GPS в кола и кражба?
Модератор: Общи модератори
33 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
Re: GPS в кола и кражба?
nabora написа:ама докато я пъхнат в гаража тя си предава координати и ти знаеш в кой гараж е
мда една единичка на нашта фирма така глътна вода преди 2 години

сигурно много е предавала

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Ще се опитам да дам по-изчерпателен отговор на въпроса на колегата 
Имаме 2 типа устройства, които имат вграден или ползват данни от външен GPS приемник. Първите се използват само за т.нар автонавигация, т.е показване на текущото местоположение върху цифрова карта - Garmin, Mustek и др.
Устройствата от втория тип се използват в т.нар. GPS системи. При тях в един корпус имаме GPS приемин и модем (GSM/GPRS/SMS), както и редица входно/изходни портове. При тях текущите координати, заедно с друга информация (от датчици, сигнал двигател и др.) се предават по GPRS канала (това е съвременното решение в България, SMS май само GPS-България все още предлагат) към контролен център. Там инфорацията се съхранява за по-нататъшна употреба. Разбира се за услугата абонамент задължително се плаща, такава безплатна услуга просто няма никъде по света.
Конкретно по въпроса - колата трябва да бъде с устройство от тип 2 и пак не е сигурно, че ще бъде проследена, достатъчно е да отпадане GPS сигнала и колата става непроследяема, а това не е никак трудно, само трябва да няма видимост към спътниците, т.е. в затворено помещение - например фургон.
Ако крадците минат на вариант заглушаване на GSM сигнала, без ограничаване на видимостта към спътниците (т.е. все пак имаме GPS координати), трябва да открият устройството преди да спрат със заглушаването, че то има вътрешна памет за GPS координати и при логване в GSM мрежата автоматично си изпраща запаметените позиции
За блокиране на двигателя на колата - всички говорят, че го правят ама в действителност не е така, пък и ако се направи, ще ти отпадне гаранцията на колата (ако е гаранционна)

Имаме 2 типа устройства, които имат вграден или ползват данни от външен GPS приемник. Първите се използват само за т.нар автонавигация, т.е показване на текущото местоположение върху цифрова карта - Garmin, Mustek и др.
Устройствата от втория тип се използват в т.нар. GPS системи. При тях в един корпус имаме GPS приемин и модем (GSM/GPRS/SMS), както и редица входно/изходни портове. При тях текущите координати, заедно с друга информация (от датчици, сигнал двигател и др.) се предават по GPRS канала (това е съвременното решение в България, SMS май само GPS-България все още предлагат) към контролен център. Там инфорацията се съхранява за по-нататъшна употреба. Разбира се за услугата абонамент задължително се плаща, такава безплатна услуга просто няма никъде по света.
Конкретно по въпроса - колата трябва да бъде с устройство от тип 2 и пак не е сигурно, че ще бъде проследена, достатъчно е да отпадане GPS сигнала и колата става непроследяема, а това не е никак трудно, само трябва да няма видимост към спътниците, т.е. в затворено помещение - например фургон.
Ако крадците минат на вариант заглушаване на GSM сигнала, без ограничаване на видимостта към спътниците (т.е. все пак имаме GPS координати), трябва да открият устройството преди да спрат със заглушаването, че то има вътрешна памет за GPS координати и при логване в GSM мрежата автоматично си изпраща запаметените позиции

За блокиране на двигателя на колата - всички говорят, че го правят ама в действителност не е така, пък и ако се направи, ще ти отпадне гаранцията на колата (ако е гаранционна)

- tonito
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: баба си да му прави мекици
......За блокиране на двигателя на колата - всички говорят, че го правят ама в действителност не е така, пък и ако се направи, ще ти отпадне гаранцията на колата (ако е гаранционна)
.........
то блокирането не е да ти скапят двигателя бе колега
просто го прекъсват електронно,на мен ми се е случвало да ми гасят двигателя насред кръстовище,бяхме забравили да деактивираме системата и аз си карам и звъни тел. в колата и се говори да отбия колата и да спра,но аз не ебавам и ми спряха тока
еи така в движение,добре че карах съвсем леко та не се пребих

