Ужас!!!Ксенон на фарове без лупи!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: М4

Re: Ужас!!!Ксенон на фарове без лупи!

Мнение от DanielzZz » 02 Фев 2010, 10:21

Е как пък аз с рефлекторен фар и китайски ксенон нито един път не заслепих ? Никога,ама никога не са ми присветкали.

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 03 Фев 2010, 9:29

DanielzZz написа:Е как пък аз с рефлекторен фар и китайски ксенон нито един път не заслепих ? Никога,ама никога не са ми присветкали.

А тази с лупите в албума ти само за имидж ли е или е произволно избрана от нета?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Фев 2010, 20:33

факта е, че "ксеноновата" светлина е с доста по-висока честота от "нормалната"... и рефлективните й характеристики са съвсем други (рефлектира много повече и на много повече посоки)...

от там- един рефлектор за нормална светлина има един конус и пожектира една "картина" на стена (примерно окръжност, правоъгълник или трапец)... но същия рефлектор като отразява ксенонова светлина картината на стената е същата но... доста по-голяма. затова и 99% от рефлекторите като им сложиш ксенонови крушки светят навсякъде и заслепяват.

за сравнение "жълтата"светлина е с много по-ниска честота и не се отразява много добре. затова и никога няма да видите ксенонови фарове за мъгла- просто жълтите фарове за мъгла "пронизват" мъглата (която е малки капчици вода) доста добре без да се отразяват. ако не вярвате - пусни си ксеноновите фарове и пръсни пред тях с бутилка с вода (дето разпрашава струята) и гледай... пред ксенона се получава едно блестящо кълбо от вода през което не се вижда нищо... докато пред фаровете за мъгла като пръснеш и се вижда всяка капчица и можеш да видиш през кълбото....
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: e34, e36

Мнение от Kristopher » 03 Фев 2010, 21:01

Аз си обяснявам проблема по друг начин, рефлекторите са проектирани да разпръскват светлината от нажежаемета жичка която има едно местоположение в пространството на фара, а светлината от ксеноновата крушка идва от друго местоположение от пространството на фара
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DanielzZz » 03 Фев 2010, 21:43

Georgi написа:
DanielzZz написа:Е как пък аз с рефлекторен фар и китайски ксенон нито един път не заслепих ? Никога,ама никога не са ми присветкали.

А тази с лупите в албума ти само за имидж ли е или е произволно избрана от нета?

Човек само 1 кола ли може да има? Тая с ксенона на рефлекторния фар гори 3,8 на сто. :)
alx,ксенон на 3000к не пронизва ли мъглата ? ;)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Фев 2010, 21:57

ксенон на 3000к - нямаш никаква практическа полза от него.... 4300 до към 5500 е където окото възприема най-добре... след това става много синьо и размито...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DanielzZz » 03 Фев 2010, 22:29

Това ми е ясно,но на мъгла нали точно по-различната от бялата свелина се пропуска в тези мисли 3000к,която си е направо жълта :?:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Фев 2010, 23:50

да де... мисълта ми е че ако ще си с 3000к фарове за мъгла- по-добре едни обикновени крушки да си сложиш.. няма смисъл да се дават пари за ксенони...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Фев 2010, 0:04

Всъщност не съм убеден, че ксенона може въобще да свети на 3000К... По темата, аз също съм с ксенон на рефлектори, фаровете са малко по-ярки, нормално, но не заслепява. Става неприятно, ако пусна и халогените, но тях ги ползвам доста рядко, а напоследък само като дневни светлини. Всъщност като са лошо регулирани и мръсните фарове със скапани крушки заслепяват. Та малко не е коректно заглавието на темата.
Never mistake motion for action...

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 04 Фев 2010, 0:18

Има и друго.Прави ми впечатление ,че даже май има разлика във фаровете с лупи направени за обикновена крушка и същите предназначени за ксенон.По стечение на обстоятерсвата ми се наложи да си сменя единия фар/фаровете ми са за обикн.крушки/,но намерих такъв предназначен за ксенон,на който приспособих обикновенна крушка.
Сега в мъгла се вижда как този за ксенона разпръсква различно светлината.Вероятно геометрията на лупите е разлина.

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 04 Фев 2010, 0:25

Leon написа:Всъщност не съм убеден, че ксенона може въобще да свети на 3000К... По темата, аз също съм с ксенон на рефлектори, фаровете са малко по-ярки, нормално, но не заслепява. Става неприятно, ако пусна и халогените, но тях ги ползвам доста рядко, а напоследък само като дневни светлини. Всъщност като са лошо регулирани и мръсните фарове със скапани крушки заслепяват. Та малко не е коректно заглавието на темата.

Малко по -ярки???
Далеч съм от мисълта,че с тази тема ще накарам някой да си смени крушките.Факт е/изпитан от всички/ ,че ксенонови крушки поставени на непредназначени за това рефлекторни фарове заслепяват.И заслепяват нашите млади и силни очи.Замислите си какво виждат нощем например нашите родители или по-възрастните шофьори.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Фев 2010, 9:47

аз преди се занимавах с големи глупоти :) бях вкарал H7 крушка в елипсоиден фар за H1 и бая бях рисърчвал как да стане както трябва, пробвал съм и ксенон.... истината за мен е, че ако не си с фарове с лупи (елипсоидни рефлектори) винаги заслепяваш (параболични или компютърно генериранни повърхности с прозрачно стъкло отпред), колкото и добре да са направени не изрязват добре горната част на петното и като им лепнеш ксенон светят навскъде. при тези с лупи концетрацията на светлината е много по-голяма точно там където искаш да е и разсеяната светлина е само в долната част на лещата, което е и най-важното предмиство на тези фарове. също така същия резултат при тях се постига с много по-малки рефлектори. не мисля, че има съществена разлика между стандартни елипсоидни и ксенонови такаива освен, че ксеноновите задължително имат система за регулиране на нивото(?). до колкото източника на светлина е във фокуса всичко е наред. вечер се виждат само 2 точки, а не някаква лудница в навскъде (правил съм си експеримент с разменяли сме се с приятел и за да видя как ми се виждат фаровете).

има и друг доста по-сериозен проблем, че никой не знае дали китайските ксенони наистина имат филтри за УВ светлина. а тя колко полезна е за очите се сещате.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 04 Фев 2010, 11:21

steeN: Интересното е, че мерца ми е с фабричен ксенон на Hella, на обикновен рефлекторен фар и нямам система за регулиране на нивото. Според мен в тази тема няма да открием топлата вода. По-хубаво е несъмнено с лупа, но и то има недостатъци (въпреки че предпочитам тази опция). На BMW-то първо бях с рефлекторни и с ксенон. Перфектни фарове, перфектни стъкла и перфектни рефлектори. Бяха като чисто нови. После монтирахме лупи с ксенон и стана също чудесно, но беше малко странно в началото, защото от дупките лъчът ходеше леко нагоре-надолу. Като свикнеш и няма грижи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Фев 2010, 7:41

сигурен ли си, че не е някакъва конверсия след производството? това наистина е интересно. не знаех, че има такива фабрични варианти.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 06 Фев 2010, 12:10

alx написа:настройката на фаровете е една малка част от това дали заслепяваш или не.

почти всички нормални фарове на които са сложени ксенони заслепяват независимо че са регулирани добре просто защото площта на рефлектора е много голяма а това се възприема като "ярко" от човешкото око което ги гледа насреща.

Точно така, затова аз поставих пластини рязани на плазма около лупата и свети само тя, така има наистина голяма разлика.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата