение
Истинска радост от шофирането измерена в усмивки/h Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SpLiT » 20 Яну 2010, 17:56

Huku написа:
SpLiT написа:Ми колега... май също така се нарича лъчисто отопление.

Ето примери ;)

Да това наистина е инфрачервено, но не е нищо ново.
А това е ново http://www.alfaheat.net/ но не е инфрачервено.

Изглежда не съм много в час с отоплителните технологии. Благодаря ти за коментара, ама малко отиваме към :OT:

Колега alx, благодаря, че и ти сподели.

Но ще цитирам мнение на позващ такова у-во от друг форум:

"Може би ще се повторя с друга подобна тема, но бих искал да споделя впечатлениятата си от инфрачервения лъчист конвектор, защото ме питат често на ЛС и така информацията си остава само за тях.
Изключително съм доволен и не мога да разбера как хората все още не могат да повярват, че това не е нито духалка, нито кварцова печка. Истината е че е доста икономичен, дори когато работи непрекъснато.
Аз отоплявам 18 кв м, панелка, мисля че 2,70 височина. И конвектора е 2000 KW. Моя е APPLIMO QUARTO SAS 2000 - 356 лв беше май преди 4 години. Когато го купувах, имаше таблица, кой за каква кубатура е.
Този конвектор не свети, а само излъчва, то се усеща топлината когато си на половин метър от него. Но тъй като това е конвектор, в смисъл има отвори отдолу и така изтегля студения въздух отдолу и преминавайки през нагрятата плоча излиза нагоре, както при обикновените конвектори. Новото нещо при такова отопление е че той нагрява на по-ниска честота, нещо като топлината от човешкото тяло или слънчевата светлина. На практика грее силно, но като се допреш до него няма да се опариш и ЗАТОВА са много подходящи ако има МАЛКИ ДЕЦА - за тях няма да има никаква опасност да се изгорят на него. В цялата стая е топло, температурата е равномерна, не е студено на краката от пода, никакви притеснения нямам с разполагането му, въпроса е къде ще е най-ефективен, иначе топли.
Значи никога досега не ми се е налагало да го включвам на 9-та степен, най-силната. Стои си между 5-6 постоянно и той се изключва и включва абсолютно безшумно (електронен термостат).
Принципа на работа на конвекторите е: дълга плоча, с по-голяма нагревателна част и по-малка мощност - затова са по-ефективни от малките и мощни уреди. А тук вече се добавя и инфрачервеното излъчване.
По принцип може да се закачи на стената , не стърчи много навън, те са тънки, около 10 см. или да се постави на допълнителна стойчица, с която да се мести от стая в стая. Моят се слага на едни скоби, и лятото го откачвам и си го прибирам, за да не ми събира прахоляк и да не пречи. Зимата пак си го слагам... и така.
Не ми се е налагало досега да го ползвам непрекъснато. Но ориентировъчно ако работи всеки ден по 6 часа сметката ми за него е не повече от 50-60 лв/1 месец.
Може би ще се повторя с друга подобна тема, но бих искал да споделя впечатлениятата си от инфрачервения лъчист конвектор, защото ме питат често на ЛС и така информацията си остава само за тях.
Изключително съм доволен и не мога да разбера как хората все още не могат да повярват, че това не е нито духалка, нито кварцова печка. Истината е че е доста икономичен, дори когато работи непрекъснато.
Аз отоплявам 18 кв м, панелка, мисля че 2,70 височина. И конвектора е 2000 KW. Моя е APPLIMO QUARTO SAS 2000 - 356 лв беше май преди 4 години. Когато го купувах, имаше таблица, кой за каква кубатура е.
Този конвектор не свети, а само излъчва, то се усеща топлината когато си на половин метър от него. Но тъй като това е конвектор, в смисъл има отвори отдолу и така изтегля студения въздух отдолу и преминавайки през нагрятата плоча излиза нагоре, както при обикновените конвектори. Новото нещо при такова отопление е че той нагрява на по-ниска честота, нещо като топлината от човешкото тяло или слънчевата светлина. На практика грее силно, но като се допреш до него няма да се опариш и ЗАТОВА са много подходящи ако има МАЛКИ ДЕЦА - за тях няма да има никаква опасност да се изгорят на него. В цялата стая е топло, температурата е равномерна, не е студено на краката от пода, никакви притеснения нямам с разполагането му, въпроса е къде ще е най-ефективен, иначе топли.
Значи никога досега не ми се е налагало да го включвам на 9-та степен, най-силната. Стои си между 5-6 постоянно и той се изключва и включва абсолютно безшумно (електронен термостат).
Принципа на работа на конвекторите е: дълга плоча, с по-голяма нагревателна част и по-малка мощност - затова са по-ефективни от малките и мощни уреди. А тук вече се добавя и инфрачервеното излъчване.
По принцип може да се закачи на стената , не стърчи много навън, те са тънки, около 10 см. или да се постави на допълнителна стойчица, с която да се мести от стая в стая. Моят се слага на едни скоби, и лятото го откачвам и си го прибирам, за да не ми събира прахоляк и да не пречи. Зимата пак си го слагам... и така.
Не ми се е налагало досега да го ползвам непрекъснато. Но ориентировъчно ако работи всеки ден по 6 часа сметката ми за него е не повече от 50-60 лв/1 месец."