то блокирането не е да ти скапят двигателя бе колега

- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Аз работя в Асистанс център/GPS център на известна застрахователна компания и едно от нещата които правя е рейгиране и евентуално проследяване на автомобил с задействана GPS аларма.Това е система от втория тип който колегата Loopix описа. За услугата се заплаща месечен абонамент или ако колата е скъпа/ има определен праг на стойността/, а те всички, който са снабдени с такова устройство са скъпи, няма месечен абонамент, а само се заплаща устройството еднократно при монтирането му. Все още не е имало реална кражба , а и се надявам да няма, и немога да кажа дали има вариант да се изгуби сигнала, но се твърди че е надежна.
- Vlados
- с две лица
-
- Кара: на задно предаване
vankatagsi написа:Аз работя в Асистанс център/GPS център на известна застрахователна компания и едно от нещата които правя е рейгиране и евентуално проследяване на автомобил с задействана GPS аларма.Това е система от втория тип който колегата Loopix описа. За услугата се заплаща месечен абонамент или ако колата е скъпа/ има определен праг на стойността/, а те всички, който са снабдени с такова устройство са скъпи, няма месечен абонамент, а само се заплаща устройството еднократно при монтирането му. Все още не е имало реална кражба , а и се надявам да няма, и немога да кажа дали има вариант да се изгуби сигнала, но се твърди че е надежна.
Винаги има вариант да се изгуби сигнала. "Хората" за това влагат пари в закупуването на т.нар."тапи". Има много коли с GPS, които се крадат. Интересно ми е, коя е тази застрахователна компания с GPS център в която работиш, че се сещам само за една. Пиши на ЛС, да не кажат, че правиш реклама.
- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
Слагаш едно най-обикновено прекъсвателче за бенз помпа някъде до седалката. Ако се запали колата, крадецо няма да знае, и няма къде да иде без бенз. Естествено това за стари коли само. Тея електроники се заглушават прекалено лесно.
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
tonito написа:......За блокиране на двигателя на колата - всички говорят, че го правят ама в действителност не е така, пък и ако се направи, ще ти отпадне гаранцията на колата (ако е гаранционна).........
то блокирането не е да ти скапят двигателя бе колегапросто го прекъсват електронно
То е ясно, че ако не се пипа по електрониката (или по-скоро да се прекъсне ел.верига) няма как да ти блокират двигателя

Vlados написа:vankatagsi написа:Аз работя в Асистанс център/GPS център на известна застрахователна компания и едно от нещата които правя е рейгиране и евентуално проследяване на автомобил с задействана GPS аларма.Това е система от втория тип който колегата Loopix описа. За услугата се заплаща месечен абонамент или ако колата е скъпа/ има определен праг на стойността/, а те всички, който са снабдени с такова устройство са скъпи, няма месечен абонамент, а само се заплаща устройството еднократно при монтирането му. Все още не е имало реална кражба , а и се надявам да няма, и немога да кажа дали има вариант да се изгуби сигнала, но се твърди че е надежна.
Винаги има вариант да се изгуби сигнала. "Хората" за това влагат пари в закупуването на т.нар."тапи". Има много коли с GPS, които се крадат. Интересно ми е, коя е тази застрахователна компания с GPS център в която работиш, че се сещам само за една. Пиши на ЛС, да не кажат, че правиш реклама.
Vlados, прав си, има само една застрахователна компания, която предлага тази услуга на своите клиенти и тя май е задължителна за по-скъпите коли. Всъщност GPS компанията, която монтира устройствата е дъщерно дружество

Иначе прецакването на GPS-а не е особено трудно, просто трябва да намериш антената (тя винаги е на открито място и е с плоска форма) и да я прецакаш или отрежеш кабела и край с приемането/предаването на координати.
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
Може би найстина има начин за заглушаване, но досега не е имало случай на кражба а и се надявам да няма. Системата дава сигнал когато автомобилът се мести с паяк, т.е не е запален а се движи, реагира на катастрофа и исписва че е станала такава и мн други подробности. Ако се вкара в подземен гараж, все пак ще има последните координати преди изчезването и няма да е много трудно да се открие подземен гараж в радиус на 100м примерно от това място. В случай на реална кражба се кумоникира с полицията повреме на преследването, а по желание на клиента може и с него и тн.. Това са просто мой наблюдения от работата ми с тази система нито се опитвам да и правя някаква реклама нито нищо, просто мисля че е интересно за темата.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
не може би има, а ми даже е доста ефтино и достъпно
даже ги има тия играчки по китайските сайтове.
според мен много зависи на какъв какъв интервал от време устройството изпраща координати (един вид казва "там съм все още") и колко бързо се реагира на липса на сигнал.

