Колко ток хаби запалването?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Колко ток хаби запалването?

Мнение от flame » 12 Фев 2010, 15:24

Всеизвестно е, че запалването на колата е нещото, което хаби най-много акумулатора.
Широкоразпространено мнение е, че по-добре колата да работи на място 5 минути отколкото да се гаси и пали след това.
Безспрорен факт струва ми се е, че на колите, които се карат само градско или на къси разстояния, акумулаторите им заминават най-бързо.

Казвали са ми, че на 1 почти напълно изтощен акумулатор му трябвали няколкостотин километра пробег на колата, за да се зареди напълно.
Та въпросът ми е - ПРАКТИЧЕСКИ колко пробег е необходим, за да се възстанови заряда на акумулатора, изчерпан при първоначалното палене на колата?
Знам, че е трудно да се даде точен отговор и затова ви моля не за технически данни, а за приблизителни стойности (от сорта на 5 мин. или 10 км. пробег и т.н.) ;)

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Колко ток хаби запалването?

Мнение от Dimitroff » 12 Фев 2010, 15:35

5 до 10 мин при слабо натоварване на консуматорите.
Консуматори:
фарове, климатик на макс, парно на макс, CD на макс и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 12 Фев 2010, 16:05

Не мога да ти отговоря колко от мощността се хаби при палене (въпреки че сигурно може да се сметне приблизително ако се знае мощността на стартера), но ще ти кажа в какъв режим работи моята кола цяла зима и акумулатора ми оцеля.
Сутрин паля и пътувам около 2км до работа (5-6-7 минути в зависимост от движението). Вечерта тръгвам и пътувам половината от горното разстояние, за да отида на тренировка. После пак паля и минавам и другата половина, за да се прибера. Веднъж на 5-6 седмици ходя до Бургас, тогава акумулатора би трябвало да успява да се зареди напълно.
До преди половин година минавах около 20км на ден, сега я има я не 5 и много се чудех дали ще издържи акумулатора - до сега, никакви проблеми.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Фев 2010, 16:19

Акумолатора е с мощност до 2,5 конски сили или 2 киловата,при старт има пик и хаби около 2000 вата,за да се възтанови пълният капацитет по форуми съм чел че трябва да се изминат около 15 километра или 15-20 минути работа на двигателя,има доста писано в интернет по тея въпроси и основното е че акумолатора трябва да е съобразен с автомобила,който пък от своя страна трябва да е съобразен а алтернатора,на БМВ Е46 дизел ,алтернатора му е 150 ампера и зарежда един акумолатор от 75 ампера за около един час работа или около 150 километра до максимума...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 12 Фев 2010, 19:38

Миналата година колата ми беше в гаража около месец , че карах друга , през това време съм я припалвал точно 3 пъти за по има няма 5 минути и всичко е било ОК . Разбира се на място не съм пускал , никакви ел консуматори .
По принцип и аз я карам на повечето време на супер къси растояния , паля спирам постоянно , като климатроника и фаровете не ги спирам целогодишно - за сега е на часовник . Ще видим колко ще изкара акумулатора .

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 12 Фев 2010, 21:24

Ето един реален пример, а вие преценете:
Оставям колата на габарити с пусната музика достатъчно време за да неможе акумулатора дори да направи опит да завърти стартера. После я пускам по наклон на втора, паля и карам 2-3 мин (1-3км ориентировъчно), спирам, гася, изчаквам няколко секунди и врътвам ключа (запалва) без проблем. Правете си изводите!

П.С. И едно допълнително инфо: Според борд компютъра една ранна сутрин напрежението беше малко над 8 волта и колата запали без проблем, след което показва, че напрежението е между 14 и 15 волта. Тва немога да го тълкувам какво означава, но предполагам, че за запалваме са нужни около 8 и по-малко волта напрежение.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Фев 2010, 1:35

от няколко години забелязвам наистина, че има някаква нова мода да се напуска колата и да се оставя двигателя да работи... ама не знаех какво е суеверието. за съвременна кола(произведена последните 20-30 години) това няма никакво значение. че и на някой места е забранено и с основание (германия примерно).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 13 Фев 2010, 2:32

че има някаква нова мода да се напуска колата и да се оставя двигателя да работи

и от там другата мода - някой зад теб да скочи в колата и после да ревеш , че и каското не ти важи :bang:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 м3 х2, mustang GT, viper RT/10

Мнение от oxam » 15 Фев 2010, 2:03

Dimo написа:Ето един реален пример, а вие преценете:
Оставям колата на габарити с пусната музика достатъчно време за да неможе акумулатора дори да направи опит да завърти стартера. После я пускам по наклон на втора, паля и карам 2-3 мин (1-3км ориентировъчно), спирам, гася, изчаквам няколко секунди и врътвам ключа (запалва) без проблем. Правете си изводите!

П.С. И едно допълнително инфо: Според борд компютъра една ранна сутрин напрежението беше малко над 8 волта и колата запали без проблем, след което показва, че напрежението е между 14 и 15 волта. Тва немога да го тълкувам какво означава, но предполагам, че за запалваме са нужни около 8 и по-малко волта напрежение.

мдам, личен опит от снощи, бях забравил цд-то на понито и след 10 дена дори централното не отвори, няма осветление вътре, не иска да свали прозореца 2 мм като отварям вратата, тоест няма грам ток. запалих с буустер, колата работи 15 минути на място и след това си палеше сама, а все пак е 4.6 компресор и му трябва бая ток за да завърти. сега не знам колко време трябва да я карам за да зареди акумулаторът напълно, но ще разбера скоро :mhihi:
Изображение Изображение Изображение Изображение

Назад към Извън Темата