Точно поради тези противоречиви мнения пуснах тази тема ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 20 Яну 2010, 18:36

инфрачервеното или лъчистото е възможно най-икономичното, но за апартамент не знам дали е подходящо.
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Яну 2010, 19:54

и друго... дирекционно е- демек за да топли трябва да си пред него...

малко да си в страни.. и зъзнеш...

на мене цялата една стена е такава (инфрачервена) но "топли" на "петна"... като седя на едно място или прегрявам или като мръдна малко- ми е студено. затова... е изключено и .. калориферчето под бюрото работи на най-слабото...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 20 Яну 2010, 20:40

Колега мани го това пробвал съм го и не става.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 20 Яну 2010, 21:03

За лъчистото отопление нямам какво да кажа тъй като нямам пряк контакт и не съм монтирал,но!
За апартаменти със изградена отоплителна инсталация(заварено положение ТЕЦ който не искате да ползвате) мога да препоръчам да си сложат електрически конвекторни радиатори.
Вършат добра работа за цената си.Имат си регулиране и термостат.
Приятни на външен вид и със сравнително малки размери(на дебелина-10см)!
Разнообразни като мощност според нуждите на всеки за различни помещения.
Аз лично преди няколко дни монтирах на тъщата и остана доста доволна.
От много време и разправям да разкара тия духалки,маслени радиатори и смешни "светещи" печки.
Освен големи сметки друго не правят.Сушат въздуха,не затоплят самото помещение,а само въздуха и след изключването им почти веднага започва да става студено отново.
Относно климатиците мога да кажа,че не съм им привърженик за отопление.
Тяхната основна опция е да охлаждат.И те като печките духалки изсушават въздуха и лично за мен са неприятни за постоянно ползване на режим отопление.
Да не говорим,че ако не са инверторни климатиците при температури от -5 нататък просто очакваме да видим колко време ще изкара външното тяло преди да се замрази.
При инверторите от по истинските марки като Дайкин и Митсубиши имаме едни гарантирани -15,но лично аз не бих разчитал на това.
При ново строителство има доста варианти за отопление.
За апартаменти:
Термо помпи въздух вода;ел.котли;ВРВ системи,климатици,конвекторни радиатори на вода(варянт с ел.котел,термопомпа или камина на пелети)камини и котли работещи с пелети както и още други.
За къщите има доста повече варянти + тези за апартаментите.
Всичко опира до това с какви средства разполагате и какво искате.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 20 Яну 2010, 23:12

Май тук е мястото да попитам -
Преди десетина години съм виждал уред/печка/ който е оформен като картина и е сложен на стената .
Специфичното беше дебелината - около 1-2 см .
Предполагам ,че е изработен като печатна платка или нещо от този род на до ден днешен не съм виждал по магазините .
Някой виждал ли е нещо подобно ?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 20 Яну 2010, 23:27

klintan66 написа:Май тук е мястото да попитам -
Преди десетина години съм виждал уред/печка/ който е оформен като картина и е сложен на стената .
Предполагам ,че е изработен като печатна платка или нещо от този род на до ден днешен не съм виждал по магазините .

по техномаркет(технополис) има климатик на LG или samsung на които вътрешното тяло е направено във формата на картината "целувката" ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 20 Яну 2010, 23:37

kiko написа:

по техномаркет(технополис) има климатик на LG или samsung на които вътрешното тяло е направено във формата на картината "целувката" ;)

Не това колега .Не е климатик .
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от PLUX » 20 Яну 2010, 23:52

Само да ти кажа за климатиците Дайкин, мой приятел който се занимава с това ми ги препоръча горещо, купих ги от него, сложи ми ги... (уж най-добрите за цена/качество) Обаче са гола вода, родителите ми се отопляват пак с климатици ама Панасоник, по-евтини, по-малки, по-малък разход на енергия, на по-голяма площ и топлят, имам чувството, 5 пъти по-добре.
А колкото до инфрачервеното отопление, мой съсед е с такова в хола и изобщо не е доволен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SpLiT » 21 Яну 2010, 0:01

klintan66 написа:
kiko написа:

Не това колега .Не е климатик .

Аз, като ви казвам, че яко съм се ровил из нета... ;)

Следваща

Назад към Извън Темата