според мен много зависи на какъв какъв интервал от време устройството изпраща координати (един вид казва "там съм все още") и колко бързо се реагира на липса на сигнал.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
Е така е спор няма, всяко едно нещо което е направено от човек като защита, има начин за разблокиране пак от човек и така.. А относно това как става аз не съм запознат. А за реагирането зависи не само от човека в центъра, а и от клиента дали ще си вдигне телефона в 4ч примерно и ако го дигне за колко време ще включи за какво става въпрос, тоест дали има наистина проблем с колата и тн.. всичко това е време и тн. А дайствията на полоцията са друга тема.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Има страхотно много начини за предпазване на кола,но не съм все пак капацитет в тая работа защото всъщност нямам идея как ги крадът,ето няколко мои начини:
1-Аларма с пейджър,за която споменах по-рано в темата,струва около 160 лева,тя предупреждава преди да е свирнала алармата.
2-в секцията продава имаше аларма с джипиес и сим карта,без такси и тн,имам го описанието,изглежда интересна и струваше около 400 лева
3-правите си устройство което да прекъсне важна част от запалване и тн посредствум GSM с вибрация,скривате го някъде и в случай на произшествие звъните на номера на апарата и той прекъсва токове или нещо друго
1-Аларма с пейджър,за която споменах по-рано в темата,струва около 160 лева,тя предупреждава преди да е свирнала алармата.
2-в секцията продава имаше аларма с джипиес и сим карта,без такси и тн,имам го описанието,изглежда интересна и струваше около 400 лева
3-правите си устройство което да прекъсне важна част от запалване и тн посредствум GSM с вибрация,скривате го някъде и в случай на произшествие звъните на номера на апарата и той прекъсва токове или нещо друго
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
1. това с пейджъра не е вариант за мен, защото като мръднеш на някъде и няма полза. мен са ми крали кола и по това време бях извън града даже... и с пейджър и без...
2. е не е съвсем без такси... ще плащаш за дата план на мобилния оператор или поне за трансфер на данни през на мегабайт през grps/egde/3g... квото има налично на мястото където се намира колата. (които в българия хич не са малки.)
3. тва може би има няква идея, защото е нестандартно решение.
2. е не е съвсем без такси... ще плащаш за дата план на мобилния оператор или поне за трансфер на данни през на мегабайт през grps/egde/3g... квото има налично на мястото където се намира колата. (които в българия хич не са малки.)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
steeN написа:1. това с пейджъра не е вариант за мен, защото като мръднеш на някъде и няма полза. мен са ми крали кола и по това време бях извън града даже... и с пейджър и без...
2-Пращало SMS само телефона с координати,иначе наистина си прав,минимум 5 лева ти трябва план
- kufi01
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 М57D25
- Мечтае да кара: E60///M5
Аз пък ще ви дам жив пример имам един комшия които кара пасат 5 и освен аларми каско и тн плаща 800лв на година за gps и даже бях свидетел миналата седмица човека си чисти колата и вратите му стоят отворени съответно и по едно време нещо започна да писука а тои ми вика gps а се задеиства и сега ще ми званнат да ме питат дали съм до колата и нещеш ли след 3/4мин му звъни тела и тои започва да обяснява че е до колата да ама като затвори тела и ми разправя как преди няколко седмици са му разбили колата и никой не му е звъннал а си я намерил разбита сутринта та вика от догодина никакъв жпс няма да плащам за какво. та сами си направете извода
- tngeorgiev
- младши ентусиаст
-
Ето едно интересно съдебно решение за суперобрана колица
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735